08/04/2020

ΣΥΡΙΖΑ: Να ενσωματωθούν ισότιμα οι Έλληνες Ρομά στη ζωή του τόπου

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Σήμερα, παγκόσμια ημέρα για τους Ρομά, η σκέψη μας είναι με τους έλληνες Ρομά οι οποίοι αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα τώρα, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. 100.000 περίπου Ρομά στεγάζονται σε υποβαθμισμένες συνθήκες, σε καταυλισμούς χωρίς τις βασικές υποδομές, που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και κινδυνεύουν να γίνουν εστίες του ιού. Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες Ρομά αντιμετωπίζουν υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και εξαιτίας των δυσκολιών διαβίωσης, τα παιδιά έχουν προβλήματα να παρακολουθήσουν κανονικά το σχολείο.
Σήμερα είναι κατεπείγουσα η ανάγκη συνδρομής στους Έλληνες Ρομά με:
• ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πτ. ΚΕΑ) κατά 50%, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
• διανομή τώρα των σχολικών γευμάτων που σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτα, 185.000 καθημερινά, σε όλους τους καταυλισμούς Ρομά.
• με κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας άμεσα που θα περιοδεύουν σε οικισμούς και καταυλισμούς, προκειμένου να ενημερώνουν, να απολυμαίνουν τους κοινόχρηστους ή και εσωτερικούς χώρους, να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να φροντίζουν για τη θεραπεία ή νοσηλεία των κρουσμάτων
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, ίδρυσε την Ειδική Γραμματεία Ρομά, ώστε να αντιμετωπισθεί ολιστικά το θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ρομά. Υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις: έγινε η καταγραφή των οικισμών, εκπονήθηκαν τα σχέδια για τη μεταστέγαση των πιο υποβαθμισμένων καταυλισμών και εξασφαλίστηκαν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδότηση ενοικίου προς ενσωμάτωση των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες, για την προώθηση στην εργασία, την τόνωση της μικρής επιχειρηματικότητας, την εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών ώστε να μην εγκαταλείπουν το σχολείο, τη δημιουργία πολυκέντρων στους οικισμούς, ενώ ιδρύθηκαν παραρτήματα Ρομά σε 100 Κέντρα Κοινότητας με συμμετοχή διαμεσολαβητών Ρομά.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ., από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά, ανέστειλε και αναίρεσε όλες τις δρομολογημένες δράσεις και νομοθέτησε την περικοπή των επιδομάτων παιδιού και ενοικίου σε οικογένειες αν έστω και ένα από τα παιδιά χάσει τη χρονιά λόγω απουσιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στοχοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειες Ρομά και πλήττοντας το εισόδημά τους.
Σήμερα, η πανδημία μάς παρέχει το χρόνο να αναλογιστούμε τι σημαίνει «μένουμε σπίτι» για τους Έλληνες Ρομά που ζουν σε απάνθρωπους καταυλισμούς και υφίστανται κοινωνικές διακρίσεις, ανισότητες και αποκλεισμό. Ελπίζουμε ότι την επομένη αυτού του εφιάλτη, κυβέρνηση και κοινωνία θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να ενσωματωθούν ισότιμα οι Έλληνες Ρομά στη ζωή του τόπου.