ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/04/2020

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρότατο ατόπημα τα σκίτσα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ στο gov.gr. Απαιτούμε άμεσα εξηγήσεις και ευθύνες

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρότατο ατόπημα τα σκίτσα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ στο gov.gr. Απαιτούμε άμεσα εξηγήσεις και ευθύνεςΕρώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσαν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση, ζητώντας εξηγήσεις και ευθύνες για την απαράδεκτη ενέργεια αυθαίρετης δημοσίευσης σκίτσων που επιτίθενται ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, στην επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα gov.gr, η οποία μετατράπηκε σε μέσο κομματικής προπαγάνδας της ΝΔ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση οδεύει μέρα με τη μέρα σε εξωθεσμικά και επικίνδυνα μονοπάτια «ορμπανοποίησης». Η χρήση επίσημης κυβερνητικής ιστοσελίδας για προπαγάνδα ενάντια στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά ως φαίνεται και ενάντια στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ενέργεια που προσβάλλει τη δημοκρατική λειτουργία του ελληνικού Κράτους, στρέφεται ενάντια στο Σύνταγμα και στις αρχές της ΕΕ, δυσφημίζει διεθνώς την Ελληνική Δημοκρατία και αποτελεί διολίσθηση σε πρακτικές άλλων εποχών και καθεστώτων.
Με την ερώτηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την ανάληψη πολιτικής ευθύνης και την απόδοση άλλων ευθυνών και λήψη μέτρων για τα παραπάνω σοβαρότατα ατοπήματα. Ζητούν, επίσης, εγγράφως τεκμηριωμένες απαντήσεις για το ποιος και με τίνος εντολή δημοσίευσε τα απαράδεκτα σκίτσα, σε μια ιστοσελίδα που εκ του Νόμου έχει τελείως διαφορετικό σκοπό λειτουργίας.
Οι δημοκρατικοί πολίτες και ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν άμεσα στο αίσχος της θρασύτατης κομματικοποίησης κυβερνητικών ιστοσελίδων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κατεβάσει τις συγκεκριμένες αναρτήσεις. Τώρα ήρθε η ώρα του θεσμικού κοινοβουλευτικού ελέγχου και της απόδοσης ευθυνών. Ζητούνται άμεσες απαντήσεις και ενέργειες αποκατάστασης της όποιας αξιοπιστίας του ψηφιακού Κράτους, την οποία καταρρακώνει με τις ενέργειές της η αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον κ. Υπουργό
Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ.Πιερρακάκη
Θέμα: «Απαράδεκτη και εξωθεσμική μετατροπή της κυβερνητικής ιστοσελίδας gov.gr σε μέσο κομματικής προπαγάνδας»

Μαζί με την μεταφορά προϋπαρχόντων ηλεκτρονικών υπηρεσιών επαφής του πολίτη με τον Δημόσιο Τομέα στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (ΕΨΠ) gov.gr, προστέθηκε και ο υποτομέας covid19.gov.gr ενημέρωσης και υπηρεσιών σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού Covid-19. Στον υποτομέα αυτόν, μεταξύ των σχετικών συνδέσμων υπηρεσιών και ενημερώσεων, υπήρχε και ενότητα με τίτλο «Σκίτσο της Ημέρας», άσχετη με τους εκ του Νόμου σκοπούς ύπαρξης και λειτουργίας της ΕΨΠ, καθώς δεν αφορούσε ενημέρωση και υπηρεσίες για την πανδημία ή την επαφή πολιτών - Δημοσίου. Συγκεκριμένα, στην ενότητα αναρτήθηκαν αυθαίρετα γελοιογραφίες συγκεκριμένων σκιτσογράφων.

Η παραπάνω αυθαιρεσία προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα σχετικά με τη λειτουργία μιας σύγχρονης Δημοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσβάλλοντας τη δημοκρατική λειτουργία του ελληνικού Κράτους και καταρρακώνοντας την όποια αξιοπιστία του ψηφιακού Κράτους απέναντι στους πολίτες. Συγκεκριμένα, αναρτήθηκαν γελοιογραφίες που στρέφονταν με ειρωνεία, απαξίωση και επιθετικότητα ενάντια στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, ενώ φέρεται να αναρτήθηκε και γελοιογραφία που απαξιώνει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι, μια επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα μετατράπηκε σε μέσο κομματικής προπαγάνδας του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Κατόπιν των παραπάνω, εγέρθηκε ευθέως το ερώτημα στους δημοκρατικούς πολίτες ποια σχέση έχουν οι συγκεκριμένες γελοιογραφίες με ενημέρωση και υπηρεσίες σχετικές με την πανδημία, καθώς και κατά πόσο συνάδει ο τρόπος αυτός άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δημοκρατικό Κράτος. Έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι γελοιογραφίες αυτές κατέβηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα και υπάρχουν πλέον αποθηκευμένες μόνο ως κρυμμένα (cache) αρχεία, πλην αυτής που απαξιώνει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία φέρεται να είχε αναρτηθεί σύμφωνα με δημοσίευση ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης. Μάλιστα, ταυτόχρονα με τις διαμαρτυρίες, οι δύο (2) εκ των σκιτσογράφων προέβησαν στη δημόσια δήλωση ότι είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους να αναρτηθούν δημοσιευμένα σκίτσα τους για τον κορονοϊό ως κοινωνικό μήνυμα και ότι προφανώς δεν συμφωνούν που ανέβηκαν και πολιτικά σκίτσα. Πλέον, ολόκληρη η ενότητα «Σκίτσο της Ημέρας» με τα σκίτσα που είχαν αναρτηθεί δεν υφίστανται, καθώς έχουν κατέβει από τον διαχειριστή της ΕΨΠ gov.gr.

Μέχρι σήμερα, κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν έχει δώσει την παραμικρή εξήγηση για το σοβαρότατο ατόπημα που περιγράφεται παραπάνω, ούτε έχει αναληφθεί η πολιτική ή άλλη ευθύνη ή σχετικά διοικητικά μέτρα.

Επειδή σε οποιαδήποτε χώρα που σέβεται και εφαρμόζει τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου και της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, θα λαμβάνονταν αυστηρότατες πρόνοιες, αλλά και κυρώσεις σε περιπτώσεις χρήσης επίσημης κυβερνητικής ιστοσελίδας για κυβερνητική κομματική προπαγάνδα, ιδίως όταν αυτή απαξιώνει πρώην ρυθμιστή του δημοκρατικού πολιτεύματος και αρχηγό του Κράτους ή στρέφεται ενάντια στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Επειδή το γεγονός της ανάρτησης των συγκεκριμένων σκίτσων από τη διαχείριση της ΕΨΠ gov.gr αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη ότι κυβερνητικοί υπάλληλοι χρησιμοποιούν επίσημες διαδικτυακές πύλες της Ελληνικής Δημοκρατίας για κυβερνητική κομματική προπαγάνδα.

Επειδή το κατέβασμα των αναρτήσεων κατόπιν εορτής αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη παραδοχής εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ήταν εξωθεσμική και απαράδεκτη η ανάρτησή τους, όπως και η κατόπιν εορτής απενεργοποίηση της ενότητας «Σκίτσο της Ημέρας» αποτελεί απόδειξη ότι ήταν άσχετη με τον σκοπό λειτουργίας της ΕΨΠ και, συνεπώς, είχε ενεργοποιηθεί αυθαίρετα.

Επειδή το παραπάνω, μαζί με άλλα φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό Κράτος έχει μετατραπεί σε «λάφυρο της εξουσίας» και «κομματικό προορισμό», αντίθετα από τον ισχυρισμό που με αυτές ακριβώς τις λέξεις διατύπωσε ο κ. Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του της 13/4/2020 προς την ελληνικό Λαό.

Επειδή όλα τα παραπάνω φαινόμενα αποτελούν σοβαρά ατοπήματα που οδηγούν σε εξωθεσμικά και επικίνδυνα μονοπάτια «ορμπανοποίησης» της κυβέρνησης, την οποία και εκθέτουν διεθνώς, όπως διεθνώς εκτίθεται και η Ελληνική Δημοκρατία, όσον αφορά το επίπεδο και την ποιότητα της λειτουργίας του Κράτους και των δημοκρατικών της θεσμών.

Επειδή είναι σαφές ότι υφίστανται πολιτικές, υπηρεσιακές – διοικητικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες για το παραπάνω ατόπημα.

Α. Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιος έχει και ποιος αναλαμβάνει θεσμικά την πολιτική ευθύνη για το παραπάνω ατόπημα; Θα υπάρξει κάποια παραίτηση πολιτικού προϊσταμένου, ως ελάχιστο δείγμα ανάληψης της πολιτικής ευθύνης;

2. Ποιος, με ποια υπηρεσιακή ιδιότητα και με τίνος εντολή ανέβασε τις συγκεκριμένες αναρτήσεις γελοιογραφιών στην ΕΨΠ gov.gr εξυπηρέτησης και ενημέρωσης των πολιτών, μεταρέποντάς την σε μέσο κομματικής προπαγάνδας;

3. Ποια διοικητικά μέτρα θα ληφθούν και ποιες κυρώσεις προβλέπεται να επιβληθούν σε πρόσωπα που ευθύνονται υπηρεσιακά – διοικητικά και ενδεχομένως ποινικά;

4. Ισχύει, όπως δημοσιεύθηκε σε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης, ότι είχε αναρτηθεί και γελοιογραφία που είχε ως θέμα τη νυν και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία απαξιωνόταν το πρόσωπο του δεύτερου;

5. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει παρατηρηθεί ανάρτηση με περιεχόμενο κυβερνητικής κομματικής προπαγάνδας σε επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα, η οποία μάλιστα να απαξιώνει πρώην ρυθμιστή του δημοκρατικού πολιτεύματος και αρχηγό του Κράτους ή να στρέφεται ενάντια στην Αξιωματική Αντιπολίτευση; Συνάδει αυτό το είδος άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας με τις αρχές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Σύνταγμα της Ελλάδας;

6. Ποιος αποφάσισε και δυνάμει ποιας νομοθεσίας να εντάξει ενότητα ανάρτησης «Σκίτσου της Ημέρας» στην ΕΨΠ gov.gr, ενότητα η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον σκοπό λειτουργίας της ΕΨΠ;

7. Ποιος, με ποια ιδιότητα, δυνάμει ποιας νομοθεσίας και με ποιο κριτήριο αποφάσισε να αναρτηθούν σκίτσα μόνο των συγκεκριμένων σκιτσογράφων και ΜΜΕ και όχι άλλων; Υπήρξε προηγουμένως σχετική δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, απόφαση ανάθεσης υπηρεσίας ή επίσημη παραλαβή αντικειμένου;

Β. Αιτούμεθα να κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων:
Αναλυτικά τα επιμέρους σχετικά έγγραφα και αποφάσεις που να τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές
Κάτσης Μάριος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτριος
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδωνας
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός ΓεώργιοςΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ