25/04/2020

Δημ. Παπαδημούλης: "Η απόφαση της Συνόδου είναι ένα μικρό, μετέωρο βήμα, γεμάτο αοριστίες"

Δημ. Παπαδημούλης:

Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ: « Αποφάσισαν ότι θα διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, αλλά δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο θα είναι, ούτε πόσο από αυτό θα είναι δάνεια και πόσο επιχορηγήσεις

«Όσο χειρότερος είναι ο συμβιβασμός, τόσο το χειρότερο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία - Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα θα ανέβει στο 200%, προβλέποντας ύφεση για το 2020 της τάξης του 8,1%»

«Το καλό σενάριο είναι να προχωρήσει με μία μορφή η αμοιβαιοποίηση του νέου χρέους που παράγει η κρίση, ώστε αντί να δανείζονται τα κράτη, προκαλώντας σε όλο τον Νότο την υπερχρέωσή τους, να υπάρξουν δάνεια με εγγύηση της Κομισιόν»

Σε συνέντευξή του, μέσω Skype, στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ (Ν. Λιβαδάρη – Φ. Παπαθανασίου) ο Aντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Η απόφαση της Συνόδου είναι ένα μικρό, μετέωρο βήμα, γεμάτο αοριστίες - Αποφάσισαν ότι θα διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, αλλά δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο θα είναι, ούτε πόσο από αυτό θα είναι δάνεια και πόσο επιχορηγήσεις

Ούτε η κρίση του κορονοϊού, που πλήττει την ΕΕ, την οικονομία και το κοινωνικό κράτος, δεν έχει σταθεί μέχρι τώρα ικανή να κάμψει τον εθνικό εγωισμό των πλούσιων κυβερνήσεων του Βορρά, προκειμένου να υπάρξει ενιαία και αλληλέγγυα ευρωπαϊκή απάντηση.

Στις 10 Απριλίου το Eurogroup συμφώνησε ότι διαφωνεί και πέταξε το μπαλάκι στη Σύνοδο Κορυφής. Αποφάσισε για ½ τρισ. ευρώ, ενώ ΕΚΤ και Κομισιόν θεωρούν ότι χρειάζεται τουλάχιστον το τριπλάσιο. Στη Σύνοδο, υπό την πίεση του «nein» Μέρκελ-Ρούτε στα κορονο-ομόλογα, πέταξαν με τη σειρά τους το μπαλάκι στην Κομισιόν, με νέα προθεσμία πρότασης την 6η Μαΐου. Αυτές οι καθυστερήσεις οδηγούν στην αύξηση της οικονομικής και κοινωνικής ζημιάς. Η δε απόφαση της Συνόδου είναι ένα μικρό, μετέωρο βήμα, γεμάτο αοριστίες, καθώς αποφάσισαν ότι θα διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, αλλά δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο θα είναι, ούτε πόσο από αυτό θα είναι δάνεια και πόσο επιχορηγήσεις.

Το καλό σενάριο είναι να προχωρήσει με μία μορφή η αμοιβαιοποίηση του νέου χρέους που παράγει η κρίση, ώστε αντί να δανείζονται τα κράτη, προκαλώντας σε όλο τον Νότο την υπερχρέωσή τους, να υπάρξουν δάνεια με εγγύηση της Κομισιόν, που θα δοθούν για την ανασυγκρότηση της οικονομίας των κρατών. Αν δεν γίνει αυτό, υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε ότι το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα θα ανέβει στο 200%, προβλέποντας ύφεση για το 2020 της τάξης του 8,1%, με ανάκαμψη το 2021 όχι ισχυρότερη, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά μικρότερη, γύρω στο 5%.

Αυτές οι συζητήσεις κρύβουν έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο: Εάν τη σφραγίδα στον τελικό συμβιβασμό τη βάλουν Μέρκελ και Ρούτε και παραμείνει ελλειμματική η ευρωπαϊκή απάντηση, τότε αυτό θα σημάνει νέο γύρο χρέους για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία στον ευρωπαϊκό Νότο και τριγμούς στην ευρωπαϊκή συνοχή. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας ότι δεν μπορούν μόνο να κερδίζουν από την Ευρωζώνη, αλλά θα πρέπει και να στηρίξουν έναν δραστικά μεγαλύτερο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και μια μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους, όπως τη ζητά ο Γιούνκερ.

Όσοι υποστηρίζουν την αμοιβαιοποίηση του νέου χρέους, την ισχυρότερη ευρωπαϊκή απάντηση, τις επιχορηγήσεις κι όχι τα δάνεια, να είναι πιο διεκδικητικοί απέναντι στους δεξιούς ευρω-τσιγκούνηδες

Θα ήθελα, επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια ιδιαίτερα υποχωρητική διάθεση από τη Μέρκελ και τους συμμάχους της, όσοι υποστηρίζουν την αμοιβαιοποίηση του νέου χρέους, την ισχυρότερη ευρωπαϊκή απάντηση, τις επιχορηγήσεις κι όχι τα δάνεια, να είναι πιο διεκδικητικοί απέναντι στους δεξιούς ευρω-τσιγκούνηδες. Και θα ήθελα ο Κ. Μητσοτάκης, που καλώς υπέγραψε την κοινή επιστολή για το ευρωομόλογο να είναι τόσο διεκδικητικός και παρών, με δημόσια παρέμβαση, όσο οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. Αυτό ευνοεί το εθνικό συμφέρον και θα βοηθήσει ώστε ο τελικός συμβιβασμός να είναι όσο το δυνατόν καλύτερος. Κι αν ο Κ. Μητσοτάκης αποφασίσει στο θέμα αυτό να ασκήσει μεγαλύτερη δημόσια κριτική στη Μέρκελ, να λογαριάζει και στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του Τσίπρα και των ερεισμάτων μας στις οικογένειες των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο, γιατί το δημόσιο χρέος μας είναι μεγαλύτερο από της Ιταλίας κι έχουμε υψηλότερη εξάρτηση από τον τουρισμό, τις μεταφορές και την εστίαση, αθροίζοντας συνολικά το 40% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Επομένως, όσο χειρότερος είναι ο συμβιβασμός, τόσο το χειρότερο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ λένε ότι δυστυχώς για την Ελλάδα η ύφεση λόγω κορονοϊού θα είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.

Δεν υπερψηφίσαμε το τελικό ψήφισμα του ΕΚ, γιατί θα το θέλαμε τολμηρότερο υπέρ των συμφερόντων και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Κατατέθηκε μια τροπολογία, που ζητούσε την αμοιβαιοποίηση του νέου χρέους, δηλαδή κορονο-ομόλογα, την οποία ψήφισαν η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ενώ την καταψήφισαν σύσσωμοι το ΕΛΚ, η Ακροδεξιά και οι Συντηρητικοί. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο Αριστερά και Πράσινοι, παρότι βρίσκουμε αρκετά θετικά στο ψήφισμα του ΕΚ, επιλέξαμε να μην το ψηφίσουμε στο σύνολό του, γιατί θέλουμε τα κορονο-ομόλογα.

Στα θέματα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα κι όλες οι χώρες των Βαλκανίων τα πηγαίνουν καλύτερα από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Και σε αυτό «βάζει πλάτη» όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση, ενώ αξίζει κι ένα «μπράβο» στον ελληνικό λαό. Η κριτική που έκανα στον πρωθυπουργό βασίζεται στον διεθνή Τύπο, όπου μπορεί να δει κανείς τι λέει ο Κόντε, ο Σάντσεθ, ο Κόστα. Για τον Μητσοτάκη δεν βλέπω αναφορές.