ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/05/2020

Επίκαιρη Επερώτηση 53 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων

Επίκαιρη Επερώτηση 53 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτωνΕπίκαιρη επερώτηση κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας, Γιώργου Τσίπρα, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης με θέμα την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως από τις 19/3/20 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε προσωρινό πλαίσιο υποστήριξης (Temporary Framework) που μετέβαλε άρδην το πλαίσιο για την κρατική ενίσχυση βάσει του Άρθρου 107 της Συνθήκης της ΕΕ. Το πλαίσιο παρέχει τις παρακάτω νέες πέντε δυνατότητες:

-Απευθείας κρατικής εγγύησης και φορολογικών ελαφρύνσεων
-Απευθείας κρατικής ενίσχυσης σε ίδια κεφάλαια με μετοχοποίηση χρέους
-Απευθείας χορήγησης κρατικών δανείων με προνομιακούς όρους σε μεγάλη κλίμακα και χωρίς δημοσιονομικό όριο
-Δυνατότητας βραχυπρόθεσμης ασφαλείας εξαγωγών
-Εγγύησεις για τραπεζικό δανεισμό που μπορεί να είναι εκτεταμένης κλίμακας
-Δικλείδες ασφαλείας στο τραπεζικό σύστημα ως οχήματος μεταφοράς ενισχύσεων σε δανειολήπτες

Μέσω του ήδη υπάρχοντος πλαισίου και τις Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων (2014/C 249/01) υπάρχει η δυνατότητα ταχείας αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων με κρατικό δανεισμό.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει κανένα μέτρο για την κάλυψη προβληματικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, πολλές ισχυρές χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ο.κ) έχουν ευθέως διακοινώσει, αφενός ότι θα προστατεύσουν κρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς παραγωγής , αφετέρου ότι, αν χρειαστεί, θα κρατικοποιήσουν επιχειρήσεις που θα κινδυνεύσουν μέσω της απευθείας ενίσχυσης σε ίδια κεφάλαια.

Επιπρόσθετα, μέσω του γενναίου Ευρωπαϊκού προγράμματος SURE με το οποίο παρέχονται 100 δις από δανεισμό της Κομισιόν στα κράτη μέλη προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις των οποίων οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν λιγότερο έχοντας τον ίδιο μισθό που είχαν για περιορισμένο διάστημα.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε πρόσφατα με ειδικό σχήμα ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP) τη δυνατότητα στήριξης εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά υπό προϋποθέσεις που θα καλύπτονταν αν οι επιχειρήσεις είχαν εγγυημένα ομόλογα ή υποστηρίζονταν από ικανά σχήματα κρατικής ενίσχυσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ως δεδομένου ότι η κυβέρνηση:

-Δεν έχει κάνει νύξη για την εκμετάλλευση όλων των παραπάνω εργαλείων κατά μόνας ή συνδυαστικά, ενώ οι άλλες χώρες τα αξιοποιούν στο όλο αποκτώντας συγκριτικό πλεονέκτημα εναντίον των εγχώριων εταιρειών.

-Αιτήθηκε μόλις για 2+1δις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού τη στιγμή που η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει εγκρίνει 750 δις για τη Γερμανία, 100δις για την Ιταλία, 110δις για τη Γαλλία, 22 δις για την Πολωνία, 20δις για την Ισπανία, 13δις για την Πορτογαλία, 15 δις για την Αυστρία, 9.2δις για τη Σουηδία

-Δεν έχει κάνει γνωστό - πέραν των εξαγγελιών- αν έχει κατατεθεί φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την εκμετάλλευση των 5 νέων εργαλείων.

-Δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε εξαγγελία για άμεση ενίσχυση ασθενών επιχειρήσεων που χρειάζονται αναδιάρθρωση καθώς και για ασφάλιση εξαγωγών στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

-Ποιες από τις παραπάνω δυνατότητες έχει αξιοποιήσει το Υπουργείο και με ποιες ακριβώς προτάσεις έχει καταθέσει στις ευρωπαϊκές αρχές;

-Ποια είναι η μέριμνα, βάσει των παραπάνω εργαλείων, για νομικά πρόσωπα που ανήκουν στο μετοχολόγιο του Δημοσίου ή του ΤΑΙΠΕΔ και σε άλλα καθεστώτα όπως:
Α.Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά . Ειδικά για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά ακόμα εκκρεμεί η παράταση χρηματοδότησης επιπλέον εργασιών σε εξοπλισμό του Πολεμικού Ναυτικού που έληγε στα τέλη Μαρτίου.
Β. Η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, η ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ.

-Θα προχωρήσει απρόσκοπτα το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων τη στιγμή που οι εταιρείες απαξιώνονται; Θα ακολουθηθεί μοντέλο ενίσχυσης έναντι μεριδίου μετοχών;

-Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει κατά περίπτωση σε εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου ιδιωτικών εταιριών με βαρύνουσα σημασία σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, ειδικά στις επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο; Έχει πρόθεση να προχωρήσει σε μετοχοποίηση χρέους στις περιπτώσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας;

-Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί σε προγράμματα διάσωσης ήδη προβληματικών επιχειρήσεων πάρα μόνο συνεπών και ενήμερων - αποκλείοντας το 63% των επιχειρήσεων που έκαναν δηλώσεις μηδενικών ή αρνητικών κερδών το 2018- και παραγνωρίζοντας τις παραπάνω Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα;

Ακολουθεί αναλυτικά η επερώτηση:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση Επιχειρήσεων. Αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων»

Από τις 19/3/20 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε προσωρινό πλαίσιο υποστήριξης (Temporary Framework) που μετέβαλε άρδην το πλαίσιο για την κρατική ενίσχυση βάσει του Άρθρου 107 της Συνθήκης της ΕΕ. Το πλαίσιο παρέχει τις παρακάτω νέες πέντε δυνατότητες:

• Απευθείας κρατικής εγγύησης και φορολογικών ελαφρύνσεων
• Απευθείας κρατικής ενίσχυσης σε ίδια κεφάλαια με μετοχοποίηση χρέους
• Απευθείας χορήγησης κρατικών δανείων με προνομιακούς όρους σε μεγάλη κλίμακα και χωρίς δημοσιονομικό όριο
• Δυνατότητας βραχυπρόθεσμης ασφαλείας εξαγωγών
• Εγγύησης για τραπεζικό δανεισμό που μπορεί να είναι εκτεταμένης κλίμακας
• Δικλείδες ασφαλείας στο τραπεζικό σύστημα ως οχήματος μεταφοράς ενισχύσεων σε δανειολήπτες


Μέσω του ήδη υπάρχοντος πλαισίου και τις Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων (2014/C 249/01) υπάρχει η δυνατότητα ταχείας αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων με κρατικό δανεισμό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει κανένα μέτρο για την κάλυψη προβληματικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, πολλές ισχυρές χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ο.κ) έχουν ευθέως διακοινώσει, αφενός ότι θα προστατεύσουν κρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς παραγωγής , αφετέρου ότι, αν χρειαστεί, θα κρατικοποιήσουν επιχειρήσεις που θα κινδυνεύσουν μέσω της απευθείας ενίσχυσης σε ίδια κεφάλαια.

Επιπρόσθετα, μέσω του γενναίου Ευρωπαϊκού προγράμματος SURE με το οποίο παρέχονται 100 δις από δανεισμό της Κομισιόν στα κράτη μέλη προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις των οποίων οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν λιγότερο έχοντας τον ίδιο μισθό που είχαν για περιορισμένο διάστημα.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε πρόσφατα με ειδικό σχήμα ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP) τη δυνατότητα στήριξης εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά υπό προϋποθέσεις που θα καλύπτονταν αν οι επιχειρήσεις είχαν εγγυημένα ομόλογα ή υποστηρίζονταν από ικανά σχήματα κρατικής ενίσχυσης.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση:

Δεν έχει κάνει νύξη για την εκμετάλλευση όλων των παραπάνω εργαλείων κατά μόνας ή συνδυαστικά, ενώ οι άλλες χώρες τα αξιοποιούν στο όλο αποκτώντας συγκριτικό πλεονέκτημα εναντίον των εγχώριων εταιρειών
Αιτήθηκε μόλις για 2+1δις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού τη στιγμή που η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει εγκρίνει 750 δις για τη Γερμανία, 100δις για την Ιταλία, 110δις για τη Γαλλία, 22 δις για την Πολωνία, 20δις για την Ισπανία, 13δις για την Πορτογαλία, 15 δις για την Αυστρία, 9.2δις για τη Σουηδία

Δεν έχει κάνει γνωστό - πέραν των εξαγγελιών- αν έχει κατατεθεί φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την εκμετάλλευση των 5 νέων εργαλείων
Δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε εξαγγελία για άμεση ενίσχυση ασθενών επιχειρήσεων που χρειάζονται αναδιάρθρωση καθώς και για ασφάλιση εξαγωγών στις εξαγωγικές επιχειρήσεις


Επερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Ποιες από τις παραπάνω δυνατότητες έχει αξιοποιήσει το Υπουργείο και με ποιες ακριβώς προτάσεις έχει καταθέσει στις ευρωπαϊκές αρχές;
2. Ποια είναι η μέριμνα, βάσει των παραπάνω εργαλείων, για νομικά πρόσωπα που ανήκουν στο μετοχολόγιο του Δημοσίου ή του ΤΑΙΠΕΔ και σε άλλα καθεστώτα όπως:
Α. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά . Ειδικά για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά ακόμα εκκρεμεί η παράταση χρηματοδότησης επιπλέον εργασιών σε εξοπλισμό του Πολεμικού Ναυτικού που έληγε στα τέλη Μαρτίου.
Β. Η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, η ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ.
3. Θα προχωρήσει απρόσκοπτα το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων τη στιγμή που οι εταιρείες απαξιώνονται; Θα ακολουθηθεί μοντέλο ενίσχυσης έναντι μεριδίου μετοχών?

4. Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει κατά περίπτωση σε εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου ιδιωτικών εταιριών με βαρύνουσα σημασία σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, ειδικά στις επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο; Έχει πρόθεση να προχωρήσει σε μετοχοποίηση χρέους στις περιπτώσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας;

5. Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί σε προγράμματα διάσωσης ήδη προβληματικών επιχειρήσεων πάρα μόνο συνεπών και ενήμερων - αποκλείοντας το 63% των επιχειρήσεων που έκαναν δηλώσεις μηδενικών ή αρνητικών κερδών το 2018- και παραγνωρίζοντας τις παραπάνω Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα?

Οι Επερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Τσίπρας
Παππάς Νίκος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Δραγασάκης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτρης
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός ΓιώργοςΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ