ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

19/05/2020

Όλγα Γεροβασίλη: Ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος του Μητσοτάκη

Όλγα Γεροβασίλη: Ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος του ΜητσοτάκηΣυνέντευξη της Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο CNN Greece και στον Γ. Αλμπάνη

Σε συνέντευξή της - χθες Δευτέρα 18 Μαίου - η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στο CNN Greece και στο δημοσιογράφο Γιάννη Αλμπάνη αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Σε σχετική ερώτηση στιγμάτισε την εκκωφαντική αποχή της κυβέρνησης από "...οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων" και τόνισε την υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι" για την προστασία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, με την αναγνώριση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την αναβάθμιση της προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών και τη συνεισφορά της δημόσιας τηλεόρασης. Μίλησε για μετατροπή της σχολικής αίθουσας σε ριάλιτι σόου ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του ορίου των μαθητών ανά τάξη εν μέσω μάλιστα της πανδημίας.

Η κυρία Γεροβασίλη αναφερόμενη στους γενικότερους χειρισμούς της κυβέρνησης έκανε λόγο για την ανάγκη μιας μεγάλης προοδευτικής στροφής και το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως αυτή η κυβέρνηση "αποδεικνύεται αδύναμη και ανίκανη για να πράξει τα προφανή και αυτονόητα". Έφερε ως παραδείγματα τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη μετατροπή της πανδημίας σε ευκαιρία για "μπίζνες" και την επιλεκτική εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κοινωνικής δραστηριότητας.

Σε ερώτηση για τοποθετήσεις περί αυριανισμού εντός του κόμματος, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε πώς τέτοιου είδους αναφορές ενδεχομένως αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη συστράτευσης απέναντι σε ένα επικοινωνιακό σύστημα το οποίο υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μέσα από τη μονόπλευρη στήριξη του κ. Μητσοτάκη. Τέλος, για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών η κυρία Γεροβασίλη έκανε λόγο για πολιτική εξαπάτηση του ελληνικού λαού από τη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για πολύ". Περιέγραψε τη σημερινή κυβέρνηση ως ανίκανη και αδύναμη και αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει το ρίσκο να "δραπετεύσει" καθώς ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη:

- Κυρία Γεροβασίλη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για ανεπάρκεια στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Μήπως όμως αυτή είναι μια «εύκολη» κριτική από τα έδρανα της αντιπολίτευσης που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των δημοσίων ταμείων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε τα οικονομικά πράγματα της χώρας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Βρέθηκε μπροστά σε άδεια ταμεία, με μία δημόσια διοίκηση και έναν εισπρακτικό μηχανισμό παραδομένα στον κοινωνικό αυτοματισμό και την ανυποληψία. Οι προσπάθειές μας και ο σεβασμός μας στις θυσίες του ελληνικού λαού μας οδήγησαν στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Εμείς δεν πλιατσικολογήσαμε το κράτος. Δεν πριονίσαμε το ευαίσθητο κλαδί πάνω στο οποίο ισορροπούσε η χώρα. Αντίθετα, το στηρίξαμε ώστε βγαίνοντας από αυτή την περιπέτεια, έχουμε ένα εργαλείο το οποίο θα μας εξασφαλίζει αυτοτέλεια και κυριαρχία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Εύκολη κριτική όλα τα προηγούμενα χρόνια έκαναν οι υπεύθυνοι της χρεοκοπίας της χώρας. Και φυσικά με το που δοκιμάστηκαν οι δυνατότητές τους μπροστά σε μία πραγματική κρίση μετρήθηκαν και βρέθηκαν επικίνδυνα ανεπαρκείς και ιδιοτελείς. Μπορείτε σήμερα να ρωτήσετε κάποιον από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πρόβλεψη του για την επερχόμενη ύφεση να σας δώσει ίδια απάντηση με το διπλανό του; Πιστεύετε ότι θα τον ρωτήσετε και μετά από μία ώρα θα σας δώσει ίδια απάντηση με την προηγούμενη; Αυτή είναι η εικόνα μιας κυβέρνησης που δήθεν θα απογείωνε την οικονομία; Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάστηκε καν τον κορονοϊό για να αρχίσει να τη βουλιάζει. Το είχε ήδη κατορθώσει από τους πρώτους εννέα μήνες της διακυβέρνησής του. Απέναντι σε αυτη την κυβέρνηση εμείς υπεύθυνα και τεκμηριωμένα καταθέσαμε το πρόγραμμα "Μένουμε όρθιοι". Ένα ολοκληρωμένο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα παρεμβάσεων στην πραγματική οικονομία το οποίο μπορεί να ανασχέσει τους ρυθμούς της επιβράδυνσης της. Η απάντηση σε αυτό είναι η εκκωφαντική αποχή της κυβέρνησης από οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων. Αυτή η αποχή μεγενθύνει κάθε μέρα και περισσότερο το κόστος ανάταξης της οικονομίας. Όσο βαθαίνει η ύφεση τόσο τα δημόσια ταμεία θα αδειάζουν με ακόμη γρηγορότερο ρυθμό. Θα μπορούσαμε να συμπεριφερθούμε όπως και εκείνοι λαϊκίζοντας ασύστολα επενδύοντας στην καταστροφή. Αντί για αυτό, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη που παρουσιάζει μία προοδευτική προοπτική για τον τόπο, προχωρούμε σε διαρκείς επικαιροποιήσεις και εξειδικεύσεις όλων των απαιτούμενων παρεμβάσεων για να μπορέσουμε πραγματικά να σταθούμε όρθιοι.

 

- Είδαμε τις προάλλες τον Αλέξη Τσίπρα να συνομιλεί με τους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού. Τι ακριβώς προτείνετε για αυτούς τους κλάδους που δεν το κάνει ήδη η κυβέρνηση;

Η ενίσχυση των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι απασχολούν μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας και αντίστοιχα συμμετέχουν κατά μεγάλο ποσοστό στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Αν λοιπόν θέλουμε να μετριάσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της υγειονομικής κρίσης οφείλουμε να παρέμβουμε αμέσως. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί και με τους συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. Ιδιαίτερα από τη στιγμή έγινε σαφές το εύρος των οικονομικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης αυτή η επικοινωνία έγινε ακόμα πιο πυκνή. Ήδη από τις αρχές Απριλίου 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή.

Η πρότασή μας για τους κλάδους του επισιτισμού-τουρισμού εστιάζει στην στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων. Από τη μία μεριά ζητάμε την οριζόντια και ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στον επισιτισμό – τουρισμό όπως οι ξεναγοί. Επίσης, η συλλογική σύμβαση εργασίας για τον επισιτισμό θα πρέπει να είναι υποχρεωτική. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει άμεση ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με την εγγύηση του δημοσίου, άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω η ρευστότητα των επιχειρήσεων μέσω της αναβολής αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο δημόσιο. Με αυτούς τους τρόπους θα εδραιωθεί η ποιότητα και η αξιοπιστία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Για την τόνωση της ζήτησης στηρίζουμε τη δημιουργία ενός μεγάλου προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού από το κράτος, με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας, ειδικά σε ηλικίες μέχρι 30 ετών. Τέλος προτείνουμε την στήριξη των ξενοδοχειακών μονάδων μέσω της φιλοξενίας προσφύγων.

Αντί οποιασδήποτε ικανοποιητικής απάντησης, η κυβέρνηση επέλεξε ως ουσιαστική παρέμβαση να δώσει τη δυνατότητα ανάθεσης στη Marketing Greece, μέρους ή του συνόλου του έργου του ΕΟΤ και μάλιστα κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων. Επίσης, έσπευσε να προχωρήσει στο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων ενώ διατηρεί κλειστές τις μικρές επιχειρήσεις εστίασης. Φαίνεται πως ο κίνδυνος από τον κορονοϊό εξαφανίζεται στα συγκεκριμένα περιβάλλοντα.


- Τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις αντιρρήσεις του για το άνοιγμα τους;

Σε όλο το προηγούμενο διάστημα του περιορισμού της κοινωνικής δραστηριότητας η εκπαιδευτική διαδικασία δε διακόπηκε. Οι εκπαιδευτικοί συνέχισαν τη διδασκαλία με τα πενιχρά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους. Αναδείχθηκε η αξία της δημόσιας τηλεόρασης μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία συνέδραμαν στη συνολική προσπάθεια. Αναρωτιέμαι με αυτή την ευκαιρία πώς θα ένιωσαν οι εμπνευστές και θιασώτες του "Μαύρο στην ΕΡΤ". Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως δεν έχει γίνει οποιοσδήποτε ρεαλιστικός σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων. Έχουν εφοδιαστεί τα σχολεία με τα απαιτούμενα υλικά καθαριότητας; Έχουν στελεχωθεί οι υπηρεσίες καθαριότητας των σχολείων; Έχει καταστεί εφικτή η μείωση των μαθητών ανά τάξη; Δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει. Η κυβέρνηση επαφίεται στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών και την ωριμότητα των μαθητών.

Τα σχολεία θα ανοίξουν πάντως με το νέο σχολικό έτος. Οι εμπνεύσεις της κυβέρνησης δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη δημόσια εκπαίδευση. Ενδεχομένως, το πείραμα της μετατροπής της σχολικής αίθουσας σε ριάλιτι σόου να αποσκοπεί στην αυτοχρηματοδότηση των σχολείων, γιατί αν είναι αστείο είναι ιδιαίτερα κακόγουστο. Όπως σαν κακόγουστη φάρσα μοιάζει η απόφαση της κυβέρνησης να αποφασίσει να αυξήσει το όριο των μαθητών ανά τάξη από 22 σε 26! Εντάξει. Οι "άριστοι" δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου. Δε διδάχθηκαν τίποτε από την εμπειρία της πανδημίας;

Από την άλλη έδωσε το μήνυμα στο δικό της ιδιαίτερο ακροατήριο, προσπαθώντας να δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς σε αποφοίτους κολεγίων. Στο ίδιο κλίμα φαίνεται πως είναι και η απένταξη των οδηγών των σχολικών λεωφορείων από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Πιάνοντας το νήμα εκεί που το άφησε το 2015, η ΝΔ διαλύει την τεχνική εκπαίδευση, αυτή τη φορά μέσω της διαγραφής των μαθητών άνω των 17 ετών από τα ΕΠΑΛ. Με αυτό τον τρόπο θα οδηγήσει ίσως και πάνω από το μισό μαθητικό πληθυσμό της συγκεκριμένης κατηγορίας στην έξωση από το δημόσιο σχολείο. Κάπως όμως πρέπει να τροφοδοτηθούν και όσοι έδωσαν και δίνουν αγώνα για το νεοφιλελευθερισμό!

Βέβαια, τι να τα κάνεις τα απολυτήρια και τα πτυχία όταν η κυβέρνηση των δήθεν "αρίστων" φέρνει νόμους για την κατάργησή τους ως προαπαιτούμενα για την κατάληψη δημόσιων θέσεων;

 

- Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σχετικά πτώση της αποδοχής των χειρισμών της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πολύ μεγάλη. Τι δεν κάνετε καλά;

Δεν διακόψαμε ούτε μία στιγμή την επαφή μας με την κοινωνία. Η γενική διαπίστωση είναι πως αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύεται αδύναμη και ανίκανη για να πράξει τα προφανή και αυτονόητα. Να διοχετεύσει δηλαδή ικανή ρευστότητα στην αγορά, να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ιδιαίτερα απέναντι στο κράτος και να προστατεύσει τις εργασιακές σχέσεις και κατ` επέκταση την ενεργή ζήτηση. Τι επιλέγει; Να διαλύσει ολοκληρωτικά τις εργασιακές σχέσεις, να αφήσει πρακτικά ακάλυπτους μεγάλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και να μετατρέψει την πανδημία σε ευκαιρία για "μπίζνες". Και αυτό οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης το κάνουν στο όνομα του καπιταλισμού. Βέβαια αυτό το όνομα το ξεχνούν όταν πρέπει να στηρίξουν για παράδειγμα τις τράπεζες ή άλλους ευνοϊκά διακείμενους προς τα συμφέροντά τους χώρους.

Ακόμα και τα μέτρα περιορισμού της κοινωνικής δραστηριότητας έχουν επιλεκτικό χαρακτήρα. Ο κορονοϊός κολλάει στην Κυψέλη και στην Αγία Παρασκευή αλλά δεν κολλάει στη φιέστα της Ομόνοιας. Κολλάει στην ταβέρνα αλλά όχι στα εμπορικά κέντρα. Επίσης συνιστά σκευωρία και παρέμβαση στη δικαιοσύνη το να διερευνηθεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διεθνώς. Δεν συνιστά παρέμβαση το να βγαίνει ένας υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και σχεδόν να υπαγορεύει απόφαση σε δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι χιλιοειπωμένο αλλά πραγματικά δεν μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς για πολύ.

Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση με υπεύθυνο προγραμματικό λόγο και παρεμβάσεις τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία αποκαλύπτουμε και ελέγχουμε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση. Παρουσιάζουμε το δικό μας σχέδιο για μία κοινωνία με ευημερία και στερεούς δημοκρατικούς θεσμούς, προς όφελος όλων. Εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την κοινωνία, μετασχηματιζόμαστε για να μπορούμε να ενσωματώσουμε τα νέα αιτήματα, τα νέα εργαλεία και τους νέους στόχους μιας κοινωνίας που διψάει για δημοκρατία και ανάπτυξη. Με αυτό τον τρόπο εκφράζουμε τις προσδοκίες των δημοκρατικών πολιτών για μια μεγάλη προοδευτική στροφή.

 

- Στο εσωκομματικό πεδίο διεξάγεται μια συζήτηση περί «αυριανισμού» εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς πώς τοποθετείστε;

Δεν είναι τυχαίο πως τέτοιες ταμπέλες κρέμασε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον μεγάλο του αντίπαλο Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη διάρκεια ενός λύσσαλέου πολέμου για την εξουσία. Δεν νομίζω πως βιώνουμε κάτι τέτοιο στο εσωτερικό του κόμματός μας. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μία περίοδο στην οποία αναζητούμε τις μέγιστες δυνατές συνθέσεις και επιδιώκουμε την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη γείωσή μας στην κοινωνία.

Το να ανασύρουμε ανάλογες έννοιες που αφορούν μία περίοδο 30 και πλέον ετών, ενδεχομένως να προκαλέσει προβληματισμούς για τη δυνατότητα μας να εστιάσουμε στα ζητήματα του σήμερα. Και αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η συστράτευση ενός επικοινωνιακού συστήματος για τη μονόπλευρη στήριξη του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η στήριξη φαίνεται πως βασίζεται σε μία διαρκή παραχώρηση οικονομικών και θεσμικών προνομίων από τη μεριά της κυβέρνησης προς το συγκεκριμένο σύστημα. Αυτή η επικίνδυνη υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας πρέπει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων μας. Οι επιπτώσεις αυτών των πρακτικών δεν θα ζημιώσουν μόνο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά μακροπρόθεσμα το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

 

- Βλέπετε πρόωρες εκλογές;

Θα σας επαναλάβω πως δεν μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για πολύ. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα για αυτόν και την κυβέρνησή του. Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται η ανικανότητα και η αδυναμία αυτού που με αλαζονεία επέλεξε να ονομάσει "επιτελικό κράτος". Ίσως εάν το είχε ονομάσει πελατειακό κράτος να μπορούσαμε να το θεωρήσουμε και επιτυχημένο.

Επίσης, η απλή αναλογική είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντέξει. Η ανόθευτη έκφραση του εκλογικού σώματος είναι ασύμβατη με τις δικές του πεποιθήσεις. Βέβαια, καλό θα ήταν να μας εξηγήσει και το ΚΙΝΑΛ γιατί δεν τη στήριξε όταν μπορούσε. Ας παραμείνουμε όμως στον κ. Μητσοτάκη.

Θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο κίνδυνο για αυτόν και το κόμμα του; Εάν θέλει να "δραπετεύσει" πριν αντιληφθούν μέχρι και οι πέτρες το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού τότε ενδεχομένως να το πράξει. Εμείς έχουμε ήδη αποδείξει πως τα δύσκολα δεν μας τρομάζουν. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα δώσουμε τη δημοκρατική και προοδευτική διέξοδο από την περιπέτεια στην οποία μας οδηγεί ξανά η Νέα Δημοκρατία.

 

 Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ