ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/05/2020

Κ. Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση ο κ. Μητσοτάκης πάει την οικονομία στα βράχια και την κοινωνία σε αδιέξοδο

Κ. Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση ο κ. Μητσοτάκης πάει την οικονομία στα βράχια και την κοινωνία σε αδιέξοδο



Συνέντευξη του βουλευτή του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ στο Βασίλη Σκουρή στο ieidiseis.gr

-Τι πιθανότητες δίνεται για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το καλοκαίρι ή αρχές φθινοπώρου κ. Ζαχαριάδη;

«Το πολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά σύνθετο. Και στην ερώτηση σας εμπεριέχονται εκ των πραγμάτων δύο υπο- ερωτήσεις. Η πρώτη είναι το εάν ο κ Μητσοτάκης θέλει εκλογές ή όχι και η δεύτερη είναι εάν ο κ Μητσοτάκης φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να αποφύγει τις εκλογές. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικά απρόβλεπτους παράγοντες με υψηλά ποσοστά ρίσκου. Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε σήμερα και η δήθεν παντοδυναμία του σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καθορίσουν τη συμπεριφορά των πολιτών ούτε καν βραχυπρόθεσμα. Από την άλλη πλευρά ο τρόπος και τα μέτρα με τα οποία προσπαθεί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία είναι αποσπασματικός και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό τουλάχιστον όσον αφορά τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους που πλήττονται.

Έτσι λοιπόν αν η ύφεση και η ανεργία επανέλθει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο κ Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να κρυφτεί για πολύ πίσω από τον κορωνοϊο και την πανδημία.

Ανησυχώ ότι μέχρι να αποφασίσει ο κ.Μητσοτάκης αν θα κάνει εκλογές, ανασχηματισμό ή τίποτα από τα δύο θα έχουνε πάει χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού μιας δεκαετίας

Μιλάω καθημερινά με πολλούς πολίτες με πολλούς ανθρώπους. Ανησυχούνε βαθύτατα για το αν θα έχουν εργασία, αν θα διατηρηθεί η κοπεί ο μισθός και η σύνταξη τους, αν θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα η μεσαία και μικρή υγιής μέχρι χθες επιχείρησή τους που άντεξε δέκα χρόνια κρίσης και σιγά σιγά σήκωνε κεφάλι. Τελευταίο και πιο σημαντικό, ανησυχούν για το αν θα επιστρέψει η πανδημία, αν θα υπάρξει ξανά lockdown, αν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας κέρδισε το χρόνο ώστε το Φθινόπωρο να είναι πιο έτοιμο για να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές.

Σε αυτά τα ερωτήματα η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις γιατί ανησυχώ ότι μέχρι να αποφασίσει ο κ.Μητσοτάκης αν θα κάνει εκλογές, ανασχηματισμό ή τίποτα από τα δύο θα έχουνε πάει χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού μιας δεκαετίας».

 

-Στην ατζέντα σας είναι το «μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων». Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν από το χώρο σας για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, ιδίως με το ΚΙΝΑΛ. Κατά τη γνώμη σας, πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την αυτοκριτική του για τις άσχημες σχέσεις των δυο κομμάτων;

«Υπάρχει ένα πολύ φορτισμένο τοπίο που πρέπει να ξεκαθαρίσει. Είναι σαφές ότι στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ συμμετείχε -και μάλιστα με πολύ έντονο τρόπο- στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουμε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και πρέπει να τη δούμε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα.

Και οι δύο πλευρές έχουμε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και πρέπει να τη δούμε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα.

Πιστεύω όμως ότι ο ορθολογισμός, οι πολιτικές καταγωγές και εν τέλει η κοινή στόχευση για μια προοδευτική διακυβέρνηση, πρέπει να βάλουν κάποια στιγμή τα κόμματα στο ίδιο τραπέζι διαλόγου και αναζήτησης λύσεων για τη χώρα.

Ειδικότερα τώρα που μετά από 10 χρόνια κρίσης κινδυνεύουμε να βρεθούμε πάλι σε δρόμους ύφεσης ανεργίας και πάλι το φάρμακο που προτείνει η συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι η λιτότητα. Μια λιτότητα που θα βυθίσει ακόμη περισσότερο σε ύφεση και ανεργία.

Ήδη αν παρατηρήσετε τις τοποθετήσεις των κομμάτων στη Βουλή και σε επίπεδο αρχηγών αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που έρχεται προς συζήτηση θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα αλλάζουν. Το 2020 και 2021 δεν είναι ούτε 2019, ούτε 2015, ούτε 2012.

Οφείλουμε να συνθέσουμε και τις όποιες διαφορετικές οπτικές μπορεί να έχουμε για τα προβλήματα της χώρας, αλλά και να ξεπεράσουμε γρήγορα τα ψυχολογικά εμπόδια που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και τις συγκρούσεις που υπήρχαν τότε. Και επαναλαμβάνω αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. Αυτός ο διάλογος άλλωστε συμβαίνει σε ολόκληρη την πολιτική Ευρώπη. Αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, συζητούν, παίρνουν πρωτοβουλίες και πολλές φορές συγκυβερνούν».

 

-Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση διαλόγου μεταξύ των χώρων της αντιπολίτευσης; Είναι, άλλωστε, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος…

«Δεν έχω συγκεκριμένη ενημέρωση. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Τσίπρας πιστεύει βαθιά στην ιδέα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Γι΄ αυτό και ψηφίσαμε την απλή αναλογική, γι΄ αυτό και συμμετείχαμε ως παρατηρητές ήδη από το 2016 στην προοδευτική πολιτική οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με προτάσεις για την συνάντηση και την συνεργασία της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων.
Η Αριστερά του 21ού αιώνα για είναι κοινωνικά χρήσιμη και πολιτικά αποτελεσματική οφείλει να έχει σχέδιο πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών, σχέδιο πλειοψηφικό που να απαντά στις κοινωνικές ανάγκες που αναδιατάσσονται και κυρίως πρέπει να βρίσκει τη δύναμη και τη δημιουργικότητα να ενσωματώνει νέες ιδέες και προτάσεις στο σχέδιό της, όχι μόνο από όμορους πολιτικούς χώρους, αλλά από ολόκληρο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα. Κατά τη γνώμη μου έτσι θα μείνει αποτελεσματική, ζωντανή και χρήσιμη, έτσι θα γίνει ξανά πλειοψηφική».

 

-Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε με τη συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» φαινόμενα εσωστρέφειας στο κόμμα σας. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα μεγαλύτερα προβλήματα;

«Κοιτάξτε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως διαμορφώθηκε από τα αποτελέσματα όλων των εκλογών από το 2012 και μετά και καθιερώθηκε από τις εκλογές του 2015 και του 2019, είναι ο μεγάλος πόλος της Προοδευτικής Παράταξης. Ήταν κυβέρνηση, είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση και θα ξαναγίνει Κυβέρνηση.

Ορισμένοι από μας ανεξαρτήτως προέλευσης οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το «σύνδρομο του μικρού κόμματος με πολλούς ψηφοφόρου

Όπως όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε αυτό δημιουργεί προσδοκίες, ευθύνες και υποχρεώσεις. Κάθε νίκη πρέπει να βγάζει συμπεράσματα και κάθε ήττα επίσης πρέπει να βγάζει συμπεράσματα. Ορισμένοι από μας ανεξαρτήτως προέλευσης οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το «σύνδρομο του μικρού κόμματος με πολλούς ψηφοφόρους». Αντιθέτως θέλουμε ένα μεγάλο ανοιχτό, Ευρωπαϊκό, προοδευτικό, αριστερό, οικολογικό κόμμα.

Προφανώς και δεν είμαστε, ούτε θέλουμε να είμαστε, ούτε πρέπει να είμαστε, κατά τη γνώμη μου, ένα κόμμα της Αριστεράς που μόνο του γνωρίζει την αλήθεια για την ιδεολογία και τη διακυβέρνηση.

Επιβάλλεται όμως αν δεν θέλουμε να είμαστε παιδική χαρά να έχουμε ένα σχέδιο και να το υπηρετούμε όλοι μας, ο καθένας από τη θέση μάχης που συλλογικά έχουμε αποφασίσει.

Οι προοδευτικοί πολίτες έχουν ανάγκη από έναν πολιτικό χώρο να εκφραστούν και μία κομματική υποδομή να δραστηριοποιηθούν και να παλέψουν για τις ιδέες τους. Να συνδιαμορφώσουν με τη συμμετοχή τους αυτό που θέλουμε και προσπαθούμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

 

-Πώς θα αντιμετωπιστούν τα αρνητικά αυτά φαινόμενα;

«Με ανοιχτά μάτια για να βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, με ανοιχτά αυτιά για να ακούμε τις ιδέες και τις προτάσεις των πολιτών και των συλλογικοτήτων απ΄ όπου και αν προέρχονται και με ανοιχτές καρδιές για να καταλαβαίνουμε τους πολίτες και τις αγωνίες τους. Με συλλογική δημοκρατική λειτουργία, εμπιστοσύνη στο πολιτικό σχέδιο που θα συναποφασίσουμε.

Πρέπει επιτέλους και η κομματική Αριστερά να αντιληφθεί μετά από ενάμιση αιώνα πείρας, ότι εχθροί δεν είναι εσωκομματικοί, ούτε καν στα όρια της ευρείας δημοκρατικής παράταξης που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε

Ξέρετε μερικές φορές οι φωνές που ακούγονται μέσα στις εσωκομματικές διεργασίες και δημιουργούν αντίστοιχο θόρυβο, για τον πολύ κόσμο που παρακολουθεί και ενδεχομένως μας ακούει με προσοχή, είναι για θέματα που ελάχιστα ή καθόλου τον ενδιαφέρουν. Πρέπει επιτέλους και η κομματική Αριστερά να αντιληφθεί μετά από ενάμιση αιώνα πείρας, ότι εχθροί δεν είναι εσωκομματικοί, ούτε καν στα όρια της ευρείας δημοκρατικής παράταξης που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε».

 

-Το Συνέδριο, λόγω του κορονοϊού, θα συνεχίσει να μην πραγματοποιείται τουλάχιστον έως τα μέσα του φθινοπώρου. Έως τότε τι αλλαγές εκτιμάτε ότι θα πρέπει να γίνουν σε οργανωτικό επίπεδο;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση και για να τιμήσει την εντολή που έλαβε 10 μήνες πριν να κάνει αποτελεσματική και αποτελεσματικότερη προγραμματική υπεύθυνη αντιπολίτευση αλλά και ως εν δυνάμει κυβέρνηση επειδή όπως φαίνεται ο κ.Μητσοτάκης πάει την οικονομία στα βράχια και την κοινωνία σε αδιέξοδο.

Και σε οργανωτικό και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο, πρέπει άμεσα- κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη- «συνάντηση» του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τις φοιτητικές παρατάξεις, με τις δημοτικές παρατάξεις, με τα περιφερειακά συμβούλια, με τις Ενώσεις Πολιτών, με τις Επαγγελματικές Ενώσεις κλπ

Χρειάζεται τώρα οργανωτική ανασυγκρότηση σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να «τρέξουν» πρωτοβουλίες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη τεκμηρίωση, προκειμένου και να επεξεργαστούμε τις προτάσεις μας αλλά και να αντιδρούμε αποτελεσματικά στις συντηρητικές, πολιτικές που κάθε μέρα κάνει πράξη η Ν.Δ.

Κλείνουμε ένα χρόνο από την συντριβή μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και στις 7 Ιουλίου από το αξιοπρεπές και ελπιδοφόρο ποσοστό στις εθνικές εκλογές. Νομίζω ότι πρέπει να αξιολογήσουμε την πορεία μας στους στόχους που είχαμε θέσει στον εαυτό μας γι αυτή την περίοδο. Τι κάναμε καλά; Τι δυσκολευτήκαμε να προσχωρήσουμε; Ποιες εκτιμήσεις μας επιβεβαιώθηκαν και ποιες όχι».

 

- Στην ατζέντα της νέας εποχής πρέπει να μπει και ο τρόπος εκλογής του προέδρου του κόμματος; Θα μπορεί πχ, κατή τη γνώμη σας πάντα, από το επόμενο Συνέδριο να εκλέγεται από τη βάση του κόμματος;

«Τελικά ο Τσίπρας είχε περισσότερό δίκιο απ’ όσο είχαμε όλοι μας φανταστεί όταν επέμενε στην κεντρική επιτροπή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα κόμμα που θα είναι και ψηφιακό. Φανταστείτε σε αυτή την συγκυρία να μην είχαμε το i-syriza, να μην είχαμε κάνει την στροφή στα social media και να ήμασταν αποκλειστικά εξαρτημένοι από τα παραδοσιακά media.

Κάθε επιλογή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Δεν υπάρχει τέλεια επιλογή, αρχίζει όμως να ωριμάζει μέσα μου η ιδέα ότι αν τηρήσουμε σοβαρές συλλογικές δικλείδες ασφαλείας θα πρέπει να δώσουμε παραπάνω χώρο στην κοινωνική βάση του κόσμου που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Αυτό σημαίνει εμπλοκή στην καθημερινότητα των τοπικών οργανώσεων, εμπλοκή στην επεξεργασία και την συγκρότηση του προγράμματος, εμπλοκή και θεματικές επεξεργασίες, γιατί όχι και εμπλοκή στην εκλογή του Προέδρου. Αυτός άλλωστε θα είναι ο κόσμος που θα αγωνιστεί για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, για να γίνουμε ξανά πλειοψηφία. Ζητάμε από τον κόσμο να μας εμπιστευτεί, πρέπει να τον εμπιστευτούμε κι εμείς».

 

-Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δείχνει να μην θέλει ούτε καν την Προοδευτική Συμμαχία. Τι σας φοβίζει; Και κυρίως τι μηνύματα, πολιτικά και οργανωτικά, πρέπει να εκπέμψετε, ώστε να σας πιστέψει ο κόσμος ότι θέλετε να εκφράσετε το χώρο;

«Υπάρχουν και τέτοιες απόψεις, υπάρχουν και τέτοιες ενδείξεις. Δεν με φοβίζουν όμως. Δεν συζητώ την επιστροφή στο παρελθόν, έχω αγωνία πως θα διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πως θα έχει φερέγγυο πλάνο κοινωνικής εμβάθυνσης, προγραμματικών επεξεργασιών, πολιτικών συμμαχιών, όχι μόνο για να ηττηθεί η δεξιά αλλά το πώς θα εφαρμόσουν δράσεις και πολιτικές που θα αλλάξουν τη χώρα προς το καλύτερο. Το χρωστάμε στο λαό που μας εμπιστεύτηκε και μας εμπιστεύεται ακόμα. Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε κατά τη γνώμη μου, είναι ότι οι συντηρητικές πολιτικές και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Δεν έφεραν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα: στην οικονομική ανισότητα, στην Ευρωπαϊκή ανισορροπία, στην ποιότητα ζωής, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ασφάλεια των πολιτών, στην εκπαίδευση, στην υγεία.

Σήμερα όλοι τρέχουν για να μας πείσουν για το πόσο καλή και πόσο σημαντική είναι η υγεία, δηλαδή η δημόσια υγεία, που μέχρι πριν από τρεις μήνες ανατρίχιαζαν με αυτήν και μας την έλεγαν αναποτελεσματική και κοστοβόρα. Σήμερα η Ευρώπη κλυδωνίζεται και το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει, από την επιστροφή αυτού που ονομάζουμε ως «οικονομικό εθνικισμό».

Από την τάση δηλαδή των ισχυρά οικονομικών χωρών του Βορρά να βοηθούν μόνο τις δικές τους επιχειρήσεις και μόνο τις δικές τους χώρες γιατί έχουν τη δυνατότητα.
Και η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει με ποια πλευρά της ιστορίας είναι; Και ποια κόμματα στην Ευρώπη υποστηρίζουν ποιες πολιτικές. Αυτό είναι το μήνυμα λοιπόν, προοδευτική διακυβέρνηση στην Ελλάδα και πάλη για μία προοδευτική Ευρώπη».

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ