21/05/2020

«Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τους καλλιτέχνες, αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ»

Κοινή ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του Τομέα Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Oμάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα στην σκληρή πραγματικότητα της επιβίωσης, με την αδιάφορη έως κι απαξιωτική στάση της κυβέρνησης προς τους Έλληνες καλλιτέχνες, ήρθε κι ένα μικρό φως. Η απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει την αίτηση της Αυτοδιαχείρισης για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης σχετικά με την ίδρυση της Έκτακτης Υπηρεσίας Είσπραξης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ). Μια απόφαση που δικαιώνει τους καλλιτέχνες, αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που από την πρώτη στιγμή, στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό του δίκαιου αγώνα της μεγάλης πλειοψηφίας των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων. Ο αγώνας αυτός ήταν μακρύς, επίπονος και απαιτούσε θυσίες. Από το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έσπασε το απόστημα της ληστρικής ΑΕΠΙ, φέρνοντας στο φως το σκάνδαλο των εκατομμυρίων που είχαν καταχραστεί από τους δικαιούχους οι κύριοι μέτοχοι της, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με πολύ σοβαρές κατηγορίες για μια σειρά κακουργημάτων.

Η δημιουργία της ΕΥΕΔ ήταν ο νομικός μονόδρομος, τον οποίο αποδέχτηκαν δημιουργοί και δικαιούχοι και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πολεμική που δέχτηκε από κύκλους ιδιωτικών και μη, συμφερόντων. Με νομοθετικές πρωτοβουλίες κατάφερε να στηρίξει τα διαχρονικά αιτήματα των ανθρώπων της τέχνης.

Ο στόχος, αλλά κι ο βασικός σκοπός της λειτουργίας της ΕΥΕΔ ήταν η ομαλή και απρόσκοπτη μετάβαση της σε έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των ίδιων των δημιουργών, γι’ αυτό είχε και συγκεκριμένη ημερομηνία δραστηριότητας, η οποία μάλιστα λήγει στις 6 Ιουνίου 2020, δηλαδή σε λίγες ημέρες.

Οι δικαιούχοι από τη μεριά τους ανταποκρίθηκαν στις εξελίξεις, δημιουργώντας την ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής), το καλοκαίρι του ‘19. Στη συνέχεια όμως, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αρνητικότητα και τις συνεχείς κωλυσιεργίες της κυβέρνησης της ΝΔ. Ένα καταγεγραμμένο και δεδομένο δικαίωμα, έγινε μέρος πολιτικών παιχνιδιών, αλλά και νέων ιδιωτικών συμφερόντων, που ήθελαν να αντικαταστήσουν την ΑΕΠΙ. Από τη μια φωτογραφίες, υποσχέσεις και δημόσιες σχέσεις κι από την άλλη άρνηση και απαξίωση. Οι Έλληνες δημιουργοί όμως αμετακίνητοι, συνέχισαν τον αγώνα τους και πλέον διαφαίνεται ότι παρά τα εμπόδια και την ατολμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργού Πολιτισμού, βαδίζουν προς την δικαίωση.

Η ίδια η απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει ότι η τυχόν παράλειψη της Πολιτείας να θεσπίσει ένα μεταβατικό καθεστώς από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, θα αποτελούσε νόθευση του ανταγωνισμού και απαιτεί την άμεση εφαρμογή της από την κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ, γκρεμίζοντας κάθε ισχυρισμό και δικαιολογία καθυστέρησης.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε πάντα δίπλα, αλλά και μέσα σε αυτόν τον αγώνα των δημιουργών και θα εξακολουθήσει να το κάνει μέχρι την τελική δίκαιη λύση των προβλημάτων στα πνευματικά δικαιώματα.