ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

23/05/2020

Ν. Γκαρά: « Στο επίκεντρο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης η ευημερία της κοινωνίας»

Ν. Γκαρά: « Στο επίκεντρο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης η ευημερία της κοινωνίας»Ν. Γκαρά: « Στο επίκεντρο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης η ευημερία της κοινωνίας»


Τοποθέτηση της βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή του Έβρου λόγω της υγειονομικής κρίσης και των ασκούμενων πολιτικών της Κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, αναφέρθηκε η Βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά, κατά την διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, με κεντρικούς ομιλητές τον Γιάννη Ραγκούση και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Παράλληλα η κα Γκαρά αναφέρθηκε και στις συνεχείς κρίσεις, τις εντάσεις και τα επεισόδια με την Τουρκία που λαμβάνουν χώρα με μεγάλη συχνότητα τελευταία στην περιοχή του Έβρου και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας από μεριάς πολιτών.

Η κα Γκαρά τόνισε πως σήμερα, την ώρα που οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της Κυβέρνησης οδηγούν σε μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις ειδικά σε ότι αφορά την «μικρή» και μεσαία τάξη, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με ήθος, αξίες, θωράκιση των θεσμών και της Δημοκρατίας. Σε μία αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

«Στόχος είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, τη Δημοκρατία, την αλληλεγγύη, το περιβάλλον, την ανάπτυξη και την ευημερία εν τέλει της κοινωνίας και των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γκαρά.

Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε για μία ακόμη φορά να καταγγείλει τα ανύπαρκτα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, με τους αγρότες και τον κλάδο του τουρισμού να μην συμπεριλαμβάνονται σε κανένα μέτρο στήριξης, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αποκλείονται από τον δανεισμό, τις αναστολές συμβάσεων και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας να γίνονται «καθεστώς», τους μισθούς να μειώνονται κατά 20% και αυτές τις μέρες να έχουμε και το πρώτο κύμα μειώσεων στις συντάξεις. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει στους «φίλους» της στα ΜΜΕ και αλλού «λεφτόδεντρα».

Στον επίλογο της εκδήλωσης η κα Γκαρά επισήμανε πως η αίσθησή της είναι πως τα στελέχη της Κυβέρνησης δεν έχουν επαφή με την κοινωνία και τις πραγματικές της ανάγκες. Και τόνισε πως επειδή ακριβώς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της κοινωνίας και γνωρίζουν καλά τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο, οφείλουν να είναι ενεργά, ενημερωμένα, σε συνεχή συμμετοχική δράση. Έτοιμα να πραγματοποιήσουν ρωγμές σε αυτό το παγιωμένο και στημένο σύστημα που προφανώς έχει την κάλυψη σχεδόν του συνόλου των ΜΜΕ.

«Νομίζω ότι έρχονται μέρες που θα ζητηθούν και θα υπάρχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις από όλους και όλες εμάς, ακριβώς γιατί μας χρειάζεται η κοινωνία και τη χρειαζόμαστε και εμείς, μας χρειάζεται η Δημοκρατία και τη χρειαζόμαστε και εμείς. Πρέπει όλοι και όλες να βρισκόμαστε στις επάλξεις, πάντοτε με το ήθος και τις αξίες που γνωρίζουμε και μας χαρακτηρίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας.

Αναλυτικά η εισήγηση της Νατάσας Γκαρά στην εκδήλωση:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εκτιμώ ότι έχει ενδιαφέρον η συμμετοχή μας σε μια τόσο διαφορετική και ιδιαίτερη εκδήλωση, τηλε -εκδήλωση, με τη συμμετοχή και των συντρόφων μας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννη Ραγκούση, είναι χαρά μας και τιμή μας να μοιραστούμε σκέψεις και να σας μεταφέρουμε, έστω και διαδικτυακά στον ακριτικό Έβρο.

Σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει δυσκολίες όχι μόνο λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά και της κρίσης με την Τουρκία και των επεισοδίων, των εντάσεων που έλαβαν χώρα στα σύνορα με δυσμενείς επιπτώσεις και στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή.

Τις δυσκολίες αυτές έρχεται να επιβαρύνει η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης, καθώς βλέπουμε συνεχείς επιθέσεις όπως για παράδειγμα την υποβάθμιση και το δρομολογημένο κλείσιμο της Σχολής Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, με μείωση κατά 50% των εισακτέων, το ξεπούλημα στην κυριολεξία του Λιμανιού Αλεξανδρούπολης, το πάγωμα όλων των δημοσίων έργων, την κατάργηση στον φορέα Natura και την επίθεση στο περιβάλλον ακόμη και με προτάσεις για την εξόρυξη χρυσού. Επιθέσεις δέχονται και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, καθώς χάνουν εισόδημα από την αλλαγή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, αλλά και οι βιοκαλλιεργητές. Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά στοιχεία, ωστόσο σε αυτό το πεδίο έρχονται να προστεθούν και τα ανύπαρκτα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Στα ΜΜΕ διαφημίζονται «λεφτόδεντρα», ωστόσο στην πραγματική οικονομία δεν έχουν ή δεν προβλέπεται να πέσουν παρά ελάχιστα χρήματα.

Αντιθέτως, πεδία όπως οι αγρότες επαγγελματίες ή ο τουρισμός, δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης. Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται δανεισμός και όχι άμεση ενίσχυση, και μάλιστα με σκληρούς τραπεζικούς όρους αποκλείοντας την πλειονότητα του μικρού ή μεσαίου επιχειρείν.

Το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ανεπαρκές.
Η μείωση προκαταβολής φόρου είναι αδιευκρίνιστη στο ποσοστό και τους δικαιούχους.
Η μείωση ΦΠΑ στον καφέ είναι περιορισμένου χρόνου, και εάν δεν υπάρξει τζίρος δεν έχει νόημα.
Μονιμοποιείται η αναστολή συμβάσεων εργασίας και οι ελαστικές μορφές.
Προχωρά σε μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 20% , και η απώλεια εισοδήματος οδηγεί και σε μείωση κατανάλωσης, άρα μείωση και στο τζίρο στην αγορά.
Ενώ σήμερα είδαμε και την πρώτη περικοπή συντάξεων.
Και φυσικά η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα εμπαιγμούς και «Σκόιλ Ελικικού».

Σε όλο αυτό το κλίμα της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας, της βαθιάς ύφεσης και αύξησης της ανεργίας, της εμμονής της κυβέρνησης σε ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά και εμμονή στη διαπλοκή κι εξυπηρέτηση συμφερόντων, εμείς πρέπει να έχουμε ενεργό και κεντρικό ρόλο προκειμένου να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε την κατάσταση.

Φίλες και Φίλοι,

Βιώνουμε μια πολλαπλή κρίση, και οικονομική, υγειονομική, προσφυγική, κλιματική, κρίση αξιών και εμπιστοσύνης. Πρόσφατα αντιμετωπίζουμε και το φαινόμενο των επιτηρούμενων κοινωνιών. Παρατηρούμε ότι σε αυτή την πολύπλευρη κρίση συντελούνται και ταξικές ανακατατάξεις, αλλά και κοινωνικές, ιδίως στη μεσαία τάξη, αλλά και στη μικρή με μεγάλες αποκλίσεις και διαφορές.

Αυτό όμως που σε αυτή τη συγκυρία βλέπουμε να κινητοποιεί τους πάντες, με χαμηλή ένταση προς το παρόν, είναι η κοινή ανασφάλεια και η αβεβαιότητα.

Εμείς, οι αριστεροί, οι προοδευτικοί, οι οικολόγοι, οι πατριώτες και πολλές άλλες ταυτότητες, μέσα από το όχημα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, καλούμαστε να απαντήσουμε από τη μία στις ανάγκες της κοινωνίας, και από την άλλη να σχεδιάσουμε μια πολιτική ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον.

Να συνθέσουμε αιτήματα των κοινωνικών ομάδων και τάξεων σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, δημιουργώντας κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με ήθος, αξίες, θωράκιση των θεσμών και της Δημοκρατίας. Μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αλλά και μια αμφίδρομη σχέση, συμμετοχική και ισότιμη με την κοινωνία.

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο Φ. Φουκουγιάμα με το «Τέλος της Ιστορίας» που έβλεπε δεν επιβεβαιώθηκε. Το Τέλος της Ιστορίας δεν ήρθε, κυρίως λόγω της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού.

Για αυτό και δικός μας στόχος αλλά και ιστορική αναγκαιότητα είναι ο Δημοκρατικός μετασχηματισμός της κοινωνίας.

Στόχος είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, τη Δημοκρατία, την αλληλεγγύη, το περιβάλλον, την ανάπτυξη και την ευημερία εν τέλει της κοινωνίας και των ανθρώπων».

 

Και η δευτερολογία της κα Γκαρά:

«Κρατάω τη φράση της Μαριλίζας ότι η πραγματικότητα πάντα εκδικείται, όπως τους τελευταίους μήνες έχουμε δει τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η δίκη μου τουλάχιστον αίσθηση και με όσους συζητάω, είναι ότι τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης δεν έχουν επαφή με την κοινωνία, δεν έχουν επαφή με τον κόσμο και με τις πραγματικές ανάγκες, ή τουλάχιστον δεν έχουν επαφή με τον δικό μας κόσμο ή με τη δική μας κοινωνία.

Η διαφορά μας είναι, και αυτό θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει, ότι οι περισσότεροι/ περισσότερες από εμάς, στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και στους ανθρώπους που είναι γύρω μας, σε επαφή μαζί μας, κοντά μας, είμαστε μέρος αυτής της κοινωνίας, γνωρίζουμε τα προβλήματα, έχουμε τη διάθεση και τη δυνατότητα να κατανοήσουμε το τί σημαίνει να είσαι άνεργος, τί σημαίνει να δουλεύεις με εκ περιτροπής εργασία, τί σημαίνει να επιβιώνει η επιχείρησή σου με πάρα πολλές δυσκολίες, αντιλαμβανόμαστε ακόμη και την περιστολή των κοινωνικών, των προσωπικών, των ατομικών δικαιωμάτων, ακριβώς γιατί τα βιώνουμε στην καθημερινότητα μας και είμαστε ένα κομμάτι αυτής της κοινωνίας, για την οποία θέλουμε να ασκήσουμε πολιτική, για την οποία θέλουμε να αλλάξουμε ουσιαστικά και τους συσχετισμούς αλλά και τους όρους της ζωής όλων αυτών των ανθρώπων.

Άρα νομίζω ότι αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι καταρχάς να είμαστε σε συνεχή επαφή και σε συμμετοχική δράση και δραστηριότητα, και να είμαστε ενεργοί, με τις αντένες ανοιχτές, και μεταξύ μας διότι χρειάζεται να είμαστε πολύ καλά ενημερωμένοι, αλλά και με τους συμπολίτες μας στον κοινωνικό χώρο που δραστηριοποιείται ο καθένας. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα και τη δύναμη, αν είμαστε πολύ καλά ενημερωμένοι και είμαστε ενεργοί, να δημιουργούμε σε αυτό το παγιωμένο σύστημα πάρα πολλές ρωγμές. Μπορούμε να σπάσουμε τις κολόνες, τα δοκάρια, αυτού του στημένου συστήματος που έχει την κάλυψη προφανώς των συστημικών ΜΜΕ.

Αυτό θα ήθελα να κρατήσουμε. Νομίζω ότι έρχονται μέρες που θα ζητηθούν και θα υπάρχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις από όλους και όλες εμάς, ακριβώς γιατί μας χρειάζεται η κοινωνία και τη χρειαζόμαστε και εμείς, μας χρειάζεται η Δημοκρατία και τη χρειαζόμαστε και εμείς. Πρέπει όλοι και όλες να βρισκόμαστε στις επάλξεις, πάντοτε με το ήθος και τις αξίες που γνωρίζουμε και μας χαρακτηρίζουν. Ευχαριστώ, νομίζω ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη, και τους φιλοξενούμενους ευχαριστώ.»

 Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ