27/05/2020

Ερώτηση 12 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αντικατάσταση και αποκατάσταση υφιστάμενων τεχνικών έργων στην κοίτη τμήματος του ποταμού Εδεσσαίου

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς τον Υπουργό
Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αντικατάσταση και αποκατάσταση υφιστάμενων τεχνικών έργων στην κοίτη τμήματος του ποταμού Εδεσσαίου»

Με την από 2/10/2017 Α.Π. 4862 απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία τροποποιήθηκε με τις ΑΠ 3719/2018 και 404/2019 αποφάσεις του ίδιου οργάνου, εντάχθηκε το έργο με τίτλο « Αντιπλημμυρική προστασία Έδεσσας Π. Εδεσσαίος» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εκτελείται από την Π.Ε. Πέλλας και συγκεκριμένα από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Πέλλας.
Το φυσικό αντικείμενό του αφορά την αποκατάσταση /αντικατάσταση των έργων της υφιστάμενης επενδεδυμένης κοίτης του ποταμού Εδεσσαίου. Το συνολικό μήκος παρέμβασης είναι 838 μ., από την γέφυρα στην προέκταση της οδού Δημ. Πετρίτση και μέχρι το πέρας του ποταμού στην περιοχή Καταρρακτών και ανατέθηκε σε ανάδοχο κοινοπραξία για την πραγματοποίησή της.
Ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου. Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι στερείται περιβαλλοντικής αδειοδότησης καθώς δεν πρόκειται για αποκατάσταση υφιστάμενου έργου αλλά για πλήρη αντικατάσταση του και εκ νέου κατασκευής και ως εκ τούτου καθώς και νέων έργων που περιλαμβάνουν και στοιχεία του τοπικού παραποτάμιου οικοσυστήματος και δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Επίσης δεν είναι γνωστό ποια τεχνικοοικονομικη μελέτη του έργου υποβλήθηκε προς αξιολόγηση για απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση και αν αυτή είναι μία προγενέστερη τεχνική περιγραφή, που αναφέρει γενικά και αόριστα τις εργασίες που θα υλοποιηθούν.
Παραμένει ζητούμενο εάν στην μελέτη διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας (ΥΠΕΝ, 2018) και στα εγκεκριμένα σχέδια απορροής της λεκάνης του ποταμού (ΣΔΛΑΠ, 2017), προβλέπεται η επανεξέταση ή αλλαγή στα δεδομένα του υφιστάμενου έργου και εάν έχει γίνει επιλογή της αρτιότερης τεχνικής λύσης για την εκτέλεση του συγκεκριμένου τεχνικού έργου πχ υδραυλικός σχεδιασμός, επιλογή κατάλληλων υλικών επένδυσης των πρανών, φυτεύσεις, αισθητική αποκατάσταση κλπ.
Επίσης δεν είναι γνωστό αν στο σχεδιασμό και στην απαλλαγή από την περιβαλλοντική άδεια του έργου έχει ληφθεί υπόψη ότι ο πυθμένας της κοίτης του ποταμού δεν αποτελείται από αδιαπέραστο υλικό και αν έχει συνεκτιμηθεί κατά τον υδραυλικό και γεωλογικό σχεδιασμό η τροποποίηση των υδρογεωλογικών στοιχείων και αν από την κατασκευή του νέου έργου θα τροποποιηθεί και θα εκλείψει η κατείσδυση και η υγρασία του εδάφους στον περιβάλλοντα οικιστικό ιστό.
Επιπρόσθετα των ανωτέρω είναι προφανές ότι, οποιαδήποτε εργασία πραγματοποιηθεί θα πρέπει να μην αλλοιώσει αισθητικά το τοπίο. Η κοπή των δέντρων, που υπάρχουν στις όχθες του ποταμού, θα είναι μεγάλο πλήγμα για την ποιότητα της ζωής στην πόλη, με σημαντική επιβάρυνση του μικροκλίματος της περιοχής, και η τοπική κοινωνία ανησυχεί και δικαίως.
Τα υδατορέματα σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 24) πρέπει να προστατεύονται ως στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος προκειμένου να διατηρηθούν στην φυσική τους κατάσταση. Το ποτάμι έχει πλούσια υδρόβια πανίδα, που σίγουρα θα χαθεί από το έργο, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με την τσιμεντοποίηση των παραπόταμων του Εδεσσαίου ποταμού.

Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

1) Προβλέπεται στα Εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) και Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας η επανεξέταση ή αλλαγή στα δεδομένα του υφιστάμενου έργου, και αν ναι, έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις σε μια τέτοια περίπτωση; Το έργο έχει υποβληθεί προς γνωμοδότηση ή αξιολόγηση στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης σε σχέση με τα ανωτέρω;

2) Τι μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε να εφαρμοσθεί πλήρως η Οδηγία 2000/60 (νόμος 3199/2003) και η ένταξη του έργου στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, όπως και οι προβλέψεις αυτού που πιθανά επηρεάζουν το έργο;

3) Η απαλλαγή από την αδειοδότηση αφορά μόνο σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων ή περιλαμβάνει και νέα έργα καθώς και παρεμβάσεις στην παραποτάμια/παραρεμάτια βλάστηση;

4) Ποια μελέτη υποβλήθηκε προς αξιολόγηση για την απαλλαγή από την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ποια τεχνική ωριμότητα είχε και η μελέτη που υποβλήθηκε έδινε όλη την εικόνα του έργου και των επιπτώσεών του;

5) Έχει γίνει υδρογεωλογική μελέτη του έργου και αν ναι ποιος την έχει εγκρίνει;

6) Έχει δοθεί άδεια από την αρμόδια διεύθυνση δασών για την κοπή των δέντρων και τις παρεμβάσεις στην παρόχθια βλάστηση; Έχει γίνει και εγκριθεί μελέτη αποκατάστασης για φυτεύσεις και αισθητική αποκατάσταση;

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε να κατατεθεί:
Η εγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη του έργου, η αρχική και οποιαδήποτε επικαιροποίησή της, όλες οι σχετικές μελέτες που αφορούν το έργο καθώς και όλα τα έγγραφα από όλες τις Υπηρεσίες που έχουν εγκρίνει μελέτες ή έχουν αρμοδίως δώσει απαλλαγή αδειοδότησης αυτού.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιαννούλης Χρήστος