ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

03/06/2020

Απάντηση Κομισιόν και Ευρ. Συμβουλίου στην επιστολή 44 Ε/Β για τη στήριξη των ΑμεΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Απάντηση Κομισιόν και Ευρ. Συμβουλίου στην επιστολή 44 Ε/Β για τη στήριξη των ΑμεΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίαςΑπάντηση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην επιστολή 44 ευρωβουλευτών για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών παροχής φροντίδας και στήριξης των ατόμων με αναπηρία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Την αξιολόγηση περαιτέρω δράσεων στήριξης του τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών εξετάζει η Κομισιόν – Αποφασισμένη για στενότερη συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο δηλώνει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Χωρίς καμία αναφορά σε πρόσθετες, στοχευμένες πολιτικές και μέτρα, πέραν των όσων έχουν παρθεί μέχρι στιγμής, η διαβεβαίωση του Σαρλ Μισέλ για στήριξη και προστασία των ατόμων με αναπηρία

Την επιστολή συνυπέγραφε ο Δημ. Παπαδημούλης

Απάντηση στην επιστολή 44 ευρωβουλευτών για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών παροχής φροντίδας και στήριξης των ατόμων με αναπηρία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού έδωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Πέραν του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, 43 ευρωβουλευτές από 17 χώρες και 7 Πολιτικές Ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λ. Ντ. Νικολσόνοβασυνυπέγραφαν την επιστολή.

Στην απάντησή της η Πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει πως «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η εξασφάλιση της ευημερίας των ανθρώπων βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας, οι οποίες καθοδηγούνται από τις αρχές του ευρωπαϊκού Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία». Εντός αυτού του πλαισίου κινείται η Κομισιόν, όπως υπογραμμίζει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη σε μία σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής, δηλώνοντας πως το επόμενο βήμα για την Κομισιόν είναι η αξιολόγηση πρόσθετων δράσεων στήριξης του τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών.

Προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού και της διασφάλισης της υγείας και της ευημερίας των πολιτών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων ομάδων, η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνει τους ευρωβουλευτές για την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενότερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους τους αρμόδιους φορείς και ενδιαφερόμενους.

Τη διαβεβαίωση προς τους συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές ότι «θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία καθώς και άλλων ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη λόγω του κορονοϊού» δίνει στην απάντησή του και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Χωρίς να κάνει ωστόσο κάποια συγκεκριμένη αναφορά σε στοχευμένες πολιτικές και επιπλέον μέτρα που προτίθεται να αναλάβει και να υποστηρίξει, προκειμένου να μην μείνει κανείς πίσω και να προστατευτούν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες, ο Σαρλ Μισέλ στέκεται, μεταξύ άλλων στον κοινό ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού που παρουσιάστηκε στις 15 Απριλίου και έγινε δεκτός από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Απριλίου και στον οποίο τονίζεται η ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων, ιδίως με την πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας και την εξασφάλιση ότι η διαγνωστική ικανότητα για τον κορονοϊό είναι προσβάσιμη σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου και στους φροντιστές των ευάλωτων ατόμων και ομάδων.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές υπογράμμιζαν τον κίνδυνο χιλιάδες υπηρεσίες παροχής φροντίδας και στήριξης ατόμων με αναπηρία σε ολόκληρη την Ευρώπη να αναγκαστούν να κλείσουν για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με την ελλιπή εγγυημένη χρηματοδότηση από τις δημόσιες αρχές, την αδυναμία πρόσβασής τους στην απαιτούμενη χρηματοδότηση, τη σύναψη μη ευέλικτων συμβάσεων με τις αρχές, αλλά και τις καθυστερημένες χρηματοδοτικές προσκλήσεις από πλευράς των αρχών.

Ενώπιον αυτής της νέας πραγματικότητας, οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές καλούσαν την Κομισιόν αφενός «να αναλάβει νέες δράσεις κινητοποίησης βασικών επενδύσεων και πόρων για τη διασφάλιση της συνέχισης των υπηρεσιών φροντίδας και στήριξης, σύμφωνα με τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και του ευρωπαϊκού πυλώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα» και αφετέρου, να συμπεριληφθούν «συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν τους πόρους αυτούς -συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου- που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων ατόμων που χρειάζονται στήριξη». Οι ευρωβουλευτές ζητούσαν επίσης «να διασφαλιστεί ότι τόσο οι επαγγελματίες στον τομέα της περίθαλψης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσο και τα άτομα που υποστηρίζονται από αυτούς τους επαγγελματίες έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας».

 

Ακολουθούν οι απαντήσεις της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς και η επιστολή των 44 ευρωβουλευτών (μεταφρασμένες στα ελληνικά):

 

Η απάντηση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν:

 

Αξιότιμοι ευρωβουλευτές,

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή. Επίσης να τονίσω ότι συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας σχετικά με την πίεση που έχει ασκήσει η πανδημία στις υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης, καθώς και το πώς έχει επηρεάσει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Η πρόσφατη ανταλλαγή απόψεων με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ντ. Σούιτσα και τους επιτρόπους Στ. Κυριακίδου, Ν. Σμιτ και Ελ. Ντάλι στις 29 Απριλίου, στην οποία συμμετείχαν τόσο το ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας όσο και η ευρωπαϊκή Ένωση παρόχων υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική. Ως επόμενο βήμα η Επιτροπή αξιολογεί πρόσθετες δράσεις στήριξης του τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η εξασφάλιση της ευημερίας των ανθρώπων βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας, οι οποίες καθοδηγούνται από τις αρχές του ευρωπαϊκού Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Στην επιστολή σας αναφέρεστε στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά Ταμεία. Τόσο το ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (“ESF”) όσο και το Ταμείο για την ευρωπαϊκή βοήθεια σε απόρους (“FEAD”) προστατεύουν και παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη.

Το ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (“ERDF”) ενισχύει επίσης τις επενδύσεις σε υγειονομικές και κοινωνικές υποδομές καθώς και σε εξοπλισμό υγείας. Αυτές οι επενδύσεις συμβάλλουν στην τοπική, περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη καθώς και στη μείωση των ανισοτήτων, όσον αφορά την κατάσταση στον τομέα της υγείας.

Η πρωτοβουλία επενδύσεων και μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (“CRII”) στοχεύει στην καταπολέμηση του κορονοϊού, υποστηρίζοντας τις υπηρεσίες υγείας και την οικονομία μας και προστατεύοντας τους συνανθρώπους μας. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή υπέβαλε μια σειρά νομικών και δημοσιονομικών προτάσεων, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2020. Οι αναθεωρημένοι κανόνες καθιστούν τα μέτρα απάντησης στην κρίση του κορονοϊού που έλαβαν τα κράτη μέλη επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Επιπλέον η Επιτροπή πρότεινε την πρωτοβουλία επενδύσεων και μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (“CRII+”), η οποία επιτρέπει πλήρη ευελιξία με την κινητοποίηση της συνολικής μη χρησιμοποιούμενης στήριξης από τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Αυτό επιτρέπει στις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες να συνεχίσουν να λαμβάνουν, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, βοήθεια από το Ταμείο για την ευρωπαϊκή βοήθεια σε απόρους (“FEAD”), συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης εναλλακτικών μεθόδων παράδοσης και προμήθειας προστατευτικού εξοπλισμού σε όσους παρέχουν βοήθεια.

Ο κατάλογος με τα μέτρα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνουν την υποστήριξη σε οικογένειες, που βρίσκονται σε ευάλωτη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται λόγω κορονοϊού, σε κοινωνικο-εκπαιδευτικές και υγειονομικές υπηρεσίες, σε υγειονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας και εγγύτητας καθώς και σε δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και για βοήθεια σε άστεγες οικογένειες. Οι επίτροποι Στ. Κυριακίδου, Ν. Σμιτ και Ελ. Ντάλι έχουν ήδη στείλει επιστολή στους υπουργούς, που είναι υπεύθυνοι στα κράτη μέλη για τις κοινωνικές και υγειονομικές πολιτικές. Στην επιστολή υπογραμμίζεται η ανάγκη να δοθεί προσοχή στις ευάλωτες ομάδες, επισημαίνοντας τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα απαραίτητα κεφάλαια θα είναι στη διάθεση των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτών των ομάδων.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητά μου να συνεργαστώ στενότερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους τους αρμόδιους φορείς και ενδιαφερόμενους για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και να διασφαλίσω την υγεία και την ευημερία των πολιτών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων ομάδων.

 

Με εκτίμηση,

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

 

Η απάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

 

Αξιότιμοι ευρωβουλευτές,

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και τη συνοδευτική αλληλογραφία του προέδρου του ευρωπαϊκού Φόρουμ Αναπηρίας (“EDF”) και του προέδρου της ευρωπαϊκής Ένωσης παρόχων υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία (“EASPD”).

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί πράγματι μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θέτει πολλές ζωές και μέσα διαβίωσης σε κίνδυνο. Θέτει επίσης σε κίνδυνο τη ζωή και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία. Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία όλων των ευρωπαίων πολιτών, χωρίς να μείνει κανείς πίσω, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές μας αξίες.

Έχουμε ήδη λάβει γρήγορη και αποφασιστική δράση για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών μας. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη συνεργάζονται για να ενισχύσουν τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Η επιδημία του κορονοϊού και τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη μιας ακόμη μεγαλύτερης επιδημίας απαιτούσαν τη συγκέντρωση πόρων στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Τα κράτη μέλη και η ΕΕ αντέδρασαν γρήγορα για να διασφαλίσουν ότι δεν διακυβεύεται η ικανότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης να φροντίσουν και να περιθάλψουν ασθενείς.

Ο κοινός ευρωπαϊκός χάρτης πορείας για την άρση των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού που παρουσιάστηκε στις 15 Απριλίου τονίζει την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων, ιδίως με την πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας και την εξασφάλιση ότι η διαγνωστική ικανότητα για τον κορονοϊό είναι προσβάσιμη σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου και στους φροντιστές των ευάλωτων ατόμων και ομάδων. Ο χάρτης πορείας έγινε δεκτός από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην τέταρτη από την αρχή της κρίσης τηλεδιάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου.

Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Συμβούλιο, ως θεσμικό όργανο, θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία καθώς και άλλων ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη λόγω του κορονοϊού.

 

Με εκτίμηση,

Σαρλ Μισέλ

 

Η επιστολή των 44 ευρωβουλευτών προς την Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Θέμα: Ανάληψη άμεσων και νέων δράσεων, με σκοπό την κινητοποίηση της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων Μέτρων Στήριξης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (CRII+), καθώς και των Ταμείων της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση των υπηρεσιών παροχής φροντίδας και στήριξης των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού

 

Αγαπητέ πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

Αγαπητή πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

 

Πολλοί διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αναπηρία και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρόχων υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία (“EASPD”) έχουν υπογραμμίσει τον κίνδυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, καθώς και άλλων ατόμων που χρειάζονται περίθαλψη εξαιτίας του κορονοϊού, ιδίως λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας και στήριξης.

Το κλείσιμο χιλιάδων υπηρεσιών παροχής φροντίδας και στήριξης σε ολόκληρη την Ευρώπη επηρεάζει τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρίες που επωφελούνται άμεσα από τις υπηρεσίες φροντίδας και στήριξης, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, καθώς και τους 11 εκατομμύρια επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτές τις υπηρεσίες, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Ο πρωταρχικός λόγος για το κλείσιμο πολλών υπηρεσιών φροντίδας και στήριξης -συχνά μη κερδοσκοπικών και μη οργανωμένων από τους χρήστες οργανώσεων- είναι η έλλειψη εγγυημένης χρηματοδότησης από τις δημόσιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χρημάτων από ευρωπαϊκά Ταμεία, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Λόγω της πανδημίας, πολλές υπηρεσίες προσαρμόστηκαν γρήγορα για να εξασφαλίσουν φροντίδα και υποστήριξη υπό τις τρέχουσες συνθήκες και κανόνες (κοινωνική αποστασιοποίηση κ.λπ.). Το γεγονός ότι αυτή η προσαρμογή δεν προβλεπόταν προ της κρίσης στις συμβάσεις με τις αρχές -και το ότι οι αρχές δεν παρέχουν ευελιξία- οδηγεί σε αβεβαιότητα και σε αδυναμία πρόσβασης στην απαιτούμενη χρηματοδότηση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη συνέχιση των υπηρεσιών φροντίδας και στήριξης.

Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει νέες δράσεις κινητοποίησης βασικών επενδύσεων και πόρων για τη διασφάλιση της συνέχισης των υπηρεσιών φροντίδας και στήριξης, σύμφωνα με τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του ευρωπαϊκού πυλώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα. Για το λόγο αυτό, η Πρωτοβουλία Επενδύσεων και Μέτρων Στήριξης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (“CRI” και “CRII+”) πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν τους πόρους αυτούς -συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου- που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων ατόμων που χρειάζονται στήριξη.

Επιπλέον, σας προτρέπουμε να αναλάβετε στοχευμένες προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τόσο οι επαγγελματίες στον τομέα της περίθαλψης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσο και τα άτομα που υποστηρίζονται από αυτούς τους επαγγελματίες, έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας, κάτι το οποίο θα τους επιτρέπει να εργάζονται με ασφάλεια.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές

 

AbirAl-Sahlani, Σουηδία – Renew, AlexAgiusSaliba, Μάλτα – S&D, AlfredSant, Μάλτα – S&D, AliceKuhnke, Σουηδία - Greens/EFA, Anne-SophiePelletier, Γαλλία – GUE/NGL, AntonioMariaRinaldi, Ιταλία – ID, BiljanaBorzan, Κροατία – S&D, BrandoBenifei, Ιταλία – S&D, ChrysoulaZacharopoulou, Γαλλία – Renew, CristinaMaestreMartindeAlmagro, Ισπανία – S&D, DavidCasa, Μάλτα – EPP, DennisRadtke, Γερμανία – EPP, DimitriosPapadimoulis, Ελλάδα – GUE/NGL, Dragoş Pîslaru, Ρουμανία – Renew, ElenaLizzi, Ιταλία – ID, ElisabettaGualmini, Ιταλία – S&D, ErnestUrtasun, Ισπανία – Greens/EFA, EstrellaDuraFerrandis, Ισπανία – S&D, FranciscoGuerreiro, Πορτογαλία – Greens/EFA, GianantonioDaRe, Ιταλία – ID, GraceO’Sullivan, Ιρλανδία – Greens/EFA, IsabelCarvalhais, Πορτογαλία – S&D, JordiCañas, Ισπανία – Renew, JoseGusmão, Πορτογαλία – GUE/NGL, JosianneCutajar, Μάλτα – S&D, KarloRessler, Κροατία - EPP, KatrinLangensiepen, Γερμανία – Greens/EFA, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Σλοβακία – ECR, MaitePagazaurtundúa, Ισπανία – Renew, ManuelPizarro, Πορτογαλία – S&D, MarisaMatias, Πορτογαλία – GUE/NGL, MarieToussaint, Γαλλία – Greens/EFA, MonicaSilvanaGonzalez, Ισπανία – S&D, MounirSatouri, Γαλλία – Greens/EFA, NilsTorvalds, Φινλανδία – Renew, PascalDurand, Γαλλία – Renew, RadanKanev, Βουλγαρία – EPP, RadkaMaxová, Τσεχία – Renew, RomanaTomc, Σλοβενία – EPP, SalimaYenbou, Γαλλία – Greens/EFA, SandraPereira, Πορτογαλία – GUE/NGL, SirpaPietikäinen, Φινλανδία – EPP, SylwiaSpurek, Πολωνία – S&D, VilleNiinistö, Φινλανδία – Greens/EFA.

 Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ