05/06/2020

Ν. Συρμαλένιος: Η απάντηση του Υπουργείου Άμυνας για τη χρήση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ της Σύρου από ανώτατο αξιωματούχο επιδιώκει τη συσκότιση και δείχνει στο βάθος την ιδιωτικοποίηση των αεροδιακομιδών

Δελτίο Τύπου του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Άμυνας σε κοινοβουλευτική ερώτηση

Με αφορμή την απάντηση του Υφυπουργού Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στην Κοινοβουλευτική Ερώτησή μας για τη χρήση του μοναδικού ελικοπτέρου που εδρεύει στη Σύρο, που χρησιμοποιείται από το 2016 ως βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, διαπιστώνουμε ότι με την απάντησή του το λιγότερο αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας.

Το ερώτημα που υποβάλαμε με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ήταν πολύ απλό: Χρησιμοποιήθηκε το μοναδικό ελικόπτερο για χρήση αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες από ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο για αποστολή εκτός του συγκεκριμένου αντικειμένου;;;

Αντί για συγκεκριμένης απάντησης ο υφυπουργός μας γνωστοποιεί ότι οι αεροδιακομιδές για το ΕΚΑΒ γίνονται από τα τρία ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς ως επιπρόσθετο έργο κοινωνικού χαρακτήρα κατόπιν τροποποίησης του κύριου έργου που είναι η εναέρια μεταφορά προσωπικού. Και μάλιστα αποδέχεται ότι τρία (3) ελικόπτερα, στη Σύρο, στη Ρόδο και στα Μέγαρα, έχουν διατεθεί για την υποστήριξη του ΕΚΑΒ. Στη συνέχεια μας αναφέρει ότι μεταξύ 13ης και 16ης Μαΐου έγινε μεταφορά ασθενούς από την Πάρο στη Σύρο, ενώ συνολικά κατά το τρέχον έτος έχουν διεξαχθεί 98αεροδιακομιδές. Και καταλήγει ότι, αφού οι μετακινήσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας γίνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές, συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε καμία «απόσυρση» ελικοπτέρου και κανένα κενό δεν δημιουργήθηκε στο ΕΚΑΒ…

Δηλαδή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Καμία επί της ουσίας απάντηση, παρά μόνο μια συγκεκριμένη ημερολογιακή αναφορά για την ετοιμότητα του ελικοπτέρου στη Σύρου από 13 – 16/5 (στην Ερώτησή μας δεν διερευνούσαμε συγκεκριμένες ημερομηνίες) και μια αυτονόητη υπενθύμιση ότι όλα γίνονται κατόπιν διαταγών.

Ας επαναλάβουμε λοιπόν την Ερώτηση: Χρησιμοποίησε ή όχι ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής το ελικόπτερο της Σύρου για άλλες ανάγκες εκτός του ΕΚΑΒ; Και αν ναι, πώς του το επέτρεψε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας εν μέσω πανδημίας; Μήπως γι’ αυτό η απάντηση αναφέρεται στο κύριο και το δευτερεύον έργο των ελικοπτέρων του στρατού ξηράς; Και τι σημαίνει αυτό, ότι τροποποιήθηκε η συμφωνία – σύμβαση μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Υγείας και ότι αίρεται η διάθεση των ελικοπτέρων για τις αεροδιακομιδές;;;;

Μήπως γι’ αυτό εντάχθηκε το άρθρο 2 στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, περί τροποποίησης της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το ελληνικό δημόσιο σε πτητικά μέσα, που μόλις χθες κατατέθηκε στη Βουλή, με το οποίο ανοίγει διάπλατα την ιδιωτικοποίηση των αεροδιακομιδών, αφού ελλείψει των ελικοπτέρων του στρατού και της αεροπορίας η κυβέρνηση ξεκινά τη μίσθωση ιδιωτικών πτητικών μέσων;;;;;