09/06/2020

Κ. Μπάρκας: «Αναστολή Εργασιών Υποκαταστήματος Εθνικής Τράπεζας στην έδρα του Δήμου Πάργας»

Κ. Μπάρκας:  «Αναστολή Εργασιών Υποκαταστήματος Εθνικής Τράπεζας στην έδρα του Δήμου Πάργας»

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Αναστολή Εργασιών Υποκαταστήματος Εθνικής Τράπεζας στην έδρα του Δήμου Πάργας»
Σε μια στιγμή που η ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου του Δήμου Πάργας, μια περιοχή με προβληματικό οδικό δίκτυο και διασπορά των τοπικών κοινοτήτων σε ορεινούς όγκους, έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020, εξαιτίας του οποίου η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν χαρακτηριστεί από τα αρμόδια συνεργεία καταγραφής ζημιών πάνω από τριακόσια (300) οικήματα, ως μη κατοικήσιμα, υπάρχει διάχυτη ανησυχία των πολιτών για κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην έδρα του Δήμου Πάργας, στο Καναλάκι.
Το εν λόγω τραπεζικό κατάστημα, εξυπηρετεί, πέραν των επαγγελματιών, μεγάλο αριθμό ατόμων τρίτης ηλικίας, καθώς και ευπαθών ομάδων, που αδυνατούν να καταφύγουν σε χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων τραπεζικής εξυπηρέτησης και ταυτόχρονα θα αναγκαστούν να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα σε προβληματικό οδικό δίκτυο, ώστε να εξυπηρετηθούν. Η εν λόγω πραγματικότητα δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο σε μια εποχή που υπάρχει ισχυρή σύσταση από τους επιστήμονες για μη συνωστισμό, ειδικά ατόμων από ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένων.
Επιπλέον, το εν λόγω υποκατάστημα, πέραν του γεγονότος ότι είναι σε έδρα Δήμου που συνεπάγεται μεγάλο όγκο τραπεζικών εργασιών, βρίσκεται σε μια περιοχή που έχει αυξημένο όγκο παροχής τουριστικών υπηρεσιών, με συνέπεια να πολλαπλασιάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές.
Να σημειωθεί ότι το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Καναλάκι δεν έχει ανοίξει από την 21η Μαρτίου λόγω του σεισμού, ενώ το Μηχάνημα Αυτόματων Συναλλαγών (ΑΤΜ) της Τράπεζας έχει βλάβη. Αυτό έχει ως συνέπεια οι πολίτες να αναγκάζονται να συναλλάσσονται με ΑΤΜ άλλης τράπεζας, που βρίσκεται στην περιοχή, γεγονός που συνεπάγεται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε περίπτωση που δεν έχουν λογαριασμό στην έτερη τράπεζα.
Επειδή, το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Καναλακίου εξυπηρετεί έδρα Δήμου με αυξημένες συναλλαγές,

Επειδή, το συγκεκριμένο κατάστημα εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ατόμων τρίτης ηλικίας και ευπαθών ομάδων, οι οποίοι δυσκολεύονται στη χρήση σύγχρονων εργαλείων τραπεζικών συναλλαγών

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Καναλακίου, που εξυπηρετεί την έδρα του Δήμου Πάργας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μπάρκας Κωνσταντίνος