09/06/2020-10/06/2020

Ομιλίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του αντι-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου Κεραμέως

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

Ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Φίλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στην εκπαίδευση και στο μέλλον της νέας γενιάς», είπε, «συγκρούονται διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Ο αποκλεισμός συγκρούεται με τη συμπερίληψη. Η γιγάντωση των ανισοτήτων με το σχολείο ισότητας και ποιότητας. Τα άριστα σχολεία για τους υποτιθέμενους άριστους με τα άριστα σχολεία για όλους. Ο ανταγωνισμός με τη συνεργατικότητα. Το αυταρχικό μοντέλο της διαγωγής και της τιμωρίας με ένα δημοκρατικό σχολείο που προετοιμάζει συνειδητούς και υπεύθυνους πολίτες».

Η αναπληρώτρια τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «Νομοσχέδιο οπισθοδρόμησης και συντηρητισμού που συρρικνώνει τη δημόσια εκπαίδευση και δίνει χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα». Απευθυνόμενη προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως «η εκπαίδευση έχει φορτίο με πρόσημο κοινωνικό. Και όσοι από το πολιτικό προσωπικό το αγνόησαν τερμάτισαν την πολιτική τους σταδιοδρομία σύντομα. Προσέξτε λοιπόν κυρία υπουργέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει βήμα πίσω στην υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων: «η Παιδεία, για τη ΝΔ, είναι μια αρένα ιδιωτικών συμφερόντων και άκρατου ανταγωνισμού. Μια αποθέωση του ατομισμού και μια διαδικασία εξαντλητικής σωματικής και ψυχικής πίεσης για κάθε νέα και κάθε νέο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία, η Παιδεία είναι το όχημα της συλλογικής μας εξέλιξης. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση μιας κοινωνίας στο ίδιο της το μέλλον. Είναι οι βάσεις που μπορεί να δώσει σε κάθε νέα και νέο, ένα κράτος που ενδιαφέρεται για τη συλλογική του πρόοδο και ευημερία. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, κοινό για κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικής θέσης και τόπου κατοικίας, που γεννιέται και ζει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Και θα το προστατέψουμε με κάθε τρόπο από μια συντηρητική κυβέρνηση που υποτίθεται κοιτά το μέλλον, αλλά τελικά οι ιδέες και οι αντιλήψεις της παραπέμπουν στην Ελλάδα του 1950».

Ακολουθούν παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Αλ. Τσίπρας: Για τον ΣΥΡΙΖΑ η παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση της κοινωνίας στο ίδιο της το μέλλον

Ν. Φίλης: Αρνητικές ρυθμίσεις - περισσότεροι φραγμοί στο νομοσχέδιο που εξύμνησαν μόνο ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων νομοσχέδιο Κεραμέως - βίντεο

Χ. Μαμουλάκης: Το σχολείο που εσείς ονειρεύεστε είναι ανταγωνιστικό για τους μαθητές, τιμωρητικό για τους καθηγητές και ακριβό για τους γονείς - βίντεο

Μερ. Τζούφη: Νομοσχέδιο οπισθοδρόμησης και συντηρητισμού που συρρικνώνει τη δημόσια εκπαίδευση και δίνει χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα - βίντεο

Γ. Παπαηλιού: Οι λεγόμενες «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις», έχουν σαφές ιδεολογικό-πολιτικό πρόσημο

Ν. Γκαρά: «Το σχολείο που προτείνετε είναι τιμωρητικό, ανταγωνιστικό και ακριβό» - βίντεο

Ν.Φίλης: Αντί για το δάσος η κυρία Κεραμέως νοιάζεται για το δέντρο των Προτύπων - Ακόμα να μάθουμε τους «ειδικούς» που συμβουλεύτηκε η κα Κεραμέως - βίντεο

Ε. Σκούφα: Θέλετε ένα σχολείο συντηρητικό, τιμωρητικό, χωρίς κριτική σκέψη - Θέλουμε ένα σχολείο δημοκρατικό, ανοιχτό στην κοινωνία, προοδευτικό - βίντεο

Θ. Φωτίου: Η κ. Κεραμέως συμβάλλει αποφασιστικά στην εγκαθίδρυση της εκπαίδευσης της αμάθειας

Σ. Αναγνωστοπούλου: Θέλουμε δημόσιο σχολείο που να είναι άριστο για όλους και όχι δημόσιο σχολείο που να εκτρέφει κάποιους «Άριστους» - βίντεο

Δ. Χαρίτου: Ξηλώνετε ό,τι θετικές ρυθμίσεις έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - βίντεο

Κ. Βέττα: «Η κυβέρνηση δεν σέβεται την αγωνία των μαθητών και των εκπαιδευτικών για ένα καλύτερο αύριο» - βίντεο

Α. Μεϊκόπουλος: «Το νομοσχέδιο για την Παιδεία απογοητεύει το μαθητικό κόσμο»  - βίντεο

Ραλλία Χρηστίδου στην συζήτηση για το ν/σ της Παιδείας: Το σχέδιο νόμου έπρεπε να φέρει την ονομασία «Ένα σχολείο για λίγους» - βίντεο

Ν. Φίλης: Η επαναφορά της διαγωγής είχε άλλον πρωτοπόρο -λέγεται Μπερλουσκόνι - βίντεο

Γ. Σαρακιώτης: «Έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε τα παιδιά μας από το δημόσιο σχολείο;»

Κ. Μάρκου: Ιδεοληπτική υποβάθμιση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας - βίντεο