11/06/2020

Κ. Βέττα: «Η κυβέρνηση δεν σέβεται την αγωνία των μαθητών και των εκπαιδευτικών για ένα καλύτερο αύριο» - βίντεο

Κύρια σημεία της ομιλίας της βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπης Βέττα, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας

.

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε κατά την διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κύρια σημεία της ομιλίας της:

«H συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ενδεικτική για τον τρόπο που πολιτεύεται συνολικά η κυβέρνηση: πλήρης ενδοτικότητα στις απαιτήσεις των ιδιωτικών συμφερόντων, στυγνός νεοφιλελευθερισμός, καταπάτηση δικαιωμάτων, άρνηση για διάλογο και απέχθεια για οτιδήποτε δημόσιο, κοινωφελές και προοδευτικό….

Η εκπαιδευτική κοινότητα, στη συντριπτική της πλειοψηφία, θεωρεί για λόγους αρχής και ουσίας, ότι το νομοσχέδιο αυτό αντιστρατεύεται τις δημοκρατικές αρχές της πλήρους, ανεμπόδιστης και επαρκώς χρηματοδοτούμενης πρόσβασης στην Παιδεία»

Συνεχίζοντας, έθιξε, εκτός των άλλων, το ζήτημα της αύξησης των μαθητών ανά τάξη, την Τράπεζα Θεμάτων, την κατάργηση της κοινωνιολογίας, ενώ έκανε ειδικότερη αναφορά στην επαναφορά της αναγραφής της διαγωγής στα απολυτήρια:

«Πρόκειται για ένα φρονηματικό μέτρο το οποίο στην πράξη θα καταστρατηγηθεί. Ήδη, στον δημόσιο διάλογο έχει γίνει αντικείμενο χλεύης και απόρριψης.
Τα σύγχρονα σχολεία, ενισχύονται με χρηματοδοτήσεις, προσλήψεις εκπαιδευτικών, καινοτόμες δράσεις. Η επαναφορά της διαγωγής είναι μια φαντασίωση συμμόρφωσης και υπακοής και ένα νεύμα στο ακροδεξιό ακροατήριο.

Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε πραγματικά το πρόβλημα, προσλάβετε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στην εκπαίδευση. Αυτή θα ήταν αναβάθμιση της σχολικής κοινότητας και όχι η επαναφορά της διαγωγής, ένα στίγμα που θα ακολουθεί εσαεί τους νέους κατά την διάρκεια της ζωής τους, όπως εξάλλου αναφέρει, κατηγορώντας σας έμμεσα, και η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.

Κλείνοντας, να αναφέρω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την έρευνα, την δίχρονη υποχρεωτική, προσχολική αγωγή, το ολοήμερο δημοτικό σχολείο, την κατάργηση των εξετάσεων στα γυμνάσια, την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια  την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, τους διορισμούς στην εκπαίδευση μετά από μια δεκαετία στασιμότητας και απολύσεων έθεσε τις βάσεις για μια σύγχρονη εκπαίδευση που σέβεται τον μαθητή και τον δάσκαλο
Αντίθετα, το σημερινό νομοσχέδιο, είναι ένα συντηρητικό, αντιπαιδαγωγικό νομοσχέδιο, που πλην των ιδιωτικών σχολείων και των μεγαλοφροντιστηρίων-  έχει καταφέρει να βγάλει στους δρόμους όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Θα σας καλούσα να το ξανασκεφτείτε  και να το αποσύρετε αλλά είναι μάταιο: εσείς ενδιαφέρεστε για ιδιωτικοποιήσεις παντού, στην ενέργεια, στην υγεία, στην παιδεία, εσχάτως δε και στο νερό»