ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/06/2020

Σ. Φάμελλος: Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία του Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου

Σ. Φάμελλος: Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία του Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου



Συνέντευξη Σ. Φάμελλου στο “The Socialist” και το δημοσιογράφο Γαβρή Άγγελο

 

«Η προσυνεδριακή διαδικασία του διευρυμένου πλέον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζεται και ενισχύεται. Και αυτό είναι που μας ζητά τη δημοκρατική κοινωνία, δεν είναι απόφαση κορυφής. Η εξόρμηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και όλων των στελεχών συνδυάζεται με την επανενεργοποίηση της διαδικασίας διεύρυνσης και ανασυγκρότησης. Είναι μία συνεχής διαδικασία που εξελίσσεται μέσα στην κοινωνία, αντικατοπτρίζει μια νέα πλειοψηφική κοινωνική συμφωνία και μια ενεργοποίηση των ενεργών πολιτών που δεν αφορά μόνο τα πολιτικά στελέχη και παίρνει πνοή και δύναμη από την ανάγκη της κοινωνίας όχι μόνο να φύγει η δεξιά, αλλά να έχουμε δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση κοινωνικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “The Socialist” και το δημοσιογράφο Γαβρή Άγγελο.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» που, όπως σημείωσε, αποτέλεσε προτεραιότητα και κοινωνική ανάγκη για την ανάκαμψη της κοινωνίας και της οικονομίας μετά την πανδημία. Στάθηκε ακόμη στην ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας πάνω σε ένα προγραμματικό νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο θα αποτελέσει το προγραμματικό σχέδιο της δημοκρατικής και προοδευτικής κυβέρνησης, την επόμενη μέρα, ιδιαίτερα σήμερα, που, όπως δήλωσε, η αγωνία της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων εντείνεται. Τόνισε δε ότι: «Φυσικά, αυτό το πλαίσιο δε «χωράει» τη σημερινή δεξιά αλλά και το νεοφιλελεύθερο πολιτικό και οικονομικό αφήγημα, που χρεωκόπησε την Ελλάδα. Και σε αυτό το δίλημμα πρέπει να απαντήσει η ελληνική σοσιαλδημοκρατία».

Σχετικά με τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., δήλωσε την επί της αρχής στήριξη του Ταμείου καθώς έχει ένα χαρακτήρα αμοιβαιοποίησης των επιπτώσεων μεταξύ των χωρών και προβλέπει χρηματοδότηση για την επανεκκίνηση των οικονομιών και την κάλυψη των επιπτώσεων της πανδημίας. Σημείωσε όμως ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρά σε πανηγυρισμούς γιατί υπάρχουν ακόμη πολλοί λόγοι ανησυχίας λόγω του ότι η λιτότητα και η περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων βρίσκονταν πάντα στην ατζέντα της νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας. «Δεν πρέπει λοιπόν να επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τις συνθήκες ώστε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία εξυπηρέτησης των λίγων και εκλεκτών και να οδηγηθεί η χώρα προς τα πίσω. Δεν μπορεί η ανόρθωση της οικονομίας να γίνει με νέο Μνημόνιο, ούτε με περιορισμό δικαιωμάτων».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας και στις μεθοδεύσεις για την πιλοτική εφαρμογή του «Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Κύριε Φάμελλε, στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε, έχουν ανακύψει πολλά και σημαντικά λάθη της κυβέρνησης. Πρόσφατα σχετικά με τον "Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας" μιλήσατε για "μεθοδεύσεις αλλά και στοιχεία του έργου που μπορούν να δημιουργήσουν σκιές και ερωτηματικά", μπορείτε να/ το αναλύσετε;

Στη σχετική συζήτηση που έγινε για το θέμα στη Βουλή, εκφράσαμε τη συμφωνία μας με την ανάγκη απελευθέρωσης δημόσιου χώρου στο Κέντρο της Αθήνας, θέσαμε όμως και τις προϋποθέσεις ώστε αυτή η αλλαγή να γίνει σωστά, με αξιόπιστο τρόπο ώστε, να αποτελέσει μέρος μιας στρατηγικής για όλη την Αθήνα. Εξάλλου ο «Μεγάλος Περίπατος» είναι μια παρέμβαση φιλική προς το περιβάλλον που συζητιέται χρόνια. Υπογραμμίσαμε όμως την απουσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν και ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» αφορά θέματα, χωρικού σχεδιασμού, βιώσιμης κινητικότητας και ποιότητας περιβάλλοντος στο κέντρο της Αθήνας, για τα οποία είναι αρμόδιο.

Επισημάναμε επίσης ότι η «αξιοποίηση» της πανδημίας για την πιλοτική εφαρμογή του «Περιπάτου» δημιουργεί ερωτηματικά και σίγουρα δεν είναι η καλύτερη μέθοδος, όπως και το ότι το έργο δεν πρέπει να μάς αποπροσανατολίσει από όσα έχει πραγματική ανάγκη η Αθήνα και ειδικά γειτονιές όπου ζουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και είναι «μακριά» από το τουριστικό ενδιαφέρον.

Θέσαμε επίσης δύο ζητήματα συμβατότητας με το σχεδιασμό για την Αθήνα που προκύπτουν από την πρωτοβουλία του «Μεγάλου Περιπάτου». Το ένα αφορά στην συμβατότητα με το Ρυθμιστικό της Αθήνας και τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό, καθώς και τη συμβατότητα της κυκλοφοριακής μελέτης με το σχεδιασμό της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των κοινωνικών ομάδων στο κέντρο της πόλης. Αναφερθήκαμε επίσης στις αντικρουόμενες προτάσεις για τις χρήσεις γης του Ιστορικού Κέντρου, ανησυχία που πολλαπλασίασε η πρόσφατη προσπάθεια του ΥΠΕΝ να ξενοδοχοποιήσει το κέντρο με άρθρο στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο, που τελικά αποσύρθηκε μερικώς.

Όλες μας οι παρατηρήσεις και προτάσεις, που συνάδουν και με προτάσεις που κατατέθηκαν και στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ενσωματώθηκαν στο έργο, είχαν ένα στόχο: να μην περιοριστούμε σε μια αποσπασματική παρέμβαση έργου «βιτρίνας» για επικοινωνιακούς λόγους αλλά να στηρίξουμε μια ουσιαστική παρέμβαση ενίσχυσης του δημόσιου χώρου σε όλη την Αθήνα, με πρόσβαση και οφέλη για όλους τους πολίτες.

 

Ο ΠΘ της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια "ενδιαφέρουσα" συνέντευξη στην Γερμανική "Bild" αναφέροντας ούτε λίγο-ούτε πολύ πως "οι εργαζόμενοι στην ΒΔ Μακεδονία στις λιγνιτικές βιομηχανίες θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν" συμπληρώνοντας πως "οι γερμανικές εταιρείες θα ωφεληθούν". Πιστεύετε πως σχετίζονται οι εν λόγω δηλώσεις με το κατά τα λεγόμενά σας "9μηνο αναπτυξιακό κενό" των λιγνιτικών περιοχών;

Έχει αποκαλυφθεί πλέον ότι η εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης του κ. Μητσοτάκη, το Σεπτέμβριο του 2019, δε βασίστηκε σε κανένα σχεδιασμό και μελέτη, ούτε για το μελλοντικό ενεργειακό μίγμα της χώρας, ούτε για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. Εδώ και εννέα (9) μήνες δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Αντίθετα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώνουν ότι εκπονούν ή ακόμη και αναθέτουν master plan, μεταβατικά master plan κ.λπ., αντίστοιχες ανακοινώσεις γίνονται και από τις Περιφέρειες. Παράλληλα, όμως υπάρχει χαρακτηριστική καθυστέρηση στην προώθηση νέων βιώσιμων και πράσινων επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές, ενώ δεν αξιοποιήθηκαν τα τριάντα ένα (31) περίπου εκατ. ευρώ που είχε αποδώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Πράσινο Ταμείο για το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ήδη από την άνοιξη του 2019. Μόλις τώρα το ΥΠΕΝ αποφάσισε να δημοσιεύσει προσκλήσεις για τη χρηματοδότηση αυτή. Με τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες να πρόκειται να κλείσουν το 2023, είναι σαφές ότι οι πολίτες των λιγνιτικών περιοχών θα βρεθούν αντιμέτωποι με τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα πολύ σύντομα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε την πρότασή μας στον αναπτυξιακό νόμο για ειδικό αναπτυξιακό καθεστώς και κίνητρα ενώ και τα επενδυτικά κίνητρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης είναι καθυστερημένα, καθώς ο χρόνος που απομένει μέχρι το 2023 είναι ελάχιστος.

Η κυνική δήλωση του Πρωθυπουργού στη Bild είναι χαρακτηριστική: το βάρος και η ευθύνη στους πολίτες, όταν μάλιστα η κυβέρνησή προωθεί ταχύτατα αυτά που πραγματικά την ενδιαφέρουν: ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου, ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών και υποσχέσεις στις γερμανικές εταιρείες.

 

Σχετικά με το "περιβαλλοντικό νομοσχέδιο" που έφερε η ΝΔ στη Βουλή, υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις από όλη την αντιπολίτευση και από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το ίδιο συνεχίστηκε και με το "Περιβαλλοντοκτόνο" νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, πιστεύετε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλέον λειτουργεί "αλαζονικά" λόγω της αυτοδυναμίας της ; Θα ήθελα και λίγα σχόλια για τα εν λόγω νομοσχέδια...

Με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο, το περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως χαρακτηρίστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και από χιλιάδες πολίτες που ζήτησαν την απόσυρσή του, τον οποίο ψήφισε μόνη της η ΝΔ μέσα στην πανδημία, ενώ η κοινωνία έδινε ακόμη μάχη για τη ζωή και ήταν σε ισχύ ο περιορισμός κυκλοφορίας και συναθροίσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε ότι λειτουργεί αλαζονικά εντός και εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Δε δέχτηκε την παράταση ή την επανάληψη της διαβούλευσης, αίτημα όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολλών φορέων και δικό μας και χρησιμοποίησε τις συνθήκες της πανδημίας για να περάσει «κάτω από τα ραντάρ» της κοινωνίας και της δημοσιότητας, αυτό το οικολογικό πραξικόπημα. Στη συζήτησή του νομοσχεδίου, υπήρξαν πολλαπλές παραβιάσεις του Κανονισμού της Βουλής και πολλά κρίσιμα ζητήματα αντισυνταγματικότητας, για τα οποία δεν επετράπη να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Η υποτίμηση του περιβάλλοντος και των δημοκρατικών κανόνων ήταν εξάλλου οι λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αποχωρήσει πριν την ψήφιση του νόμου. Αυτή ήταν και η απάντησή μας στην αλαζονική, όπως λέτε, συμπεριφορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που αποτελεί σαφέστατη παραβίαση δημοκρατικών κανόνων της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτείας.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο των νόμων της κυβέρνησης, δυστυχώς υπακούν στο ίδιο σχέδιο. Αποδόμηση των λειτουργιών και των πολιτικών περιβάλλοντος, αποδόμηση του κράτους δικαίου και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Για τον κ. Μητσοτάκη το περιβάλλον και το κράτος δικαίου αποτελούν εμπόδιο στο σχέδιά του. Για το λόγο αυτό επέλεξε να τα απορρυθμίσει και να τα αποδομήσει, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας αλλά και της ποιότητας ζωής. Με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, των επιχειρήσεων και των προϊόντων μας, προς όφελος λίγων και εκλεκτών κολλητών της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται δυστυχώς για το κοντόφθαλμο μοντέλο που μάς οδήγησε στην περιπέτεια των Μνημονίων και σίγουρα δεν αποτελεί όραμα για τη χώρα μας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική κοινότητα είναι ξεκάθαρο ότι το περιβάλλον είναι πόρος ανάπτυξης και ζωής και η προστασία του είναι αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας μας.

 

Στο πολιτικό σκέλος τώρα, φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται κατάσταση "ελεύθερης πτώσης" δημοσκοπικά. Από το 34% πλέον βρίσκεται στην πρόθεση ψήφου στο 20%, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό είναι πλέον εμφανείς και ήδη ο Κ.Βίτσας μιλά ανοιχτά για την ανάγκη "συμπόρευσης" των προοδευτικών δυνάμεων. Το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται αμετακίνητο και η Φώφη Γεννηματά ξεπέρασε τον Αλέξη Τσίπρα σε δημοτικότητα, τι πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει στο πολιτικό τοπίο;

Είναι γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δεν ευνόησαν ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν του «έδωσαν» ποτέ υψηλά ποσοστά, σίγουρα όμως αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο σφυγμομέτρησης της γνώμης της κοινωνίας. Και είναι σίγουρο ότι δεν επιτρέπεται κανένα προοδευτικό και δημοκρατικό κόμμα ή πολιτικό πρόσωπο να περιορίζεται στην ανάγνωση των δημοσκοπήσεων και να καθορίζει βάσει αυτών την πολιτική του δράση και τα συμφέροντα που αυτή υπερασπίζεται.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες της χώρας μας και της κοινωνίας. Και οι συμμαχίες των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων είναι στο DNA του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου είναι ένας πολιτικός χώρος που συγκροτήθηκε από τη συνεργασία αριστερών δυνάμεων, όπως ήταν και ο Συνασπισμός. Αυτό ακριβώς εξέφρασε και ο Δημήτρης Βίτσας. Η δική μας πρόταση, για τη συνεργασία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, είναι και ήταν διαρκής και κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την πρόταση εξάλλου έχουμε καταθέσει και υλοποιούμε και στο Ευρωκοινοβούλιο με σοσιαλιστές, πράσινους και αριστερούς, αυτή σταθερά καταθέτει και ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις των σοσιαλιστών ηγετών της Ευρώπης.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η αγωνία της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων εντείνεται, οι προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να συντονιστούν και να συνεργαστούν πάνω σε ένα προγραμματικό νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα αποτελέσει το προγραμματικό σχέδιο της δημοκρατικής και προοδευτικής κυβέρνησης, την επόμενη μέρα. Φυσικά, αυτό το πλαίσιο δε «χωράει» τη σημερινή δεξιά αλλά και το νεοφιλελεύθερο πολιτικό και οικονομικό αφήγημα, που χρεωκόπησε την Ελλάδα. Και σε αυτό το δίλημμα πρέπει να απαντήσει η ελληνική σοσιαλδημοκρατία.

 

Σε ότι αφορά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως πάμε σε νέα αναβολή και "τα λέμε από το 2021". Είναι μια προσπάθεια να "μαζευτεί" η διαφορά και τα εσωκομματικά;

Δε νομίζω ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας σχετίζονται με τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι προτεραιότητα της κοινωνίας συνολικά και των πολιτικών κομμάτων είναι η υγειονομική θωράκιση της χώρας μας.

Η προσυνεδριακή διαδικασία του διευρυμένου πλέον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «πάγωσε» λόγω των συνθηκών. Αλλά από τις πρώτες αποφάσεις του πολιτικού συμβουλίου είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία συνεχίζεται και ενισχύεται. Και αυτό είναι που μας ζητά τη δημοκρατική κοινωνία, δεν είναι απόφαση κορυφής.

Η εξόρμηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και όλων των στελεχών συνδυάζεται με την επανενεργοποίηση της διαδικασίας διεύρυνσης και ανασυγκρότησης. Είναι μία συνεχής διαδικασία που εξελίσσεται μέσα στην κοινωνία, αντικατοπτρίζει μια νέα πλειοψηφική κοινωνική συμφωνία και μια ενεργοποίηση των ενεργών πολιτών που δεν αφορά μόνο τα πολιτικά στελέχη και παίρνει πνοή και δύναμη από την ανάγκη της κοινωνίας όχι μόνο να φύγει η δεξιά, αλλά να έχουμε δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση κοινωνικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

 

Τα ΜΜΕ έχουν περάσει σε κατάσταση παθητικής αναφοράς των επιτυχιών της ΝΔ και έχει τεθεί επί τάπητος τόσο από το Κίνημα Αλλαγής όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα της ισομερούς προβολής της αντιπολίτευσης στα ΜΜΕ. Πιστεύετε πως με την "επιδότηση των 22 εκατ. ευρώ" η κυβέρνηση "εξασφάλισε" την "μερίδα του λέοντος;" .Τι σημαίνει αυτό για την Δημοκρατία;

Η διαμορφωθείσα κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι πρωτοφανής, όπως και η φίμωση οποιασδήποτε φωνής αμφισβητεί τον «Μεσσία» κ.Μητσοτάκη. Η χρηματοδότηση των Μέσων από την κυβέρνηση με την πρόφαση της πανδημίας και η αναβολή οικονομικών υποχρεώσεών τους για το 2020, αλλά και πιθανά άλλες υπόγειες συμφωνίες, μας έχει οδηγήσει σε ένα προκλητικό «λιβάνισμα» της κυβέρνησης, με φίμωση της αντιπολίτευσης γενικά και όπου χρειαστεί και με διαστρέβλωση, ώστε να έχουμε κάθε μέρα και ένα success story της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης είναι η μη προβολή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι», ενός προγράμματος που πραγματεύεται και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την επόμενη μέρα της οικονομίας και της κοινωνίας μετά την πανδημία.

Αυτή η κατάσταση μας προβληματίζει πολύ, όπως ανησυχεί το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών και πολιτικών παρατάξεων. Ακόμα και η καμπάνια της πολιτικής προστασίας εκπέμπει πολιτικά μηνύματα για κομματική εκμετάλλευση από τη ΝΔ. Και ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σχέδιό τους είναι η προώθηση της αντίληψης ότι η επερχόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση είναι αναπόφευκτη, ενώ η αλήθεια είναι ότι είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και των επιλογών που έκανε τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και η πολυφωνία αποτελούν θεμέλιους λίθους που προστατεύουν τη δημοκρατία μας. Και η συνεργασία των δημοκρατικών πολιτών και δυνάμεων αλλά και του κόσμου του πολιτισμού και της διανόησης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ενημέρωσης είναι αναγκαία σήμερα.

 

Πως κρίνετε την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στον καιρό της πανδημίας όσο και στην "μετα-καραντίνεια" εποχή; Υπάρχει εμφανής διέξοδος από την επερχόμενη οικονομική κρίση;

Η υγειονομική κρίση και η πανδημία του κορονοϊού ήταν κάτι πρωτοφανές. Οι επιπτώσεις διαπέρασαν την οικονομία, την κοινωνία αλλά και τις λειτουργίες των πολιτικών κομμάτων. Όλοι χρειάστηκε να προσαρμοστούμε, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και τώρα στην «μετα-καραντίνεια» εποχή.

Και η πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ τροποποιήθηκε. Όχι μόνο ως προς τις μεθόδους, αλλά μετά την πανδημία αποτέλεσε προτεραιότητα και κοινωνική ανάγκη η διατύπωση του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι.

Οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, μέχρι τώρα, αποδεικνύουν, δυστυχώς, ότι δεν αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη οικονομική κρίση, αν και έχει στη διάθεσή της το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που της κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχυθεί η οικονομία και η εργασία και να ξεπεράσουμε όλοι μαζί την κρίση που έρχεται. Βλέπουμε στην αντίθετη κατεύθυνση, η κυβέρνηση να εφαρμόζει αποσπασματικές πολιτικές, να λειτουργεί με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Λογικές χανζαπλάστ που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της οικονομίας ώστε η χώρα να ανακάμψει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι προφανές ότι η πολιτική της ΝΔ δεν είναι διέξοδος, αντίθετα θα βαθύνει την κρίση.

Για το λόγο αυτό και στο κοινωνικό πεδίο, υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες μιας κοινωνικής συμμαχίας εργαζομένων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, καλλιτεχνών, συνταξιούχων, νεολαίας, ανέργων και πολιτών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή με ελαστικές σχέσεις εργασίας, για μια άλλη πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου.

 

Ένα σχόλιο για τη δημιουργία του "Ταμείου Ανασυγκρότησης" από την Ε.Ε και την ένταξη της Ελλάδος σε αυτό;

Είμαστε επί της αρχής θετικοί με τη νέα πρόταση για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., οι προτάσεις αυτές δίνουν ένα χαρακτήρα αμοιβαιοποίησης των επιπτώσεων μεταξύ των χωρών και προβλέπεται η χρηματοδότηση για την επανεκκίνηση των οικονομιών και την κάλυψη των επιπτώσεων της πανδημίας. Σημειώσαμε όμως ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρά σε πανηγυρισμούς αλλά πρέπει να εξετάσουμε και να διεκδικήσουμε τους όρους χρηματοδότησης από το Ταμείο. Έχουμε δυστυχώς πολλούς λόγους να ανησυχούμε γιατί γνωρίζουμε ότι η λιτότητα και η περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων βρίσκονταν πάντα στην ατζέντα της νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας. Δεν πρέπει λοιπόν να επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τις συνθήκες ώστε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία εξυπηρέτησης των λίγων και εκλεκτών και να οδηγηθεί η χώρα προς τα πίσω. Δεν μπορεί η ανόρθωση της οικονομίας να γίνει με νέο Μνημόνιο, ούτε με περιορισμό δικαιωμάτων. Γιατί η επόμενη μέρα, μετά την πανδημία, απαιτεί ενίσχυση δημόσιων πολιτικών, ισχυρές δημόσιες επενδύσεις, καθολικές πολιτικές με διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό εξάλλου πιστεύουμε ότι αυτές οι πολιτικές που έχει ανάγκη η κοινωνία δεν μπορούν να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά από μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση στην Ελλάδα.

 

Ακολουθεί ο διαδικτυακός σύνδεσμος:

https://thesocialist.gr/2020/06/10/sokratis-famellos-the-socialist-oi-proodeutikes-dynameis-tis-xwras-na-synergastoun-neo-koinwniko-sumbolaio/ 

...



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ