13/06/2020

Γ. Μπαλάφας: η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εφαρμόζει ένα σχέδιο στη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”, με αποφάσεις “μπαλώματα”

Γ. Μπαλάφας:  η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εφαρμόζει ένα σχέδιο στη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”, με αποφάσεις “μπαλώματα”

O Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ “Φωνή της Ελλάδας” (στο δημοσιογράφο Θ. Ψαλιδόπουλο), τόνισε, μεταξύ άλλων:

Τι σας οδήγησε να καταθέσετε στη Βουλή ως ΣΥΡΙΖΑ επίκαιρη επερώτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία καθώς και αίτημα για ενίσχυση του ΕΣΥ;

«Τις τελευταίες μέρες, δυστυχώς, υπάρχει μια αναζωπύρωση με νέα κρούσματα και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Η κυβέρνηση έχει σαφείς ευθύνες γιατί αγνόησε την εκπαιδευτική κοινότητα, επιστήμονες και την αντιπολίτευση όταν τονίζαμε ότι το άνοιγμα των σχολείων για ένα τόσο μικρό διάστημα είναι ένα αχρείαστο ρίσκο. Ήθελε να καλλιεργήσει μία εικόνα ασφάλειας και επιστροφής στην κανονικότητα στις πλάτες των παιδιών. Ευχόμαστε τα κρούσματα να περιοριστούν άμεσα.

Υπάρχει, όμως, μια συνολική ανησυχία στον τρόπο διαχείρισης της καθημερινότητας μας σε σχέση με την πανδημία. Για παράδειγμα, στο ζήτημα των τουριστικών ροών και των δειγματοληπτικών ελέγχων. Βλέπουμε ότι υπάρχει προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού στα αεροδρόμια και στα ξενοδοχεία καραντίνας.

Η επερώτησή μας, επίσης, αναδεικνύει τον αναντικατάστατο ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και τα μεγάλα προβλήματα των εργαζόμενων του υγειονομικού κλάδου. Οι ανάγκες στο χώρο της υγείας είναι συγκεκριμένες. Αφορούν την ενίσχυση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ καθώς και την συνολική θωράκιση του ΕΣΥ.

Η Ε.Ε πήρε μια απόφαση οικονομικής ενίσχυσης των πληττόμενων από την πανδημία χωρών της Ευρώπης. Πώς το σχολιάζετε;

«Η ΝΔ ήρθε στην εξουσία έχοντας γεμάτα ταμεία, το “μαξιλάρι” των 37δις και αρκετούς διαθέσιμους πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι θετική η απόφαση της Ε.Ε αλλά θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει.

Ως προς τις ανάγκες των επόμενων μηνών η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εφαρμόζει ένα σχέδιο στη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”, με αποφάσεις “μπαλώματα”. Αυτό είναι καταστροφικό για την αγορά, γιατί δεν υπάρχει ούτε σταθερότητα ούτε εμπιστοσύνη. Η αγορά χρειάζεται άμεσα ζεστό χρήμα σε μορφή επιδότησης. Κυκλοφορία χρήματος σημαίνει διατήρηση της ζήτησης, διατήρηση του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις και διατήρηση των θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους. Μόνο έτσι θα προστατευτεί η οικονομία και θα συγκρατηθεί η ανεργία.

Στον αντίποδα, η πρότασή μας με το πρόγραμμα “ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ” κινείται σε άλλη λογική. Ο στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων. Η πρόβλεψη μας για 14 περίπου δις είναι μικρότερη από τα 24 δις που έχει προαναγγείλει η ΝΔ. Επομένως, δεν είναι ζήτημα διαθέσιμων πόρων, αλλά πολιτικής βούληση.

Να σημειώσουμε ακόμα, ότι στη παρούσα φάση τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα και της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι ανταγωνιστικά. Στηρίζοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων ενισχύεις τη ζήτηση και συνεπακόλουθα τις επιχειρήσεις.»

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι στο επίπεδο της εξωτερικής πολίτικης υπάρχουν προτάσεις για ευρύτερη συνεννόηση;

«Απέναντι στις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας χρειάζεται αρραγές εσωτερικό μέτωπο της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι σημαντικό για την συνολική εικόνα της χώρας μας να υπάρχει μια στάση που να δηλώνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις διαμορφώνουν μια κοινή στρατηγική πολιτική. Γι’ αυτό ζητάμε μετ` επιτάσεως την σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Στην ίδια κατεύθυνση συναινέσαμε στη συμφωνία με την Ιταλία.»