ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/06/2020

Ο. Γεροβασίλη: Υποκριτική & υποκρισία η φιέστα της Σαντορίνης

Ο. Γεροβασίλη: Υποκριτική & υποκρισία η φιέστα της Σαντορίνης



Παρέμβαση της Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, στον Ρ/Σ ALPHA και στη Μαρία Νικόλτσιου

Η Ήπειρος αγωνιά να επιβιώσει τουριστικά. Η κυβέρνηση ακούει;
Σχετικώς με το κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Άρτας, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία και αγωνία ανάμεσα στους επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού γενικότερα. «Η Ήπειρος έχει κάνει έντονο αγώνα τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία και ισχυροποίηση του δικού της τουριστικού προϊόντος, μέσα από την ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού της πλούτου, το οποίο απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό εναλλακτικών αλλά και παραδοσιακών διακοπών. Αυτή η προσπάθεια που είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος δυστυχώς φέτος ανακόπηκε και με άσχημο τρόπο πράγμα που γεννά βαθιά ανησυχία και αγωνία.  
Με αστεία ποσά δεν ενισχύεται ο τουρισμός- Η  Ήπειρος παραμένει μόνη της.
Ως προς τις επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση από την παγκόσμια υγειονομική κρίση η Όλγα Γεροβασίλη Προφανώς ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση όπου τίποτα δεν έχει παγιωθεί ακόμη. Οι επισκέπτες της Ηπείρου προέρχονται βεβαίως από τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και από τη Βρετανία, τη Γερμανία και κατά κύριο λόγο την Ιταλία  ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρχε αύξηση επισκεπτών και από τις χώρες της Βαλκανικής.  Γι αυτό και είχαμε προτείνει να υπάρξει ένα γενναίο πακέτο στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, μέσω των προγραμμάτων. Ως αστείο νούμερο χαρακτήρισε το πακέτο των 30 εκ το οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση  αν θέλουμε να μιλήσουμε για τόνωση και ενίσχυση του τουρισμού στις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες γέννησε η πανδημία.
Η εικόνα της χώρας χτίζεται δύσκολα και γκρεμίζεται εύκολα
Εν τω μεταξύ ο κίνδυνος νέας έξαρσης του ιού δεν έχει εκλείψει. Και αυτό γεννά εύλογες ανησυχίες καθώς την ίδια στιγμή ανοίγουν τα σύνορα της χώρας σε ξένους επισκέπτες χωρίς κανόνες. Ο εισερχόμενος τουρισμός δεν ελέγχεται ικανοποιητικά. Δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας.  Παράλληλα η εικόνα της χώρας δυσφημείται εφ όσον από ό,τι διαβάζουμε οι διαδικασίες ελέγχου και καραντίνας εισερχόμενων επισκεπτών έχουν καταγγελθεί ως άθλιες.
 H φιέστα της Σαντορίνης: Υποκριτική & Υποκρισία
Διάλεξε εξαιρετικό φόντο ο κ. Μητσοτάκης για προσκαλέσει επισκέπτες σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη το ηλιοβασίλεμα του ΠΘ, όμως όπως δήλωσαν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Σαντορίνης ο ελληνικός Τουρισμός δεν έχει ανάγκη από φιέστες και εγκαίνια αλλά από ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης ο κ. Μητσοτάκης για τη στήριξη του τουρισμού.  Πρέπει να αναληφθεί η ευθύνη της στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται φέτος. Το τουριστικό προϊόν μαζί με την εστίαση (και  άλλους εμπλεκόμενους κλάδους πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα) συμβάλλει περίπου στο 30% του ΑΕΠ. Αν δεν υπάρξει μία εμπροσθοβαρής στήριξη στο σύνθετο αυτό κομμάτι τουριστικού τομέα, οι συνέπειες τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε θα είναι δραματικές.  Εάν αυτό δεν συνοδευτεί από στήριξη, από μία επιχορήγηση του εσωτερικού τουρισμού ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι δραματικοί μήνες. Αυτή είναι η εκτίμηση των ανθρώπων του κλάδου με τους οποίους συζητούμε.
Στην πολιτική επικοινωνία ίσως η υποκριτική αποτελεί προτέρημα. Η υποκρισία όμως είναι ατόπημα. Όπως αυτό του κ. Μητσοτάκη όταν κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο νοσοκομείο της Θήρας, μετά τις εξαγγελίες στο ηλιοβασίλεμα,  σημείωσε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη αυτής της υποδομής υγείας  για τη Σαντορίνη και τις κυκλάδες.  «Θέλω να σας θυμίσω τον πόλεμο τον οποίο υποστήκαμε ως κυβέρνηση και οι υπουργοί Υγείας για το νοσοκομείο της Θήρας.  Αυτό λοιπόν το νοσοκομείο το οποίο χτες επισκεπτόταν οικειοποιούμενος τη σημασία του, αυτό πολεμήθηκε με νύχια και με δόντια από τον ίδιο και το κόμμα του!
 Η πρόταση της ΕΕ στη σωστή κατεύθυνση. Φοβού τα ψιλά γράμματα!
Η πρόταση του ευρωπαϊκού ταμείου ανασυγκρότησης προέκυψε μετά από αντιθέσεις  και διαφοροποιήσεις. Παραμένει μία πρόταση για την οποία η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου όπου εκεί θα προσδιοριστεί και το ύψος του ποσού και ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί.
Το κομμάτι των ενισχύσεων και επιχορηγήσεων είναι η θετική πλευρά της. Είναι σημαντικό διότι η Ευρώπη δεν έχει ξανακάνει τέτοια βήματα στο παρελθόν, άρα ως πρόθεση καταγράφεται θετικά. Και συμβαδίζει με τη δική μας αντίληψη της ενίσχυσης και όχι της δανειοδότησης των χωρών που έχουν πληγεί, η κάθε μία σε διαφορετικό βαθμό και αναλόγως της δομής των οικονομιών τους.  Η Ελλάδα, για παράδειγμα, κατέγραψε μία μικρή αρνητική επίδραση κατά την περίοδο του lock down.Αυτό συμβαίνει διότι το δικό μας  ΑΕΠ επηρεάζεται περισσότερο το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού.
Το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή την πρόταση είναι τα ψιλά γράμματα. Και η χώρα αλλά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που  διαχειρίστηκε μία πτωχευμένη χώρα ώστε να τη βγάλει από τα μνημόνια, έχουμε πικρή εμπειρία από τα ψιλά γράμματα των διατυπώσεων των ευρωπαίων. Εν προκειμένω -και αυτό υπήρξε και σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Α. Τσίπρα και τον Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή- είναι θέμα κατά πόσον θα ζητηθούν πρωτογενή πλεονάσματα  ή όχι το 2021. Και οι απαντήσεις δόθηκαν και είναι πλέον κατανοητό σε όλους... Φαίνεται λοιπόν ότι υποκρύπτονται δεσμεύσεις μνημονιακές.
 Η Ευρώπη και  ηχώρα μας ιδιαίτερα δεν χρειάζεται ένα νέο κύκλο ύφεσης και λιτότητας, ως αποτέλεσμα μίας συνειδητής επιλογής! Η Ευρώπη πήρε το μάθημά της από την πρόσφατη υγειονομική κρίση. Έγιναν συζητήσεις για τη στροφή προς το κοινωνικό κράτος και για την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξει η Ε.Ε.  Εάν δεν ληφθούν τώρα γενναίες αποφάσεις τότε τίθεται σε κίνδυνο η συνοχή της Ε.Ε.
 
Όλα εδώ πιστώνονται! Όπως η κυβέρνηση πιστώθηκε την ατομική ευθύνη των πολιτών έτσι θα πιστωθεί την ανεπάρκεια της δικής της ευθύνης.
Δε νομίζω ότι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά αυτή την περίοδο. Ίσα-ίσα που εμφανίζονται οι πρώτες καταγραφές ανόδου και στα δικά μας ποσοστά κυρίως λόγω της υπεύθυνης στάσης μας ως Αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Δεν επιδοθήκαμε στις προσφιλείς λαϊκίστικες τακτικές της τέως αντιπολίτευσης. Εμείς δεν μετρούσαμε νεκρούς, δεν επιδιδόμασταν σε ρεπορτάζ έξω από τα νοσοκομεία όπου υπήρχαν προβλήματα, στηρίξαμε ωστόσο τον αγώνα των εργαζομένων με όση υπευθυνότητα απαιτήθηκε. Από την άλλη η κυβέρνηση ευτυχώς ακολούθησε τις οδηγίες των επιστημόνων, επεβλήθη σχετικά έγκαιρα το lockdown και η επιδημία στη χώρα μας πέρασε σχεδόν ήπια. Τρόπος του λέγειν είναι αυτό καθώς υπάρχουν αρκετοί νεκροί και κάτι τέτοιο δεν λέγεται ακόμη και αν υπάρχει ένας νεκρός.  Αυτό λέγεται συγκριτικά με το ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες.  Επόμενο είναι να πιστώνεται αυτό μία κυβέρνηση. Όμως το lock down και η καραντίνα είναι το εύκολο μέρος. Το κρίσιμο είναι τι γίνεται σήμερα. Η ατομική ευθύνη των πολιτών σε αυτό το σκέλος έκανε το χρέος της. Η κυβέρνηση καρπώθηκε τη θετική εξέλιξη. Η κυβερνητική ευθύνη όμως που τοποθετείται;  Κατά τη γνώμη μας στην ύπαρξη οργανωμένου σχεδιασμού αποκλιμάκωσης! Όχι στην ατομική ευθύνη στην οποία καταφεύγει η κυβέρνηση. Από την πλευρά μας εκεί κρίνεται η επόμενη ημέρα. Και δυστυχώς δε διακρίνουμε παρά σπασμωδικές αντιδράσεις από την κυβέρνηση και έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου. Και βεβαίως ζούμε μία πρωτόγνωρη περίοδο όμως η κυβέρνηση οφείλει να κάνει το χρέος της όπως το έκαναν και οι πολίτες. Και σε αυτό επιδεικνύει ανεπάρκεια. Και για τούτο θα κριθεί.  

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η παρέμβαση Γεροβασίλη σε 5 σημεία
Η φιέστα της Σαντορίνης: Υποκριτική  & Υποκρισία
1.Σε σημερινή παρέμβασή της στο ραδιόφωνο του Alpha η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε την αγωνία και την ανησυχία που επικρατεί στην περιοχή της Ηπείρου για το μέλλον του τουρισμού και της εστίασης αλλά και για τον επιτυχή αγώνα που έχει δοθεί εδώ και αρκετά χρόνια για τη σύνθεση και προώθηση ενός πολλά υποσχόμενου τουριστικού προϊόντος για την οικονομία της Ηπείρου. Και σημείωσε πως σήμερα αυτή η προσπάθεια βρίσκεται μετέωρη.
 
2.Υπογράμμισε τις ανεπαρκείς κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου αλλά και του συνόλου του τουριστικού κλάδου  στην επικράτεια (και όλων των συμπληρωματικών δραστηριοτήτων πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα που τον συναποτελούν) ο οποίος συνεισφέρει κοντά στο 30% του ΑΕΠ.
 
3.Επικριτική υπήρξε ως προς την επικοινωνιακή φιέστα σε ρομαντικό φόντο του κ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη, επισημαίνοντας ότι οι φιέστες δε στηρίζουν τον τουρισμό, αλλά ο στρατηγικός σχεδιασμός.  Σε τέμπο φιέστας η παρουσία και οι δηλώσεις του ΠΘ στο νοσοκομείο Θήρας. Το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο λοιδωρήθηκε και πολεμήθηκε με νύχια και με δόντια από τον ίδιο απέκτησε ξαφνικά ...σημασία για τις Κυκλάδες και το νησί της Σαντορίνης.  
 
4.Για την έκβαση της πρότασης του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης διατήρησε τις επιφυλάξεις της η Όλγα Γεροβασίλη. Ως πρόταση έχει θετική κατεύθυνση. Ας έχει η κυβέρνηση το νου της στα ψιλά γράμματα. Ως φαίνεται υποκρύπτονται μνημονιακές δεσμεύσεις.  Η Ε.Ε. σήμερα βρίσκεται μπροστά στη διατήρηση της συνοχής της. Ως καταστροφή χαρακτήρισε μία εξ επιλογής νέα περίοδο λιτότητας και ύφεσης.
 
5.Ευνόητη είναι η πίστωση της περιόδου του lockdown για μία κυβέρνηση. Όλα θα κριθούν εκεί που τελειώνει η ατομική ευθύνη των πολιτών και ξεκινά η κυβερνητική ευθύνη η οποία είναι ανεπαρκής. Γιατί η κυβερνητική ευθύνη αφορά την πρόληψη και τον στρατηγικό σχεδιασμό.  Η τρέχουσα δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να καταγράφει ανάκαμψη λόγω της υπεύθυνης αντιπολιτευτικής του στάσης.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ