17/06/2020

Σωρ. Βαρδάκης: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την πλήρη ένταξη της Κρήτης στο Μεταφορικό Ισοδύναμο»

«Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι η Κρήτη είναι αόρατη για τον Κρητικό Πρωθυπουργό αλλά τώρα προκύπτει και η απαξίωση από έναν Κρητικό Υπουργό, μετά την απάντηση που μας έδωσε σε ερώτησή μας σχετικά με την ένταξη της Κρήτης στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, παρά τις δεσμεύσεις του κ. Πλακιωτάκη, τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ηράκλειο για εφαρμογή του Μέτρου και για τις επιχειρήσεις της Κρήτης, το έτος 2019 χάθηκε, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.)», δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή την απάντηση που έλαβε σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Στην απάντησή του ο κ. Πλακιωτάκης, όχι μόνο δεν αναφέρει τοακριβές χρονοδιάγραμμα έκδοσης της απαιτούμενης Κ.Υ.Α., αλλά παραδέχεταιότι το Πρόγραμμα θα αφορά το 2020, αφήνοντας εκτεθειμένες τις επιχειρήσεις της Κρήτης για το 2019. Αναπάντητο μένει επίσης το ερώτημά μας, σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί η πλήρης ένταξη των φυσικών προσώπων στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, αφού σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε αλλά και σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού στην επίκαιρη ερώτησή μας τον Ιανουάριο του 2020, υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι.
Η ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου από την προηγούμενη Κυβέρνηση (ν. 4606/19, άρθρο 14), ήταν η απτή απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα ουσιαστικό σχέδιο ανάπτυξης για τα νησιά, αφού το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) που θα λαμβάνουν οι επιλέξιμες επιχειρήσεις δεν είναι απλώς ένα “επίδομα”, αλλά μια ουσιαστική ενίσχυση στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Κρήτης, με πολλαπλά έμμεσα και άμεσα οφέλη για την εθνική και περιφερειακή οικονομία.
«Η ανικανότητα της Κυβέρνησης αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στις πληρωμές των νησιωτών για τις μετακινήσεις τους το 2020, ενώ δεν έχει ακόμη ανοίξει η πλατφόρμα για την κατάθεση των παραστατικών μεταφοράς, για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα τα υπόλοιπα νησιά, γεγονός απαράδεκτο, όταν μάλιστα αυτή τη περίοδο η επιχειρηματικότητα χρίζει έμπρακτη στήριξη», συμπλήρωσε ο κ. Βαρδάκης.