17/06/2020

Τρ. Αλεξιάδης: Τον Οκτώβριο θα «ανθίσουν» τα λεφτόδεντρα πολιτών και επιχειρήσεων; - βίντεο

Σε σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις μικροχρηματοδοτήσεις, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Η σωστή διαπίστωση που αναφέρεται στο Δελτίο του Υπ. Οικονομικών περί αποκλεισμού από τον τραπεζικό δανεισμό κυρίως νέων επιχειρήσεων, αποκαλύπτει την αδυναμία εποπτείας των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος καιτο πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι από την παράλογη ανάθεση στην ΤτΕ του ρόλου της εποπτείας στην εφαρμογή του νομοσχεδίου, τη στιγμή που δεν μπορεί αποδεδειγμένα να ασκήσει τον ρόλο της.
Παράλογη όμως είναι και η αναφορά του Υπ. Οικονομικών περί ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όταν η εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που προτείνει θα οδηγήσουν σε ένα δυσβάστακτα θερμό Οκτώβριο. Ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για πολιτική δήθεν φοροελαφρύνσεων, που μετέθεσε απλά τις οφειλές που έληγαν από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο και αύξησε τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ από 5 σε 6 μήνες και του φόρου εισοδήματος από 6 σε 8. Το εκρηκτικό αποτέλεσμα που θα επιφέρουν οι «διευκολύνσεις» των μάγων της οικονομίας της ΝΔ είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, να έχουν από τον Οκτώβριο να πληρώσουν τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις, τις υποχρεώσεις των προηγούμενων μηνών που έληξαν, αλλά και τους τρεις νέους φόρους, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, που από μόνοι τους ανέρχονται στο ποσόν περίπου των 8, 5 δις. Αν δε συνδυαστούν με τη λήξη του μέτρου της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και με το μέτρο των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ο Βουλευτής χαρακτήρισε ανέκδοτο την εφαρμοζόμενη πολιτική, που μόνο το «άνθισμα των λεφτόδεντρων» των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων μπορεί να εφαρμόσει.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τη βεβαίωση οφειλών σε χιλιάδες συνταξιούχους για «αδήλωτα αναδρομικά» και την ομηρία που υφίστανται και κάλεσε τους Υπουργούς να απαντήσουν άμεσα στην Ερώτηση που έχουν καταθέσει για το θέμα, από τις 4 Ιουνίου, 47 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τρ. Αλεξιάδης ζήτησε απαντήσεις στο ερώτημα αν οι οφειλές αφορούν χρέη που έχουν ήδη παραγραφεί, ενώ κατήγγειλε πως η λύση μέσω αιτήσεων που προτείνει το Υπουργείο είναι μέσο αυτοπαγίδευσης των χιλιάδων συνταξιούχων, αλλά και απόδειξη της γραφειοκρατικής αγκύλωσης που διέπει το «επιτελικό» κράτος της ΝΔ. Κλείνοντας δήλωσε πως «Τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και τι κρύβεται από πίσω, όχι μόνο θα τις πολεμήσουμε, αλλά θα τις αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο».

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Τρ. Αλεξιάδη

Κύριε Πρόεδρε,
συνεχίζω από την υπόδειξη του αγαπητού συναδέλφου από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας για τα “μαθήματα αντιπολίτευσης”. Ευχαριστούμε για την υπόδειξη. Ελπίζω μετά το τέλος της ομιλίας μου να στρέψετε προς την Κυβέρνηση αυτά τα θέματα, διότι εμείς θα θέσουμε ερωτήματα, στα οποία στοιχηματίζω ότι η Κυβέρνηση, όπως κάνει εδώ και δέκα μήνες, δεν θα απαντήσει. Παρόλα αυτά εμείς με σεβασμό στη διαδικασία του Κοινοβουλίου, θα θέσουμε τα ερωτήματα.
Πρώτα απ’ όλα σε ότι αφορά το ίδιο το νομοσχέδιο. Το ίδιο το νομοσχέδιο χειρίζεται ένα θέμα πολύ δύσκολο. Το ανέλυσε με πλήρη πολιτική επάρκεια ο Εισηγητής μας, αλλά υπάρχουν ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα, λοιπόν, που περιμένω απάντηση από τον αρμόδιο Υφυπουργό και από τους άλλους Υπουργούς και Υφυπουργούς. Για το νομοσχέδιο αυτό πολύ σωστά το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει: «στόχος του νομοσχεδίου είναι να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά της και είναι αποκλεισμένοι από τραπεζικό δανεισμό». Γιατί είναι αποκλεισμένοι από τραπεζικό δανεισμό; Έχουν βγάλει κάποιο κανόνα οι τράπεζες ή δεν ασκεί σωστή εποπτεία κάποιος φορέας στις τράπεζες και αποκλείει τις επιχειρήσεις; Διότι αν είναι το δεύτερο, για ποιο λόγο στο νομοσχέδιο αυτό την εποπτεία εφαρμογής του νομοσχεδίου και των αντίστοιχων φορέων την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να ασκήσει εποπτεία στις τράπεζες για τον ίδιο ακριβώς λόγο; Δύσκολα ερωτήματα, αλλά πρέπει να τα απαντήσετε και πρέπει να τα απαντήσετε με πολιτική και επιστημονική επάρκεια.
Λέτε βεβαίως πιο κάτω, στο ίδιο δελτίο τύπου «για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Έρχομαι τώρα στο ανέκδοτο των ημερών. Θα ανθίσουν λεφτόδεντρα στις επιχειρήσεις και στους Έλληνες πολίτες τον Οκτώβριο; Διότι, με δελτίο τύπου που έβγαλε το Υπουργείο Οικονομικών στις 12/6, ξεκαθαρίσατε το τι θα γίνει με τις οφειλές και με τις περίφημες φορολογικές ελαφρύνσεις που θα δίνατε στους Έλληνες πολίτες. Ευτυχώς πλέον καταλαβαίνουν όλοι ότι τελείωσε το ανέκδοτο, δεν υπάρχει δράκος και ήρθε η ώρα του ταμείου. Του ταμείου για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και του πολιτικού ταμείου για σας.
Το καταλαβαίνω ότι αυτό που θα πω δεν θα παίξει σε διαπλεκόμενα ΜΜΕ ή σε άλλα sites κ.λπ., τα οποία ενισχύθηκαν από εσάς για προφανείς λόγους το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ούτε σε μεγαλοεπιχειρήσεις, οι οποίες ανέστειλαν τις υποχρεώσεις τους για ένα έτος. Αλλά τι είπατε στις 12/6 για τους μικρομεσαίους κυρίως και για τους πολίτες; Ότι όλες οι οφειλές τους που έληγαν από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο, οι φορολογικές οφειλές, θα πληρωθούν μετά το Σεπτέμβριο.
Και κάνατε το μεγάλο δώρο ! Ο ΕΝΦΙΑ αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, θα πάει σε 6 μηνιαίες δόσεις. Ο φόρος εισοδήματος αντί για 6 μήνες θα πληρωθεί σε 8 μήνες. Για τα τέλη κυκλοφορίας, το κρατάτε ακόμα μυστήριο και μια σειρά από άλλα ζητήματα.
Ρωτάω λοιπόν εγώ και εξηγήστε σας παρακαλώ πολύ τις επόμενες μέρες για να απαντήσετε και στον συνάδελφο για τα μαθήματα αντιπολίτευσης. Πώς θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες και οι επιχειρηματίες τις υποχρεώσεις τους από τον Οκτώβριο; Θα έχουν να πληρώσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, τις υποχρεώσεις που έληξαν από Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο, το φόρο εισοδήματος που θα αρχίσει να λήγει από το Σεπτέμβριο, απ’ ότι φαίνεται από την εκκαθάριση, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας. Πώς θα γίνει αυτό; Θα φυτρώσουν λεφτόδεντρα ξανά ρωτάω; Πώς θα γίνει αυτό όταν δεν μιλάμε για ένα ποσό 1, 2, 3 δισ..  Αυτοί οι τρεις φόροι, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας μόνο είναι 8 δισ..
Πώς θα πληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις;
Και το λέω αυτό διότι θα είναι ανέκδοτο, κύριοι βουλευτές και κύριε πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, να συζητάμε εμείς το θέμα των μικροπιστώσεων ή των χρηματοδοτήσεων όταν έρχεται ένας «κόκκινος» Οκτώβρης, για να μην αρχίσω να συζητάω για άλλα ζητήματα, για τις υποχρεώσεις των πολιτών σε συνδυασμό με τη λήξη της πρώτης κατοικίας, με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και τα λοιπά.
Καλό είναι κάποια στιγμή κύριε υφυπουργέ, δεν είναι δική σας αρμοδιότητα αλλά θα το μεταφέρετε στον υπουργό και στον υφυπουργό που φαντάζομαι είχαν άλλα καθήκοντα και δεν είναι εδώ σήμερα, φέρτε μας ένα πίνακα να δούμε οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανά μήνα πώς πάνε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, γιατί μας κατηγορούσε ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Βεσυρόπουλος όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση κάθε μήνα ότι οι κακοί Συριζομαδούροι κάνουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Φέρτε μας ένα πίνακα να δούμε τώρα μειώθηκαν οι κατασχέσεις ή αυξάνονται και έχουμε μια κατάσταση η οποία δεν είναι διαχειρίσιμη.
Κλείνω τέλος με το περίφημο άρθρο 30. Αναφέρθηκε ήδη η κ. Παπανάτσιου. Θα αναφερθώ όμως και εγώ. Είναι εδώ και ο κ. Σπανάκης που είχε ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα και φαντάζομαι θα μιλήσει και αυτός. Στο άρθρο 30 πάτε να δώσετε μία λύση στη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων και υπάρχουν ερωτήματα.
Πρώτα απ’ όλα υπάρχει ζήτημα παραγραφής ή όχι;
Και για να μην μας παραδώσετε μαθήματα αντιπολίτευσης εγώ θα ζητήσω, με λόγους κοινοβουλευτικής λειτουργίας και ηθικής, να απαντήσετε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτού του νομοσχεδίου στο ερώτημα που έχουν καταθέσει 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις 4 Ιουνίου γι’ αυτό το θέμα. Διότι δεν νομίζω να είναι κοινοβουλευτικά σωστό να συζητάμε ένα άρθρο για το οποίο έχουμε καταθέσει ερώτηση και εσείς να μην απαντάτε στα συγκεκριμένα ερωτήματα της ερώτησής μας.
Ένα λοιπόν από τα ερωτήματα είναι: υπάρχει θέμα παραγραφής ναι ή όχι;
Διότι αν υπάρχει θέμα παραγραφής όπως πολύ σωστά λέει ο εξ’ Αιτωλοακαρνανίας ορμώμενος, παλαιός συνάδελφος κ. Κωστόπουλος και πρώην Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο την οποία έχουμε συμπεριλάβει στην ερώτησή μας γιατί έχει δίκιο και με την εμπειρία τη φορολογική το αναδεικνύει.
Ζητάτε να πληρώσει ο κόσμος χρήματα για έτη τα οποία έχουν παραγραφεί φορολογικά. Αν αυτό κύριε υφυπουργέ πάτε να το ξεπεράσετε ζητώντας από τον κόσμο να κάνει μία αίτηση, άρα να αυτοπαγιδευτεί, μιλάμε για μέγα πολιτικό σκάνδαλο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό. Θέλουμε λοιπόν σαφείς απαντήσεις. Υπάρχει ή όχι θέμα παραγραφής; Ποια είναι η άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών;
Τέλος, επειδή θα έρθουν αύριο και οι φορείς εδώ -και θα έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε- παράκληση μέχρι την Παρασκευή, να μας εξηγήσετε πώς πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία; Θα καλέσουμε εβδομήντα χιλιάδες συνταξιούχους να ξαναπάνε στις εφορίες, να ξανακάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις, να ταλαιπωρούνται οι υπάλληλοι και αντί να ασχολούνται με έλεγχο μεγάλων υποθέσεων να ασχολούνται με γραφειοκρατικές διαδικασίες; Ή θα βάλετε το περίφημο επιτελικό-ψηφιακό σας κράτος να πάρει τις βάσεις δεδομένων από τους φορείς κύριας ασφάλισης, να τις συγκρίνει με τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και όπου υπάρχει διαφορά να λύσει αυτόματα το ζήτημα χωρίς να προχωράτε σε πρόστιμα και προσαυξήσεις που είναι ακρότητες όπως εσείς λέγατε όταν ήσασταν αντιπολίτευση;
Περιμένουμε λοιπόν απαντήσεις συγκεκριμένες σε αυτά για να επανέλθουμε στη συζήτηση που ξεκίνησε στην τοποθέτησή του ο προηγούμενος ομιλητής για τα ζητήματα αντιπολιτευτικής τακτικής.
Να είστε σίγουροι ότι εμείς οτιδήποτε θετικό θα το στηρίζουμε, αλλά τέτοιου είδους καταστάσεις όχι απλά θα τις πολεμήσουμε, θα τις αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο διότι καταλαβαίνουμε τι κρύβεται πίσω από αυτά τα άρθρα και τις μεθοδεύσεις που φέρνετε.