18/06/2020

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νέο σύστημα μοριοδότησης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στις ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.

Ερώτηση προς Υπουργό Εργασίας κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, σχετικά με το νέο σύστημα μοριοδότησης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στις ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αιφνιδιαστικά, στις 27 Μαΐου 2020, εστάλη μόνο στις Διευθύνσεις των ΕΠΑ.Σ. το σχέδιο διαβούλευσης για τη νέα μοριοδότηση έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. Η διαβούλευση διήρκησε 4 μέρες, χρόνος καθόλου επαρκής, ώστε να μελετηθεί και να κατατεθούν ουσιαστικές προτάσεις και αυτό μάλιστα συνέβη πολύ καθυστερημένα θέτοντας υπό αμφισβήτηση αν η επόμενη ακαδημαϊκή περίοδος ξεκινήσει στην ώρα της.

Το σχέδιο έχει προκαλέσει αναστάτωση στον εκπαιδευτικό κλάδο των ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ., καθώς, μεταξύ άλλων, δεν είναι απαραίτητο προσόν το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης από την ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά μπορεί να «υποκατασταθεί» και από επαγγελματική εμπειρία.

Επιπλέον, μετά την καθιέρωση, μέσω των προκηρύξεων πρόσληψης και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από την προηγούμενη ακαδημαϊκή περίοδο επανέρχονται οι ωρομίσθιοι, γεγονός που δεν διασφαλίζει στους εργαζόμενους αυτούς, ούτε την ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Τέλος, στην υπό διαβούλευση πρόταση, λαμβάνεται υπόψιν μέγιστη προϋπηρεσία τα 18 έτη, ενώ, ως γνωστόν, υπάρχουν ειδικότητες που συνεχώς εξελίσσονται και το γνωστικό αντικείμενο εξελίσσεται και εκείνο παράλληλα. Συνεπώς, η προσμέτρηση πολλών ετών προϋπηρεσίας, ενδεχομένως δεν θα απέδιδε θετικό πρόσημο στην διδασκαλία κάποιων γνωστικών αντικειμένων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό Εργασίας αν προτίθεται να αναβάλει την εφαρμογή του νέου συστήματος μοριοδότησης έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, ώστε να διενεργηθεί έγκαιρα η τρέχουσα διαδικασία προσλήψεων που αφορά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και αν προτίθεται να διατηρήσει τα σχέδια της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και να προχωρήσει σε μονιμοποίηση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, στηρίζοντας έτσι με έναν τρόπο το θεσμό των ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Νέο σύστημα μοριοδότησης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στις ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.»

Αιφνιδιαστικά, στις 27 Μαΐου 2020, εστάλη μόνο στις Διευθύνσεις των ΕΠΑ.Σ. το σχέδιο διαβούλευσης για τη νέα μοριοδότηση έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. Η διαβούλευση διήρκησε 4 μέρες, χρόνος καθόλου επαρκής, ώστε να μελετηθεί και να κατατεθούν ουσιαστικές προτάσεις και αυτό μάλιστα συνέβη πολύ καθυστερημένα θέτοντας υπό αμφισβήτηση αν η επόμενη ακαδημαϊκή περίοδος ξεκινήσει στην ώρα της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να αναβάλει την εφαρμογή του νέου συστήματος μοριοδότησης έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, ώστε να διενεργηθεί έγκαιρα η τρέχουσα διαδικασία προσλήψεων που αφορά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος;
2. Υπάρχει γνωμοδότηση κάποιας επιστημονικής ή άλλης επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η παιδαγωγική επάρκεια που πιστοποιείται από την ΑΣΠΑΙΤΕ μπορεί να υποκατασταθεί από επαγγελματική εμπειρία;
3. Προτίθεται να διατηρήσει τα σχέδια της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και να προχωρήσει σε μονιμοποίηση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, στηρίζοντας έτσι με έναν τρόπο το θεσμό των ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ.;
4. Προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών των ΕΠΑ.Σ να προσμετράται και σε άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης