21/06/2020

Δ. Παπαδημούλης: «Το συνολικό ύψος των χρημάτων που προβλέπεται να πάρουμε αντιστοιχεί περίπου σε δύο ΕΣΠΑ και είναι πέραν του ορίζοντα της σημερινής κυβέρνησης. Δεν είναι προίκα ούτε του Κυρ. Μητσοτάκη ούτε της κυβέρνησης της ΝΔ»

· «Χρειάζεται σωστή προετοιμασία και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τη συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της Κοινωνίας των Πολιτών - Μακριά από πελατειακές λογικές και αδιαφανείς πρακτικές, όπως το πρόγραμμα των vouchers με τα ‘’σκόιλ ελικίκου’’ και τα 20 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ»

· Στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ-1 «Συμβαίνει στην Ευρώπη»

Στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ-1 «Συμβαίνει στην Ευρώπη» (Κλειώ Νικολάου - Γιώργος Παπαγεωργίου) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Αναμενόμενη η μη επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής. Σημαντικό στοιχείο ότι καταγράφηκαν ενστάσεις και κίνδυνοι προς μία κατεύθυνση χειροτέρευσης του Πακέτου Ανάκαμψης

Ήταν μια Σύνοδος Κορυφής που αναμενόταν εξαρχής πως δεν θα καταλήξει πουθενά. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δεν κατέθεσε καν πρόταση. Παρ’ όλα αυτά στη Σύνοδο Κορυφής καταγράφηκαν ορισμένες ενστάσεις και κίνδυνοι προς μια κατεύθυνση χειροτέρευσης του Πακέτου. Αυτοί οι κίνδυνοι αφορούν: Την προσθήκη -και πέραν των όσων προβλέπονται στο ευρωπαϊκό Εξάμηνο και έχουν σχέση με τους ισχύοντες κανόνες για το πώς τα κράτη μέλη ξοδεύουν τα χρήματα- δεσμεύσεων με μνημονιακό πρόσημο, την μείωση του ύψους του συνολικού Πακέτου, την αλλαγή προς το χειρότερο της υπάρχουσας αναλογίας επιχορηγήσεων-δανείων και την προσθήκη νέων όρων όσον αφορά τις επιστροφές χρημάτων.

Δεν είναι μόνο οι τέσσερις ‘’ευρωτσιγκούνηδες’’ -Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία- που θέλουν να ‘’ροκανίσουν’’ το Πακέτο, θέτοντας επιπλέον όρους και δεσμεύσεις. Υπάρχουν και κρυφοί σύμμαχοί τους.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αγωνιστεί για να μην χειροτερέψει το Πακέτο Ανάκαμψης και να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν μνημονιακές δεσμεύσεις στα χρήματα που θα λάβουμε ως χώρα

Αντί να πανηγυρίζουμε για τα χρήματα που προβλέπεται να πάρουμε, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν είτε φανερές είτε κρυφές μνημονιακές δεσμεύσεις και πέραν των όσων προβλέπονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο. Στη συνέντευξη που πήρε ο ανταποκριτής σας από τις Βρυξέλλες, ο Ολλανδός καθηγητής Ευρωπαϊκής Δημόσιας Διοίκησης και αναλυτής του Ινστιτούτου ‘’Clingendael’’, Andrian Schoult ήταν ξεκάθαρος, κάνοντας λόγο για μνημόνιο. Συγκεκριμένα είπε πως «είτε πρόκειται για επιχορηγήσεις είτε για δάνεια ένα μνημόνιο πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης». Η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι πρωτίστως να αγωνιστεί, προκειμένου να μην χειροτερέψει το Πακέτο Ανάκαμψης.

Τα λεφτά που προβλέπεται να πάρουμε αντιστοιχούν περίπου σε δύο ΕΣΠΑ και είναι πέραν του ορίζοντα της σημερινής κυβέρνησης: Δεν είναι προίκα ούτε του Κυρ. Μητσοτάκη ούτε της κυβέρνησης της ΝΔ

Δεν πρέπει να περιμένουμε τι θα γίνει. Αυτή την στιγμή το κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η σωστή προετοιμασία. Μέχρι τον Οκτώβριο η Ελλάδα πρέπει να έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο: Για τη δέσμευση μέχρι το 2022 -και με βάση την αρχική πρόταση- των 32 δις. ευρώ και την απορρόφησή τους μέχρι το 2024. Τρέχοντας παράλληλα και το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Επειδή στην Ελλάδα η μέχρι τώρα εμπειρία της παραγωγικής αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων για λόγους πελατειακών δικτύων, διαφθοράς και ελλειμμάτων της διοίκησης είναι αρνητική, το κυρίαρχο ζήτημα είναι πώς αυτά τα λεφτά θα πιάσουν τόπο υπέρ του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας, της ψηφιοποίησης του κράτους και της οικονομίας και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Τα χρήματα αυτά δεν πρέπει να ξοδευτούν ούτε όπως το πρόγραμμα των vouchers με τα σκόιλ ελικίκου ούτε όπως τα 20 εκ. ευρώ που δόθηκαν στα ΜΜΕ. Χρειάζεται σχέδιο, συμμετοχή, συνεννόηση, σοβαρότητα, έντιμη και χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Με συζήτηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις κοινωνικές οργανώσεις και την Κοινωνία των Πολιτών.

Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση σχέδιο δεκαετίας, το οποίο θα είναι εμπροσθοβαρές μιας και το χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τα πάρουμε τα επόμενα πέντε χρόνια. Οφείλω να ομολογήσω ότι δυστυχώς δεν βλέπω κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση της ΝΔ.