ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

21/06/2020

Ν. Παππάς: «Επιδιώκουμε τη συνάντηση ολόκληρου του προοδευτικού κόσμου στη βάση ενός αριστερού προγράμματος»

Ν. Παππάς: «Επιδιώκουμε τη συνάντηση ολόκληρου του προοδευτικού κόσμου στη βάση ενός αριστερού προγράμματος»Συνέντευξη του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, στην “Αυγή της Κυριακής” και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαγιάννη

«Όσο πιο μαζικό κόμμα χτίσουμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να μας πιέσουν»

► Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ντε φάκτο, διά της λαϊκής ψήφου, ο κορμός της αριστερής προοδευτικής παράταξης της χώρας. Είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο προοδευτικό τόξο. Έχει, λοιπόν, την πρώτη ευθύνη να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού των προοδευτικών δυνάμεων, που κατ’ αρχήν θα ανασχέσουν αρνητικές εξελίξεις, αλλά και θα δημιουργήσουν μια εναλλακτική προοδευτική προοπτική.
► Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα ιστορικό κείμενο διότι αξιοποιεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο την κυβερνητική εμπειρία, αλλά και διότι αναδεικνύει εκ νέου τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό, η οποία είναι μια συνολική πορεία αλλεπάλληλων ρήξεων και διαρθρωτικών προοδευτικών αλλαγών με επίκεντρο την ίδια τη δημοκρατία. Είναι ομόφωνα ψηφισμένο. Συγκροτεί το νέο «εμείς». Αναγνωρίζει την αναγκαιότητα συνάντησης όλων των θετικών παραδόσεων της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου στη βάση ενός αριστερού προγράμματος. Ταυτόχρονα αποτυπώνει και τη συνειδητοποίηση ότι καμία παράδοση της Αριστεράς δεν είναι αυτάρκης. 
► Τα τελευταία χρόνια μεγάλη μερίδα αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων στηρίζει, ψηφίζει, πιστεύει και υπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτόν τον κόσμο έχουμε μια ιστορική υποχρέωση. Να του δώσουμε τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει το νέο πρόσωπο της Αριστεράς που θέλει να είναι χρήσιμη για τον λαό. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Και θα το κερδίσουμε.
► Η ανάσχεση της ύφεσης, η διάσωση δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας απαιτούν γενναία δημόσια παρέμβαση και άμεσα μέτρα στήριξης, όπως πράττουν όλες οι χώρες της Ευρώπης. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία εμείς κινούμαστε αντίθετα από τη Ν.Δ., η οποία έχει εκχωρήσει τον σχεδιασμό του αύριο στις τράπεζες, των οποίων η λογική είναι αντίθετη με το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας.
► Προσφυγή στον ESM σημαίνει Μνημόνιο. Και μάλιστα μόνο για 4 δισ., τα οποία μπορούν να αντληθούν από τις αγορές. Τα περί προσφυγής στον ESM τα επαναφέρουν κάποιοι τραπεζικοί κύκλοι, οι οποίοι υποστήριζαν την προοπτική των γραμμών στήριξης του ESM ακόμη και όταν η Ελλάδα πετύχαινε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Μάλλον έχουν βάλει στο μάτι και τα 15 δισ. του «σκληρού» μαξιλαριού, ενώ επιθυμούν και εξωτερικούς καταναγκασμούς για να μονιμοποιηθεί ένα πτωχευτικό δίκαιο όπως αυτό που ετοιμάζει η Ν.Δ. και είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
Σε δύο εβδομάδες κλείνει ένας χρόνος διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. Αν βάλουμε εντός παρενθέσεως τον κορωνοϊό, η Ν.Δ. κινήθηκε στην κατεύθυνση που την περιμένατε, χειρότερα ή καλύτερα;
Ταχύτερα προς το χειρότερο. Την πορεία αντιστροφής των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής μας τη γνωρίζαμε. Το πάθος και η σπουδή για το πισωγύρισμα είναι αξιοσημείωτα. Άρση προστασίας της εργασίας και του περιβάλλοντος, ιδιωτικοποίηση των κρίσιμων υποδομών, μηδενική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πτωχευτικό δίκαιο χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας, πάγωμα των μεγάλων έργων. Πρόκειται για μία σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα, η οποία έρχεται μαζί με μια πρωτοφανή διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και καθεστωτική αδιαφάνεια.

Πολλοί σας κατηγορούν για υποτονική αντιπολίτευση και θεωρούν ότι αυτό είναι ένδειξη αδυναμίας. Τι απαντάτε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απέδειξε ότι κινείται με το βάρος της ευθύνης ενός κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση το πρόγραμμα και τις αξίες της Αριστεράς. Στα θέματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού συμβάλαμε για τη μη εξάπλωση του ιού, αλλά και για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας. 
Στα θέματα της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος ασκούμε από την πρώτη στιγμή έντονη αντιπολίτευση. Φέρνουμε στο φως όσα επιθυμούν να κρατήσουν στο σκοτάδι ακόμη και σε κορυφαίο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Και στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία. 
Στα θέματα της οικονομίας και της εργασίας ασκούμε αντιπολίτευση δομική. Συγκροτούμε αναλυτική πρόταση για την οικονομία. Την επικαιροποιούμε όχι σε περίκλειστες κομματικές διαδικασίες, αλλά σε συνεχή διαβούλευση με την κοινωνία. Επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι και συνδικάτα σε όλη τη χώρα έχουν ανταλλάξει απόψεις με τα στελέχη μας και έχουν συμβάλει στη συγκρότηση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι». Το πρόγραμμά μας το επικοινωνούμε με τον κόσμο με περιοδείες στελεχών και βουλευτών σε όλη τη χώρα. 
Στα εθνικά δεν κάνουμε αντιπολίτευση τύπου Πρεσπών. Επισημαίνουμε με ευθύτητα και ψυχραιμία ολιγωρίες που οδηγούν σε αρνητικές εξελίξεις συνολικά για την περιοχή μας και τα εθνικά συμφέροντα. Προασπίζουμε τα συμφέροντα της χώρας, τα οποία ταυτίζονται με την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου.
Συνολικά ασκούμε αντιπολίτευση με βάση το πρόγραμμα και την ευθύνη που αντιστοιχεί στην Αριστερά, η οποία διεκδικεί και κατακτά τον ρόλο του πρωταγωνιστή στα πολιτικά πράγματα. Της Αριστεράς που κυβέρνησε και θα ξανακυβερνήσει τον τόπο. 

Στο επίκεντρο της κριτικής σας βρίσκεται η διαχείριση της οικονομίας από τη Ν.Δ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία. Τι θα κάνατε διαφορετικά εσείς;
Η ανάσχεση της ύφεσης, η διάσωση δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας απαιτούν γενναία δημόσια παρέμβαση και άμεσα μέτρα στήριξης, όπως πράττουν όλες οι χώρες της Ευρώπης. Με γνωστή την κατάταξη της Ελλάδας στις πρώτες θέσεις κινδύνου από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, θα έπρεπε να είμαστε πρωτοπόροι στην παρέμβαση και τελικά έχουμε μείνει ουραγοί. 
Εμείς κινούμαστε αντίθετα από τη Ν.Δ., η οποία έχει εκχωρήσει τον σχεδιασμό του αύριο στις τράπεζες, των οποίων η λογική είναι αντίθετη με το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και κοινωνίας. 
Η Ελλάδα έχει και τους πόρους και τους τρόπους για να στηρίξει την οικονομία της. Και από την κληρονομιά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία πλέον παραδέχονται ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, και από τις δυνατότητες που δίνουν αρκετές ευρωπαϊκές αποφάσεις. 

Για μια ενδεχόμενη προσφυγή στον ESM τι θα λέγατε; 
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έχει καταστατικό. Δεν έχει ανασταλεί η εφαρμογή του. Προσφυγή στον ESM σημαίνει Μνημόνιο. Και μάλιστα μόνο για 4 δισ., τα οποία μπορούν να αντληθούν από τις αγορές. Τα περί προσφυγής στον ESM τα επαναφέρουν κάποιοι τραπεζικοί κύκλοι, οι οποίοι υποστήριζαν την προοπτική των γραμμών στήριξης του ESM ακόμα και όταν η Ελλάδα πετύχαινε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Μάλλον έχουν βάλει στο μάτι και τα 15 δισ. του «σκληρού» μαξιλαριού, ενώ επιθυμούν και εξωτερικούς καταναγκασμούς για να μονιμοποιηθεί ένα πτωχευτικό δίκαιο όπως αυτό που ετοιμάζει η Ν.Δ. και είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. 

Φαίνεται πως υπάρχουν πολλές αντιδράσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την έλλειψη χρηματοδότησης τόσο από τις τράπεζες όσο και από το κράτος. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά την γνώμη σας;
Η Ν.Δ. εφαρμόζει τη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης» στην οικονομία. Αφήνει την ύφεση να διογκωθεί, οδηγεί μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε ασφυξία, κρατά το δημόσιο χρήμα για τις μεγάλες εταιρείες. 
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή την πρακτική. Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ενταχθεί μόνο 10.000 επιχειρήσεις και στην επιστρεπτέα προκαταβολή μόνο 53.000 από το σύνολο των 750.000 επιχειρήσεων της χώρας. Από τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας ανακοινώθηκε ότι αποκλείονται δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
Η πολιτική Μητσοτάκη οδηγεί την οικονομία σε μια υφεσιακή πορεία L και όχι V. 

Σε πρόσφατο άρθρο σας στην «Αυγή» υποστηρίξατε ότι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επείγει η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Με ποιες κινήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως βασικός κορμός της δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, μπορεί να κινητοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ντε φάκτο, διά της λαϊκής ψήφου, ο κορμός της αριστερής προοδευτικής παράταξης της χώρας. Είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο προοδευτικό τόξο. Έχει, λοιπόν, την πρώτη ευθύνη για να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού των προοδευτικών δυνάμεων, που κατ’ αρχήν θα ανασχέσουν αρνητικές εξελίξεις, αλλά και θα δημιουργήσουν μια εναλλακτική προοδευτική προοπτική.
Να σας πω ένα παράδειγμα. Η Ν.Δ. θα φέρει νέο πτωχευτικό δίκαιο. Θα είναι ένα πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των πιστωτών. Οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να βρουν κοινό έδαφος οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Όχι για το καλό των κομμάτων. Για το καλό της κοινωνίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει μπροστά μία διαδικασία διεύρυνσης και ανασυγκρότησης, την οποία πολλοί διαβάζουν μονοσήμαντα ως διεύρυνση προς το Κέντρο. Θεωρείτε ότι η στρατηγική αυτή πρέπει να είναι αμφίπλευρη; Να απευθύνεται δηλαδή και σε κόσμο της Αριστεράς που είτε απομακρύνθηκε είτε δεν είχε ποτέ σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ; 
Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα ιστορικό κείμενο διότι αξιοποιεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο την κυβερνητική εμπειρία, αλλά και διότι αναδεικνύει εκ νέου τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό, η οποία είναι μια συνολική πορεία αλλεπάλληλων ρήξεων και διαρθρωτικών προοδευτικών αλλαγών με επίκεντρο την ίδια τη δημοκρατία.
Είναι ομόφωνα ψηφισμένο. Συγκροτεί το νέο «εμείς». Αναγνωρίζει την αναγκαιότητα συνάντησης όλων των θετικών παραδόσεων της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου στη βάση ενός αριστερού προγράμματος. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ένα ιστορικό στοίχημα για το μέλλον του ελληνικού λαού. Είναι μία ιστορική αναγκαιότητα. Ταυτόχρονα αποτυπώνει και τη συνειδητοποίηση ότι καμία παράδοση της Αριστεράς δεν είναι αυτάρκης. 
Τα τελευταία χρόνια μεγάλη μερίδα αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων στηρίζει, ψηφίζει, πιστεύει και υπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό τον κόσμο έχουμε μια ιστορική υποχρέωση. Να του δώσουμε τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει το νέο πρόσωπο της Αριστεράς που θέλει να είναι χρήσιμη για το λαό. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Και θα το κερδίσουμε. 

Υπάρχει φόβος μετάλλαξης;
Δεν έχω ακούσει κανέναν να εισηγείται την προγραμματική μετατόπιση ή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Δεν έχω ακούσει κανέναν να εισηγείται να υιοθετήσουμε ως μόνιμες προγραμματικές προτεραιότητες πολιτικές που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε λόγω Μνημονίων. 
Το πρόγραμμά μας κινείται έξω από τα μνημονιακά απόνερα. Για παράδειγμα, ειδικά στις συνθήκες της ύφεσης, θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για θωράκιση και ενίσχυση της δημόσιας περιουσίας. Και αυτή η ανάγκη δεν κάμπτεται ούτε από δεσμεύσεις που προέκυψαν από τα Μνημόνια ούτε βέβαια από μία αντίληψη που λέει ότι ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι η «δημοσιονομική ασφάλεια». 
Και όπως το πρόγραμμά μας κινείται έξω από τα μνημονιακά απόνερα, το κόμμα μας και η παράταξη κινείται έξω από λογικές αυτάρκειας της μίας ή της άλλης παράδοσης της Αριστεράς.
Όσο πιο μαζικό κόμμα χτίζουμε, όσο μεγαλύτερη κοινωνική διείσδυση εξασφαλίζουμε, τόσο μεγαλώνουν οι δυνατότητες ανάσχεσης πιέσεων που θα δεχτεί μια προοδευτική διακυβέρνηση στο μέλλον. Τα κόμματα με μικρές οργανωτικές δυνατότητες κάνουν πολύ πιο εύκολα πολιτικές μετατοπίσεις. Ακριβώς επειδή δεν έχουν αντίβαρα και αρμούς στήριξης μέσα στην κοινωνία. Τέτοια κόμματα επιθυμεί να έχει απέναντί της η Δεξιά και βεβαίως η διαπλοκή. 

Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, εσείς και άλλα στελέχη έχετε χαρακτηρίσει ενδιαφέρουσα την πορεία απομάκρυνσης της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τη συνεργασία με τη Δεξιά. Ωστόσο, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν φαίνεται προς το παρόν ιδιαίτερα «ζεστό» για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Η δυσαρέσκεια απέναντι για τις πολιτικές Μητσοτάκη πυκνώνει και θα πυκνώνει καθώς περνάει ο χρόνος. Η εφαρμογή μιας πολιτικής μείωσης των ανισοτήτων θα γίνεται όλο και πιο αναγκαία. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε αυτόν τον στόχο. Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι τα πράγματα πολλές φορές ωριμάζουν στην κοινωνία πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο οι ηγεσίες νομίζουν. Για ένα πράγμα να είστε βέβαιος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα σταθεί στο ύψος της ιστορικής αυτής ευθύνης. Θα θέλαμε να το κάνουν και άλλοι.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ