02/07/2020

Ν. Γκαρά: Η κυβέρνηση προκαλεί μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό της Θράκης

Στη Βουλή έφερε το θέμα των τελωνείων της Θράκης η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ

Την αναιτιολόγητη, ξαφνική και χωρίς προηγούμενο απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τις τελωνειακές εισόδους στη Θράκη στα σύνορα με τη Βουλγαρία, επέκρινε δριμύτατα κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά αναφέρθηκε στο πλήγμα που δημιουργεί στον τουριστικό και επαγγελματικό κλάδο της Θράκης η εν λόγω απόφαση, κατακρίνοντας παράλληλα τις βιαστικές, αντιφατικές και πολλές φορές αντικρουόμενες δηλώσεις των εκπροσώπων της Κυβέρνησης για το ζήτημα των τελωνείων.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την Κυβέρνηση της ΝΔ για μία απίστευτη προχειρότητα που επιτείνει την σύγχυση στους πολίτες, και όλα αυτά τη στιγμή που δεν φαίνεται στον ορίζοντα κανένα αναπτυξιακό σχέδιο θωράκισης της Θράκης ή ενίσχυσης των πολιτών με στοχευμένα μέτρα στήριξης. «Σήμερα δίνετε άλλο ένα χτύπημα στον τουρισμό της περιοχής μας. Σας καλούμε να επιδείξετε επιτέλους σοβαρότητα κι έμπρακτο ενδιαφέρον για τη Θράκη», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή της η Βουλευτής από τον Έβρο.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός πως ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Βαρβιτσιώτης, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για όλο αυτό το «επιτελικό μπάχαλο» που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της και έχει οδηγήσει ήδη ακόμη και σε ακύρωση προγραμματισμένων επισκέψεων τουριστών στη Θράκη.

Η κα Γκαρά μιλώντας στη Βουλή ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της αφενός και της Κεντρικής Αμερικής αφετέρου» αναφέρθηκε στην ταραγμένη περίοδο που διανύουμε για όλη την Ανατολική Μεσόγειο, στην τουρκική προκλητικότητα, στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από τη γείτονα, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «αμηχανία, παλινωδίες, αμυντική στάση και αντιφάσεις».

Παράλληλα υπενθύμισε την πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική πρωτοβουλιών και συμμαχιών που οδήγησε τη χώρα μας να συμμετέχει σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή τραπέζια διαλόγου και λήψης αποφάσεων.

Σε ότι αφορά τη «Συμφωνία Σύνδεσης» με τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, η κα Γκαρά τόνισε ότι δημιούργει ευκαιρίες εξωστρέφειας και ενίσχυσης του ελληνικού εμπορίου και των ελληνικών προϊόντων, καθώς γεννά τις προϋποθέσεις για συνεργασίες σε επίπεδο εμπορίου, βιοτεχνικών και αγροτικών προϊόντων, επενδύσεων κ.α.

Τέλος, η κα Γκαρά τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό πως στην εν λόγω Συμφωνία με τις δημοκρατίες της Κεντρικής Αμερικής περιλαμβάνονται και διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την ύπαρξη, εδραίωση και ενίσχυση αξιόπιστων συστημάτων Δημόσιας Υγείας και Παιδείας σε όλα τα κράτη.

Κλείνοντας, η κα Γκαρά τόνισε πως θα πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και να προσεχθούν ιδιαίτερα τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης, ΠΟΠ κτλ.

* Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία.

Κύριε Υπουργέ,
Με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο πλήγμα που δημιουργεί στον τουριστικό κι επαγγελματικό κλάδο της Θράκης, η αναιτιολόγητη απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τις τελωνειακές εισόδους από τα βόρεια σύνορά μας.
Δεν μπορώ, επίσης, να μην αναφερθώ στην προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεστε με αντιφατικές, βιαστικές δηλώσεις εκπροσώπων της Κυβέρνησης, τις εισόδους από και προς την Τουρκία, δημιουργώντας σύγχυση.
Δε φτάνει που δε στηρίζετε επαρκώς εργαζόμενους κι επαγγελματίες στον τουρισμό με στοχευμένα οικονομικά μέτρα, δε φτάνει που δεν έχετε κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό θωράκισης της Θράκης ή μέτρα ενίσχυσης των πολιτών. Σήμερα δίνετε άλλο ένα χτύπημα στον τουρισμό της περιοχής μας. Σας καλούμε να επιδείξετε επιτέλους σοβαρότητα κι έμπρακτο ενδιαφέρον για τη Θράκη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτών της Κεντρικής Αμερικής, έρχεται σε μία περίοδο ιδιαίτερα ταραγμένη για τη Μεσόγειο, αλλά και για την εξωτερική μας πολιτική.
Αντιμετωπίζουμε καθημερινά την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, και με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αλλά και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ εξελίξεις έχουμε και στη συμβιβαστική συμφωνία με την Ιταλία, το Τουρκολυβικό Σύμφωνο και τον διάλογο με την Αίγυπτο.
Παρατηρούμε, ωστόσο, η σημερινή Κυβέρνηση να παρουσιάζει αμυντική στάση, χωρίς σταθερή πυξίδα, αμηχανία, παλινωδίες κι αντιφάσεις. Δυστυχώς, η ΝΔ έχει πάρει αποστάσεις από μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας. Μία πολιτική ενεργητική, πολιτική συμμαχιών και πρωτοβουλιών, με την Ελλάδα να συμμετέχει σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή τραπέζια διαλόγου κι αποφάσεων, όπως ασκήθηκε την προηγούμενη περίοδο.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, καλούμαστε σήμερα να κυρώσουμε τη συμφωνία ΕΕ – Κεντρικής Αμερικής, που θέτει ένα ευρύ πολυδιάστατο πλαίσιο συνεργασιών και ενεργειών, ενώ δημιουργεί προοπτικές στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του περιβάλλοντος, των πολιτικών κοινωνικής συνοχής, της μετανάστευσης, της Υγείας, της Εργασίας και αλλού.
Οι σχέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κράτη αυτά θεμελιώνονται σε κοινές αρχές και αξίες, αλλά και στην επιθυμία των δύο μερών να εδραιώσουν και να εμβαθύνουν τους διαπεριφερειακούς τους δεσμούς σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Οι δεσμοί μεταξύ των δύο μερών έχουν σφυρηλατηθεί για λόγους ιστορικούς και πολιτισμικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς. Ας μην ξεχνάμε για παράδειγμα την ελληνική ναυτοσύνη, αλλά και το εμπορικό «δαιμόνιο», όπως συνηθίζουμε να λέμε, των Ελλήνων που οδήγησαν πολλούς συμπατριώτες μας να φτάσουν μέχρι και τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, και μάλιστα, πολλές φορές, να ξεχωρίζουν εκεί με τις επιδόσεις τους στην οικονομία. Μας συνδέουν και πολιτικοί δεσμοί, όπως οι απελευθερωτικοί αγώνες των λαών.
Για αυτό και είναι σημαντική η παρούσα Κύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε και των κρατών της Κεντρικής Αμερικής.
Διότι, δεδομένου του πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η Κεντρική Αμερική, της γεωγραφικής της θέσης, μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού, και για πολλούς ακόμη λόγους η εν λόγω Συμφωνία Σύνδεσης θα επιτρέψει στην ΕΕ, άρα, μέσω αυτής, και στην ελληνική πλευρά, να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της περιοχής.
Ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας αναμένεται να αναδυθούν από το αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών αγαθών, υπηρεσιών και κρατικών προμηθειών, καθώς και από την ενίσχυση των επενδύσεων.
Κλάδοι της οικονομίας, όπως η μεταποίηση, η εξαγωγή τροφίμων, ο τουρισμός, οι θαλάσσιες μεταφορές, ο ναυτιλιακός εξοπλισμός, οι λιμενικές υποδομές, τα καύσιμα, κλάδοι δηλαδή στους οποίους η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παράδοση και εμπειρία και αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για εμάς, είναι δεδομένο ότι θα επωφεληθούν από συμφωνίες σαν τη σημερινή.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι σημαντικό και κρίσιμο τέτοιου είδους συμφωνίες, οι οποίες, ναι μεν έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τις εμπορικές συναλλαγές, να συμπεριλαμβάνονται και να προβλέπονται διατάξεις για τη συνεργασία και σε άλλους τομείς όπως, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αντιμετώπιση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, τα εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα των χωρών που υπογράφουν τη Συμφωνία και πολλά ακόμη.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει σε τέτοιου είδους Συμφωνίες να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και λεπτομερείς σε σχέση με την προστασία των Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων, όπως για παράδειγμα της φέτας ή άλλων προϊόντων Π.Ο.Π, ώστε να διασφαλίζουμε τα ελληνικά προϊόντα και τα εμπορικά μας συμφέροντα στο ακέραιο και να μην υπάρχει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες από τρίτους, όπως έχουμε δει δυστυχώς να συμβαίνει με ελληνικά προϊόντα εγνωσμένου κύρους και ποιότητας κατά το παρελθόν.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Η σημερινή Συμφωνία Σύνδεσης που καλούμαστε να κυρώσουμε, δεν είναι κάτι καινούργιο. Αποτελεί συνέχεια και βασίζεται στις αρχές τους στόχους και τους μηχανισμούς της συμφωνίας του πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας που υπεγράφη το 2003 μεταξύ των χωρών της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και των χωρών της Κεντρικής Αμερικής, καθώς και της συμφωνίας πλαίσιο που είχε υπογραφεί μεταξύ των ιδίων μερών το 1993. Έκτοτε ακολούθησαν πολλές σχετικές συμφωνίες.
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας:
Αρχικά, είναι σημαντικό το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται προβλέψεις για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δασών και της αλιείας, καθώς και για τις επιπτώσεις της οικονομικής δραστηριότητας συνολικά στο περιβάλλον.
Στην περίοδο της κλιματικής κρίσης που ήδη διανύουμε, με τις καταστροφικές συνέπειες να γίνονται εμφανείς όλο και συχνότερα και στον τόπο μας, - στην δε Κεντρική Αμερική οι χώρες είναι ακόμη πιο ευάλωτες σε τέτοιου είδους καταστροφές - είναι κρίσιμο να υιοθετούνται καλές πρακτικές, να ανταλλάσσεται τεχνογνωσία, να αντλούνται διδάγματα για την καταπολέμηση της ρύπανσης, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, να θεσπίζονται κίνητρα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την προαγωγή της περιβαλλοντικής συνείδησης και παιδείας.
Επίσης, είναι σημαντικό ότι ως στόχος της συγκεκριμένης συμφωνίας αναφέρεται η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με την αντιμετώπιση της φτώχειας, των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Κοινώς, αναγνωρίζεται πως η οποιαδήποτε οικονομική ανάπτυξη που δε λαμβάνει ως προϋπόθεση τη συνοχή και την ισορροπία εντός της ίδιας της κοινωνίας, μόνο ως τέτοια δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
Γι` αυτό και στα άρθρα της συμφωνίας υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος, άρση των αδικιών και των ανισοτήτων, δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου, αποτελεσματικές δημόσιες δαπάνες στον κοινωνικό τομέα, δίκαιη πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες για όλους, συστήματα κοινωνικής προστασίας στην εργασία, βασιζόμενα στην αρχή της αλληλεγγύης και πολλά ακόμη.
Αρκεί, βεβαίως, όλες αυτές οι προβλέψεις να μη μείνουν απλά σε επίπεδο διακηρύξεων. Να μη μείνουν ως λέξεις στο κείμενο της Συμφωνίας. Αλλά να μετουσιωθούν σε πρωτοβουλίες, σε πράξεις και σε έργα.
Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι στη Συμφωνία υπάρχουν σε άρθρα ρητές αναφορές για την προστασία και ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ισχυροποίηση της δημοκρατίας, την εφαρμογή δημοκρατικών αρχών και πρακτικών.
Ταυτόχρονα, στο κείμενο αποτυπώνεται η φτώχεια ως ένα από τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης, καθώς επίσης προβλέπεται και η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών της Συμφωνίας για όλα τα συναφή με τη μετανάστευση θέματα, όπως τα προσφυγικά ρεύματα, την παράτυπη μετανάστευση, την επανεισδοχή υπηκόων και άλλα
Στη συνέχεια, είναι σημαντικό ότι στο κείμενο της Συμφωνίας Σύνδεσης με τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για την υλοποίηση έργων υποδομής, εφαρμογή τομεακών πολιτικών με την μεταφορά εξοπλισμού, μελέτες, κατάρτιση, ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων, διευκόλυνση για άμεσες ξένες επενδύσεις ή ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις.
Τα επισημαίνω όλα αυτά για να τονίσω πως υπάρχουν σημεία σε αυτήν την Συμφωνία που μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικά για τη χώρα μας, για την ελληνική οικονομία που όλοι γνωρίζουμε ότι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αδυναμίες, αλλά υπάρχουν και τομείς όπου διαθέτουμε ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εμπειρία, εξειδικευμένο και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, στοιχεία δηλαδή τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε.
Είναι κρίσιμο, επίσης, ότι στη συμφωνία υπάρχουν σαφείς αναφορές και προβλέψεις για τη Δημόσια Υγεία, για τη δημιουργία αποτελεσματικών συστημάτων Υγείας με επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και μηχανισμούς ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας, με την ταυτόχρονη αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και πρόληψης. Αντίστοιχες αναφορές σε άρθρα υπάρχουν και για την εκπαίδευση.
Αυτό που νομίζω ότι πρέπει να τονιστεί με αφορμή και την κύρωση τη Συμφωνίας σήμερα, μιας και ακόμη βρισκόμαστε στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης που συνεχίζει να ταλαιπωρεί σχεδόν όλη την ανθρωπότητα, είναι αναγκαιότητα που υπάρχει όλα τα κράτη να διαθέτουν ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας.
Τέλος, σε ότι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές που πρακτικά αποτελούν και τον πυρήνα της σημερινής συμφωνίας με τα 274 από τα 363 άρθρα της Σύμβασης να περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο υποκεφάλαιο, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Είναι προφανές πως η εν λόγω συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για την ενίσχυση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, καθώς μειώνονται σταδιακά και κάποια στιγμή προβλέπει την εξάλειψη των δασμών.
Απλοποιούνται οι τελωνειακές διαδικασίες, προωθείται το διεθνές εμπόριο, ενισχύονται οι επενδύσεις, βελτιώνεται το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών.
Είναι δε, επίσης, χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τα Βιοτεχνικά Προϊόντα, για τα Βιολογικά Προϊόντα, για τη Γεωργία, για την Αλιεία, για τον τρόπο που θα γίνεται το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, τα Υγειονομικά Μέτρα που θα πρέπει να ακολουθούνται, το Κανονιστικό Πλαίσιο που θα πρέπει να εφαρμόζεται, τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τις εμπορικές συναλλαγές, τη συμβολή του εμπορίου στην αειφόρο ανάπτυξη, τα εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα, τη διατήρηση των επιπέδων προστασίας για την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση στον τομέα των τελωνειακών διαδικασιών.
Απαιτείται, όμως, να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας, το ισχυρό brandname που έχουν τα ελληνικά αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα, που διακινούνται στις ξένες αγορές.
Θα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ελληνικές εξαγωγές οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξητική τάση, μετά και τις στοχευμένες πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, φυσικά με μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των επιδόσεων μας σε αυτόν τον τομέα.
Όπως και τον τομέα της μεταποίησης στον οποίο επίσης τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Συμφωνίες και συμβάσεις όπως η σημερινή μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ευεργετικές σε αυτόν τον κλάδο της οικονομίας.
Ωστόσο, η κύρωση της σύμβασης απαιτεί μία συνεχή ενεργοποίηση και παρακολούθηση, αλλά και άρτια προετοιμασία, ώστε να διασφαλίζονται πλήρως τα ελληνικά προϊόντα, ιδιαίτερα τα Προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων ή άλλα ΠΟΠ προϊόντα που αποτελούν ήδη ή μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο τμήμα των ελληνικών εξαγωγών και της τόνωσης της ελληνικής οικονομίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και με την προτροπή η Σύμβαση να μη μείνει μόνο ένα γραπτό κείμενο διακηρύξεων και καλών προθέσεων, αλλά να αποτελέσει ένα πλαίσιο ενεργητικής πολιτικής συμμαχιών και συνεργασιών που θα μετουσιωθεί σε πραγματικές πρωτοβουλίες αναβάθμισης και τόνωσης των τομέων στους οποίους αναφέρεται, υπερψηφίζουμε την κύρωση της συμφωνίας.

Σας ευχαριστώ.