06/07/2020

Θ. Φωτίου: Όλο αυτό το «πακέτο» είναι ένα τεράστιο, καραμπινάτο σκάνδαλο - βίντεο

Σημεία ομιλίας της αναπληρώτριας τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην Επίκαιρη ερώτηση στον Υπ. Εσωτερικών για την εκχώρηση Δημοτικών ΚΔΑΠ στο ίδιο ιδιωτικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η Θ. Φωτίου στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο με θέμα: «Αδιαφανής και σκανδαλώδης ανάθεση, σε ιδιώτες, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, της δημιουργίας και λειτουργίας δημοτικών ΚΔΑΠ, με εκχώρηση των κερδών από τα vouchers του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής με Οικογενειακή Ζωή».

Η βουλευτής τόνισε ότι πέρυσι, στις 12 Ιουλίου είχαν δημοσιευτεί τα αποτελέσματα του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής με Οικογενειακή Ζωή» που έδωσαν δωρεάν vouchers σε 155.000 παιδιά για Βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Διπλασιάσαμε σε 4 χρόνια τον αριθμό των vouchers, και από τα 79.000 που έδωσε η ΝΔ το 2014 με αποκλεισμένες τις άνεργες μητέρες και όλα τα λεφτά από το ΕΣΠΑ, δώσαμε πέρυσι 155.000 vouchers με 220 εκ από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνο 60 εκ από το ΕΣΠΑ.

Για τα 155.000 αυτά vouchers, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη μπροστά στα κανάλια τον Υπουργό του των Εσωτερικών που είχε ορκιστεί πριν τρεις ημέρες. Ελπίζουμε ο κ. Θεοδωρικάκος να ψιθύρισε στο αυτί του Πρωθυπουργού ότι τα παιδιά τα είχε βάλει σε βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ ο Τσίπρας.

Φέτος, Ιούλιο μήνα, δεν έχει ακόμη προκηρύξει το πρόγραμμα των vouchers που έπρεπε να έχει ανοίξει από αρχές Ιουνίου. Αντί για αυτό, εμφανίζεται μια περίεργη «φάμπρικα»: Δήμοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, στη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, το Μαρούσι τον Άλιμο, αναθέτουν απευθείας σε ένα, το ίδιο πάντα, ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία «Έχω τη Δύναμη» να δημιουργήσει και να λειτουργήσει ΚΔΑΠ για λογαριασμό των δήμων, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει στους δήμους να αναθέτουν τη δημιουργία και λειτουργία των δικών τους ΚΔΑΠ σε ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά σωματεία.

ΟΙ δήμοι δρουν όλοι, περιέργως, με τον ίδιο ακριβώς copy-paste τρόπο σαν να έχουν πάρει εντολή από κάποιο κέντρο. Κάνουν όλοι τις ίδιες παράτυπες πράξεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο:

· Αναθέτουν στο ‘Έχω τη Δύναμη» την ίδρυση και λειτουργία των δημοτικών ΚΔΑΠ τους χωρίς να έχουν καν κάνει μία πρόσκληση ενδιαφέροντος.

· Εκχωρούν στο σωματείο σχολικές αίθουσες και άλλες δημοτικές εγκαταστάσεις όπως ΚΑΠΗ)

· Ενώ δεν έχει δοθεί ακόμη η άδεια λειτουργίας ΚΔΑΠ στο εν λόγω σωματείο ούτε έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές των χώρων, οι δήμοι Πειραιά και Αμαρουσίου καλούν, μέσω των ιστοσελίδων τους, τους δημότες να εγγράψουν κανονικά τα παιδιά τους στα ΚΔΑΠ, κάνοντας χρήση των vouchers. Vouchers για τα οποία, δεν έχει δημοσιευτεί καν η KYA.

Πάνε όμως ακόμη παραπέρα: Ορίζουν ότι τα ΚΔΑΠ θα λειτουργήσουν 4 ώρες την ημέρα, τις μισές από το 8ωρο που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Αλλά τα χρήματα των vouchers θα εισπράττονται από το σωματείο κανονικά. Για μισές ώρες υπηρεσιών, θα παίρνει τα χρήματα που παίρνουν τα δημοτικά ΚΔΑΠ για 8ωρο. Πολύ επικερδής η επιχείρηση.

Είναι τελείως ξεκάθαρο ότι όλο αυτό το «πακέτο» είναι ένα τεράστιο, καραμπινάτο σκάνδαλο. Φαίνεται ότι όπου υπάρχει voucher, οποιουδήποτε τύπου, “κολλάει” και ένα σκάνδαλο με ιδιωτικούς φορείς που λυμαίνονται την κατάσταση όπου βλέπουν ότι υπάρχει χρήμα. Και τα vouchers για τα ΚΔΑΠ το 2019 έφτασαν τα 98 εκ. ευρώ

Η βουλευτής ρώτησε ευθέως τον Υφυπουργό Εσωτερικών εάν έχει δοθεί κατεύθυνση του Υπουργείου προς τους ΟΤΑ να προσφύγουν σε τέτοιες αδιαφανείς, σκανδαλώδεις και κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας αναθέσεις σε ιδιώτες, της δημιουργίας και λειτουργίας δημοτικών ΚΔΑΠ και τόνισε ότι ο Υπουργός πρέπει να σταματήσει το σκάνδαλο αυτό τώρα, πριν γίνει το νέο «σκόιλ ελικίκου».

Ο Υφυπουργός επικαλούμενος δήθεν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, ισχυρίστηκε ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο για το ιδιωτικό σωματείο «Έχω τη Δύναμη». Στις επίμονες εκκλήσεις να καταθέσει στα πρακτικά ολόκληρη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε στα χέρια του δεν έκανε καμία ενέργεια αλλά εξακολούθησε να διαβάζει αποσπάσματα. Δεν το έκανε γιατί από την απόφαση είναι ξεκάθαρο ότι συγκεκριμένο φιλανθρωπικό σωματείο «Έχω τη Δύναμη» δραστηριοποιείται και λειτουργώντας ΚΔΑΠ και συνεργαζόμενο με την Κοινωφελή Επιχείρηση και σε άλλες δράσεις για τα παιδιά, χωρίς όμως να είναι καθόλου σαφές από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ότι λειτουργεί το δημοτικό ΚΔΑΠ. Για να βρούμε, μάλιστα, επιπλέον πληροφορίες για το «Έχω Δύναμη» ψάξαμε στο διαδίκτυο. Μόνο μια σελίδα facebook υπάρχει που αρέσει σε 50 άτομα και η πληροφόρηση για το τι κάνει το σωματείο καλύπτει τέσσερις γραμμές. Για αυτό εξάλλου και το ποσό που απέδωσε η ΕΕΤΑΑ και που ο ίδιος επικαλέστηκε ήταν μόλις 4.957 ευρώ!

Κύριε Υφυπουργέ,
Πριν ένα χρόνο κερδίσατε τις εκλογές.
Πέντε μέρες μετά, στις 12 Ιουλίου πέρυσι, είχαν βγει τα αποτελέσματα για δωρεάν vouchers σε 155.000 παιδιά για Βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ.
Διπλάσιος αριθμός δωρεάν παιδιών από αυτόν που βάλατε εσείς το 2014. Τότε 79.000 παιδιά, με 170 εκ. €, Πέρυσι 155.0000 παιδιά με 280 εκ. €.
Τότε με αποκλεισμένες τις άνεργες μητέρες και όλα τα λεφτά από το ΕΣΠΑ, πέρυσι με 220 εκ από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνο 60 εκ από το ΕΣΠΑ.
Αν θυμάμαι καλά κύριε Υφυπουργέ, στις 12 Ιουλίου του 2019 ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Θεοδωρικάκο μπροστά στα κανάλια γιατί βάλατε 155.000 παιδιά στους βρεφονηπιακούς και τα ΚΔΑΠ. Ελπίζω μετά να του είπατε στο αυτί ότι τα 155.000 παιδιά τα είχε βάλει ο Τσίπρας. Φέτος, Ιούλιο μήνα, δεν έχετε ακόμη προκηρύξει το πρόγραμμα των vouchers που έπρεπε να το είχατε ανοίξει από τον Ιούνιο.
Και ενώ περιμένουμε, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, να βγει η προκήρυξη, ξεκίνησε μία περίεργη «φάμπρικα»: Δήμοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, στη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, το Μαρούσι τον Άλιμο, αναθέτουν απευθείας στο ίδιο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία «Έχω τη Δύναμη» να δημιουργήσει και να λειτουργήσει ΚΔΑΠ για λογαριασμό των δήμων, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας. Γιατί δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει στους δήμους να αναθέτουν τη δημιουργία και λειτουργία των δικών τους ΚΔΑΠ σε ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά σωματεία.
Ξέρετε καλά ότι ο νόμος έδινε το δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας ΚΔΑΠ και ΚΔΑΑΠμεΑ σε δημοτικές επιχειρήσεις. Εμείς, το 2018, μετά από απαίτηση πολλών δήμων ορίσαμε ότι δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ μπορούν να ιδρύουν και οι ίδιοι οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Άρα η νομοθεσία είναι σαφής και ξεκάθαρη, όπως και ότι αδειοδοτούσες αρχές είναι οι Περιφέρειες.
Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αναθέσεις που γίνονται ήδη είναι σκανδαλώδεις και κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Όμως συμβαίνει και άλλο παράδοξο: Δήμοι σε διαφορετικές περιοχές της χώρας δρουν ακριβώς με τον ίδιο copy-paste τρόπο σαν να έχουν πάρει εντολή από κάποιο κέντρο. Κάνουν όλοι τις ίδιες παράτυπες πράξεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο:
1. Αναθέτουν στο ‘Έχω τη Δύναμη» την ίδρυση και λειτουργία των δημοτικών ΚΔΑΠ τους χωρίς να έχουν καν κάνει μία πρόσκληση ενδιαφέροντος.
2. Εκχωρούν στο σωματείο σχολικές αίθουσες και άλλες δημοτικές εγκαταστάσεις (π.χ. ο Δήμος Αλίμου τις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΗ)
3. Ενώ δεν έχει δοθεί ακόμη η άδεια λειτουργίας ΚΔΑΠ στο σωματείο «Έχω τη Δύναμη» για να λειτουργήσει αυτούς τους χώρους, ούτε έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές, οι δήμοι Πειραιά και Αμαρουσίου καλούν, μέσω των ιστοσελίδων τους, τους δημότες να εγγράψουν κανονικά τα παιδιά τους στα ΚΔΑΠ, κάνοντας χρήση των vouchers (ΚΑΤΑΘΕΤΩ). Ποια vouchers όταν ακόμη δεν έχτε δημοσιεύσει την ΚΥΑ του προγράμματος;
Δηλαδή μέχρι στιγμής έχουμε 11 ανύπαρκτα ΚΔΑΠ που θα λειτουργήσει το «Έχω τη Δύναμη» ενώ του χαρίζουν χώρους και το χρήμα από τα vouchers που κανονικά θα εισέπρατταν οι δήμοι.
Και σας ερωτώ κύριε Υφυπουργέ: Έχει δοθεί κατεύθυνση του Υπουργείου σας προς τους ΟΤΑ να προσφύγουν σε τέτοιες αδιαφανείς, σκανδαλώδεις και κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας αναθέσεις σε ιδιώτες, της δημιουργίας και λειτουργίας δημοτικών ΚΔΑΠ;

Δευτερολογία

Κύριε Υφυπουργέ,
Αν κατάλαβα καλά εσείς δώσατε ή δεν δώσατε αυτή την εντολή;
Αλλά αυθορμήτως οι δήμοι αυτοί κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα Φέτος, η ΚΥΑ του προγράμματος των vouchers, σήμερα, 6/7, δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Oι γονείς απευθύνονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για να κρατήσουν θέσεις για τα παιδιά τους από Σεπτέμβριο, χωρίς καμία βεβαιότητα ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Και οι σταθμοί και τα ΚΔΑΠ δεν μπορούν να κάνουν κανονικά τις κρατήσεις.
Πώς λοιπόν οι δήμοι ξεκινούν εγγραφές σε ανύπαρκτα ΚΔΑΠ που εκχωρούν στο «Έχω τη δύναμη» αναφέροντας μάλιστα ότι η συμμετοχή των παιδιών θα είναι δωρεάν αλλά μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα των vouchers; Και πώς καλούν για εγγραφές σε ΚΔΑΠ μη αδειοδοτημένα; Τι σχήματα πρωθύστερα είναι αυτά; Μήπως υπάρχει κρυφή συμφωνία με τις Περιφέρειες, ειδικά της Αττικής, ότι θα τους στείλουν τις άδειες με συνοπτικές διαδικασίες, άρα και κατά παρέκκλιση του νομοθετικού πλαισίου για προσαρμογές στις κτιριακές εγκαταστάσεις που δεν θα τις εξετάσουν καν;
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Δήμος Πειραιά και ο Δήμος Αμαρουσίου μειώνουν το ωράριο λειτουργίας των υποτιθέμενων οκτώ δημοτικών ΚΔΑΠ που θα ιδρύσει και λειτουργήσει το «Έχω τη δύναμη» σε 4 ώρες από 8 που ήταν μέχρι σήμερα. Δηλαδή οι ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι του υπεργολάβου «Έχω τη δύναμη» θα δουλεύουν εκ περιτροπής το 50% του χρόνου. Και η αξία του voucher που κάλυπτε εργασία 8 ωρών κάθε μέρα τώρα θα δίνεται για τις μισές ώρες. Αυτό είναι επικερδής επιχείρηση: Τα ίδια λεφτά για μισές ώρες παρεχόμενων υπηρεσιών . Το «Έχω τη δύναμη» θα παίρνει τα ίδια χρήματα με όσα δημοτικά ΚΔΑΠ δουλεύουν διπλάσιες ώρες.
Όταν ιδρύονται δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ οι δήμοι προσλαμβάνουν τις κατάλληλες ειδικότητες εργαζομένων, είτε σε θέσεις πλήρους είτε σε θέσεις μερικής απασχόλησης, αλλά πάντοτε με σεβασμό στην εργατική νομοθεσία και καλύπτουν με τα voucher των 180 ευρώ ανά παιδί τη λειτουργία του ΚΔΑΠ για 8 ώρες. Τώρα τα ίδια χρήματα, κρατικό χρήμα θα δίνεται για τις μισές ώρες; Και πώς ελέγχονται οι προσλήψεις προσωπικού που θα κάνει το μη κερδοσκοπικό σωματείο όταν η αδειοδότηση φαίνεται ότι θα γίνει με τόσο πρόχειρο και ανεξέλεγκτο τρόπο;
Όλο αυτό το «πακέτο» συνιστά ένα τεράστιο σκάνδαλο. Υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας αν νομίζετε ότι πιστεύουμε πως όσα συμβαίνουν με το «Έχω τη δύναμη» είναι τυχαίο συμβάν. Είναι σκάνδαλο καραμπινάτο. Φαίνεται ότι όπου υπάρχει voucher, οποιουδήποτε τύπου, “κολλάει” και ένα σκάνδαλο με ιδιωτικούς φορείς που λυμαίνονται την κατάσταση. Γιατί τα λεφτά κι εδώ είναι πολλά: το 2019 δόθηκαν για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ σχεδόν 98 εκ. ευρώ στο σύνολο των 280 του προγράμματος των vouchers.
Σταματήστε λοιπόν αυτό το σκάνδαλο τώρα πριν γίνει το νέο «σκόιλ ελικίκου».
Ποιο είναι το «Έχω τη δύναμη;» Το συγκεκριμένο φιλανθρωπικό σωματείο «Έχω τη Δύναμη» φαίνεται να δραστηριοποιείται στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη λειτουργώντας ΚΔΑΠ και συνεργαζόμενο με την Κοινωφελή Επιχείρηση και σε άλλες δράσεις για τα παιδιά, χωρίς όμως να είναι σαφές από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ότι λειτουργεί το δημοτικό ΚΔΑΠ. Στη φετινή σχετική απόφαση, για πρώτη φορά γίνεται μνεία παραχώρησης σχολικών αιθουσών στην κοινωφελή και τους συνεργάτες της. Για να βρούμε επιπλέον πληροφορίες ψάξαμε στο διαδίκτυο. Μόνο μια σελίδα facebook υπάρχει που αρέσει σε 50 άτομα και η πληροφόρηση για το τι κάνει το σωματείο καλύπτει τέσσερις γραμμές. Τα καταθέτω.