08/07/2020

Γ. Κατρούγκαλος: Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει και τυπικά το νόμο για τις συναθροίσεις, που δεν θα εφαρμοσθεί

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου που αφορά στις δημόσιες συναθροίσεις τόνισε τα εξής:

«Όπως παρατηρεί ο Μπαντιού, όταν εξασθενεί το αριστερό χέρι του κράτους, αυτό που παρέχει υπηρεσίες και δικαιώματα, μοιραία ενισχύεται το δεξί, αυτό της καταστολής και της κανονικοποιημένης βίας κατά των εργαζομένων. Όσο όμως μπορείτε να απαγορεύσετε το νόμο της βαρύτητας, άλλο τόσο μπορείτε να καταργήσετε διαδηλώσεις και ριζοσπαστισμό».

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, όπως άλλωστε σημειώνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής: Το άρθρο 11 του Συντάγματος προβλέπει μόνον δύο περιορισμούς του δικαιώματος, «σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια» ή «σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Άρα, γνωστοποίηση μπορεί να προβλεφθεί, για την καλύτερη ρύθμιση της άσκησης του δικαιώματος, την εκτροπή της κυκλοφορίας, κλπ, αλλά η έλλειψη της δεν αρκεί για να κριθεί παράνομη ή να διαλυθεί μια διαδήλωση. Τα ίδια ισχύουν για την υποχρέωση δήλωσης οργανωτή, για την απαγόρευση της αυθόρμητης διαδήλωσης και της αντιδιαδήλωσης.

Η αποδοχή των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ καθιστά αδύνατη την εφαρμογή των αντισυνταγματικών αυτών ρυθμίσεων, γιατί πλέον προβλέπεται για την ενεργοποίηση τους η συμμετοχή δικαστικών και εισαγγελέων που προσκρούει σε άλλες διατάξεις του Συντάγματος. Ειδικότερα, όπως ήδη ανακοίνωσαν οι Εισαγγελείς της χώρας μέσω επιστολής της Ένωσης τους, δεν επιτρέπεται από το άρθρο 89 παρ. 3 του Συντάγματος συμμετοχή δικαστικών σε διοικητικής φύσης αρμοδιότητες, όπως η συνεργασία με την αστυνομία για την κρίση της νομιμότητας μιας διαδήλωσης ή την διάλυση της. Δικαστές και εισαγγελείς μόνο δικαιοδοτικά καθήκοντα μπορούν να ασκούν. Αντίθετα, η πρόβλεψη σύμφωνης γνώμης ενός δικαστικού οργάνου στο πλαίσιο μιας σύνθετης διοικητικής ενέργειας είναι αντίθετη και στο άρθρο 26 του Συντάγματος.

Για τους λόγους αυτούς, κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος,

· «Ο νόμος θα εφαρμοστεί όσο εφαρμόστηκε και το χουντικό νομοθετικό διάταγμα, δηλαδή ποτέ και καθόλου.

· Διαδηλώσεις θα γίνονται χωρίς να γνωστοποιούνται και χωρίς οργανωτή και δεν θα διαλύονται.

· Όταν φασίστες προκαλούν με συγκεντρώσεις, η κοινωνία θα αντιδρά και αντισυγκεντρώσεις θα γίνονται,

Και βέβαια, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση που δεν θα αργήσει, θα καταργήσει και τυπικά αυτό το νόμο που ποτέ δεν θα εφαρμοστεί.»