10/07/2020

Ν. Φίλης: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έκλεισαν τους λογαριασμούς τους με τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση - ηχητικό

Σημεία συνέντευξης του τομεάρχη Παδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α΄ Αθήνας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο»

Ο Νίκος Φίλης μίλησε στον Νίκο Ξυδάκη και στην εκπομπή «Ένα Βλέμμα» στο Κόκκινο:

Καταρχάς, για την απρόκλητη βία σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών, για την Αστυνομία που κατέφυγε στα γνωστά «επιχειρήματα των μολότοφ» και για τις συλλήψεις ανθρώπων ομαδικά, στο σωρό και μάλιστα μετά το τέλος της διαδήλωσης και των επεισοδίων, την ίδια στιγμή που εμείς δίναμε εντός της Βουλής μάχη κατά του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου.... Απέναντι σε όλους όσους συνελήφθησαν με αυτόν τον τρόπο, τελείως αναίτια, υπάρχει η δική μας δημοκρατική αλληλεγγύη, που θα εκφραστεί με κάθε τρόπο!

Εξήγησε ότι χθες η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ με βοηθό την Ελληνική Λύση, έκλεισαν τους λογαριασμούς τους με τη Μεταπολίτευση: Η στάση και η επιχειρηματολογία τους χθες στην Ολομέλεια σηματοδοτεί αυτό που επί χρόνια εκφράζεται (και έχει εξάλλου πει ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τότε που ήταν στο ΠΑΣΟΚ). Οτι δηλαδή «έχει τελειώσει η Μεταπολίτευση» και ότι «η Μεταπολίτευση ήταν η μήτρα των όσων τρομοκρατικών και άλλων στοιχείων ζήσαμε τα επόμενα χρόνια». Πρόκειται για τη «Βουλγκάτα» μιας δεξιάς αντίληψης που σφράγισε την ύστερη Μεταπολίτευση.

Όπως εξάλλου πολύ σωστά είπε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου σε μια πολύ σημαντική αγόρευσή του, και ο ίδιος ως πρωθυπουργός βρέθηκε έναντι μεγάλων διαδηλώσεων τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Δεν πέρασε ωστόσο από το μυαλό του να δημιουργήσει καθεστώς έκτακτης ανάγκης με παρόμοια νομοθετήματα.

Γιατί προχωρούν λοιπόν τώρα σε ένα τέτοιο νόμο; Νομίζω -εξήγησε ο Ν. Φίλης- ότι υπάρχουν δύο εξηγήσεις. Η μια είναι η ιδεολογική, καθώς θέλουν να μας πείσουν ότι τελείωσε η Μεταπολίτευση με την έννοια της κατοχύρωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της υπεροχής της Δημοκρατίας απέναντι σε όλες τις άλλες λειτουργίες και σκοπιμότητες που οργώνουν τον δημόσιο βίο.

Και η άλλη είναι ο φόβος τους γι’ αυτά που έρχονται και τις αντιδράσεις που αναπόφευκτα θα φέρουν: την εκτόξευση της ανεργίας, τον στραγγαλισμό της οικονομίας και ίσως τη μεγαλύτερη ύφεση που θα έχει γνωρίσει μεταπολιτευτικά η χώρα μας.

Αυτή είναι η πραγματικότητά· και είναι προφανές ότι στις μεγάλες ιδίως πόλεις υπάρχει κοινωνικό προσάναμμα οργής... Αυτό φοβάται η κυβέρνηση και γι’ αυτό λαμβάνει τα μέτρα αυτά, δυσφημίζοντας τους αγώνες προληπτικά και δημιουργώντας ένα πλαίσιο ιδεολογικής και κρατικής καταστολής.

Τακτική που συνοδεύεται από την προσπάθεια δημιουργίας διαχωριστικών γραμμών και κατασκευής εσωτερικού εχθρού: διαχωρισμού «των προβάτων από τα ερίφια», σε μια κατεύθυνση ότι το ΚΚΕ δεν φταίει σε τίποτα, φταίνε οι άλλοι... Και στους άλλους, την ώρα που κάλυπτε τις αστυνομικές πρακτικές ο κ. Χρυσοχοΐδης, άφηνε να εννοηθεί ότι περιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι το κόμμα κατά κάποιο τρόπο καθοδηγούσε τα επεισόδια. Δεν τσίμπησε πάντως το ΚΚΕ στα δήθεν «εύσημα». Απάντησαν με αγωνιστικό τρόπο οι βουλευτές του, που δέχθηκαν δακρυγόνα χθες μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εξαιρετική ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι εντός της ΝΔ η νεοδεξιά του Χρυσοχοΐδη συναντά την ακροδεξιά του Βορίδη. Αυτή την πραγματικότητα ζούμε σήμερα, το υβρίδιο νεοδεξιάς και ακροδεξιάς, το οποίο υπερασπίζεται ένα καθεστώς τύπου Ορμπάν.

Σε αυτήν την επιλογή δυστυχώς προστρέχει με τρόπο αυτοκαταστροφικό για το κόμμα της η κα Γεννηματά. Με αφέλεια; με υστεροβουλία; δεν το γνωρίζω. Χθες εξάλλου είδαμε δυο ψυχές στο κόμμα της: τη μια να έρχεται από παλιά και να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, όπως έκαναν στην ομιλία τους ο Γ. Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης, όπως και άλλοι βουλευτές του. Και την άλλη να μην εκφράζει παρά μια λαιμαργία ένταξης στο κυβερνητικό μπλοκ. Πλάι στον κ. Λοβέρδο τις διαθέσεις του οποίου ήδη ξέραμε, μάλλον προσχωρεί τώρα και η κα Γεννηματά.

Η κρίση που ζούμε έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Ο τρόπος όμως που πάει να τη διαχειριστεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πανομοιότυπος με τα μνημόνια. Είναι σαν αυτό που έλεγαν παλιότερα οι δεξιοί «και αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια θα έπρεπε να τα εφεύρουμε»... Και αν δεν υπήρχε η πανδημία λοιπόν, μάλλον έπρεπε να την εφεύρουν για να επαναφέρουν τις μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες και αντικοινωνικές πολιτικές του σήμερα.