17/07/2020

Ν. Ηγουμενίδης: «Άμεση στήριξη των εργαζόμενων οδηγών τουριστικών λεωφορείων»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Άμεση στήριξη των εργαζόμενων οδηγών τουριστικών λεωφορείων»

Όλο το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων βρίσκονται σε ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον. Την ώρα που η Κυβέρνηση εξαγγέλλει το άνοιγμα του τουρισμού, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής» πραγματοποιεί στο Ηράκλειο επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από 1η Ιουλίου έως και σήμερα, δεδομένου ότι ούτε υπογράφεται η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, ούτε δίδεται παράταση στην υπάρχουσα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στις ανακοινώσεις του το σωματείο, «παρά τις συνεχείς προσπάθειες μας, για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης η πλευρά της εργοδοσίας αρνείται να υπογράψει την υπάρχουσα», ενώ η Κυβέρνηση επιλέγει να μην παίρνει θέση και να μην στηρίζει τους εργαζόμενους.

Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει λύση σε όφελος των εργαζομένων και να σταματήσει να νίπτει τας χείρας της την ώρα που οι εργαζόμενοι σε έναν σημαντικό κλάδο του τουρισμού παλεύουν για τα αυτονόητα εργασιακά τους δικαιώματα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την εξεύρεση λύσης και την υπεράσπιση των αιτημάτων των οδηγών τουριστικών λεωφορείων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης;
2. Ποια μέτρα θα λάβει για να στηρίξει τους εργαζόμενους του χώρου που λόγω του κορωνοϊού βρίσκονται ολοένα και σε πιο δυσχερή θέση; Θα υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη καταβολή του μισθού στους εργαζόμενους, με το κράτος να επιδοτεί το 40% του μισθού και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών;

Ο ερωτών βουλευτής

Ηγουμενίδης Νίκος