24/08/2020

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη σχετικά με τη διευκρινιστική εγκύκλιος για την αναγνώριση ως συντάξιμων των πλασματικών ετών απασχόλησης των σχολικών φυλάκων

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων
Θέμα: « Διευκρινιστική εγκύκλιος για την αναγνώριση ως συντάξιμων των πλασματικών ετών απασχόλησης των σχολικών φυλάκων»

Κύριε Υπουργέ,
όπως γνωρίζετε από το 2000 και μετά οι σχολικοί φύλακες συμμετείχαν σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας ανέργων του ΟΑΕΔ, των οποίων οι συμβάσεις εν συνεχεία μετατράπηκαν σε συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Από την αρχή της εργασιακής τους απασχόλησης και έως ότου λάβουν οργανική θέση τους παρέχονταν ασφάλιση που περιέκλειε μόνο κάλυψη ασθένειας του ΙΚΑ. Έπειτα από μακρύ διάστημα δικαστικών αγώνων στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια κατάφεραν να τους αναγνωριστεί ο χρόνος απασχόλησης στην κύρια και επικουρική τους σύνταξη.

Έκτοτε, παρότι έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι Φ.10141/62521/1731/29-1-2019 και Φ.10141/16067/419/12-4-2019 από το ΥΠΕΚΑΑ αλλά και οι εγκύκλιοι 48-19/11/2018 και 26-24/05/2019 από τον ΕΦΚΑ για την εφαρμογή του άρθρου 4 του Ν.4554/2018 που αφορά την ασφαλιστική τακτοποίηση σχολικών φυλάκων, τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ αδυνατούν να προβούν στην εφαρμογή των εγκυκλίων αυτών, με την δικαιολογία ότι χρειάζεται πρόσθετη διευκρινιστική εγκύκλιος που να διευκρινίζει επακριβώς με ποιον τρόπο θα γίνεται η πλασματική αναγνώριση. Οι παραπάνω εγκύκλιοι αναγνωρίζουν τον χρόνο εργασιακής εμπειρίας ως συντάξιμο στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑ από 01/01/2001 παρέχοντας τους πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να καθυστέρει η έκδοση απόφασης καταβολής της κύριας σύνταξης τους όπως φυσικά συμβαίνει και με δεκάδες άλλες υποθέσεις συνταξιοδότησης, παρά τις φρούδες εξαγγελίες του κ. Βρούτση για άμεση τακτοποίηση των συντάξεων. Την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν διπλασιαστεί και δεν φαίνεται εφικτό να σταλεί μια διευκρινιστική εγκύκλιος στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, η παρούσα κυβέρνηση υπόσχεται ψηφιακή σύνταξη σε μια ήμερα.

Για τους λόγους αυτούς

Ερωτάται ο Υπουργός
Προτίθεται να αποστείλει διευκρινιστική εγκύκλιο στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΦΚΑ για την αναγνώριση ως συντάξιμων των πέντε πρώτων πλασματικών ετών απασχόλησης των σχολικών φυλάκων έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων καταβολής των κύριων συντάξεών τους και να εξέλθουν από το καθεστώς ομηρίας της προσωρινής σύνταξης τους;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τζάκρη Θεοδώρα