ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/09/2020

Κατ. Νοτοπούλου: Να αναλάβετε δράσεις επανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης που ακολούθησαν οι άστοχες ενέργειές σας - βίντεο

Κατ. Νοτοπούλου: Να αναλάβετε δράσεις επανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης που ακολούθησαν οι άστοχες ενέργειές σας - βίντεο



Βασικά σημεία της ομιλίας της Τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Α΄’ Θεσσαλονίκης κατά την Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού

 

 

Συζητούμε σήμερα την κύρωση μιας συμφωνίας για συνεργασία στον τουρισμό, μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας, που είχε προετοιμαστεί και υπογραφεί από την Κυβέρνησή μας, ως επιστέγασμα των ισχυρών δεσμών των δύο χωρών και των επιτυχημένων ενεργειών της διετίας που προηγήθηκε.

Την εν λόγω συμφωνία συνεργασίας συνυπέγραψαν η τότε Υπουργός Τουρισμού, και νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σερβίας και Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών κ. RasimLjajic, στο πλαίσιο του 1ουΑνωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας –Σερβίας και της 1ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας –Σερβίας- Βουλγαρίας που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε ευρεία κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ακολούθησαν τον Οκτώβριο του 2017 Ελληνοσερβικού Τουριστικού Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη,ενώ στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βελιγραδίου (IFT) τον Φεβρουάριο του 2018, η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα, με συμμετοχή του ΕΟΤ,που εσείς διαρκώς υποβαθμίζετε.

Ασφαλώς, η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να εξετάζεται αυτοτελώς , αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα Βαλκάνια.

 

Απόδειξη ότι ο τουρισμός ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Κάτι που δεν ισχύει για εσάς.

Διότι όσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σφυρηλατούσε και ενδυνάμωνε τις σχέσεις της με την γείτονα, εσείς φροντίσατε με ακατανόητη προχειρότητα να δημιουργήσετε προβλήματα και να υποσκάψετε τις σχέσεις αυτές, θέτοντας σε κίνδυνο την συνέχιση των τουριστικών ροών.

Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την απόφαση σας - και δεν κρίνω το υγειονομικό του θέματος – αλλά την οργανωτική προχειρότητα,να απαγορεύσετε την είσοδο στους Σέρβους τουρίστες με ΦΕΚ, νύχτα Κυριακής;

Ξέρετε τι είναι να ετοιμάζεις τα πράγματά σου στο Βελιγράδι Κυριακή για διακοπές στη Χαλκιδική και την Πιερία, να κοιμάσαι νωρίς για να μεταβείς την επομένη στις ελληνικές μαγευτικές παραλίες και μέσα σε λίγες ώρες να ξεπακετάρεις;

Και δεν είναι μόνο οι ακυρώσεις, όσο η δυσφήμιση που ακολούθησε τις επόμενες ημέρες στα μέσα της Σερβίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες εκατοντάδων εγκλωβισμένων ταξιδιωτών από τη Σερβία στον Προμαχώνα;

 

Κ. Υπουργέ, όσο δύσκολα και συν το χρόνω χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης, τόσο εύκολα γκρεμίζονται. Και εσείς έχετε πάρει διδακτορικό στο γκρέμισμα.

Φέρνετε αποσπασματικά- και με μεγάλη καθυστέρηση, την υλοποίηση συμφωνιών όταν έχετε ναρκοθετήσει το πεδίο.

Προφανώς συμφωνούμε με την κύρωση της συμφωνίας αυτής. Άλλωστε, εμείς χαράξαμε τον δρόμο και την υπογράψαμε,όταν τα πράγματα για τον ελληνικό τουρισμό, ήταν πολύ διαφορετικά χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένουμε όμως στην αποτύπωση της σημερινής κατάστασης διότι η τουριστική σεζόν από όλες τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουρισμού φαίνεται πως τελείωσε ολοκληρωτικά και πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Αν θέλουμε να μιλάμε για ανάκαμψη από την αμέσως επόμενη χρονιά, δεν έχουμε στιγμή για χάσιμο.

Οι αποφάσεις σας έπληξαν ανεπανόρθωτα μία σειρά επαγγελμάτων και κατηγορίες εργαζομένων. Φέρατε πολλές χιλιάδες ανθρώπων αντιμέτωπους με το τα λουκέτα και την ανεργία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παρείχε πραγματική στήριξη στις επιχειρήσεις, δεν παρείχε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε δανειοδότηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Αυμμαχία καταθέσαμε την πρόταση μας : ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ.

Όσο και αν προσπαθούν οι ‘εντεταλμένοι’ της κυβέρνησης να μας πείσουν ότι η κατακόρυφη πτώση των εσόδων από τον τουρισμό οφείλεται στην διασπορά της πανδημίας λόγω της έλλειψης ατομικής ευθύνης από πλευράς των πολιτών και ειδικά των νέων και όχι στην κυβερνητική ανεπάρκεια, δεν καταφέρνουν να μας πείσουν.

 

Όλος ο υποτιθέμενος σχεδιασμός για την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, ήταν μια παλινωδία: άπειρα τα παραδείγματα: υγειονομικά πρωτόκολλα, ξενοδοχεία καραντίνας,λάθη των κυβερνητικών στελεχών και έλλειψη στη μεταξύ τους συνεννόηση, κατηγοριοποίηση των νησιών, αλήστου μνήμης δηλώσεις του ΓΓ του Υπουργείου Τουρισμού, ασυνεννοησία με το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων, σύνορα που ανοιγόκλειναν χωρίς ενημέρωση στο παρά πέντε, διεθνές ρεζιλίκι με την ταλαιπωρία εκατοντάδων ταξιδιωτών οι οποίοι αφού έφτασαν στα σύνορα έμαθαν πως τους απαγορεύεται η είσοδος, συγκεχυμένες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των συνόρων, Παρασκευή σε 29 χώρες και Σάββατο βράδυ σε όλους και χωρίς προϋποθέσεις και το διεθνές ρεζιλίκι, μετά τα αλλεπάλληλα λάθη, κινήσεις που έλαβαν άλλες διαστάσεις εγείροντας έντονες αντιδράσεις από κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Εξαγγείλατε υποχρεωτικά τεστ των εισερχόμενων τουριστών 72 ώρες πριν. Και ξαφνικά, είπατε ότι θα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Επί τη βάση ποιας επιστημονικής εισήγησης προέκυψε η αλλαγή υγειονομικής προσέγγισης, δεν κατάλαβε κανείς. Καταλαβαίνουμε όμως την έξαρση της πανδημίας.

Η σημερινή κύρωση της σύμβασης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας στον τομέα του τουρισμού είναι μία ακόμα ευκαιρία που σας άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οφείλετε να εργαστείτε ώστε να αποτελέσει την έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και του σεβασμού των Ελλήνων προς τους γείτονές μας Σέρβους.

Κύριε Υπουργέ, έστω και εκ των υστέρων, να αναλάβετε την ευθύνη της ταλαιπωρίας χιλιάδων τουριστών από την γείτονα χώρα, λόγω κακών χειρισμών από πλευράς σας και να τους ζητήσετε συγγνώμη, να μη χρεώνεται η χώρα μας την ανεπάρκειά σας, να μην αμαυρώνεται η εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος.

Οφείλετε να αναλάβετε ουσιαστικές δράσεις επανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης και της δυσφήμισης που ακολούθησαν οι άστοχες ενέργειας σας.

Οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη και από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν υποστεί τεράστια ζημία από τις ακυρώσεις . Οφείλετε να τους στηρίξετε έμπρακτα.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε την κύρωση μιας συμφωνίας για συνεργασία στον τουρισμό, μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας.
Πρόκειται για μια συμφωνία που είχε προετοιμαστεί και υπογραφεί από την κυβέρνησή μας.
Την εν λόγω συμφωνία συνεργασίας είχε συνυπογράψει η τότε Υπουργός Τουρισμού, και νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σερβίας και Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών κ. Rasim Ljajic
Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας –Σερβίας και της 1ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας –Σερβίας- Βουλγαρίας που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε ευρεία κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και δεν μείναμε εκεί. Διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2017 Ελληνοσερβικού Τουριστικού Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη , ενώ στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βελιγραδίου (IFT) τον Φεβρουάριο του 2018, η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα, με συμμετοχή του ΕΟΤ, με δικό του περίπτερο και συνεκθέτες περιφέρειες από όλη την Ελλάδα, ενώσεις ξενοδόχων , τουριστικούς οργανισμούς και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Ασφαλώς βέβαια, η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να εξετάζεται μονομερώς , αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα Βαλκάνια.
Η συμφωνία υπήρξε επιστέγασμα των ισχυρών δεσμών των δύο χωρών και των επιτυχημένων ενεργειών της διετίας που προηγήθηκε. Στόχος η τόνωση του τουριστικού ρεύματος από Σερβία. Απόδειξη ότι ο τουρισμός ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, και εξακολουθεί να είναι κι από την θέση της αντιπολίτευσης στην οποία βρισκόμαστε.
Κάτι το οποίο όπως φαίνεται δεν ισχύει για εσάς. Διότι όσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σφυρηλατούσε και ενδυνάμωνε τις σχέσεις της με την γείτονα χώρα, εσείς φροντίσατε με ακατανόητη προχειρότητα να δημιουργήσετε προβλήματα και να υποσκάψετε τις σχέσεις αυτές, θέτοντας σε κίνδυνο την συνέχιση των τουριστικών ροών. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την απόφαση σας - και δεν κρίνω το υγειονομικό σκέλος του θέματος - αλλά την οργανωτική προχειρότητα, να απαγορεύσετε την είσοδο στους Σέρβους τουρίστες με ΦΕΚ, Κυριακή βράδυ; Ξέρετε τι είναι να ετοιμάζεις τα πράγματά σου στο Βελιγράδι Κυριακή, μαζί με την οικογένειά σου για διακοπές στη Χαλκιδική και την Πιερία, να κοιμάσαι νωρίς για να μεταβείς την επομένη στις ελληνικές μαγευτικές παραλίες και μέσα σε λίγες ώρες να ξεπακετάρεις; Και δεν είναι μόνο οι ακυρώσεις, όσο η δυσφήμιση που ακολούθησε τις επόμενες ημέρες στα μέσα της Σερβίας. Κ. Υπουργέ, όσο δύσκολα και συν το χρόνω χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης, τόσο εύκολα γκρεμίζονται. Και εσείς έχετε πάρει Διδακτορικό στο γκρέμισμα.

Η εν λόγω συμφωνία έθεσε τα πλαίσια συνεργασίας και ενεργειών στον χώρο του τουρισμού των δύο γειτόνων χωρών. Με την ψήφιση δε του Ν. 4582/2018 και των ΚΥΑ κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου αυτού σηματοδοτήθηκε η προτεραιοποίηση να εμπλουτιστούν τα τουριστικά προτερήματα της χώρας παράλληλα με τη δημιουργία νέων και να διατηρηθεί το μερίδιο της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά. Έγινε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μία συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσπάθεια να αναβαθμιστεί το τουριστικό προφίλ της οικονομίας και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, ταυτόχρονα με την προσπάθεια να εισαχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα να συζητήσουμε την κύρωση της εν λόγω διακρατικής συμφωνίας, με δεδομένα όμως πολύ διαφορετικά.
Φέρνετε αποσπασματικά και με μεγάλη καθυστέρηση την υλοποίηση συμφωνιών όταν έχετε ναρκοθετήσει το πεδίο.
Προφανώς δεν διαφωνούμε με την κύρωση της συμφωνίας αυτής. Άλλωστε, εμείς χαράξαμε τον δρόμο και την υπογράψαμε, όταν τα πράγματα για τον ελληνικό τουρισμό, ήταν πολύ διαφορετικά. Συνεχής ανάκαμψη, απόρροια της δυναμικής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετώπισε τον τουρισμό και τους ανθρώπους του με σεβασμό και σχέδιο για την αξιοποίηση της μεγάλης προοπτικής του κλάδου. Ωστόσο, αξίζει να σταθούμε στο σημερινό περιβάλλον και στις συνθήκες που επικρατούν, όχι μόνο λόγω της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας, όπως θα σπεύσουν να πουν τα Κυβερνητικά στελέχη, αλλά κυρίως λόγω της πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ.
Και επιμένω, τόσο στην αποτύπωση της σημερινής κατάστασης, όσο και στην κριτική των μέτρων που ελήφθησαν και λαμβάνονται, διότι η τουριστική σεζόν από όλες τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουρισμού φαίνεται πως τελείωσε ολοκληρωτικά.
Αν θέλουμε να μιλάμε για ανάκαμψη από την αμέσως επόμενη χρονιά, δεν έχουμε στιγμή για χάσιμο.
Οι αποφάσεις σας έπληξαν ανεπανόρθωτα μία σειρά επαγγελμάτων και κατηγορίες εργαζομένων. Φέρατε πολλές χιλιάδες ανθρώπων αντιμέτωπους με το φάσμα των απολύσεων και της ανεργίας. Τους φέρατε στα όρια της εξαθλίωσης μην ξέροντας πώς να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες επιβίωσης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παρείχε πραγματική στήριξη στις επιχειρήσεις, δεν παρείχε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε δανειοδότηση. Γνώριζε εξ’ αρχής ότι στην πλειονότητα τους οι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοίνωσε. Όμως, επέλεξε να αδιαφορήσει παντελώς για τις ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων. Οι δε μειώσεις του ΦΠΑ, προφανώς και θα αποδεικνύονταν, όπως και συνέβη, αναποτελεσματικές, όσο δεν υπάρχει τζίρος.
Ως ΣΥΡΙΖΑ προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα μέσα από το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι.
Ένεση ρευστότητας 3 δις ευρώ, μέσω της εφάπαξ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ σε άμεσα ή έμμεσα πληττόμενους αυτοαπασχολούμενος και επιχειρήσεις, μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, παροχή επαρκούς ρευστότητας μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας, των εμπορικών τραπεζών και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Προτείναμε, επίσης, εξαρχής, την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος εσωτερικού τουρισμού, ύψους 700εκ, προκειμένου να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επερχόμενη λαίλαπα.
Επαναλαμβάνω, ότι ο στόχος των προτάσεων μας ήταν τριπλός. Ενίσχυση της ζήτησης, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Ένα πακέτο που περιλάμβανε: άμεσα οριζόντια μέτρα οικονομικής ανακούφισης του κλάδου για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης, να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και η επιβίωση των εργαζομένων, μεσοπρόθεσμα οικονομικά και αναπτυξιακά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η δυναμική επανεκκίνησή του, μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, και άρα δίκαιο και πράσινο, και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και προστασία των εργαζομένων.
Όσο και αν προσπαθούν οι ‘εντεταλμένοι’ της κυβέρνησης να μας πείσουν ότι η κατακόρυφη πτώση των εσόδων από τον τουρισμό οφείλεται στην διασπορά της πανδημίας λόγω της έλλειψης ατομικής ευθύνης από πλευράς των πολιτών και όχι στην κυβερνητική ανεπάρκεια, δεν καταφέρνουν να μας πείσουν.
Όλος ο υποτιθέμενος σχεδιασμός από την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, ήταν μια παλινωδία. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω:
• παλινωδίες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για τα ξενοδοχεία καραντίνας που είχαν εξαγγελθεί από τον Μάιο, όμως ο Τουρισμός άνοιξε και ξενοδοχεία καραντίνας ακόμη δεν υπήρχαν,
• αποτυχία με τα «ξενοδοχεία καραντίνας» όπως ήταν αναμενόμενο λόγω του αποτρεπτικά χαμηλού αντιτίμου που διέθεσε το Υπουργείο Τουρισμού, ως αποζημίωση για το κάθε παρεχόμενο δωμάτιο, ενώ θα έπρεπε, κατ’ ελάχιστο να έχει μεριμνήσει για την ύπαρξη καταλύματος κατάλληλων προδιαγραφών σε κάθε τουριστικό προορισμό.
• λάθη των κυβερνητικών στελεχών και έλλειψη στη μεταξύ τους συνεννόηση με αποτέλεσμα την υπονόμευση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Χαρακτηριστική η ατυχέστατη, κατά τον πιο επιεική χαρακτηρισμό, κατηγοριοποίηση των νησιών, από σας τον ίδιο τον ίδιο κ. Υπουργέ του Τουρισμού σε Α, Β και Γ κατηγορίας,
• αλήστου μνήμης δηλώσεις του ΓΓ του Υπουργείου Τουρισμού πως «δεν θα πάει διακοπές σε ξενοδοχείο γιατί φοβάται τον μπουφέ!»,
• ασυνεννοησία με το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων,
• σύνορα που ανοιγόκλειναν χωρίς ενημέρωση στο παρά πέντε
• διεθνές ρεζιλίκι με την ταλαιπωρία εκατοντάδων ταξιδιωτών οι οποίοι αφού έφτασαν στα σύνορα έμαθαν πως τους απαγορεύεται η είσοδος
• συγκεχυμένες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των συνόρων, Παρασκευή σε 29 χώρες και Σάββατο βράδυ σε όλους και χωρίς προϋποθέσεις και το διεθνές ρεζιλίκι, μετά τα αλλεπάλληλα λάθη, κινήσεις που έλαβαν άλλες διαστάσεις εγείροντας έντονες αντιδράσεις από κράτη μέλη της ΕΕ.
• Θέλετε μήπως κ. Υπουργέ να ξεχάσουμε τις αρχικές σας εξαγγελίες για μαζικά τεστ των εισερχόμενων τουριστών που θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί μέχρι και 72 ώρες πριν; Και τελικά, ξαφνικά, ανακοινώσατε ότι δεν θα υπάρχει υποχρέωση για τεστ και θα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Επί τη βάση ποιας επιστημονικής προσέγγισης και τεκμηρίωσης προέκυψε αυτή η αλλαγή;

Υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές ευθύνες. Τις ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας την έχετε εσείς. Και την ευθύνη για την κατάρρευση του Τουρισμού και την αποδυνάμωση του τουριστικού μας προϊόντος την έχετε εσείς.
Σήμερα, κ. Υπουργέ έχετε μπροστά σας μια ευκαιρία που σας άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Έχετε μια συμφωνία σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Οφείλετε να την αξιοποιήσετε.
Για να την αξιοποιήσετε όμως πρέπει να σταθείτε ειλικρινής. Οφείλετε να αναλάβετε την ευθύνη της ταλαιπωρίας χιλιάδων τουριστών στα σύνορά μας, λόγω κακών χειρισμών από πλευράς σας και ελλιπούς κι έγκαιρης ενημέρωσης των Σέρβων, γειτόνων μας. Να μην το χρεώνεται η χώρα. Να μην αμαυρώνεται η εικόνα ολόκληρου του τουριστικού μας προϊόντος.
Οφείλετε μια συγνώμη στους Σέρβους τουρίστες, οφείλετε μια συγνώμη στους επιχειρηματίες κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Οφείλετε να αναλάβετε δράσεις ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης και της δυσφήμισης που ακολούθησαν οι άστοχες ενέργειας σας.
Με ειλικρινή διάθεση σας καλώ να ζητήσετε συγνώμη και κυρίως να στηρίξετε σήμερα τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού.
Στον κλάδο που έβαλε πλάτη χρόνια, για να βγει η χώρα από την κρίση που εσείς την είχατε βάλει και την ξανα βάζετε σήμερα και δεν έχετε καμία πανδημία ως δικαιολογία.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ