07/09/2020

Α. Ξανθός: Ανάληψη πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση και διορθωτικές κινήσεις για να εκτονωθεί η κρίση αξιοπιστίας στο ευαίσθητο θέμα των εργαστηριακών ελέγχων για covid-19

Δήλωση Α. Ξανθού, Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Το αδιαμφισβήτητο μπάχαλο αυτών των ημερών στο πολύ κρίσιμο, για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας, πεδίο της εργαστηριακής διάγνωσης τουSARS-CoV-2, αποδεικνύει περίτρανα την πολιτική και διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Είναι αδιανόητο να μην υπήρξε κεντρική μέριμνα έγκαιρης προμήθειας αντιδραστηρίωνγια την αναμενόμενη αυξημένηζήτησημοριακών τεστ στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου καιιδιαίτερα μετά τις διακοπές και το άνοιγμα των σχολείων.Το να «ξεμείνουν» λοιπόν από αντιδραστήρια τα μεγάλα δημόσια εργαστήρια και να αδυνατούν να καλύψουν τις διαγνωστικές ανάγκες της χώρας στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας, αποτελεί ήττα του «επιτελικού Κράτους» και πλήρης χρεωκοπία του κυβερνητικού successstoryστον τομέα της Υγείας. Το να συνεχίζει επίσης η κυβέρνηση να μην αποζημιώνει τα μοριακά τεστ που κάνουν -με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ-οι πολίτες στον ιδιωτικό τομέα για να επιστρέψουν στις δουλειές τους ή για να δεχθούν υπηρεσίες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια,αποτελεί επίσης μια κοινωνικά ανάλγητηεπιλογή που επιβαρύνει υπέρμετρα τα νοικοκυριά σε περίοδο μεγάληςοικονομικής δυσχέρειας.
Οι αποκαλύψεις όμως για τη επιλεκτική σύμβαση δημόσιων νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας με συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο για τη διενέργεια μοριακώντεστ,ανέδειξαν και μια άλλη πτυχήστη διαχείριση της κρίσης: Την αξιοποίηση της πανδημίας ως ευκαιρία προώθησης ιδιοτελών επιδιώξεων, ευνοϊκής μεταχείρισης επιμέρους συμφερόντων και εδραίωσης ενός σκληρού πελατειακού συστήματος εξουσίας. Πάντα με το πρόσχημα της κάλυψης επειγουσών αναγκών. Με δεδομένη μάλιστα τη σχέση συνεργασίας του μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ.Μαγιορκίνη με το εν λόγω διαγνωστικό κέντρο, δημιουργείταιμείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.
Οι τραγική κυβερνητική ολιγωρία στο θέμα των τεστ, οικαθυστερήσειςστην εργαστηριακή διερεύνηση ύποπτων κρουσμάτων και των επαφών τους,η αναβολήπρογραμματισμένων χειρουργείων,έχει ήδη κόστος για τη Δημόσια Υγεία. Ο σκανδαλώδης χειρισμός όμως στο θέμα της αδιαφανούς και χωρίς κριτήρια συναλλαγής του Δημοσίουμε συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο, πλήττει βάναυσα την αξιοπιστία του Κράτους. Σε μιαστιγμή μάλιστα που χρειάζεται κλίμα εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Πολιτείας και κοινωνικέςσυναινέσειςγια να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, απαιτείται πλήρης ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση και διορθωτικές κινήσεις για να εκτονωθεί η κρίση αξιοπιστίας στο ευαίσθητο θέμα των εργαστηριακών ελέγχων για covid-19. Ο κ. Μαγιορκίνης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να παραμένει μέλος της ΕπιτροπήςΕμπειρογνωμόνων. Ταυτόχρονα απαιτούνται εξηγήσεις από την πολιτικήηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ακύρωση της συγκεκριμένης σύμβασης και επαναδιαπραγμάτευση τηςμε ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, απόλυτη διαφάνεια,περιορισμένο χρονικό ορίζοντα,εχέγγυα ποιότητας και σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον.Και, κυρίως, το Υπουργείο Υγείαςπρέπει να περιφρουρήσει τοκύρος και την αξιοπιστίατης επιστημονικής κοινότηταςμε θεσμοθέτηση πολύ αυστηρών προβλέψεων για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Η κυβέρνηση επικαλείται συνεχώς την ατομική ευθύνη των πολιτών. Θα αναλάβει επιτέλους τη δική της πολιτική ευθύνη σ’ αυτή την υπόθεση;