ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/09/2020

Π. Πέρκα: «Η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά στον σχεδιασμό και στον πολιτικό στόχο. Εάν δηλαδή προέχει η τοπική κοινωνία και οι φορείς της ή μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα» - ηχητικό

Π. Πέρκα: «Η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά στον σχεδιασμό και στον πολιτικό στόχο. Εάν δηλαδή προέχει η τοπική κοινωνία και οι φορείς της ή μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα» - ηχητικό



Ραδιοφωνική συνέντευξη της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα στον Περιφερειακό Σταθμό της ΕΡΤ Φλώρινας

 

. 

Την Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2020, η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, μίλησε στην ΕΡΤ Φλώρινας όπου αρχικά ρωτήθηκε για την απολιγνιτοποίηση της περιοχής και τη ροή των πραγμάτων, σημειώνοντας:

· Πράγματι, είμαστε η πρώτη περιοχή που βιώνει τα αποτελέσματα της βίαιης απολιγνιτοποίησης και δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται όπως τα είχαμε προβλέψει.

· Για να προχωρήσεις σε απολιγνιτοποίηση και να αλλάξεις το παραγωγικό προφίλ του τόπου, όπως συνεχώς δηλώνουμε χρειάζεται χρόνος, χρήμα και σχέδιο.

· Περιμέναμε ένα επί της ουσίας Master Plan, που θα το αγκαλιάσει η κοινωνία, θα μιλήσουν οι παραγωγικοί φορείς και θα κατατεθούν προτάσεις, αλλά δυστυχώς πρόκειται πάλι για μία έκθεση ιδεών. Αυτά που μπορεί να καταγράψει ένας πρωτοετής φοιτητής με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία.

· Το ζήτημα είναι κατά πόσον αυτό το Master Plan θα τύχει ουσιαστικής διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, τους παραγωγικούς φορείς, με τους πολίτες και την αντιπολίτευση.

· Δεν πάμε καλά γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την κουλτούρα συνεργασίας με τους φορείς και τον πολιτικό στόχο να ωφελεί τις περιοχές που πλήττονται κατά προτεραιότητα.

· Η περιοχή μας στήριξε το μεγαλύτερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα που έγινε ποτέ στη χώρα με τη ΔΕΗ με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να είμαστε σε πρώτη προτεραιότητα για οποιοδήποτε μέτρο, για να πέσουν τα χρήματα όπως πρέπει.

· Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε ορισμένο χρονικό ορίζοντα έτσι ώστε να δώσει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να γίνουν τα απαραίτητα.

· Όλη η Ευρώπη κατευθύνεται προς τις ενεργειακές κοινότητες, ώστε η τοπική κοινωνία να παράγει το ρεύμα που καταναλώνει και όχι μεγάλες εταιρίες να έρχονται και να αγοράζουν χωράφια για να στήσουν μεγάλα πάρκα Α.Π.Ε.

· Οι ΑΠΕ με όλα τα καλά τους έχουν κι ένα αρνητικό. Δεν παράγουν θέσεις εργασίας.

· Για παράδειγμα, θα έπρεπε να γίνει μια πολύ αναλυτική κουβέντα για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος πλήττεται στην περιοχή από βαρυχειμωνιά ώστε να δοθούν οι ανάλογες λύσεις και να στηριχθεί η ανάπτυξή του.

· Υπήρξαν περιοχές που απολιγνιτοποιήθηκαν – όχι βίαια αλλά με σχέδιο και χρονικό ορίζοντα – και ωφελήθηκαν αναπτυξιακά. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση αποτέλεσε η συμμετοχή των τοπικών φορέων και η ανάπτυξη της περιοχής και όχι μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

· Η θέση της περιοχής μας είναι ιδανική για την διαμετακόμιση εμπορευμάτων. Αυτό δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Συνεχίζουμε και πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

· Επίσης, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και μέσω της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξαιρετικής ποιότητας οινοποιία της περιοχής, η οποία κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή δίχως την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας.

· Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για τις δυνατότητες που δίνονται, να συνεργαστούμε και να δώσουμε κατευθύνσεις στους πολίτες. Το σχέδιο που δεν κάνει η κυβέρνηση, θα το κάνουμε εν τέλει εμείς. Πως θα πέσουν τα χρήματα στην αγορά; Θα δοθούν σε μεγάλες εταιρίες και συμφέροντα;

· Το ποσό των χρημάτων από την Ε.Ε. για την απολιγνιτοποίηση μειώθηκε γιατί δεν διεκδικήθηκε όπως έπρεπε. Ακόμη, υπάρχει κίνδυνος για την Φλώρινα να μείνει απ’ έξω από μεγάλες επενδύσεις όντας μικρός νομός. Είναι θετικό βήμα η ένταξη της Πρέσπας στο Πράσινο Ταμείο.

· Ενώ όμως έχει ξεκινήσει η απολιγνιτοποίηση, εμείς τώρα συζητάμε το Master Plan. Δυστυχώς με την κυβέρνηση αυτή δεν πάμε καλά στον σχεδιασμό και στον πολιτικό στόχο. Αν δηλαδή προέχει η τοπική κοινωνία και οι φορείς της ή κάποια μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε:

· Μέσα στο πλαίσιο των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας είναι και το Πανεπιστήμιο.

· Είναι αναπτυξιακός πόλος με αυτά που παράγει ως γνώση αλλά και με τον κόσμο που ζει και κινείται στην περιοχή.

· Αυτό που συμβαίνει με την απαξίωση του είναι τραγικό. Είδαμε αρχικά την αναστολή των Τμημάτων, έπειτα είδαμε τα νέα Τμήματα να μην εντάσσονται στον πίνακα ισοτιμίας και τώρα βλέπουμε να μην υπάρχει πίστωση για πρόσληψη μελών ΔΕΠ για το νέο ακαδημαϊκό έτος.

· Θα συνεχίσω τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και θα μεταφέρω σε όλους τους Υπουργούς ότι η περιοχή μας που βρίσκεται σε κρίση λόγω απολιγνιτοποίησης θα πρέπει να λαμβάνει παραπάνω ενίσχυση.

· Η πολιτεία πρέπει να μεριμνά και να δίνει κίνητρα για φοιτητές και καθηγητές ώστε να επιλέγεται το Πανεπιστήμιο μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αναβαθμίσεις ένα Ίδρυμα, με κίνητρα, με εγκαταστάσεις, υποδομές και εστίες.

· Είναι ένα ακόμα θέμα που πρέπει να παλέψουμε για την απολιγνιτοποίηση διότι η πόλη μας αγαπά πολύ το Πανεπιστήμιο της, τη μόρφωση, τις τέχνες.

Στη συνέχεια, για το φλέγον ζήτημα της τηλεθέρμανσης, σημείωσε:

· Η πόλη με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να μην έχει τηλεθέρμανση και τώρα που πήγαινε κάπως να ανακινηθεί ώστε να δούμε με ποιο θερμικό φορτίο μπορεί να δουλέψει, το έργο σταματά. Αυτό φτάνει στα όρια του σκανδάλου γιατί έχει πέσει χρήμα, έχουν παρθεί υλικά και προμήθειες και ξαφνικά σταματά.

· Το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο κι αυτό σημαίνει ότι σε μία δεκαετία θα συζητάμε πότε θα απαλλαγούμε από το φυσικό αέριο. Το Φ/Α ως καύσιμο μετάβασης για την ηλεκτροπαραγωγή ας πούμε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αλλά όχι για οικιακή χρήση.

· Στην Μεγ. Βρετανία απαγορεύεται η χρήση Φ/Α σε νεόδμητες οικοδομές αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο μετάβασης σε τηλεθέρμανση. Όλες οι τηλεθερμάνσεις στην Ευρώπη λειτουργούν με ΑΠΕ.

· Δεν βλέπω να έχει την ωριμότητα που επικαλούνται. Μας λένε για το 2023 και το 2025 θα συζητάμε για την αντικατάστασή του.

· Κάποια στιγμή η υπομονή εξαντλείται και γινόμαστε πιο διεκδικητικοί. Όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργαστούμε για το κοινό καλό του τόπου μας. Εγώ σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο βάζω το θέμα της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Έπειτα, σχολιάζοντας τα ζητήματα της πανδημίας του κορονοιού σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, σημείωσε:

· Η κριτική που άσκησε ο Α. Τσίπρας ήταν ψύχραιμη και αφορά σε κάτι που έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στην πρώτη φάση μείναμε όλοι σπίτι, στηρίξαμε όλοι οι πολίτες και η αντιπολίτευση ώστε να κερδίσουμε χρόνο για να γίνουν όλα τα απαραίτητα και δυστυχώς δεν έγιναν.

· Είχαμε ένα άνοιγμα τουρισμού με προχειρότητα.

· Πάμε σε άνοιγμα των σχολείων παράλληλα με το μοναδικό δημόσιο ιατρικό εργαστήριο ελέγχου να δηλώνει ότι δεν δύναται να προχωρήσει σε εργαστηριακό έλεγχο.

· Κάποια στιγμή αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ακούει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

· Βλέπουμε συνεχώς χώρες να μας βάζουν στην λίστα των επικίνδυνων χωρών προς καραντίνα κι εδώ έγινε ένα επικοινωνιακό σόου ότι είμαστε οι πρώτοι και καλύτεροι, χαλάρωσε το σύστημα και τώρα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση.

· Συγχρόνως, έχει καταστραφεί και η οικονομία. Αν στην πρώτη φάση λέγαμε ότι καταστρέφεται η οικονομία για να σωθεί η υγεία, τώρα βλέπουμε να καταστρέφονται και τα δύο μαζί.

· Εμείς τότε λέγαμε ότι είμαστε η μόνη κυβέρνηση που άφησε στην επόμενη 37 δις αποθεματικό έναντι κινδύνου. Αυτός ο κίνδυνος αυτή τη φορά ήταν υγειονομικός και λέγαμε αυτά να χρησιμοποιηθούν για να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν πληγεί περισσότερο απ’ όλους.

· Τώρα μας καλούν στη Βουλή να ψηφίσουμε να μην πληρώνονται οι υπερωρίες. Αυτά θυμίζουν μεσαίωνα και δεν είναι μόνο άδικα αλλά πάνε πίσω την οικονομία.

· Η ΝΔ παρέλαβε την χώρα με ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο του 2019 και ήταν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ήδη ύφεση -0,9% πριν τον κορονοϊό και τώρα έχουμε την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.

· Συνεπώς, δεν είναι το μόνο αίτιο η πανδημία αλλά η πολιτική που ασκείται και δεν κάνει κάτι για να ανακόψει την ύφεση. Αυτό αποτελεί διεθνή οικονομική άποψη. Όταν ξεκινά μια οικονομική κρίση πρέπει να ρίξεις χρήμα στην αγορά. Τους δόθηκαν 37 δις πλέον της χαλάρωσης που αποφάσισε η Ε.Ε.

· Τα προγράμματα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ Ι,ΙΙ είναι απολύτως κοστολογημένα και ορίζουν πως μπορούν να διατεθούν τα αποθεματικά. Δυστυχώς ούτε σε αυτό έδωσαν σημασία και ούτε καν ακούστηκε.

· Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, είδαμε και πράγματα που εξοργίζουν τον ελληνικό λαό όπως το «Σκόιλ Ελικίκου», η «Λίστα Πέτσα» αλλά και οι «ημέτεροι» με ανύπαρκτα σάιτ να παίρνουν επιχορηγήσεις και μοίρασμα εκατομμυρίων.

· Επιμένουμε και κάνουμε την πιο σκληρή αντιπολίτευση αλλά δυστυχώς η «Λίστα Πέτσα» έπιασε και δεν παίζονται όσα λέμε. Προτείνω στον κόσμο να βλέπει το κανάλι της Βουλής όπου εκεί φαίνονται οι θέσεις και φανερώνονται αλήθειες.

Τέλος, όσον αφορά στην κινητοποίηση Συλλόγων της Φλώρινας για τις εργασίες εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές της περιοχής, δήλωσε:

· Είμαι σε επαφή και το είπα στην αρχή της συζήτησής μας. Δεν είναι δυνατόν εμείς που στηρίξαμε όλη τη ΔΕΗ και έγινε όλη αυτή η καταστροφή να είμαστε πάλι η περιοχή που θα υποστεί πλέον από ΑΠΕ άλλη μία περιβαλλοντική καταστροφή στα βουνά μας.

· Δεν είμαστε ενάντια στις ΑΠΕ. Εννοείται ότι αυτό είναι το μέλλον αλλά με σχέδιο, με χωροταξία και συνεννόηση. Δεν είναι όλα τα μέρη για όλα.

· Πρέπει οι ΑΠΕ να είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κοινότητες, ομάδες, παραγωγούς να προχωρήσουν σε ενεργειακές κοινότητες και να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν. Όχι να έρχονται μεγάλες εταιρίες και να εκμεταλλεύονται το φυσικό πλούτο για να έχουν κέρδη.

· Εδώ πρέπει να παρέμβει η πολιτεία, να κάνει χωροταξικό, να μετρήσει και να πει στον κόσμο δίνοντας κίνητρα και να τους ενημερώσει να κάνουν μόνοι τους ενεργειακές κοινότητες στα χωράφια τους για να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν.

· Εδώ θέλει περίσκεψη και την πολιτεία με επιστημονικότητα να καθοδηγεί. Η χωροταξία είναι η επιστήμη της πολιτικής. Πού ταιριάζει τι.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ