ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/09/2020

Β. Αποστόλου: Είναι απαράδεκτο να θεσπίζεται έστω και 1 λεπτό απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας - βίντεο

Β. Αποστόλου: Είναι απαράδεκτο να θεσπίζεται έστω και 1 λεπτό απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας - βίντεο



Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και Πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, ως εισηγητή στο σ/ν του Υπουργείου Υγείας: Κυρώσεις των Π.Ν.Π από 10.8.2020 και από 22.8.2020 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, καθώς και τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας που επλήγησαν κατά τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020, στην συνεδρίαση των Επιτροπών για τη συζήτηση κατ’ άρθρο την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

.

“Θα σταθώ ιδιαίτερα σε αυτά τα άρθρα που αναδείχθηκαν και στην προηγούμενη συζήτηση πριν από λίγο με τους φορείς αλλά και χαρακτηρίζουν τις δύο ΠΝΠ και τις άλλες διατάξεις του ν/σ, ξεκινώντας από διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

Στην πρώτη ΠΝΠ στα άρθρα 10 και 11 προβλέπονται ευέλικτες διαδικασίες προμηθειών (συμπεριλαμβανομένων και των τεστ) για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Πρόκειται προφανώς για προβλέψεις που συνδέονται άμεσα και με την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών:

α) με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος μοριακές εξετάσεις, να δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ρόλο του, στερώντας τουλάχιστον 1.000 τεστ/ μέρα από το σύστημα υγείας και

β) με την απόφαση του υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ να διενεργούνται τα μοριακά τεστ που παραγγέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία σε συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που έχει σχέση με μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία. Αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση διεξοδικά ο Ανδρέας ο Ξανθός.

Γιατί ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αποζημίωση των τεστ που διενεργούνται σε ιδιωτικούς φορείς από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός πολιτών, που χρειάζεται να προβεί σε έλεγχο, να πληρώνει από την τσέπη του ολόκληρη τη δαπάνη;

Με το άρθρο 12 ρυθμίζονται ζητήματα πρόσβασης, καταχώρησης, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων του ΕΟΔΥ στο Μητρώο Ασθενών Κορωνοϊού.

Γιατί υπάρχει αυτή η δυσκολία στην παροχή δεδομένων και στοιχείων στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία εξαιτίας της έλλειψης αυτής καλείται το τελευταίο διάστημα να γνωμοδοτήσει, αν όχι νομιμοποιήσει, ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων (χαρακτηριστικό παράδειγμα το άνοιγμα των σχολείων, όπου η Επιτροπή κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για μέτρα προστασίας σε τάξεις πλήρους σύνθεσης και συγκεκριμένου ωραρίου);

Στο άρθρο 15 παρατείνονται οι συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 30/9/20. Είναι η πολλοστή παράταση που δίνεται, ενώ μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να κάνει με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί, βάσει της σύμβασης που υπέγραψαν το καλοκαίρι του 2018 θα έπρεπε μετά την πάροδο ενός εύλογου χρονικού διαστήματος προσαρμογής να αποζημιώνονται βάσει του αριθμού εγγεγραμμένων.

Μετά από 14 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, το Υπουργείο Υγείας έχει καταφέρει και το υπό ανάπτυξη σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ανάπτυξη θεσμού οικογενειακού γιατρού και ΤΟΜΥ) να μην προχωράει, αλλά και να μην παρουσιάζει οποιαδήποτε εναλλακτική.

Γι αυτό λοιπόν κύριε συνάδελφε, εισηγητή της Ν.Δ., έκανα αυτή την εισήγηση για να σας δείξω ότι εμείς δεν είμαστε αυτοί που κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Έχουμε ένα συγκεκριμένο έργο το οποίο εμείς διαρκώς το υπερασπιζόμαστε, αλλά εσείς δε μπορέσατε να το υπηρετήσετε: Να στηρίξετε το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Έρχομαι στις διατάξεις που αφορούν στα εργασιακά.

Εμείς επιμένουμε και επέμεναν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που είχαμε πριν από λίγη ώρα είχαμε σχετική συζήτηση.

Με το άρθρο 10 νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα. Ο κος Βρούτσης τελικά έχει μείνει μόνος του; Τον ακολουθείτε ολοι; Γιατί ήδη αυτή η προσέγγιση ότι φέρνετε τέτοια ρύθμιση, η οποία θα έχει τεράστιες επιπτώσεις γενικότερα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Μάλιστα το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την υποχρεωτική καραντίνα στην οποία τέθηκαν δουλεύοντας τον αντίστοιχο χρόνο με απλήρωτες υπερωρίες 3 ωρών την ημέρα.

Μετά την κατακραυγή, προέβη σε δήθεν διόρθωση λέγοντας ότι θα πληρώσουν με την εργασία τους τις μισές ώρες της υποχρεωτικής καραντίνας, με απλήρωτη υπερωρία 1 ώρας την ημέρα. Εξ αρχής έχουμε πει ότι διάταξη πρέπει να αποσυρθεί. Είναι απαράδεκτο να θεσπίζεται έστω και 1 λεπτό απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας.

Με το άρθρο 17 μειώνει το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, καθώς λαμβάνει ως βάση υπολογισμού του δώρου το επίδομα αναστολής και όχι τον μισθό τους.

Αφαιρεί για ακόμη μια φορά εισόδημα από τις οικογένειες σε μια περίοδο που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο, χωρίς καμία μείωση.

Το κράτος να καλύψει τις ημέρες της αναστολής υπολογίζοντάς τες βάσει του πραγματικού μισθού του εργαζόμενου.

Με το άρθρο 18 επεκτείνει τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης με μονομερή απόφαση των επιχειρήσεων, χωρίς τον έλεγχο του ΑΣΕ όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν περισσότερες και φθηνότερες υπερωρίες.

Με το άρθρο 14 παρατείνει το καθεστώς αναστολής συμβάσεων, δηλαδή την επιδότηση της ανεργίας, υποχρεώνοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να επιβιώνουν στην καλύτερη περίπτωση με 17,8€ τη μέρα.

Ακόμη και αυτό το πενιχρό επίδομα, το παίρνουν με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και λάθη. Αποκορύφωμα ότι όλο το καλοκαίρι οι εργαζόμενοι που ήταν στο καθεστώς αυτό το πέρασαν χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα.

Με το άρθρο 13 παρατείνει το αποτυχημένο “Συν-Εργασία” μειώσεων μισθών και μετατροπής της πλήρους σε μερική και εκ περιτροπής εργασία.

Με το άρθρο 6 επισφραγίζει την κλοπή των συνταξιούχων καθώς προβλέπει μόλις 1,4 δισ. για τα αναδρομικά τους, όταν το συνολικό ποσό που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ ανέρχεται στα 3,9 δισ.

Είναι η ίδια η κυβέρνηση που επέβαλε τις περικοπές, τους χρωστάει 4, τους δίνει 1 και τα υπόλοιπα τα διαγράφει.

Με το άρθρο 19 καθυστερεί κι άλλο την αύξηση του κατώτατου μισθού -τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021- η οποία έχει ήδη ακυρωθεί για φέτος.

Από τον Φεβρουάριο του 2019, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, θα υπάρξει στην καλύτερη περίπτωση νέα αύξηση μετά από 2 και χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό εισόδημα 800.000 εργαζομένων, είτε από μισθούς είτε από επιδόματα -όπως π.χ. το επίδομα ανεργίας- έχει μειωθεί δραστικά, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Κι όταν μιλάμε για εργαζόμενους οφείλουμε ιδιαίτερα να σταθούμε στους εργαζόμενους στο τουρισμό.

Κύριοι της Κυβέρνησης η αποτυχία σας πάλι κατέληξε σε τραγωδία. Πρόωρη αυλαία ρίχνουν στη σεζόν τα νησιά ναυαρχίδες του τουρισμού της χώρας εξαλείφοντας τις ελπίδες που υπήρχαν για κάποιες πληρότητες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε μια περίοδο που οι τουριστικές επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να μετριάσουν τις απώλειες που έχει προκαλέσει η πανδημία και οι κυβερνητικοί χειρισμοί.

Την απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης, που από ότι φαίνεται αιφνιδίασε τις ελληνικές αρχές, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης, προσπαθώντας για άλλη μία φορά να την διαχειριστεί επικοινωνιακά, τη χαρακτήρισε ως «ατυχή». Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση αυτοί που ατύχησαν είναι οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, που πίστεψαν στο διάγγελμα Μητσοτάκη με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.

Αλήθεια, τελικά πόσο ασφαλή είναι τα νησιά μας όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν την επιβολή της καραντίνας διότι αμφισβητούν τα στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται και ο Υπουργός τουρισμού στο «μη ελεγχόμενο» BBC αδυνατούσε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου για τα αποτελέσματα των ελέγχων, εκθέτοντας όλη την Χώρα;

Περιμένουμε επιτέλους κάποιος να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις. Γιατί το ότι κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, δεν σημαίνει ότι μπορούν να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τους τουρίστες και τον ελληνικό λαό.

Ελπίζουμε το Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίζει το θέμα με μεγαλύτερη σοβαρότητα και το άνοιγμα των σχολείων να μην ακολουθήσει το κυβερνητικό «επιτελικό μπάχαλο» στο άνοιγμα του τουρισμού, που κατόρθωσε να εξουδετερώσει το ισχυρό πλεονέκτημα του ασφαλούς τουριστικού προορισμού, που δημιούργησε η κοινωνικά υπεύθυνη στάση της πολιτών στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Το πρόβλημα πλέον τώρα είναι η επόμενη ημέρα στη Παιδεία.

Εμείς δεν είμαστε εναντίον του ανοίγματος των σχολείων. Διαφωνούμε γιατί γίνονται χωρίς προετοιμασία. Είναι χαρακτηριστικές οι δύο ρυθμίσεις που φέρνει στην παιδεία το ν/σ που συζητάμε.

Με το άρθρο 17 για την παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Απαλείφεται η δυνατότητα παροχής της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Δηλαδή καταργείται η διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής, είτε για άλλον λόγο να ρυθμίζει αυτή η ίδια την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις προηγούμενες περιπτώσεις.

Όλα πλέον αποφασίζονται κατά περίπτωση από μια και μόνη αρχή, τον Υπουργό, χωρίς την εισήγηση των αρμοδίων οργάνων και με χρήση μέσων τεχνολογίας, δηλαδή καμερών. Γι αυτό σας είπα και χθες βάζετε το big brother στην εκπαίδευση.

Με το άρθρο 24 για τις προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών. Προσλαμβάνετε αναπληρωτές με τρίμηνες συμβάσεις, πράγμα που προφανώς σημαίνει διάλυση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών.

Είχαν ήδη επισφαλή δικαιώματα. Αυτό που κάνετε αποτελεί ηθικό και ψυχολογικό εκβιασμό για τους εκπαιδευτικούς που αναζητούν εργασία.

Και κλείνω με το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε με την τραγωδία στην Εύβοια.

Η τραγωδία στην Εύβοια κύριε συνάδελφε έχει συγκεκριμένη ευθύνη από δυο χώρους, συγκεκριμένη ευθύνη από πλευράς του Υπουργού Περιβάλλοντος ο οποίος δεν ξόδεψε, δε διέθεσε τα απαραίτητα χρήματα που είχαν ήδη εγκριθεί για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, και βεβαίως και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία ενώ είχε ήδη πάρει απόφαση και είχε συγκεκριμένο κονδύλι για τη διαχείριση του δέλτα του ποταμού Λήλαντα, αυτά μείναν στην άκρη και όλοι κοίταζαν την επόμενη μέρα τι συνέβη. Δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν συγκεκριμένα ποσά που είχαν δοθεί γι αυτό το σκοπό από την κεντρική εξουσία και σήμερα οι κάτοικοι πνίγηκαν και όλοι αναζητούν ποιος φταίει και τι έφταιξε.

Να ξέρετε ότι ειδικά αυτή τη διαδικασία θα την αναδείξουμε και τεκμηριώσουμε διεξοδικά.”



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ