ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/09/2020

Π. Σκουρλέτης: Στήνετε κομματικό κράτος στον χώρο του αθλητισμού - βίντεο

Π. Σκουρλέτης: Στήνετε κομματικό κράτος στον χώρο του αθλητισμού - βίντεο



Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, στην κυρίως ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με το Σ/Ν «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις», επεσήμανε τα εξής:

«Ο κ. υπουργός, ξεκινώντας την παρέμβασή του, αναφέρθηκε στο Ολυμπιακό ιδεώδες. Αυτονόητο, όταν μάλιστα μιλάμε στον τόπο που γέννησε αυτή την ιδέα. Το θέμα όμως είναι πώς το υπηρετούμε αυτό το ιδεώδες. Είναι πολύ εύκολο να το επικαλούμαστε, να στήνουμε παράτες, να βγάζουμε ωραίους λόγους, αλλά πώς το υπηρετούμε στην πράξη; Νομίζω ότι με το παρόν νομοσχέδιο δεν προωθείτε, δεν φέρνετε μια νέα μεταρρύθμιση, έναν νέο άνεμο, όπως λέτε.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νομοσχέδιο αντιμεταρρύθμισης. Που έρχεται να επιβεβαιώσει μια πολύ παλιά, αντίληψή σας. Για το πώς αντιλαμβάνεστε τη σχέση της κεντρικής εξουσίας της κυβέρνησης με τις διοικήσεις, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία, τους θεσμούς γενικά. Πάτε λοιπόν, να στήσετε εκ νέου ένα κομματικό κράτος, ελεγχόμενο κράτος. Πάτε να κάνετε αυτό που ακούστηκε από όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης μέσα στην αίθουσα. Να ποδηγετήσετε τον αθλητικό χώρο. Γι’ αυτό δεν σας νοιάζουν πιο ουσιαστικές πλευρές, όπως είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Γι’ αυτό δίνετε ψίχουλα, όπως πολύ σωστά έχει ήδη ακουστεί.

Διότι κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί την υπόθεση του αθλητισμού εάν δεν έχει κατά νου, πρώτα απ’ όλα, τους νέους ανθρώπους και κυρίως τις δικές τους ανάγκες. Να έχουν μια άμεση, μια ζωντανή, μια βιωματική σχέση με τον αθλητισμό. Και αυτό αφορά τους πάντες . Δεν μπορεί, λοιπόν, όλα να τα διαμεσολαβείτε μέσα από συγκεκριμένα συμφέροντα με τα οποία προφανώς, προφανέστατα, θέλετε αυτή τη στιγμή να οικοδομήσετε νέες σχέσεις.

Αλήθεια, κ. υπουργέ, γιατί θέλετε στις εκλογές των σωματείων, 45 ημέρες να ελέγχετε τους εκλογικούς καταλόγους; Τι είδους αντίληψη είναι αυτή; Τι είδους αντίληψη είναι αυτή, αν όχι αυταρχισμός, συγκεντρωτισμός, προσπάθεια ελέγχου; Τι άλλο είναι; Μιλάτε για “νέο πνεύμα”. Μα, ξέρετε κάτι; Νέο πνεύμα, νέοι άνθρωποι, με έναν και μόνο τρόπο μπορούν να υπάρξουν σε αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, με τις δικές του παθογένειες, εδώ και χρόνια. Και είναι η απλή αναλογική, αυτό που εχθρεύεστε. Η απόλυτη δημοκρατία, η χειραφέτηση των αθλητικών σωματείων. Διότι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την απλή αναλογική. Και μας λέτε εδώ πέρα και μας παρουσιάζετε ένα εκλογικό σύστημα που από μόνο του είναι φυτώριο των πιο σκληρών μηχανισμών αποκλεισμού διαφορετικών απόψεων. Δεν μιλάμε για κομματικές απόψεις, αλλά μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τον αθλητικό χώρο; Πρέπει λοιπόν να δώσουμε χώρο σε όλες τις απόψεις; Πρέπει. Πρέπει να το κάνουμε. Θέλουμε διαφάνεια στις διοικήσεις; Εάν θέλουμε διαφάνεια μόνο η απλή αναλογική την υπηρετεί. Και δείχνετε ακριβώς μια πανομοιότυπη “αλλεργία”, όπως το κάνατε και στην Αυτοδιοίκηση, που έναν ψηφισμένο νόμο δεν τον αφήσατε να εφαρμοστεί, διότι πριν αναλάβουν οι νέες διοικήσεις την 1η Σεπτεμβρίου, είχε προηγηθεί από τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Θεοδωρικάκο -επ’ ευκαιρία να του ευχηθούμε περαστικά σε αυτό το, φαντάζομαι ελαφρύ, πρόβλημα υγείας που διάβασα ότι έχει- η αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου που πραγματικά προέβλεπε μια ουσιαστική διαδικασία στα δημοτικά συμβούλια. Αν δε, επαληθευτεί αυτό που ακούγεται τώρα, πάτε να ακυρώσετε τελείως τα βουλευόμενα όργανα στην Αυτοδιοίκηση -κάτι που, κατ’ αναλογία κάνετε τώρα εδώ με τις διοικήσεις- και πάτε όλα να τα εκχωρήσετε προς τον δήμαρχο και στις διάφορες επιτροπές. Γι’ αυτό σας λέω ότι έχετε μια πανομοιότυπη, συγκεντρωτική αντίληψη για το πώς αντιλαμβάνεστε την λειτουργία των θεσμών. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το αυτοδιοίκητο, τι σχέση έχουν με τη σχετική αυτονομία των διάφορων χώρων και του αθλητικού χώρου συγκεκριμένα; Καμία. Καμία σχέση με στοιχειώδη αντίληψη αυτορρύθμισης των πραγμάτων. Προφανώς έχει έλεγχο το κράτος και οφείλει να έχει, όταν δίνει χρήματα. Αλλά δεν μπορεί, μέσω αυτών των χρημάτων, να θέλει να επιβάλει τη δική του λογική, να στήσει ένα νέο κομματικό κράτος, όπως είναι αυτό που κάνετε τώρα.

Η επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ώρες εδώ στην αίθουσα, από την FIFA, είναι μια σοβαρή προειδοποίηση. Κι αναλαμβάνετε προσωπικά εσείς ο ίδιος μια μεγάλη ευθύνη για ό,τι θα γίνει στον αθλητικό χώρο. Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά αυτό κάνετε. Και ό,τι απαντήσεις προσπαθήσατε να δώσετε -είδα και το θέμα της αντισυνταγματικότητας της διάταξης για την αναδρομική ισχύ, που φέρνετε ως τροπολογία σήμερα- δεν είναι πειστικές, δεν είναι καθόλου πειστικές. Και θα επαναλάβω αυτό που σας είπα πριν. Τα ακούσατε και από τη δική σας παράταξη. Κάποιοι μιλούν για πρόσωπα τα οποία αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Μας αφήνουν εντελώς αδιάφορους αυτά. Δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος ανάμεσα στις φατρίες των συμφερόντων. Μας ενδιαφέρει μια αποτελεσματική, μια χειραφετημένη λειτουργία των σωματείων, των ομοσπονδιών και των διοικήσεων.

Ξέρετε κάτι κ. υπουργέ; Έχετε ακούσει για το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών “ΦιλόΔημος ΙΙ” που είχε συγκεκριμένη Πρόσκληση και πολλοί Δήμοι μάλιστα είχαν υποβάλει και προτάσεις, για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων από την Αυτοδιοίκηση; Πάντοτε σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού; Ξέρετε πόσες από αυτές τις αιτήσεις είναι αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα; Για ρωτήστε τον συνάδελφό σας τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος κατεδάφισε το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα στην Αυτοδιοίκηση που είχε υπάρξει τα τελευταία είκοσι χρόνια, το «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», για να αλλάξει το όνομά του, να μην εμφανίζει τη νέα δανειακή σύμβαση -διότι είναι η ίδια με αυτήν που είχαμε κάνει εμείς- και να μένουν σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή εκατοντάδες έργα κρίσιμα, που αφορούν υποδομές στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και μία απ’ αυτές αφορά και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Έτσι υπηρετούμε την ανάγκη των νέων ανθρώπων για αθλητισμό; Δεν άκουσα τίποτα γύρω απ’ αυτό. Προφανώς, δεν θα έχετε ενημερωθεί.

Κύριε Υπουργέ, η διαβούλευση είναι ένα καλό πράγμα. Και, μάλιστα, αναφερθήκατε και είπατε ότι τόσους μήνες διαβούλευση έγινε. Το θέμα, όμως, είναι να λαμβάνουμε υπόψη μας και το τι λέγεται στη διαβούλευση. Διαβούλευση για τη διαβούλευση, χωρίς να πιάνουμε τον σφυγμό των παρατηρήσεων, δεν λέει τίποτα. Φαίνεται ότι δεν έχετε αντιληφθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία του αθλητικού κόσμου αντίκειται -και ορθώς- σ’ αυτό το αντιμεταρρυθμιστικό σχέδιο που μας έχετε φέρει με τη μορφή νόμου σήμερα.

Δεν θέλω να αναφερθώ σε πράγματα πολύ συγκεκριμένα, το έκαναν επαρκώς οι συνάδελφοί μου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι αυτά έχουν καλυφθεί. Όμως, θέλω να σας πω το εξής. Η συζήτηση σήμερα γίνεται κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας.

Πριν, όμως, σας πω γι’ αυτό το ζήτημα, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι το οποίο, δυστυχώς, δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Στο θέμα της γυναικείας ποσόστωσης. Ο ίδιος, μάλιστα, ανερυθρίαστα τον προηγούμενο Νοέμβριο είχατε πει ότι πρόκειται για ιδεοληψία η απλή αναλογική και οι ποσοστώσεις. Δεν το επαναλαμβάνετε αυτό, να καταγραφεί και στα Πρακτικά, πέρα από τη συνέντευξη που είχατε δώσει τότε; Ιδεοληψία είναι κάτι το οποίο ως πρακτική, ως μέσο, έχει βοηθήσει στο να στηρίξει την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε μια σειρά θεσμούς σε όλη την Ευρώπη σήμερα; Τι είδους στερεότυπα θέλετε να αναπαράγετε αυτή τη στιγμή; Τι αναχρονισμός είναι αυτός; Κι ερχόσαστε υποκριτικά και λέτε “βεβαίως, να υπάρχει ποσόστωση, αλλά ως προς τις υποψηφιότητες”. Σοβαρά; Έτσι είναι; Έτσι είναι αυτό το μέτρο, το οποίο πραγματικά θέλει να ανοίξει χώρο στο γυναικείο φύλο; Και γυναικείο δεν ορίζεται, ορίζεται συνολικά ως ποσόστωση φύλου, γιατί θα μπορούσε να υπάρχει ακριβώς το αντίθετο. Είναι κοινή αντίληψη. Εν προκειμένω, μιλάμε για τις γυναίκες. Ιδεοληψία, λοιπόν. Ιδεοληψία είναι η δικιά σας πρόταση. Και αναχρονισμός και σκοταδισμός και αναπαραγωγή πεπαλαιωμένων στερεοτύπων.

Σας έλεγα, λοιπόν, και πριν ότι η συζήτηση γίνεται κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας. Άκουσα κάπου ότι δηλώσατε ότι σε λίγο θα γεμίσουν τα στάδια με φιλάθλους. Το πιστεύετε; Είναι η προετοιμασία αυτή που έχετε κάνει εσείς παρόμοια με αυτή που έκανε η κυβέρνησή σας για τα σχολεία; Το απόγευμα γίνεται μία διαδήλωση εδώ απ’ έξω της ΟΛΜΕ, που σας θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα. Πραγματικά, ως κυβέρνηση σπάσατε ένα ρεκόρ, όχι αθλητικό. Ποιο είναι το ρεκόρ; Είχατε μια συγκλονιστική, αυτοπειθαρχημένη παρουσία και στάση της ελληνικής κοινωνίας στην πρώτη φάση της πανδημίας, που πέτυχε να δημιουργήσει ένα τείχος ανάσχεσης στην επέκτασή της και το διαλύσατε. Λόγω των αβλεψιών σας, λόγω του ερασιτεχνισμού σας, λόγω των αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων.

Και το ερώτημα σήμερα είναι όχι μόνο αυτό που σας θέτει η ΚΕΔΕ, που καταγγέλλει για τη φαρσοκωμωδία με τις μάσκες την κυβέρνηση -θελήσατε να τα ρίξετε στην Αυτοδιοίκηση, σας απάντησε σήμερα η ΚΕΔΕ- αλλά και τα ερωτήματα που θέτει ο κλάδος των καθηγητών: Θα υπάρξουν για όλους τους καθηγητές και τους μαθητές δωρεάν τεστ; Αυτό σημαίνει ασφαλής λειτουργία των σχολείων. Θα επιχειρήσουμε, έστω και τώρα, να κάνουμε έκτακτες προσλήψεις, για να ανατρέψουμε την αναλογία διδασκόντων και διδασκομένων, την οποία κακώς -μοναδικοί στην Ευρώπη- την αυξήσατε τους προηγούμενους μήνες; Θα βρεθούν αίθουσες; Κινηθήκατε σε αυτή την κατεύθυνση;

Γιατί οι καθαρίστριες -που φαντάζομαι ότι όλοι αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητά τους- πήγανε την τελευταία μέρα, την Παρασκευή, να αναλάβουν δουλειά; Και μας είπατε ότι είναι και νέες προσλήψεις. Εννιάμιση χιλιάδες θέσεις εργασίας ήταν με το προηγούμενο καθεστώς των συμβάσεων έργου, εννιάμιση χιλιάδες και τώρα με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δεν ήταν καινούργιες. Στους περισσότερους, όμως, δήμους αυτή τη στιγμή δεν αντιστοιχεί μία καθαρίστρια σε κάθε σχολική μονάδα, διότι κάποιες από αυτές, μάλιστα, είναι και part time.

Αυτά δεν είναι σοβαρά ζητήματα; Εδώ, λοιπόν, τι θα κάνετε; Θα ζητήσετε μια συγνώμη για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα;

Ερχόσαστε, λοιπόν, σήμερα και καταθέτετε και μια τροπολογία, η οποία αναφέρεται σε δύο θέματα. Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή κάποιος υπουργός θα έρθει να την παρουσιάσει. Αναφέρεστε στις εκατό χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Κατ’ αρχήν είναι ευχή για εκατό χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Θέλετε να δημιουργήσετε κάποια κίνητρα, πιστεύοντας ότι θα βρεθούν οι επιχειρήσεις, σε αυτές τις συνθήκες της ύφεσης, οι οποίες θα θελήσουν να δημιουργήσουν εκατό χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Όμως, για να δούμε τι κάνατε όλο το προηγούμενο διάστημα: Το προηγούμενο διάστημα χάθηκαν διακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Με δική σας ευθύνη. Το αφήσατε στον καιρό, στην τύχη τους. Κλείσατε το μάτι σε μια σειρά από επιχειρήσεις και τους είπατε, “Βάλτε σε αναστολή τους εργαζόμενους, αλλάξτε τους τα ωράρια”. Και ερχόσαστε τώρα, εκ των υστέρων, να μιλήσετε για κίνητρα εκατό χιλιάδων θέσεων εργασίας, χωρίς, όμως, να μας λέτε αν μέχρι εκείνη την ημέρα, μέχρι σήμερα που θα ψηφιστεί η τροπολογία -εάν ψηφιστεί- υπάρχει δέσμευση στις επιχειρήσεις να κρατήσουν τα ίδια πρόσωπα με την ίδια σχέση εργασίας που απασχολούνται μέχρι σήμερα. Και μιλάτε γενικά και αόριστα για τον ίδιο αριθμό. Άρα, αν κάποιος επιχειρηματίας αλλάξει τη σύμβαση και τους όρους εργασίας με έναν εργαζόμενο που ήταν μέχρι τώρα, τι πιο ωραίο, λοιπόν, να του μειώσει τις ώρες και να πάει να πάρει και έναν στον οποίο εσείς θα πληρώνετε τις ασφαλιστικές του εισφορές, αν το αντέξει και αν του το επιτρέπει αυτή η ραγδαία ύφεση και να λέτε εσείς υποκριτικά ότι στηρίζετε την εργασία.

Ξέρετε, αυτά δεν περνάνε πια. Αλλά ακόμη και τώρα, σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας που θέτουν νέα ερωτήματα, που αναδεικνύουν τον τεράστιο ρόλο της δημόσιας παρέμβασης, κινείστε σε μία πεπατημένη: στην πεπατημένη της Επιτροπής «Πισσαρίδη», μια πεπαλαιωμένη λογική, μία λογική των προηγούμενων δεκαετιών, στην πεπατημένη της λογικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θέλει να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις. Έτσι αντιλαμβάνεστε εσείς τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη: διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις, μειώνοντας τα εισοδήματα των εργαζομένων και κάνοντας τα πάντα έτσι ώστε να ξεσκαρτάρει η αγορά από τους πιο αδύναμους κρίκους. Αυτό είναι που μας λέτε, όποτε μιλάτε ειλικρινώς, ή δεν λέτε, όπως έκανε ο Πρωθυπουργός προχθές στη Θεσσαλονίκη μέσα σε αυτή τη “μνημειώδη”, “ανεπανάληπτη” συνέντευξη Τύπου, όπου είδαμε δεκάδες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κυριολεκτικά να τον “χαϊδεύουν” με τις ερωτήσεις τους. Αυτό ξέρετε να κάνετε. Επικοινωνία. Να την εξαγοράζετε με 20 εκατομμύρια, με αδιαφανείς όρους. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι αυτός ο δρόμος είναι ολισθηρός.

Όσον αφορά το δεύτερο -και τελειώνω- σκέλος της τροπολογίας για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά, χαιρόμαστε που ένα χρόνο μετά και μετά από δύο φορές, εκ μέρους μας, πρόταση, υιοθετείτε το αυτονόητο. Καλοδεχούμενη, λοιπόν, αυτή η πρόταση. Πολύ λίγη όμως, πολύ αργά. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά, κύριε υπουργέ, μην προσπαθείτε να βαφτίσετε το κρέας, ψάρι. Και ο νόμος που μας παρουσιάσατε, είναι βαθιά αντιμεταρρυθμιστικός και -θα έλεγα εγώ- οπισθοδρομικός και η συνολική πολιτική σας είναι, δυστυχώς, πολύ κατώτερη των περιστάσεων».

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ