21/09/2020

Κ. Ζαχαριάδης: Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε κανένα ουσιαστικό μέτρο

Συνέντευξη του τομεάρχη Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών στον Ιάσονα Μπάντιο στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα 6,8 δις. από τη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στην στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Είναι προς την θετική κατεύθυνση τα μέτρα αυτά;

Ρωτήστε και ακούστε πρώτα τι λέει ο κόσμος της αγοράς, της επιχειρηματικότητας της μικρής και της μεσαίας. Είμαστε σε στενή επαφή με αυτόν τον κόσμο, με τα επιμελητήρια, με τους φορείς. Οφείλω να σας πω ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Όλες οι αναλύσεις και οι προβλέψεις είναι αρνητικές και θυμίζω αυτά τα λέει ο κόσμος της αγοράς, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Ο κ. πρωθυπουργός ξέρει να μας εκπλήσσει, πάντοτε όμως αρνητικά. Έτσι κι από το βήμα της ΔΕΘ επανέλαβε την ίδια αποτυχημένη πολιτική που οδήγησε τη χώρα στην ύφεση πριν έρθει ο κορονοϊός και η καραντίνα, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Η συνταγή αυτή, που βρίσκεται στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του ΔΝΤ, μόνο σε χειρότερα αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσει.

Ειδικά δε για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όσα ακούσαμε δεν μπορούν να ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες της αγοράς, πόσο μάλλον να απαντούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε κανένα ουσιαστικό μέτρο, παρά επέμεινε σε επιλογές όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, τη στιγμή που το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Πώς αντιμετωπίζονται τα σοβαρά ζήτημα βιωσιμότητας; Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας μένει εντελώς απροστάτευτη, με απόλυτη ευθύνη αυτής της πολιτικής. Ονειρεύεται μεγάλες επενδύσεις, μεγάλους επενδυτές και μεγάλα εγκαίνια, αλλά η καθημερινότητα κάθε μέρα τον διαψεύδει. Πώς απαντάει στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας; Ποιος ο ρόλος του κράτους σε συνθήκες κρίσης; Πώς αντιμετωπίζεις την ανεργία που έρχεται; Ακούσατε τίποτα γι’ αυτά πέρα από αποσπασματικές ατάκτως ειρημένες προτάσεις και εμβαλωματικές λύσεις;

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την προμήθεια νέου εξοπλιστικού προγράμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Συμφωνείτε ως αξιωματική αντιπολίτευση με την εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης;

Είδατε εσείς κάποιο τελικό κοστολογημένο σχέδιο γι’ αυτό; Με τι να συμφωνήσουμε; Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ξαφνικά ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ», αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο και ως πότε. Δεν διαβουλεύτηκε με κανέναν, δεν ενημέρωσε τη Βουλή, δεν αναφέρθηκε στις ανάγκες που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, γενικά επιλέγει να κινείται με έναν τρόπο τουλάχιστον προβληματικό.

Δεν λογοδοτεί πουθενά, δεν ενημερώνει τα κόμματα, αντίθετα κινείται με ναπολεόντεια διάθεση.

Ας φέρει το θέμα στη Βουλή ως οφείλει, και εμείς από την πλευρά μας θα παρουσιάσουμε τεκμηριωμένα τις θέσεις μας και τις απόψεις μας, όπως κάνουμε πάντα, με σεβασμό τους πολίτες και την κοινωνία που πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια.

Προφανώς θεωρούμε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων πολύ σοβαρό θέμα και πράγματι πρέπει να ενισχυθούν, αλλά κοιτάμε και τι έχει γίνει έως σήμερα.

Πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν έκαναν τεράστιες σπατάλες χωρίς να ενισχυθεί η αμυντική και αποτρεπτική ισχύς της χώρας στο βαθμό που αναλογούσε στις δαπάνες. Σας θυμίζω ότι αρκετοί πρώην Υπουργοί Άμυνας πήγαν ή κινδυνεύουν να πάνε φυλακή.

Τα πράγματα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα… Τι ποσοστό του ΑΕΠ θέλουμε να δαπανάμε για την άμυνα της χώρας; Είμαστε είδη σε αυτούς που δαπανούν τα πιο πολλά διεθνώς.

Η επανέναρξη των σχολείων εν μέσω πανδημίας είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση αλλά και για την κοινωνία. Πώς κρίνετε την στάση του υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με τις μάσκες και τις σχολικές καθαρίστριες;

Το απόλυτο μπάχαλο, η απόλυτη ανοργανωσιά. Κραυγαλέα ανετοιμότητα από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που παρά τα πρωτοφανή λάθη με τις μάσκες, με τα ελλείμματα στις θέσεις των δασκάλων, με την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας, δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. Δεν τον καταγγέλλουμε μόνο εμείς το καταγγέλλουν και οι δήμαρχοι και οι φορείς τους και οι γονείς.

Πρόκειται για μια ακόμα «επιτυχία» του επιτελικού κράτους, με το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν πράγματι η κυβέρνηση έχει τελικά τη δυνατότητα και πολιτική επάρκεια να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Εάν δεν μπορεί να συντονίσει τα αυτονόητα, μια στοιχειώδη διαδικασία, θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί πιο σύνθετα και απαιτητικά θέματα.

Η πανδημία οδήγησε σε εκ νέου αναβολή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να διατηρηθεί «ζωντανή» η διαδικασία διεύρυνσης και ανασυγκρότησης σε τέτοιες συνθήκες;

Πράγματι οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και καθήκον μας είναι να προχωράμε με αυτές. Η διεύρυνση όμως και η ανασυγκρότηση δεν είναι για ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μια ευκαιριακή τακτική κίνηση είναι μια μεγάλη πολιτική στρατηγική για την ανάκτηση και την εκπροσώπηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

Είναι μια διαρκής πολιτική διεργασία για το χτίσιμο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης για την χώρα μας και του μέλλοντος της.

Αναλάβατε τομεάρχης Εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια δύσκολη περίοδο. Ποια είναι η στόχευση σας για αυτό το χαρτοφυλάκιο;

Να συζητήσουμε με όλες τις προοδευτικές δεξαμενές σκέψεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Να καταφέρουμε να κάνουμε τεκμηριωμένη, παραγωγική αντιπολίτευση, να διαβουλευτούμε με την κοινωνία και να διαμορφώσουμε ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.

Πάνω και πέρα από την καθημερινή δουλειά, κινητοποίηση και παραγωγή πολιτικής, βρίσκεται ο στόχος μας να συναντηθούμε ιδεολογικά και κοινωνικά με όλα τα προοδευτικά πολιτικά ρεύματα στην κοινωνία, ώστε να διαμορφώσουμε μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που να βελτιώνει σημαντικά τη ζωή των πολιτών της χώρας.