22/09/2020

Ε. Κουντουρά: Πιέζουμε το Συμβούλιο να εφαρμοστεί άμεσα η Οδηγία για την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών σε διοικητικές θέσεις

Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η Οδηγία που αφορά στην εκπροσώπηση των γυναικών σε διοικητικές θέσεις σε όλη την ΕΕ και εκκρεμεί εδώ και επτά τουλάχιστον χρόνια, ζήτησε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά μιλώντας σε ημερίδα της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, FEMM, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. .

Η οδηγία για τις γυναίκες σε διοικητικές θέσεις, Women on Boards, έχει «παγώσει» στο Συμβούλιο από το 2013, παρότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της άμεσης εφαρμογής της.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε από κοινού, να βρούμε τρόπους και προτάσεις για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Συμβούλιο, να πειστούν τα Κράτη-Μέλη και να εγκριθεί η προτεινόμενη Οδηγία», τόνισε η κυρία Κουντουρά.

H Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε ανεπαρκή τα εθνικά εθελοντικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ και δεν οδηγούν στην απαιτούμενη ταχεία αλλαγή που πρέπει να τολμήσει η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της θέσης των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια.

Το ζήτημα της ισότητας των φύλων στη λήψη οικονομικών αποφάσεων είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, ανέφερε η κυρία Κουντουρά και υπογράμμισε:

«Είναι πράγματι λυπηρό, ότι ενώ μελέτες δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες αποδίδουν καλύτερα όταν υπάρχει υψηλή εκπροσώπηση και των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο των μη εκτελεστικών διευθυντών και ο ρυθμός αύξησης τους έχει επιβραδυνθεί από το 2015».

Όπως εξήγησε, η  ανισορροπία της εξουσίας λήψης αποφάσεων σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν αποτελούν μέρος της διαμόρφωσης των αποφάσεων που επηρεάζουν την κοινωνία και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ήδη δυσμενή κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία.