22/09/2020

Χατζηγιαννάκης - Αποστόλου: Ομαδικές απολύσεις με τον μανδύα των “Οικειοθελών αποχωρήσεων” στην ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι

Τις αιφνιδιαστικές ομαδικές απολύσεις που πραγματοποίησε η εταιρία ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι στηλιτεύουν, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βουλευτές Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μίλτος Χατζηγιαννάκης και Βαγγέλης Αποστόλου

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Ομαδικές απολύσεις με τον μανδύα των “Οικειοθελών αποχωρήσεων” στην ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι»

Στις 8 Μαΐου 2020, η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Μαντούδι στη βόρεια Εύβοια, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σε 270 και πλέον εργαζόμενους ότι θα χάσουν την εργασία τους, καθώς,  σύμφωνα με τα λεγόμενά της μειώνει τα 2/3 των δραστηριοτήτων της.

Προκείμενου να αποφύγει τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και τα όσα προβλέπονται, η εταιρεία κάλεσε με παραπειστικά επιχειρήματα και τρόπο εκβιαστικό τους εργαζόμενους να υπογράψουν την κοινή συναινέσει εκούσια αποχώρησή τους.

Ενδεικτικό των παραπλανητικών μεθόδων που μετήλθε η επιχείρηση, για να πείσει τους πρώην πλέον εργαζόμενους σε αυτή να υπογράψουν, ήταν το γεγονός ότι, συνεπικουρούμενη δυστυχώς από εκπροσώπους και τοπικά στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τους διαβεβαίωνε πως δικαιούνται να μπουν στο ταμείο ανεργίας, επικαλούμενη μάλιστα σχετικές επαφές με τον Υπουργό Εργασίας. Όπως είναι προφανές, κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε και ούτε θα μπορούσε να ισχύσει, καθώς, βάσει των κείμενων διατάξεων, όσοι υπογράφουν εθελούσια αποχώρηση δεν δικαιούνται να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Ταυτόχρονα, χωρίς να δώσει την παραμικρή δέσμευση, διασφάλιση ή χρονοδιάγραμμα, ο Δ/νων σύμβουλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ περιορίστηκε εκείνες τις ημέρες σε μία αόριστη υπόσχεση πως η εταιρεία θα επαναπροσλάβει στο μέλλον τους ίδιους εργαζόμενους.

Επειδή:

- Τέσσερις μήνες μετά, ο ΟΑΕΔ απορρίπτει διαδοχικά, όπως ήταν αναμενόμενο, τις αιτήσεις των κατ’ ουσία απολυμένων εργαζομένων για υπαγωγή τους στο πρόγραμμα επιδόματος τακτικής ανεργίας και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι αυτοί εξαπατήθηκαν συνειδητά από την εταιρεία.

- Η εν λόγω εταιρεία, αφενός συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές της στην περιοχή έχοντας “απαλλαγεί” με δόλιο τρόπο από το προσωπικό που δεν εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς της, αφετέρου ανήκει στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, εμφανίζει επί σειρά ετών υψηλότατη κερδοφορία.

- Παρά την οδυνηρή υποχώρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που βίωσε η χώρα τη μνημονιακή περίοδο, υπάρχει ακόμα εργατική νομοθεσία και αποτελεί υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης να ελέγχει και να εξασφαλίζει ότι τηρείται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να ελέγξει το κατά πόσο τηρήθηκαν τα όσα εκ του νόμου προβλέπονται στην περίπτωση των, κατ’ ουσία, εκατοντάδων απολύσεων στην ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι;

2. Θα υπάρξουν μέτρα προστασίας και θωράκισης των 270 και πλέον ανθρώπων που σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία βρέθηκαν άνεργοι;

3. Με ποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς ελέγχονται οι μεταλλευτικές εταιρείες και η τήρηση της νομιμότητας, ως προς τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές;

4. Είναι σε γνώση του γεγονότος ότι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους ότι θα ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας εφόσον υπογράψουν εθελούσια αποχώρηση, επικαλούμενη μάλιστα σχετικές επαφές με τον ίδιο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης