25/09/2020

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Ισότιμη στήριξη των πληγέντων στην Κινέτα σύμφωνα με τα μέτρα ανακούφισης του "Ιανού" και πορεία αντιπλημμυρικών έργων στην Κινέτα και στη Δυτική Αττική»

Ερώτηση  βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:  «Ισότιμη στήριξη των πληγέντων στην Κινέτα σύμφωνα με τα μέτρα ανακούφισης του

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Υποδομών και Μεταφορών
Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ισότιμη στήριξη των πληγέντων στην Κινέτα σύμφωνα με τα μέτρα ανακούφισης του "Ιανού" και πορεία αντιπλημμυρικών έργων στην Κινέτα και στη Δυτική Αττική»

Από τον Ιανουάριο του 2020 είχαμε ρωτήσει, με την επίκαιρη Ερώτηση 350, για τις αποζημιώσεις δευτερεύουσας κατοικίας και είχε θίγει προφορικά η διευθέτηση των ρεμάτων της Κινέτας. Σχετική ερώτηση είχε γίνει και προηγούμενα προς τον Υπουργό Εσωτερικών. Οι δύο υπουργοί Εσωτερικών και Υποδομών με επίκληση διαφορετικών αρμοδιοτήτων δεν απαντήσαν συνολικά, δεν εξέφρασαν έστω την πολιτική βούληση σχετικά με το αν θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση για οικοσκευές και δευτερεύουσες κατοικίες ή και για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, πέραν της πάγιας, όπως προέβλεπαν παλαιότερες Υπουργικές Αποφάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ σε εννέα διαφορετικές περιπτώσεις πλημμυροπαθών.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 19/9/20 σειρά μέτρων για τους πληγέντες του κυκλώνα "Ιανού" ακριβώς σε αυτή την ελάχιστη κατεύθυνση. Ως προς τις άμεσες οικονομικές ενισχύσεις προβλέφθηκαν 600 ευρώ πάγια ενίσχυση, έως 6000 ευρώ για επισκευή και αντικατάσταση οικοσκευής και έως 8000 για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, ποσά ανάλογα με αυτά που είχαν προβλεφθεί και στην ΥΑ. 1720/Α32/ΦΕΚ Β 4155/28.11.2017 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, προβλέπονται και αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή και κρατική αρωγή από το ΠΔΕ, στεγαστική συνδρομή και άτοκα δάνεια.

Το άμεσο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί αυτά τα μέτρα αφορούν μόνο τους πληγέντες του "Ιανού" και όχι τους κατοίκους της Κινέτας που έχουν πληγεί από της κακοκαιρίας ‘Γηρυόνης’ στα τέλη Νοεμβρίου του 2019.

Κατά δεύτερον, μεγάλη είναι η ανησυχία για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κινέτα. Βασανιστικά αργά προχωρούν τα έργα στο ρέμα της Πίκας που έχει υποστεί βαριές ζημιές, δύο χρόνια μετά από δύο πλημμύρες και μια μεγάλη πυρκαγιά. Η περιοχή με τον απότομο υψομετρικό ορεινό όγκο έχει πέντε ρέματα που καταλήγουν στον οικιστικό ιστό και δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο. Η δε διευθέτηση των ρεμάτων βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελέτης. Ενώ για τον διαγωνισμό εκπόνησης μελέτης η περιφέρεια προσκάλεσε τρεις αναδόχους με πρόσκληση στις 30/12/19 βάσει των κατεπειγουσών διατάξεων του Νόμου των Δημοσίων Συμβάσεων (περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 32 του Ν. 4412/2016), που προβλέπει ταχύ διαγωνισμό χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, οι μελέτες δεν έχουν καν ξεκινήσει ενώ εγκρίθηκαν από την 29/1/20.

Οκτώ μήνες μετά, στην 21/9/20, η αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου ότι η μελέτη μόλις ξεκίνησε. Παραδέχεται δε ότι η γραφειοκρατία καθυστερεί τις κινήσεις της και πως προχωράει πιέζοντας για να γίνουν σημαντικά έργα υποδομής και να λυθούν προβλήματα δεκαετιών.

Από αυτοψία μου στην περιοχή πληροφορήθηκα ότι μία μέρα πριν χτυπήσει ο Ιανός εμφανίστηκαν στην Κινέτα τρεις τσάπες στο ρέμα της Πίκας που έπνιξε πέρσι την περιοχή.

Διαπίστωσα επίσης ότι από την περσινή καταιγίδα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα για να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές και σπίτια της περιοχής. Δεν έχουν καν διανοιχτεί τα ρέματα από τα φερτά υλικά, μαζί και αυτό της Πίκας. Δεν έχει αποκατασταθεί η γέφυρα της Παλιάς Εθνικής Οδού. Επιπλέον, έγινε σαφές φέτος ότι δεν υπήρξε καμιά εργολαβία διάνοιξης ρεμάτων από την Περιφέρεια. Σε μια νέα θεομηνία η κατάσταση θα είναι πιο επικίνδυνη από πέρσι. Η διάνοιξη ρεμάτων δεν χρειάζεται μελέτες.

Σημειώνω, επίσης, ότι έχουν εμφανιστεί παράνομες χωματερές, «προσωρινές» περιβαλλοντικές και υγειονομικές βόμβες που όλο και μεγαλώνουν, και χωρίς καμιά μέριμνα απομάκρυνσης. Η Κινέτα έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη της.

Ανάλογες αμφιβολίες υπάρχουν για απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα ρέματα Εσχατιάς και Καναπίτσας του Δήμου Φυλής και για τη συνολική πρόοδο των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στη Μάνδρα.

Σε συνέχεια των παραπάνω Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Έχοντας ως δεδομένο ότι μόλις εκκίνησαν οι μελέτες για τη διευθέτηση των πέντε ρεμάτων της Κινέτας και με την υποψία ότι τα έργα αποκατάστασης αργούν πέρα από κάθε προηγούμενο, πότε τοποθετούν την ολοκλήρωση των έργων για πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση της Κινέτας; Γιατί δεν προχωρούν άμεσα στο ελαφρύ έργο του καθαρισμού του ρέματος της Πίκας και των υπολοίπων ρεμάτων; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των εργασιών και για όλα τα στάδια της διευθέτησης του συνόλου των ρεμάτων; Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός τους και το επιχειρησιακό σχέδιο για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική και τις παρεμβάσεις στη Φυλή και στην Μάνδρα;

2) Έναν χρόνο μετά την πλημμύρα που προκάλεσε το σύστημα ‘Γηρυόνης’ στην Κινέτα, με τους πλημμυροπαθείς της περιοχής να έχουν μείνει ακάλυπτοι ως προς τις δευτερεύουσες κατοικίες, τις αποθήκες και τις επιχειρήσεις τους και εφόσον την Παρασκευή εξαγγέλθηκε πληρέστερο πακέτο μέτρων αποκατάστασης των πληγέντων από τον Ιανό, σχεδιάζουν να καλύψουν εξίσου και τους πλημμυροπαθείς στην Κινέτα?

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Τσίπρας