ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/10/2020

Όλγα Γεροβασίλη: Με «θεάματα» και αυταρχισμό το «success story» της ΝΔ

Όλγα Γεροβασίλη: Με «θεάματα» και αυταρχισμό το «success story» της ΝΔ



Συνέντευξη της Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Άρτας, στο iEidhseis.gr και στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

• Πώς κρίνετε τις συστάσεις του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς για ένδειξη αλληλεγγύης;

Ο κ. Μητσοτάκης “πωλούσε” στην κοινωνία μέχρι πρόσφατα πως είχε φτιάξει τον ελληνικό “Λευκό Οίκο” για να μπορεί να συντονίζει – υποτίθεται – το κυβερνητικό έργο. Τώρα που τα πράγματα δυσκολεύουν και η “αριστεία” και τα success stories μας τελείωσαν, έχουν αρχίσει οι γκρίνιες και τα αλληλοκαρφώματα. Αυτή δεν είναι εικόνα υπουργικού συμβουλίου αλλά φεουδαρχών που παλεύουν για το δημόσιο χρήμα και την επανεκλογή τους.
Σε αυτή την “ωραία” ατμόσφαιρα, που ο ένας αδειάζει τον άλλο για τις μάσκες, τα hot spot, τα εθνικά θέματα και τα…σταυροκοπήματα, ο “αυτοκράτορας” αποδεικνύεται ολόγυμνος
 
Σε αυτή την “ωραία” ατμόσφαιρα, που ο ένας αδειάζει τον άλλο για τις μάσκες, τα hot spot, τα εθνικά θέματα και τα…σταυροκοπήματα, ο “αυτοκράτορας” αποδεικνύεται ολόγυμνος. Αν το “επιτελικό κράτος” του δεν ήταν τόσο δαπανηρό, η συγκεκριμένη σύσταση θα αποτελούσε έμπνευση για επιθεώρηση. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που το σύνολο της πολιτικής του δίνει το ακριβώς αντίθετο σήμα.
Αυτή δεν είναι εικόνα υπουργικού συμβουλίου αλλά φεουδαρχών που παλεύουν για το δημόσιο χρήμα και την επανεκλογή τους
 
• Είχαμε και το πρόβλημα με το κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ, όπου τελικά αφαιρέθηκε ο χαρακτηρισμός του όρου «ιστορικός» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ οι τρεις συμφωνίες για τη Βόρειο Μακεδονία, παρότι κατατέθηκαν στη Βουλή, δεν έρχονται προς ψήφιση. Σε τι βαθμό είναι το πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ, σύμφωνα με την εκτίμησή σας;

Δυστυχώς, η έλλειψη υπευθυνότητας και σοβαρότητας ακόμα και στα εθνικά θέματα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία δεν αποτελεί καλό σημάδι. Ιδιαίτερα όταν αποδεικνύεται πως αυτή η κυβέρνηση προβαίνει σε εν κρυπτώ κινήσεις στις συνεννοήσεις της με τον Τούρκο Πρόεδρο και ο ελληνικός λαός μαθαίνει τα αποτελέσματά τους από τα διεθνή μέσα. Για τον κ. Μητσοτάκη μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα η διόρθωση α-λα “γράψε – σβήσε” ενός κοινού ανακοινωθέντος με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ίσως το “μεγαλείο” της διακυβέρνησής του να τον εμποδίζει να δει τις συνέπειες της μικροπολιτικής διαχείρισης ανάλογων ζητημάτων σε παγκόσμια “ζωντανή” μετάδοση.
Όσο όμως και να θέλει ο κ. Μητσοτάκης να λησμονηθεί η πολιτική απάτη με τη στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε καν οι ίδιοι οι εσωκομματικοί του “φίλοι” δεν θα τον αφήσουν. Τόσος λαϊκισμός, τοξικότητα και διχασμός επενδύθηκε στην κατασυκοφάντηση της πρωτοβουλίας μας για τη σύναψη της ιστορικής αυτής συμφωνίας και για την εκλογή του κ. Μητσοτάκη. Τόσες καριέρες χτίστηκαν πάνω στην εκμετάλλευση αυτού του ζητήματος στη σκληρή δεξιά, την ακροδεξιά και τις παραφυάδες τους, που με τόση σπουδή αυτός αγκάλιασε πριν τις εκλογές.
Όσο και να θέλει ο κ. Μητσοτάκης να λησμονηθεί η πολιτική απάτη με τη στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε καν οι ίδιοι οι εσωκομματικοί του “φίλοι” δεν θα τον αφήσουν.
 
Αυτά όμως είναι θέματα που θα τα δουν στη δεξιά πολυκατοικία με τα ακροδεξιά πανωσηκώματα. Όμως, η Κ.Ο. της ΝΔ που στην αντιπολίτευση σκιρτούσε από ρίγη συγκίνησης σε κάθε πατριδοκάπηλη κορώνα του αρχηγού της, θα κληθεί να πάρει θέση στο ίδιο ζήτημα. Όλες και όλοι οι βουλευτές της θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα: να βροντοφωνάξουν “Ναι” και να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό που ενέπαιξαν και το ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του που κατασυκοφάντησαν με τον πλέον αήθη τρόπο, ή να πουν όχι και να παραιτηθούν διατηρώντας τουλάχιστον την πολιτική αξιοπιστία τους.

• Τελευταία, επίσης, παρατηρείται μια, κατά πολλούς, επιθετικότητα της αστυνομίας σε διαδηλωτές. Υπήρξατε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θα ήθελα το σχόλιό σας…

Από το βράδυ των εκλογών κάποιοι από την κυβερνητική πλειοψηφία και τους υποστηρικτές της, πανηγύριζαν πως θα “λυθούν χέρια”. Τα χέρια “λύθηκαν” με κυβερνητική εντολή και πρόσχημα τα Εξάρχεια. Ως πρώην Υπουργός αυτού του τόσο ευαίσθητου πεδίου πολιτικής, γνωρίζω πως τα επιχειρησιακά σχέδια και οι υπηρεσιακές προτεραιότητες διαμορφώνονται βάσει της βούλησης της πολιτικής ηγεσίας.
Από την πρώτη μέρα, ο τρόπος δράσης της ελληνικής αστυνομίας καταδεικνύει τον αυταρχισμό ως πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής η οποία μάλιστα υλοποιείται μέσα από τις επιχειρήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα για να καλύψει την απογοήτευση του «σκληρού» ακροατηρίου του κ. Μητσοτάκη. Μέσα στις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του, λοιπόν, “θαυμάσαμε” από τους τηλεοπτικούς δέκτες την εισβολή της αστυνομίας σε κινηματογράφους, τη “φιλική επίσκεψή” της σε κέντρα διασκέδασης και στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ, τα ξεγυμνώματα διαδηλωτών, τις εργασίες φανοποιίας σε οχήματα νησιωτών, ακόμα και την έφοδο με πλήρη εξάρτυση σε ελληνικά πανεπιστήμια. Μπορεί να μην μειώνεται η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα, αλλά η κυβέρνηση προσφέρει ένα ιδιότυπο ριάλιτι αυταρχισμού προς τέρψιν του ακροατηρίου της. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι λοιπόν: άρτο μην περιμένετε… αν θέλετε θεάματα, προσφέρουμε πλουσιοπάροχα!
Μπορεί να μην μειώνεται η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα, αλλά η κυβέρνηση προσφέρει ένα ιδιότυπο ριάλιτι αυταρχισμού προς τέρψιν του ακροατηρίου της. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι λοιπόν: άρτο μην περιμένετε… αν θέλετε θεάματα, προσφέρουμε πλουσιοπάροχα!
 
• Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αφήνει να εννοηθεί πως στόχος της είναι να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Εκτιμάτε ότι κρατά ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ή πρώτος αντίπαλος παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας;

Η στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ σε κρίσιμα ζητήματα όπως η απλή αναλογική, η Συμφωνία των Πρεσπών, η λειτουργία της προανακριτικής για τη Novartis και αλλού, έδινε, μέχρι ένα σημείο τουλάχιστον, πως δεν εννοούσε να αποχωριστεί το ρόλο του συγκυβερνήτη της δεξιάς. Υπάρχουν ορισμένα αδιόρατα σημάδια αλλαγής αυτής της τακτικής, αλλά τίποτα ακόμη δεν αποδεικνύει την αλλαγή στρατηγικής και την ουσιαστική στήριξη μιας προοδευτικής ατζέντας από το ΚΙΝΑΛ.
Η στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ σε κρίσιμα ζητήματα όπως η απλή αναλογική, η Συμφωνία των Πρεσπών, η λειτουργία της προανακριτικής για τη Novartis και αλλού, έδινε, μέχρι ένα σημείο τουλάχιστον, πως δεν εννοούσε να αποχωριστεί το ρόλο του συγκυβερνήτη της δεξιάς
 
Σε κάθε περίπτωση οι προοδευτικοί πολίτες έχουν αναδείξει το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως την κύρια δύναμη έκφρασης των επιδιώξεων και των ανησυχιών τους. Ως αξιωματική αντιπολίτευση δραστηριοποιούμαστε σε όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής για τη νίκη της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Σε αυτή την προσπάθεια εξακολουθεί να ισχύει η πρόσκληση συστράτευσης σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, οι οποίοι και ανταποκρίνονται δείχνοντας εμπιστοσύνη στις προτάσεις μας.

• Και ο ΣΥΡΙΖΑ κυρία Γεροβασίλη; Τι είδους αντιπολίτευση πρέπει να κάνει;

Η ένταση της δράσης μας εντός και εκτός Βουλής δεν περιορίζεται στην ανάδειξη της ανικανότητας και της επικινδυνότητας αυτής της κυβέρνησης. Είναι σημαντικό, μέσα στο πέπλο σιωπής που απλώνει η «λίστα Μητσοτάκη – Πέτσα», να φωτιστεί ο αυταρχισμός, η αλαζονεία και ο κυνισμός της Νέας Δεξιάς. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτοί που επιδόθηκαν 4,5 χρόνια σε έναν άνευ προηγουμένου λαϊκισμό, που δημαγώγησαν στο όνομα της αριστείας και κατέφυγαν στην πατριδοκαπηλία, είχαν ως αποκλειστικό στόχο την καρέκλα της εξουσίας. Πως ήθελαν πάση θυσία να διαδεχθούν μια υπεύθυνη κυβέρνηση που θα άφηνε επαρκή μέσα για την άσκηση μιας πραγματικά ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής. Έτσι, πέτυχαν εξαπατώντας ανενδοίαστα την ελληνική κοινωνία, να επιδοθούν εκ νέου στην λαφυραγώγηση της χώρας και του πλούτου που η κοινωνία σώρευσε με ιδρώτα και πόνο.
Αυτό όμως είναι το ένα μέρος της αποστολής μας. Το άλλο είναι να πείσουμε, σε πείσμα της συντηρητικής παράταξης πως δεν είμαστε ίδιοι. Να θυμίσουμε πως ακόμα και σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, κατορθώσαμε να στηρίξουμε την κοινωνία και να δώσουμε λύση στο αδιέξοδο της χρεοκοπίας που μας οδήγησε το παλαιό πολιτικό σύστημα και οι πρακτικές του. Πως η χώρα ανέκτησε τη διεθνή της υπόσταση και εδραίωσε τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας. Ταυτόχρονα, μέσω του μετασχηματισμού και της διεύρυνσής μας επιτυγχάνουμε τον εμπλουτισμό και την εμβάθυνση των ιδεών και των δυνατοτήτων μας. Έτσι, μπορούμε να μετουσιώσουμε την εμπειρία και γνώση της κυβερνώσας αριστεράς σε ένα νέο προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης, για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

• Θα συνεχίσετε δηλαδή ή όχι να αποκαλείτε τον πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα»;

Δυστυχώς τίποτα από όσα πράττει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν μας βοηθά να αλλάξουμε γνώμη.
Πραγματικά, πώς μπορείς να χαρακτηρίσεις ένα πρωθυπουργό ο οποίος επιστρέφει από μία Σύνοδο Κορυφής σαν αυτή της Πέμπτης με τα χέρια εντελώς άδεια και προσποιείται πως έχει κατακτήσει τα πάντα; Το να τον αποκαλέσει κάποιος άλλος αφελή, που προσωπικά δεν το πιστεύω, είναι ακόμη χειρότερο. Το πρόβλημα, πάντως, για τον ίδιο είναι, πως, παρά την απίστευτη επικοινωνιακή επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και χρηματοδοτείται με δημόσιο χρήμα για ιδιοτελή συμφέροντα, ολοένα και περισσότεροι πείθονται για το ρόλο του.

• Σε τυχόν παραβίαση των αποφάσεων και των κανόνων που αποφασίζουν τα συλλογικά όργανα, θα λάβετε και πειθαρχικά μέτρα; Ποια είναι η ιεράρχησή τους; Φτάνουν έως και διαγραφές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένας οργανωμένος πολιτικός φορέας, ο οποίος έχει κατοχυρώσει τον εσωκομματικό διάλογο. Οι αρχές και η ιστορία μας καταδεικνύουν τις δυνατότητες της συνθετικής, δημοκρατικής λειτουργίας μας. Μέσα από συγκρούσεις και συνθέσεις κατορθώσαμε να δώσουμε λύσεις και προοπτική, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.
Τα όργανα του κόμματος λειτουργούν και ενθαρρύνουν τη διατύπωση κριτικής και προτάσεων. Αυτές οι διαδικασίες είναι ανοιχτές και οδηγούν στην δημοκρατική λήψη αποφάσεων. Μπορεί να υπάρξουν και περιπτώσεις που αυτές οι αποφάσεις μπορεί να παρερμηνεύονται.
Ενδεχομένως κάποιες δηλώσεις να διαταράσσουν τη συνέχεια της επικοινωνίας με την κοινωνία, αμφισβητώντας τη συνέπεια των θέσεών μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να υπάρχουν μηχανισμοί ανατροφοδότησης και επικοινωνίας οι οποίοι θα αίρουν τις όποιες παρεξηγήσεις με αμεσότητα και σαφήνεια.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ