05/10/2020

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: «Πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες»

Στο άρθρο 8 της υπ. Αριθμόν Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 3780/20), μεταξύ άλλων, ορίζονται οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου. Επίσης, προβλέπεται η παρακολούθηση μαθημάτων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όσους μαθητές απουσιάζουν εντασσόμενοι σε ευπαθείς ομάδες.
Η ως άνω ΚΥΑ δημοσιεύτηκε 8/9/2020 και η έναρξη της σχολικής περιόδου πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου. Παρότι έχουν παρέλθει 27 μέρες από τη δημοσίευση της ΚΥΑ και 21 μέρες από το άνοιγμα των σχολείων, πληθαίνουν οι καταγγελίες γονέων από όλη την Ελλάδα με παιδιά μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα οποία δεν παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.
Τα παιδιά αυτά, εξαιτίας της έλλειψης έγκαιρης και συντονισμένης οργάνωσης από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, στερούνται το δημόσιο αγαθό της παιδείας. Ενώ η παρατεταμένη απουσία τους από το εκπαιδευτικό σύστημα, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.
Επειδή προτεραιότητα του κράτους πρέπει να είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Επειδή η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτή.
Επειδή η πολιτεία οφείλει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην διακόπτεται η εκπαίδευση των παιδιών, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και προσωπικότητας.

Ερωτάται η κα. Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο αριθμός των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε όλη την Επικράτεια και πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως; Σε πόσα και ποια σχολεία εφαρμόζεται το εν λόγω μέτρο;
2. Τι προσφέρθηκε σε αυτά τα παιδιά σε όλη αυτή την περίοδο από την έναρξη της σχολικής περιόδου στις 14 Σεπτεμβρίου;
3. Ποιες είναι οι ανάγκες τους σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ποιες από αυτές καλύπτει το Υπουργείο Παιδείας;
4. Πόσοι είναι οι καθηγητές, μόνιμοι ή αναπληρωτές, που διατέθηκαν για την τηλεκπαίδευση μαθητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες; Έχουν και οι ίδιοι εκπαιδευτεί καταλλήλως για την άσκηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;
5. Με ποιο πρόγραμμα πραγματοποιείται η τηλεκπαίδευση; Μέσω του προγράμματος της Cisco, της οποίας οι προδιαγραφές ελέγχονται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία έχει δώσει 3μηνη προθεσμία συμμόρφωσης στο Υπουργείο Παιδείας για να διορθώσει την απώλεια προσωπικών δεδομένων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης