ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/10/2020

Ερώτηση 39 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: "Τραγική κατάσταση δεκάδων χιλιάδων αναπήρων εν μέσω πανδημίας μιας και είναιχωρίς προνοιακά αναπηρικά επιδόματα τα οποία δικαιούνται, εξ αιτίας τραγικών παραλείψεων της κυβέρνησης"

Ερώτηση 39 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:



Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Αναπληρωτή Τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών Θεανούς Φωτίου. Θέμα της η τραγική κατάσταση δεκάδων χιλιάδων αναπήρων εν μέσω πανδημίας μιας και είναι χωρίς προνοιακά αναπηρικά επιδόματα τα οποία δικαιούνται, εξ αιτίας τραγικών παραλείψεων της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνουν:

 

- Τα ΚΕΠΑ, που αποδίδουν στους ανάπηρους το ποσοστό αναπηρίας τους, ανέστειλαν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

 

- Με νόμο παρατάθηκαν μέχρι 31/10/2020 όσα επιδόματα είχαν λήξει και χρειάζονταν ανανέωση εφόσον η σχετική αίτηση είχε ήδη υποβληθεί από τους δικαιούχους στα ΚΕΠΑ πριν την έναρξη της καραντίνας.

 

- Καμία πρόβλεψη δεν είχε υπάρξει για του ανάπηρους που είχαν υποβάλει για πρώτη φορά αιτήσεις για χορήγηση αναπηρικού επιδόματος.

 

- Κατά την ημέρα κύρωσης της σχετικής ΠΝΠ στη Βουλή (29/5), η κυβέρνηση δήλωσε ότι υπήρχαν στα ΚΕΠΑ 8.000 εκκρεμείς υποθέσεις πρώτης χορήγησης προνοιακού επιδόματος και ότι υπολόγιζαν να τις ολοκληρώσουν μέχρι τέλος του Ιουνίου.

 

- Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι τα στοιχεία αυτά ήταν λανθασμένα και ότι είχαν συσσωρευτεί 18.000 αιτήσεις. επειδή, στατιστικά, το 75% των αιτήσεων εγκρίνονται, πρότεινε, από την αρχή της πανδημίας, να δοθεί σε όλους αυτούς τους αιτούντες άμεσα το επίδομα, χωρίς εξέταση από τα ΚΕΠΑ, εφ’ όσον είχαν πλήρη φάκελο στον ΟΠΕΚΑ. Το πιθανό ποσό των αχρεωστήτως καταβληθέντων δεν θα ήταν πάνω από 1,8 εκ. το μήνα. Η κυβέρνηση εκώφευσε σε αυτή την πρόταση.

 

- Σήμερα, 5 μήνες μετά την επανέναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ, υπάρχουν σε εκκρεμότητα στα ΚΕΠΑ 12.800 αιτήσεις για πρώτη χορήγηση επιδομάτων και 13.600 αιτήσεις για ανανέωση χορηγούμενων επιδομάτων, σύνολο 26.400 εκκρεμείς υποθέσεις που περιμένουν να κριθούν για να λάβουν το επίδομα το οποίο, για πολλούς ανάπηρους, αποτελεί και το μόνο τους εισόδημα.

 

- Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ «πάγωσε» τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τον «ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου» και την ηλεκτρονικοποίηση όλης της διαδικασίας απονομής των προνοιακών επιδομάτων.

 

- Υπάρχουν αθρόες περιπτώσεις που, ενώ υποτίθεται ότι η ειδοποίηση για το ραντεβού με τις υγειονομικές επιτροπές κοινοποιείται με SMS, mail ή τηλέφωνο, οι αιτούντες δεν λαμβάνουν την ενημέρωση για το ορισμένο ραντεβού τους σε κανένα από τα τρία αυτά μέσα. Αποτέλεσμα είναι να μην παρουσιάζονται οι δικαιούχοι στα ραντεβού και, αν αυτό επαναληφθεί τρεις φορές, να ακυρώνεται η αίτησή τους

 

- Δεν κοινοποιείται ηλεκτρονικά στον ΟΠΕΚΑ από τα ΚΕΠΑ η γνωμοδότηση των υγειονομικών επιτροπών που οφείλει να εισαχθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου μέσα σε 10 ημέρες από την εξέτασή του, με αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται το επίδομα. Χρειάζεται να απευθύνονται στον ΟΠΕΚΑ οι ίδιοι οι δικαιούχοι

 

- Δικαιούχοι που έχουν κριθεί από τις υγειονομικές επιτροπές και τους έχουν ζητηθεί πρόσθετα δικαιολογητικά αδυνατούν να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες των ΚΕΠΑ, ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία για να τα προσκομίσουν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Τι θα κάνει για την άμεση διεκπεραίωση των 26.500 αιτημάτων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας που έχουν συσσωρευτεί στα ΚΕΠΑ;

2) Θα πολλαπλασιάσει τις Υγειονομικές Επιτροπές, για την ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων για εξέταση;

3) Προτίθεται να εξοπλίσει τα ΚΕΠΑ με τα απαραίτητα ηλεκτρονικά εργαλεία ώστε να λειτουργούν χωρίς τη φυσική επαφή με τους δικαιούχους και να διεκπεραιώνουν εξ αποστάσεως θέματα συνδεόμενα με την κρίση των υγειονομικών επιτροπών;

 

4) Θα αποκαταστήσει τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα απόδοσης των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, ώστε οι προβλεπόμενες διαδικασίες να γίνονται απρόσκοπτα στους ορισμένους χρόνους;

5) Θα προχωρήσει στη σταδιακή επέκταση, σε όλη την επικράτεια, του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου για την έκδοση απόφασης πρώτης χορήγησης ή ανανέωσης αναπηρικού επιδόματος;

6) Θα επεκτείνει πέραν της 31ης/10/2020, την παράταση χορήγησης επιδομάτων αναπηρίας που προβλέπει ο Ν. 4714/2020, δεδομένου ότι είναι αδύνατον μέχρι τότε να έχουν εγκριθεί τα συσσωρευμένα αιτήματα ανανέωσης των επιδομάτων;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι στο έλεος του Θεού εν μέσω πανδημίας, χωρίς προνοιακά αναπηρικά επιδόματα τα οποία δικαιούνται, εξ αιτίας τραγικών παραλείψεων της κυβέρνησης»

Τα ΚΕΠΑ, που αποδίδουν στους ανάπηρους το ποσοστό αναπηρίας τους, ανέστειλαν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, από τις 12/3/20. Με το Ν. 4714/2020, (τροποποιητικό του Ν. 4682/20 ο οποίος κύρωσε σχετική ΠΝΠ) παρατάθηκαν μέχρι 31/10/2020 όσα επιδόματα είχαν λήξει και χρειάζονταν ανανέωση εφόσον η σχετική αίτηση είχε ήδη υποβληθεί από τους δικαιούχους στα ΚΕΠΑ πριν την έναρξη της καραντίνας. Καμία πρόβλεψη δεν είχε υπάρξει για του ανάπηρους που είχαν υποβάλει για πρώτη φορά αιτήσεις για χορήγηση αναπηρικού επιδόματος.
Κατά την ημέρα κύρωσης της σχετικής ΠΝΠ στη Βουλή (29/5), η κυβέρνηση δήλωσε ότι υπήρχαν στα ΚΕΠΑ 8.000 εκκρεμείς υποθέσεις πρώτης χορήγησης προνοιακού επιδόματος και ότι υπολόγιζαν να τις ολοκληρώσουν μέχρι τέλος του Ιουνίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι τα στοιχεία αυτά ήταν λανθασμένα και ότι είχαν συσσωρευτεί 18.000 αιτήσεις, οι περισσότεροι δε από αυτούς τους αιτούντες δεν είχαν κανένα άλλο εισόδημα. Και επειδή, στατιστικά, το 75% των αιτήσεων εγκρίνονται, πρότεινε, από την αρχή της πανδημίας, να δοθεί σε όλους αυτούς τους αιτούντες άμεσα το επίδομα, χωρίς εξέταση από τα ΚΕΠΑ, εφ’ όσον είχαν πλήρη φάκελο στον ΟΠΕΚΑ. Το πιθανό ποσό των αχρεωστήτως καταβληθέντων δεν θα ήταν πάνω από 1,8 εκ. το μήνα. Η κυβέρνηση εκώφευσε σε αυτή την πρόταση.
Μετά την έναρξη επαναλειτουργίας των ΚΕΠΑ, στις 15/5 όμως, προστέθηκαν και νέα αιτήματα ανανέωσης και πρώτης χορήγησης επιδομάτων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των συσσωρευμένων υποθέσεων να εκτιναχθεί.
Σήμερα, 5 μήνες μετά την επανέναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ, υπάρχουν σε εκκρεμότητα στα ΚΕΠΑ 12.800 αιτήσεις για πρώτη χορήγηση επιδομάτων και 13.600 αιτήσεις για ανανέωση χορηγούμενων επιδομάτων, σύνολο 26.400 εκκρεμείς υποθέσεις που περιμένουν να κριθούν για να λάβουν το επίδομα το οποίο, για πολλούς ανάπηρους, αποτελεί και το μόνο τους εισόδημα. Και αυτό εν μέσω πανδημίας, με τους ανάπηρους να είναι από τους πλέον άμεσα απειλούμενους από τον κορωνοϊό και τις ανάγκες τους για να προστατευθούν πολύ αυξημένες.
Οι ρυθμοί σύγκλησης των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ είναι πολύ αργοί, με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση να παρατηρείται στην εξέταση, από επιτροπή, των ΑμεΑ που δεν μπορούν να μετακινηθούν και χρειάζονται κατ’ οίκον εξέταση από τις επιτροπές.
Παράλληλα όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ «πάγωσε» τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τον «ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου» και την ηλεκτρονικοποίηση όλης της διαδικασίας απονομής των προνοιακών επιδομάτων.
Το σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον ΟΠΕΚΑ στις αρχές του 2018 και επεκτάθηκε σταδιακά, με στόχο μέσα στο 2020 να καλυφθεί όλη η επικράτεια. Με αυτό, οι ανάπηροι δεν χρειάζεται να έχουν φυσική παρουσία σε υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ ή στα ΚΕΠΑ κατά την επεξεργασία των αιτημάτων τους για επιδόματα, πλην της ημέρας εξέτασής τους από την υγειονομική επιτροπή. Το «πάγωμα» αυτής της διαδικασίας καθιστά υποχρεωτική τη φυσική επαφή των δικαιούχων με τις υπηρεσίες, κάτι που εν μέσω κορωνοϊού αυξάνει τις δυσκολίες, τους κινδύνους και τις καθυστερήσεις.
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών ατόμων με αναπηρία που αναδεικνύουν τραγικά προβλήματα στη λειτουργία των ΚΕΠΑ, τα οποία σχετίζονται με την ελλιπή και κακή λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου για την έκδοση των προνοιακών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ ή με έλλειψη ψηφιακών μέσων επικοινωνίας του πολίτη με τα ΚΕΠΑ. Συγκεκριμένα:
1ον: Υπάρχουν αθρόες περιπτώσεις που, ενώ υποτίθεται ότι η ειδοποίηση για το ραντεβού με τις υγειονομικές επιτροπές κοινοποιείται με SMS, mail ή τηλέφωνο, οι αιτούντες δεν λαμβάνουν την ενημέρωση για το ορισμένο ραντεβού τους σε κανένα από τα τρία αυτά μέσα. Αποτέλεσμα είναι να μην παρουσιάζονται οι δικαιούχοι στα ραντεβού και, αν αυτό επαναληφθεί τρεις φορές, να ακυρώνεται η αίτησή τους
2ον: Δεν κοινοποιείται ηλεκτρονικά στον ΟΠΕΚΑ από τα ΚΕΠΑ η γνωμοδότηση των υγειονομικών επιτροπών που οφείλει να εισαχθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου μέσα σε 10 ημέρες από την εξέτασή του, με αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται το επίδομα. Χρειάζεται να απευθύνονται στον ΟΠΕΚΑ οι ίδιοι οι δικαιούχοι οι οποίοι έχουν δια ζώσης παραλάβει από τα ΚΕΠΑ τη γνωμοδότησή τους, για να την στείλουν, σκαναρισμένη με mail, ή προσερχόμενοι οι ίδιοι, ώστε να εγκριθεί το επίδομά τους.
3ον: Δικαιούχοι που έχουν κριθεί από τις υγειονομικές επιτροπές και τους έχουν ζητηθεί πρόσθετα δικαιολογητικά αδυνατούν να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες των ΚΕΠΑ, ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία για να τα προσκομίσουν.
Συγκεκριμένα, κατά τη φυσική τους προσέλευση στα ΚΕΠΑ, αφού δεν έχει προβλεφθεί δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής των εγγράφων με mail, τους απαγορεύεται να μπούνε στο κτίριο και τους συστήνεται να κλείσουν ραντεβού με τις υπηρεσίες. Ωστόσο, τα μεν τηλέφωνα δείχνουν διαρκώς κατειλημμένα ή δεν απαντούν, στις δε ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν υπάρχει η δυνατότητα αιτήματος για ραντεβού στα ΚΕΠΑ.
Αποτέλεσμα είναι ότι και περιπτώσεις που έχουν κριθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές παραμένουν σε εκκρεμότητα και οι ανάπηροι συνεχίζουν να μην λαμβάνουν το δικαιούμενο επίδομα, παραμένοντας ακάλυπτοι, άδηλο μέχρι πότε.
Επειδή οι ανάπηροι είναι εξ ορισμού από τις ομάδες που απειλούνται περισσότερο από τον κορωνοϊό,
Επειδή οι δικαιούχοι προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων είναι περισσότερο ευάλωτοι, δεδομένου ότι για πολλούς από αυτούς το επίδομα αυτό αποτελεί το μόνο εισόδημα για να επιβιώσουν
Επειδή αυτή τη στιγμή 26.500 ανάπηροι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα τους διασφαλίσει το προνοιακό επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ και κάθε μέρα προστίθενται νέοι,
Επειδή οι υπηρεσίες των ΚΕΠΑ, αντί να εντείνουν τους ρυθμούς εξέτασης των αιτημάτων των ΑμεΑ, υπολειτουργούν και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα που θα αναπληρώσουν τη φυσική επαφή με τους δικαιούχους στις διοικητικές τουλάχιστον διαδικασίες
Επειδή εκτός της καθυστέρησης, παρατηρούνται καθημερινά πολλά λάθη στην ενημέρωση των δικαιούχων για τα ραντεβού τους με τις υγειονομικές επιτροπές και στην κοινοποίηση των αποφάσεων των επιτροπών στον ΟΠΕΚ για την έκδοση του επιδόματος
Επειδή η διακοπή της πανελλαδικής επέκτασης του συστήματος της ηλεκτρονικής αίτησης του αναπήρου έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή της ξεπερασμένης μεθόδου της φυσικής επαφής με τις υπηρεσίες και δημιουργεί, εν μέσω κορωνοϊού, πρόσθετα προβλήματα και καθυστερήσεις
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Τι θα κάνει για την άμεση διεκπεραίωση των 26.500 αιτημάτων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας που έχουν συσσωρευτεί στα ΚΕΠΑ;
2) Θα πολλαπλασιάσει τις Υγειονομικές Επιτροπές, για την ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων για εξέταση;
3) Προτίθεται να εξοπλίσει τα ΚΕΠΑ με τα απαραίτητα ηλεκτρονικά εργαλεία ώστε να λειτουργούν χωρίς τη φυσική επαφή με τους δικαιούχους και να διεκπεραιώνουν εξ αποστάσεως θέματα συνδεόμενα με την κρίση των υγειονομικών επιτροπών;

4) Θα αποκαταστήσει τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα απόδοσης των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, ώστε οι προβλεπόμενες διαδικασίες να γίνονται απρόσκοπτα στους ορισμένους χρόνους;
5) Θα προχωρήσει στη σταδιακή επέκταση, σε όλη την επικράτεια, του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου για την έκδοση απόφασης πρώτης χορήγησης ή ανανέωσης αναπηρικού επιδόματος;
6) Θα επεκτείνει πέραν της 31ης/10/2020, την παράταση χορήγησης επιδομάτων αναπηρίας που προβλέπει ο Ν. 4714/2020, δεδομένου ότι είναι αδύνατον μέχρι τότε να έχουν εγκριθεί τα συσσωρευμένα αιτήματα ανανέωσης των επιδομάτων;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Φωτίου Θεανώ
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά – Κηλαηδόνη Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Ιωάννης
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Θεόδωρος Δρίτσας
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Εμμανουήλ
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Ιωάννης
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ