ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/10/2020

Κ. Αρβανίτης στο Kontra: Να αποβληθούν από το Ε/Κ και οι δύο εκλεγμένοι με την εγκληματική συμμορία

Κ. Αρβανίτης στο Kontra: Να αποβληθούν από το Ε/Κ και οι δύο εκλεγμένοι με την εγκληματική συμμορία



Σημεία συνέντευξης του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. – GUE/NGL του Ε/Κ στην εκπομπή Επί του Πιεστηρίου του τ/σ ΚΟΝΤΡΑ με τους Γιώργο Σιαδήμα και Αλέξανδρο Κλώσσα

Στην ανάγκη να αποβληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όχι μόνο ο καταδικασμένος Λαγός αλλά και ο έτερος εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της εγκληματικής συμμορίας Ευρωβουλευτής επέμεινε για μία ακόμη φορά ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας στο KontraChannel.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL συμμετείχε χτες Παρασκευή στο πολιτικό πάνελ της εκπομπής «Επί του Πιεστηρίου» με τους Γιώργο Σιαδήμα και Αλέξανδρο Κλώσσα, όπου εκτός από την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση και τις συνέπειές της για την πολιτική ζωή του τόπου αναφέρθηκε στην κυβερνητική σπέκουλα περί Ποινικού Κώδικα, αλλά και την προσπάθεια της Δεξιάς για «ολική επαναφορά» του Σαμαρικού αφηγήματος της θεωρίας των δύο άκρων ταυτίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή.

«Η δικαιοσύνη τα πήγε καλά. Και επειδή υπάρχει μία τάση να παίζουν τα κόμματα με τις αποφάσεις, η δικαιοσύνη στην Ελλάδα από το ‘74 και μετά είναι ανεξάρτητη. Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δίκασε, καταδίκασε και είναι σημαντικό που η απόφαση συνάδει με το δημόσιο αίσθημα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μιλάμε για μια εγκληματική οργάνωση η οποία καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη, τα κόμματα και τους δημοκράτες πολίτες», σχολίασε ο Κώστας Αρβανίτης αναφορικά με το αποτέλεσμα της δίκης της ΧΑ, και συνέχιζε δίνοντας ευρωπαϊκό πρόσημο στην ιστορική αυτή απόφαση: «Να σημειώσω ότι στην προκειμένη αυτό που έχει αξία είναι ότι οι δικαστές έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι νίκη της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση. Είναι η μεγαλύτερη τέτοια δίκη, μετά τη Νυρεμβέργη».

«Πρέπει να κάνουμε έναν σημαντικό διαχωρισμό. Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση ναζιστών. Άλλο η δεξιά, άλλο η ακροδεξιά, που ακραίες δεξιές φωνές βρίσκουμε και μέσα στη ΝΔ, και άλλο η ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Είναι διαφορετικά πράγματα, παρ’ όλο που υπάρχουν μεταξύ τους κάποια κοινά στοιχεία, που τα αφηγήματά τους είναι συγκοινωνούντα δοχεία».

Απαντώντας στη σπέκουλα περί πίεσης και καθυστερήσεων της δίκης, παρέπεμψε στους πρωταγωνιστές της: «ως προς αυτό εγώ ακούω τους πρωταγωνιστές της δίκης, δηλαδή τους συνηγόρους καταρχήν της οικογένειας Φύσσα, που λένε ότι η δίκη πάει σωστά. Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην αρχή, όπως θα θυμάστε, με τις αίθουσες. Όμως η δίκη ολοκληρώθηκε σωστά και έχει μια αδιαμφησβήτητη, έντιμη, σωστή απόφαση». Και συνέχισε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ ή οποιοδήποτε κόμμα παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, έχουμε θέμα με τη δημοκρατία. Κανένα κόμμα, κανένας πρωθυπουργός από το ‘74 δεν δικαιούται και δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Πιστεύω στην ελληνική δημοκρατία και τους θεσμούς της. Μπορεί να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα επί μέρους ζητήματα, όμως ή πιστεύουμε στις συντεταγμένες δημοκρατίες ή όχι. Αυτό το παιχνίδι που παίζεται ότι ο Σαμαράς το άρχισε και ο Μητσοτάκης το τέλειωσε είναι πολιτικά λάθος. Μπορεί σήμερα κάποιοι να χαίρονται, όμως θα το πληρώσουμε αύριο».

Για την απόπειρα της Δεξιάς να επαναφέρει στο προσκήνιο την θεωρία των δύο άκρων, ο Κώστας Αρβανίτης απάντησε στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ: «Οι θεωρίες των δύο άκρων μετατρέπουν την πολιτική ανάλυση σε σούπα. Με την ίδια λογική που “τσουβαλιάζονται” ανοίκειες μεταξύ τους πολιτικές δυνάμεις στο αφήγημα της ΝΔ, θα μπορούσα και εγώ να πω ότι αφού ο κ. Κύρτσος, πχ, ήταν εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ και τώρα είναι στις τάξεις της ΝΔ, αυτό σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης είναι φασίστας. Δεν μου αρέσει αυτή η λογική, δεν λέει τίποτα. Αν βγει ένας φασίστας και πει “ο ήλιος βγαίνει από την Ανατολή” και βγει και ένας Αριστερός και πει “ο ήλιος βγαίνει από την Ανατολή”, το να προσπαθεί κανείς να τους εξισώσει πολιτικά είναι στα όρια της προβοκάτσιας. Στην Αθήνα πάλι σήμερα προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο το καταδικασμένο αφήγημα της θεωρίας των 2 άκρων».

Για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στη μάχη που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει στο νέο Ευρωκοινοβούλιο από την αρχή της θητείας του και όχι κατόπιν εορτής κατά της παρουσίας των ναζί Ευρωβουλευτών: «Εμείς από την πρώτη στιγμή, GUE/NGL& ΣΥΡΙΖΑ, κάναμε διαμαρτυρία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο φωνάζοντας «Έξω οι Ναζί απ’ την Ευρωβουλή. Πρώτοι εμείς βγάλαμε ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της δίκης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, από τον θεσμικό του ρόλο ως αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, έστειλε επιστολή στον Σασόλι ζητώντας να αποβληθούν οι δύο ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής. Δεν περνάνε αυτά στα ΜΜΕ. Έβλεπα σήμερα και στην ΕΡΤ ακόμα για τη φοβερή, όπως λένε, παρέμβαση του Βέμπερ. Σωστά έπραξε ο Βέμπερ και ο Ανδρουλάκης και το ΚΚΕ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρωταγωνιστής στο αντι-ναζί μέτωπο στην Ευρωβουλή. Τελεία και παύλα».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποπομπής των ευρωβουλευτών της ΧΑ από το ΕΚ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία θα κινηθεί γρήγορα, καθώς όλο το δημοκρατικό τόξο πιέζει γι’ αυτό: «Να συμπληρώσω ότι οι διαδικασίες θα πάνε γρήγορα και υπάρχουν πιέσεις όλων των πολιτικών ομάδων προς τον κ.Σασόλι ώστε αυτός να πιέσει προς την αρμόδια επιτροπή και να πάει η διαδικασία όλο και πιο γρήγορα. Μες στον Οκτώβριο θα έχουμε λύση».

Την αναγκαιότητα καθολικής αποπομπής της Χρυσής Αυγής από το ΕΚ ως κόμμα, και όχι απλή αντικατάσταση των δύο ΕΒ με δύο άλλους έθιξε στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Και μέσα στους Έλληνες Ευρωβουλευτές υπάρχουν ακροδεξιοί. Έχουμε την Ελληνική Λύση. Είναι ακραίοι δεξιοί. Όμως οι χρυσαυγίτες είναι ναζί, εγκληματική οργάνωση. Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για τον Λαγό αλλά και για τον άλλον ευρωβουλευτή, τον Κωνσταντίνου, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης ήταν κι αυτός, ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη. Και δεν μιλάμε για ένα κόμμα, που περιλαμβάνει στα ψηφοδέλτιά του και άτομα εκτός της οργάνωσης. Όποιος συμπεριλαμβανόταν στο ψηφοδέλτιο ήταν μέλος του διευθυντηρίου. Το ζήτημα είναι τί θα γίνει με αυτούς τους δυο ναζί ευρωβουλευτές που εξελέγησαν με ψηφοδέλτιο εγκληματικής οργάνωσης. Δεν μιλάμε για ένα ατόπημα που στέλνει τον ΕΒ στην επιτροπή δεοντολογίας. Πρέπει να χάσουν τις έδρες, όχι να φύγουν αυτοί και να έρθουν δύο άλλοι χρυσαυγίτες».

Για τη σπέκουλα περί Ποινικού Κώδικα: «Είναι εύκολο να λέμε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα, αλλά να βλέπουμε και την ουσία. Ο ΠΚ έπρεπε να αλλάξει, γιατί ήταν απαρχαιωμένος. Υπήρχε μια επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ο νέος ΠΚ κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, σε ένα άρθρο. Οι όποιες αλλαγές πάνω στα επί μέρους αυτής της πρότασης θα έπρεπε να ακολουθήσουν στη συνέχεια. Ο ΠΚ έδινε δίκαιο στο πλήθος του λαού, και έπρεπε να αλλάξει. Αν ακούσετε τον κ. Καμπαγιάννη, τους δικηγόρους της υπεράσπισης, θα δείτε ότι δεν εντοπίζουν αυτό το θέμα στον νέο ΠΚ. Αυτό το αναδεικνύουν ως θέμα οι «μπαμπάδες» της απόφασης. Να δούμε τις αποφάσεις της Δευτέρας, και πιο ακριβώς θα είναι το τοπίο. Όλο αυτό δεν είναι παρά μια επικοινωνιακή φούσκα τριών ημερών, που μας πονάει πολύ γιατί μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας γίνεται πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Και αυτό είναι ιστορικό λάθος για όλο το πολιτικό σύστημα».

Για τη συγκυρία της παραίτησης Κοντονή: «Εκτιμώ πως ο κ. Κοντονής έκανε λάθος ως προς αυτό, και φυσικά ως προς τον χρόνο που επέλεξε να κάνει ό,τι έκανε. Ήθελε να γίνει πρωταγωνιστής άνευ αιτίας, η συγκριμένη παρέμβαση του ήταν στα όρια της προβοκάτσιας.»

«Όποιος διαφωνεί ή έχει άλλες απόψεις, ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, τις εκφράζει στα όργανα που λειτουργούν δημοκρατικά. Χάνουμε το μεγάλο θέμα, την ιστορική και μεγαλειώδη απόφαση για τη ΧΑ».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην όψιμη ικανοποίηση όσων προσπαθούν να καρπωθούν το αποτέλεσμα της δίκης από την πλευρά της Δεξιάς και του Συστήματος: «Όσον αφορά τους κομματικούς “μπαμπάδες” που σπεύδουν να καρπωθούν το αποτέλεσμα της δίκης, να σας θυμίσω ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι η ΧΑ δεν είναι πρόβλημα για την χώρα, και ότι η βία στην Ελλάδα προέρχεται από την αριστερά. Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι της φέρονται με το σεις και με το σας. Ο κ. Βορίδης ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί τους. Ο Άδωνις είχε πει ότι καλύτερα το παιδί του να βγει Χρυσαυγίτης παρά Συριζαίος και κομμουνιστής. Ο Αμβρόσιος, ότι είναι το στολίδι της ελληνικής δημοκρατίας. Δημοσιογράφοι, που τους καλούσαν στα κανάλια και τους έκαναν περσόνες, και μαθαίναμε για τις κουμπαριές του Κασιδιάρη και τα fakenews ότι πέρναγαν τις γιαγιάδες στον δρόμο, που μιλούσαν για τη σοβαρή Χρυσή Αυγή που θα βοηθούσε ενδεχομένως το πολιτικό σύστημα να προστατευτεί από “Συριζομαδούρους…” Ο ναζισμός είναι το όπλο ενός κυρίαρχου συστήματος. Το χρησιμοποιούν όποτε θέλουν και το μαζεύουν όταν δεν τους βολεύει. Από το ‘35 το παιχνίδι είναι ίδιο. Σήμερα έχουμε μια πολύ μεγάλη απόφαση και όποιος το αμφισβητεί, τον διαψεύδει η ιστορία».

Κλείνοντας, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στο δράμα των προσφύγων της δομής του Καρά Τεπέ, οπού, στην πρώτη βροχή, και όπως είχε προειδοποιήσει και ο ίδιος, πλημμύρισαν τα πάντα: «Είχε έρθει ο κ. Σχοινάς στη GUE/NGL να δώσει εξηγήσεις για το απαράδεκτο σχέδιο μετανάστευσης που έφερε. Και είπε ότι αλλάζουμε την κουρελού του Δουβλίνου και την κάνουμε κόσμημα. Πνίγηκε το κόσμημα και ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής μέσα στη λάσπη του Καρά Τεπέ. Είχαμε βρεθεί εκεί με αποστολή της GUE και είχαμε προειδοποιήσει ότι στην πρώτη βροχή οι άνθρωποι θα πνιγούν από τον βοριά και τη λάσπη. Και δεν είναι θέμα προχειρότητας λόγω έλλειψης χρόνου. Η νέα δομή του Μηταράκη στο Κλειδί, είναι το ίδιο πράγμα. Η πολιτική τους εγκλωβίζει τη χώρα».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ