11/10/2020

Δημ. Παπαδημούλης: Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απολύτως σαφής και ρεαλιστική, δεν γίνονται περισσότερα πράγματα με λιγότερα χρήματα

Για την επίτευξη συμφωνίας πρέπει να μετακινηθεί και το Συμβούλιο με μία εποικοδομητική διάθεση συμβιβασμού

Προς το εθνικό συμφέρον οι διεκδικήσεις και η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Δεν έχουμε λόγο να ταυτιζόμαστε με τη γερμανική Προεδρία

Με τις διεθνείς προβλέψεις για ύφεση 9,5% για το 2020, το δημόσιο χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ και την ανάκαμψη να αργεί, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ενός de facto ή de jure νέου μνημονίου

Συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στην εκπομπή της ΕΡΤ-1, «Συμβαίνει στην Ευρώπη», για τις διαπραγματεύσεις για τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ-1, «Συμβαίνει στην Ευρώπη» (Γ. Παπαγεωργίου / Κλ. Νικολάου) έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ασκώντας κριτική στα περί δήθεν μαξιμαλιστικών θέσεων και διεκδικήσεων από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε πως «δεν μπορούμε με τόσο μεγάλη ευκολία να μεταφέρουμε ως θέσφατο την γραμμή της γερμανικής Προεδρίας», στηλιτεύοντας την προσπάθεια που εκπορεύεται με διάφορους μηχανισμούς από τη γερμανική Προεδρία να εμφανίσει τους ευρωβουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος - από την Δεξιά έως την Αριστερά – ως μαξιμαλιστές, παράλογους και υπαίτιους της καθυστέρησης στην επίτευξη συμφωνίας.

«Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι απολύτως σαφήςκαι ρεαλιστική» δήλωσε ο Δημ. Παπαδημούλης και εκφράζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τις 5 Πολιτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους μέχρι και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: «Δεν γίνονται περισσότερα πράγματα με λιγότερα χρήματα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να γίνει καλύτερη, ισχυρότερη και να έρθει πιο κοντά στους πολίτες, με ένα προϋπολογισμό μόλις στο 1% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ».

«Τα κονδύλια που ενέκρινε το Συμβούλιο είναι ένα θετικό βήμα, αλλά ανεπαρκή μπροστά στο μέγεθος της υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης» δήλωσε ο Δημ. Παπαδημούλης, ξεκαθαρίζοντας πως «ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλουμε και διεκδικούμε έναν ισχυρότερο και πιο φιλόδοξο Κοινοτικό Προϋπολογισμό. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής που έκοψε όλα τα κονδύλια του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη στήριξη της δημόσιας υγείας. Αυτή αποτελεί κεντρική γραμμή».

Για την προοπτική επίτευξη συμφωνίας, προκειμένου να εκταμιευτούν τα κοινοτικά κονδύλια προς τα κράτη μέλη, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη, ο Δημ. Παπαδημούλης επεσήμανε πως «πρέπει να μετακινηθεί και το Συμβούλιο με μία εποικοδομητική διάθεση συμβιβασμού - και όχι να κατηγορείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψευδή επιχειρήματα. Μέχρι τώρα το Συμβούλιο δεν έχει μετακινηθεί καθόλου».

Όσον αφορά τηνκεντρική θέση της Ελλάδας υπογράμμισε την ανάγκη να είναι σε ευθεία γραμμή με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δεν έχουμε λόγο να ταυτιζόμαστε με τη γερμανική Προεδρία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τις διεθνείς προβλέψεις να κάνουν λόγο για ύφεση 9,5% στην ελληνική οικονομία για το 2020 -μία από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και την ανάκαμψη να καθυστερεί, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε τον κίνδυνο για μια νέα κρίση χρέους στην Ελλάδα: «Το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ. Κι επειδή η ανάκαμψη αργεί, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ενός de facto ή de jure νέου μνημονίου – κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποσοβήσουμε. Δεν έχουμε το περιθώριο για νέες περιπέτειες». Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να ετοιμάσει και να παρουσιάσει, επιτέλους, το σχέδιο για την ελληνική οικονομία.