12/10/2020

Χ. Καφαντάρη: Εφαρμογή πολιτικών πρόληψης, «αντίδοτο» στην κλιματική κρίση

Άρθρο της Βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στο tvxs.gr

Στην Ελλάδα ο θερμός, σχετικά, καιρός, η έντονη ξηρασία και τα πρωτοβρόχια που δεν έκαναν φέτος την εμφάνιση τους, έφεραν πολλά συμβάντα δασικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, μόνο κατά το χρονικό διάστημα από 13.09.2020 μέχρι 30.09.2020 είχαμε την εκδήλωση 799 δασικών πυρκαγιών, ενώ συνολικά το μήνα Σεπτέμβριο ξεκίνησαν περί τις 1400 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις.

Όπως αναφέρουν τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ για την κλιματική αλλαγή, ο Σεπτέμβρης που πέρασε ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί παγκοσμίως. Η παγκόσμια θερμοκρασία από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Σεπτέμβριο του 2020 η θερμοκρασία παρουσίασε άνοδο κατά 1,28 βαθμό Κελσίου πάνω από αυτή της προβιομηχανικής εποχής.

Η εποχή που διανύουμε, εποχή της κλιματικής αλλαγής, απαιτεί, αναβαθμισμένες, δράσεις προσαρμογής και λήψη μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων από αυτή σε όλα τα επίπεδα. Η κλιματική Κρίση είναι πλέον μέρος της ζωής μας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Πολιτική Προστασία αποκτά ένα νέο περιεχόμενο και απαιτείται άμεσα η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των πολιτικών και δράσεων της.

Η Πολιτική Προστασία ενεργεί με βάση το τρίπτυχο: πρόληψη, ετοιμότητα- αντιμετώπιση, βραχεία αποκατάσταση.

Το στάδιο της πρόληψης είναι καθοριστικής σημασίας στην εξέλιξη του συμβάντος. Στον τομέα δασικών πυρκαγιών απαιτείται η συνεργασία Δασικών υπηρεσιών με το Πυροσβεστικό σώμα. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας (ΦΕΚ της 3.5.2019) και αφορά τη συνεργασία δασικών υπηρεσιών και Πυροσβεστικής, πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.

Η διαχείριση κρίσεων απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα, εκσυγχρονισμό νομοθεσίας και μέσων και όχι μόνον επικοινωνία. Απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ορθολογική διαχείριση των κινδύνων και μετριασμό από τις επιπτώσεις με τρόπο, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που επιβάλλονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η Κυβέρνηση όμως της ΝΔ ,που διαρκώς αυτοαναιρείται, ψήφισε νόμο τον Φεβρουάριο του 2020 για την ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας, τον οποίο όμως έθεσε σε αναστολή το Μάρτιο, επαναφέροντας διατάξεις νόμων προ δεκαετιών . Αυτό δείχνει την έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Τελικά η Κυβέρνηση κινείται με προχειρότητα και μόνον επικοινωνιακά, χωρίς να αντιμετωπίζει τα μεγάλα ζητήματα της σύγχρονης εποχής.

Το σχετικό άρθρο στο Tvxs.gr.