16/10/2020

Επίκαιρη ερώτηση Κ. Μπάρκα: Σε αναστάτωση και προβληματισμό η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς με τις συνθήκες λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Νομό Πρέβεζας

Τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους γονείς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Νομό Πρέβεζας, ο οποίος προκαλείται είτε από πράξεις, είτε από παραλείψεις της Κυβέρνησης σε συγκεκριμένα ζητήματα, που αφορούν στον χώρο της Εκπαίδευσης, επισημαίνει ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μπάρκας, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Παιδείας.

Ειδικότερα, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πρέβεζας αναδεικνύει τον υψηλό αριθμό μαθητών ανά αίθουσα, κυρίως στην Α΄ τάξη του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας. Όπως προκύπτει από σχετική Αναφορά της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, στην Α’ τάξη του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας φοιτούν ογδόντα ένα (81) και εβδομήντα εννέα (79) μαθητές αντίστοιχα, οι οποίοι είναι κατανεμημένοι σε τρία τμήματα ανά Γυμνάσιο. Με τα παραπάνω δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε τάξεις των τριάντα πέντε (35) τετραγωνικών μέτρων.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη όσον αφορά στις σχολικές μονάδες της περιοχής του Φαναρίου και ειδικότερα στην πόλη του Καναλακίου, που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό της 21ης Μαρτίου. Έξι μήνες μετά τον σεισμό και ένα σχεδόν μήνα από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, παρά τις διαβεβαιώσεις των τοπικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, σχολικές μονάδες παραμένουν κλειστές, διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εργασίες. Μάλιστα τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των επισκευών συνεχώς μετατίθενται χρονικά και εκεί που υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι τα σχολεία θα ήταν έτοιμα μέχρι την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους, τώρα γίνεται λόγος για ολοκλήρωση των εργασιών στα μέσα Οκτώβρη στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τα προβλήματα των σχολικών μονάδων του Καναλακίου έχει κατατεθεί προς την Υπουργό Παιδείας σχετική ερώτηση, στις αρχές Αυγούστου, η οποία δεν έχει απαντηθεί και στην οποία διατυπώνονταν η αγωνία ότι δεν θα είναι έτοιμες στην έναρξη του νέου σχολικού έτους. Δυστυχώς, αυτό που φαινόταν ήδη από τον Αύγουστο επιβεβαιώθηκε και μόνο η κυβέρνηση βρήκε τον βολικό τρόπο είτε να μην απαντά σε διαδικασίες Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είτε να μεταθέτει στο άδηλο μέλλον τις αναγκαίες λύσεις. Αποτέλεσμα της βραδυπορίας και των μη λύσεων από την κυβέρνηση είναι ότι οι μαθητές της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο, με ορεινούς όγκους και ένα υποτυπώδες οδικό δίκτυο, αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα ανά βάρδιες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτά την Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον Νομό Πρέβεζας και αφορούν στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Αναλυτικά η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2020

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Σε αναστάτωση και προβληματισμό η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς με τις συνθήκες λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Νομό Πρέβεζας»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους γονείς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Νομό Πρέβεζας, ο οποίος προκαλείται είτε από πράξεις, είτε από παραλείψεις της Κυβέρνησης σε συγκεκριμένα ζητήματα, που αφορούν στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη όσον αφορά στις σχολικές μονάδες της περιοχής του Φαναρίου και ειδικότερα στην πόλη του Καναλακίου, που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό της 21ης Μαρτίου. Έξι μήνες μετά τον σεισμό και ένα σχεδόν μήνα από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, τα σχολεία, παρά τις διαβεβαιώσεις των τοπικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, σχολικές μονάδες παραμένουν κλειστές, διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εργασίες. Μάλιστα τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των επισκευών συνεχώς μετατίθενται χρονικά και εκεί που υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι τα σχολεία θα ήταν έτοιμα μέχρι την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους, τώρα γίνεται λόγος για ολοκλήρωση των εργασιών στα μέσα Οκτώβρη στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Να σημειωθεί ότι για τα προβλήματα των σχολικών μονάδων του Καναλακίου έχει κατατεθεί προς την Υπουργό Παιδείας σχετική Ερώτηση, στις αρχές Αυγούστου, η οποία δεν έχει απαντηθεί και στην οποία διατυπώνονταν η αγωνία ότι δεν θα είναι έτοιμες στην έναρξη του νέου σχολικού έτους. Δυστυχώς, αυτό που φαίνονταν ήδη από τον Αύγουστο επιβεβαιώθηκε και μόνο η κυβέρνηση βρήκε τον βολικό τρόπο είτε να μην απαντά σε Διαδικασίες Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είτε να μεταθέτει στο άδηλο μέλλον τις αναγκαίες λύσεις. Αποτέλεσμα της βραδυπορίας και των μη λύσεων από την κυβέρνηση είναι ότι οι μαθητές της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο, με ορεινούς όγκους και ένα υποτυπώδες οδικό δίκτυο, αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα ανά βάρδιες, που θεωρείται και από εσάς ως μια αντικοινωνική λύση, μετακινούμενοι με ίδια μέσα.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον Νομό Πρέβεζας και αφορούν στον χώρο της Εκπαίδευσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος