21/10/2020

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Αγρότες δύο ταχυτήτων δημιουργεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δεν πρόλαβε να τελειώσει η συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία του ΥΠΑΑΤ που αφορά την αντιμετώπιση των ζημιών από τον «Ιανό» στην αγροτική παραγωγή και ανέλαβε υπηρεσία η δεξιά μονταζιέρα.

Δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία, γράφουν στα ΜΜΕ, οι συνδαιτυμόνες της λίστας Πέτσα.
Για να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους, για όσους δεν μένουν στους τίτλους των κυβερνητικών ΜΜΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η τροπολογία παρότι αποσπασματική και στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» είναι σε θετική κατεύθυνση, και ζήτησε να ισχύσει για όλες τις ζημιές και τους ασφαλισμένους αγρότες.

Συγκεκριμένα:
• η τροπολογία δημιουργεί 2 ταχυτήτων αγρότες. Αυτούς που επλήγησαν από τον Ιανό και πράγματι έχουν πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά και περιμένουν άμεσα τις αποζημιώσεις και τους άλλους, για τους οποίους δεν θα ισχύσουν οι διατάξεις αυτές και θα αποζημιωθούν χωρίς προκαταβολές και με τις ισχύουσες περικοπές,
• έπρεπε να νομοθετηθεί η δυνατότητα να δοθεί η κρατική επιχορήγηση για όλα τα έτη από το 2011 και μετά και όχι μόνο για 2018 και 2019. Και να γίνει χρήση τους μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα,
• μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια υπάρχει πλέον η δυνατότητα για προκαταβολές αποζημιώσεων. Για όλους τους αγρότες και όχι επιλεκτικά
• η επιλεκτική διαφοροποίηση στις αποζημιώσεις με πολιτική απόφαση θα επαναφέρει το πελατειακό κράτος στον γεωργοασφαλιστικό τομέα,
• έπρεπε να γίνει δεκτή η τροπολογία για τη μη απόλυση έμπειρων εκτιμητών του ΕΛΓΑ, ώστε να επισπευσθεί η εκτιμητική διαδικασία.

Η άρνηση του ΥΠΑΑΤ να μην δεχτεί καμία από τις παρατηρήσεις, δείχνει καταφανώς ότι η τροπολογία είχε στόχο να μην εκθέσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλία και κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες του κόσμου, έταξε λαγούς με πετραχήλια.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι ενώ ο κ. Βορίδης είχε υποσχεθεί ότι οι αποζημιώσεις θα έχουν καταβληθεί μέχρι μέσα Οκτωβρίου, με την τροπολογία η πληρωμή τους μετατίθεται τουλάχιστον για την αρχή του επόμενου έτους.