ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/10/2020

Π. Σκουρλέτης: Είστε η πολιτική έκφραση των τραπεζών, ασκείτε μνημονιακή πολιτική χωρίς να υπάρχει μνημόνιο - βίντεο

Π. Σκουρλέτης: Είστε η πολιτική έκφραση των τραπεζών, ασκείτε μνημονιακή πολιτική χωρίς να υπάρχει μνημόνιο -  βίντεο



Σημεία από την εισήγηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Επικρατείας στη Βουλή για την πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών

 

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας και 85 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, επεσήμανε:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ξεκινήσω θέτοντας ένα ρητορικό ερώτημα. Πιστεύετε πως είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέχρι χθες το απόγευμα, σχεδόν σε καμία εφημερίδα, πλην εξαιρέσεων, σχεδόν σε κανένα site μεγάλης επισκεψιμότητας, δεν υπήρχε η είδηση για το τι συζητούσαμε; Δεν υπήρχε η είδηση για έναν νόμο, για έναν πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Είναι τυχαίο; Ή δεν αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας; Προφανώς και τους αφορά και το γνωρίζετε καλά. Αλλά αυτή η εικόνα είναι η αντανάκλαση των σχέσεων που έχει η κυβέρνησή σας με το τραπεζικό σύστημα, με τις τράπεζες, με τη διαμεσολάβηση των φιλικά προσκείμενων σε σας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Εδώ έχουμε ένα νέο μπλοκ εξουσίας. Τραπεζικό κεφάλαιο, κυβέρνηση.

Βεβαίως τη σχέση σας με την ενημέρωση την έχετε αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο, με το πιο εύγλωττο τρόπο, τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο, μ’ αυτό που έχετε κάνει, με την υπαγωγή δηλαδή υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού του ΑΠΕ και της ΕΡΤ. Συμβαίνει αυτό σε καμιά άλλη δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα; Αλλά το χαστούκι το πήρατε μόλις προχθές, από το ΣτΕ, με τη γνωμοδότησή του, που έβγαλε αυτή τη ρύθμιση αντισυνταγματική. Φαντάζομαι να τη διορθώσετε.

Έχετε, λοιπόν, υιοθετήσει μια συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική. Για κάθε μέτρο, για κάθε νομοσχέδιο που φέρνετε, γνωρίζοντας ότι αυτό θίγει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, φροντίζετε προηγουμένως, είτε να καλύπτετε το πραγματικό του περιεχόμενο -το κάνατε και στις εκλογές. Θυμόσαστε αυτό το πρόγραμμα που υπήρχε προεκλογικά στις εφημερίδες; Ποιο κεφάλαιο έλειπε; Θα σας απαντήσω εγώ την ερώτηση γιατί σας βλέπω αμήχανους. Έλειπε το κεφάλαιο για το ασφαλιστικό. Έλειπε η πρόθεσή σας για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ή δεν είναι έτσι;- είτε εξαπολύετε μια κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιπολιτεύεστε τη σημερινή αντιπολίτευση. Να φέρουμε μερικά παραδείγματα. Πρόσφατα παραδείγματα. Μόλις πριν από λίγες μέρες φέρατε μια διάταξη με την οποία οδηγείτε στο τέλος της τη ΛΑΡΚΟ. Και είχατε το θράσος να πείτε ότι ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος σταμάτησε τον κατήφορο της συγκεκριμένης επιχείρησης, ξήλωσε τις διοικήσεις που είχατε βάλει εσείς, οι οποίες κάνανε και τι δεν κάνανε, χρεοκόπησαν την επιχείρηση. Όταν εδώ, σ’ αυτή την αίθουσα, τέθηκε πριν από λίγες μέρες το ερώτημα για το αν αυτές οι διοικήσεις δεν ενέχονται την ευθύνη ότι πήγαιναν και έκλειναν συμβόλαια, όταν ήταν για δεκαετία χαμηλή η τιμή του αλουμινίου, ενώ όλα έδειχναν ότι θα ανέβαινε, αποστερώντας την επιχείρηση από κέρδη;

Ιδιωτικοποιήσεις. Ερχόσαστε εδώ και μας λέτε “τι να κάνουμε, δεσμευόμαστε από την προηγούμενη κυβέρνηση”. Και λέτε ότι σκοπεύετε, και το υπερηφανευόσαστε, να ιδιωτικοποιήσετε επιχειρήσεις στις οποίες έχει το δημόσιο τον έλεγχο, όπως ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος υλοποιεί σήμερα το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ευρώπη και λέτε ότι θα το κάνετε επειδή το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεχάσατε ότι είχατε δεσμευτεί για ιδιωτικοποίηση κατά 66% του ΑΔΜΗΕ, ενώ εμείς κρατήσαμε το 51% υπό δημόσιο έλεγχο; Να συνεχίσω και με άλλα παραδείγματα; Είναι πάρα πολλά.

Είχατε όμως το θράσος, και αυτό δεν μπορεί να σας το συγχωρέσει κανείς, μπροστά στην ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή, να βγείτε και να μιλήσετε για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κοιτάτε που σας έχει φύγει ο Λαγός, δεν κοιτάτε που δεν μπορείτε να πιάσετε τον Παππά, αλλά δείχνετε μια πολύ μεγάλη ικανότητα στο να πιάνετε τους 15χρονους μαθητές. Αυτοί δεν σας ξεφεύγουν. Και μιλάτε για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ; Αντί να υποκλιθείτε σε αυτή την ιστορική απόφαση, που ήρθε να δικαιώσει τους αγώνες όλου του αντιφασιστικού κινήματος των προηγούμενων ετών; Αλλά προφανώς αυτό δικαιολογείται. Δικαιολογείται γιατί υπάρχουν επιλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε συγκεκριμένα στελέχη σας και σε αυτές τις απόψεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Διακατέχεστε από μια αλαζονεία. Μόνο που αυτή η αλαζονεία, ξέρετε που πατάει; Σε μια εικονική πραγματικότητα. Την εικονική πραγματικότητα που φτιάχνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έτσι και τώρα, με τον πτωχευτικό. Έρχεστε εδώ και, πέρα από την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, εισαγάγετε κάτι το οποίο είναι βαθιά αντικοινωνικό, κάτι το οποίο είναι “τομή” για τα ελληνικά πράγματα, την έννοια της πτώχευσης των φυσικών προσώπων. Μια εισαγωγή από το αγγλοσαξονικό δίκαιο. Και γνωρίζετε ότι αυτός ο δρόμος θα οδηγήσει στην πτώχευση, στη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Δεν σας ενδιαφέρει. Αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται αυτή τη στιγμή, είναι ο χαρακτήρας της πολιτικής σας, του κόμματός σας, ως ένα κόμμα των τραπεζών. Είστε η πολιτική έκφραση, αυτή τη στιγμή, των τραπεζών και όλων εκείνων όσων θέλουν να παραμείνουν στην αγορά οι λίγοι και ισχυροί. Πώς επιβεβαιώνεται αυτό; Με αυτά που δεν κάνατε τους μήνες της πανδημίας. Αφήσατε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην τύχη τους. Κάνετε τα λιγότερα δυνατά. Δίνετε ψεύτικα στοιχεία για τα ποσά που δίνετε από τον Κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη της εργασίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ή δεν είναι έτσι; Τα 4,6 δισ. δεν είναι ούτε 24 ούτε 26, όπου αθροίζετε δάνεια και άλλα πράγματα. Μιλάμε, όμως, για συγκεκριμένες δημοσιονομικές δαπάνες και αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα, είναι τα λιγότερα στην Ευρώπη. Και για την εργασία έχετε τις λιγότερες δράσεις, που σχετίζονται με το πρόγραμμά SURE για τη στήριξή της. Μόλις τέσσερις δράσεις. Τουλάχιστον κοιτάξτε το παράδειγμα της Πορτογαλίας και άλλων οικονομιών που είναι στα δικά μας μεγέθη.

Βέβαια, όλα αυτά ανταποκρίνονται στον πραγματικό χαρακτήρα της πολιτικής σας. Μας λέγατε προεκλογικά ότι είστε ένα κόμμα που πρεσβεύει την ανάπτυξη “για όλους”, όταν εμείς σας λέγαμε ότι θέλουμε να εκφράσουμε τα συμφέροντα των πολλών. Πέρα από το ανιστόρητο της φράσης, καθώς στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει ανάπτυξη “για όλους” και το γνωρίζετε πολύ καλά. Τo γνωρίζετε πάρα πολύ καλά εσείς, οι οποίοι, με την πολιτική σας τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήσατε τη φούσκα των ακινήτων. Ή δεν έχει σχέση αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα, το κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με τη φούσκα των ακινήτων; Δεν ήταν μέσα στη δική σας αντίληψη, στο δικό σας μοντέλο πολιτικής; Και αυτό δεν υπήρξε μόνο στην Ελλάδα, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, αδιαφορείτε. Αδιαφορείτε γι’ αυτό το οποίο έρχεται. Αδιαφορείτε ενώ βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας, ενώ ο κόσμος αισθάνεται ανασφαλής για την υγεία του, ενώ υπάρχει μια εξελισσόμενη ύφεση, ενώ τα εισοδήματα μειώνονται, ενώ η ανεργία εκτινάσσεται. Αλήθεια, διαβάσατε την έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η οποία μιλάει για το 12% των εργαζομένων που αμείβεται κάτω από 200 ευρώ το μήνα; Κάτω από 200 ευρώ το μήνα, αυτό είναι το έργο σας. Και ενώ έχετε τις δυνατότητες, ενώ υπάρχει αναστολή του συμφώνου σταθερότητας, ενώ οι δημοσιονομικές δαπάνες δεν προσμετρούνται για φέτος και για του χρόνου στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, εσείς αδιαφορείτε. Διότι έχετε ένα μόνο σχέδιο: την έκφραση των συμφερόντων των λίγων. Αυτό ακριβώς εξηγεί και τις φράσεις των στελεχών σας για τις επιχειρήσεις τις οποίες πρέπει να τις ξεσκαρτάρουν, για τους αδύναμους κρίκους που πρέπει να μένουν εκτός αγοράς. Μα ποιοι είναι τελικά οι θιγμένοι από αυτή την πολιτική που υπερασπίζεστε; Τα μεσαία στρώματα είναι. Αυτοί που είναι στα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτή, αυτοί οι οποίοι τύγχαναν της ενίσχυσης μέσω του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, ή τα διάφορα επιδόματα, δεν έχουν σπίτι να χάσουν. Αυτοί δεν ήταν ποτέ στην οπτική της δικής σας πολιτικής. Αυτούς τους στηρίξαμε εμείς κατά προτεραιότητα, και καλά κάναμε, το 2015, όταν ζούσαμε σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Αλλά αυτούς, που τους υποσχεθήκατε “λαγούς με πετραχήλια”, σήμερα τους αφήνετε στα “κρύα του λουτρού”. Δυστυχώς, τα μεσοστρώματα, με αυτή την πολιτική, τα περιμένουν πάρα πολύ δύσκολες ημέρες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χθες ο πρωθυπουργός έκανε ένα διάγγελμα προς τους Έλληνες πολίτες και εξήγγειλε τα νέα μέτρα για την πανδημία. Μας είπε ότι είναι επιβεβλημένο, ανάμεσα στα άλλα, να φοράμε μάσκες και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Σωστό. Συμφωνούμε. Από τη στιγμή μάλιστα, που αυτό το μέτρο υποστηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα. Αλλά, επιβεβλημένο ήταν, και όλους τους προηγούμενους μήνες, να μην αφήνετε τους πολίτες να στοιβάζονται σαν τις “σαρδέλες” μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αληθεύει κ. πρωθυπουργέ ότι τα καινούργια λεωφορεία που παραγγείλατε δεν έχουν παράθυρα; Τα καινούργια λεωφορεία που παραγγείλατε δεν έχουν παράθυρα που να ανοίγουν; Δηλαδή θα πάμε στον χειμώνα ή στο καλοκαίρι -που μακάρι να μην ισχύουν οι συνθήκες υγειονομικής κρίσης- με οχήματα που δεν μπορούν να αεριστούν; Ήταν επιβεβλημένο από τους πρώτους μήνες που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πανδημία, να βάλετε μπρος ένα σχέδιο μόνιμων προσλήψεων στην υγεία. Το γνωρίζετε ότι και αυτές οι δαπάνες εξαιρούνται από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Το κάνει όλη η Ευρώπη, εσείς δεν το κάνετε. Επικουρικούς συμβασιούχους παίρνετε και το μόνο που σας νοιάζει είναι να ανοίγετε “χώρο” στις ιδιωτικές δομές για να έχουν υπερκέρδη. Αρνείστε να συνταγογραφείται το διαγνωστικό τεστ. Μα και για μια απλή εξέταση αίματος σήμερα, πηγαίνεις στο γιατρό και σου δίνει τη συνταγή. Έχεις τη δική σου συμμετοχή. Πώς είναι δυνατόν να το κάνετε αυτό; Είναι δυνατόν, διότι αυτό που σας νοιάζει είναι να ανοίξετε “χώρο” στους ιδιώτες.

Δεν πήρατε κανένα μέτρο για να βρεθούν περισσότερες αίθουσες, δεν πήρατε κανένα μετρό, μέσα από έκτακτες προσλήψεις καθηγητών, για να αλλάξετε την αναλογία, να μειώσετε την αναλογία διδασκόντων και διδασκομένων. Όλα αυτά δεν τα γνωρίζατε; Στο μόνο που παρεμβήκατε απ’ ότι είδα, και μάλλον σωστό ήταν αυτό το μέτρο, ήταν να πείτε ότι δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι στα γήπεδα. Σωστό ήταν, αλλά προφανώς τον αρμόδιο υπουργό δεν τον είχατε ενημερώσει και είπε άλλα. Ξέρατε, όμως, να διπλασιάσετε το νοσήλιο για τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Ξέρατε να κάνετε κόλπα, ότι δήθεν φτάσατε, σχεδόν παρά κάτι, τις χίλιες ΜΕΘ, όταν γνωρίζετε ότι σε αυτές αθροίζετε και του ιδιωτικού τομέα που προϋπήρχαν. Όταν γνωρίζετε ότι ένα μέρος από αυτές ΜΕΘ, είναι το αποτέλεσμα της μετατροπής Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας και άλλων κρεβατιών. Άρα δεν είναι, λοιπόν, τόσες πολλές αυτές οι ΜΕΘ που προστέθηκαν επί των ημερών σας. Κυρίως, όμως, κάνετε το εξής επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία: δεν έχετε το κατάλληλο προσωπικό για αυτές τις ΜΕΘ, για να τις στελεχώσετε. Ξέρετε, οι Μονάδες Εντατικής θεραπείας δεν χρειάζονται μόνο τον παλμογράφο, το οξυγόνο, το κρεβάτι, χρειάζονται και τους εξειδικευμένους γιατρούς. Και αυτούς τους αποσπάτε από άλλες θέσεις, δημιουργώντας κενά στην υγεία. Είναι ή δεν είναι έτσι; Αυτά τα ερωτήματα, τα οποία τα θέσαμε και προχθές στον υπουργό Υγείας, δεν μας απαντήθηκαν. Δυστυχώς, δεν μας απαντήθηκαν.

Χθες, λοιπόν, απευθυνόμενος στη νεολαία, τους είπατε ότι πρέπει να διοχετεύσουν τον ριζοσπαστισμό τους και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της πανδημίας, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Αυτό κάνουν οι νέες και οι νέοι σήμερα, ζητώντας ανοιχτά σχολεία με συνθήκες υγιεινής. Κι εσείς τους απαντάτε με βία, με ΜΑΤ. Με συλλήψεις. Ναι, πράγματι λοιπόν. Αυτή η νεολαία φάνηκε περισσότερο ώριμη από τη δική σας κυβέρνηση που τα έχει κάνει μπάχαλο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι πράγματι είναι ώρες ευθύνης για όλους μας. Και δεν χωρούν μεγάλα λόγια. Εμείς έχουμε γνώση των δικών μας ορίων όταν ήμασταν στην κυβέρνηση, γιατί ήταν τα όρια που είχαν προσδιοριστεί από μια χρεοκοπία στην οποία εσείς οδηγήσατε τη χώρα. Εσείς και όσοι κυβερνήσατε. Και, παρόλα αυτά, τον κατήφορο τον σταματήσαμε. Εμείς τον φαύλο κύκλο των μνημονίων τον σταματήσαμε. Εσείς γιατί ασκείτε μνημονιακή πολιτική ενώ αυτά δεν υπάρχουν; Εκτός και αν ισχύει αυτή η παλιά ρήση “κι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε”. Κατά τα άλλα, η κυβέρνησή σας τα πάει πάρα πολύ καλά. Το λένε όλες τις τηλεοράσεις, το λένε όλα τα Μέσα, συνεχίστε έτσι.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ