ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/10/2020

Τ. Ελευθεριάδου: Πτώχευση για τους πολίτες, δεύτερη ευκαιρία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές - βίντεο

Τ. Ελευθεριάδου: Πτώχευση για τους πολίτες, δεύτερη ευκαιρία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές - βίντεο



.

Σκληρή κριτική προς τη ΝΔ για το νέο Πτωχευτικό νόμο που αίρει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας άσκησε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου στη συζήτηση σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας για τον Υπουργό Οικονομικών.

Υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιήθηκε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, παρά τα όσα ψευδώς διαμήνυαν οι βουλευτές της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι στις 30 Απριλίου του 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και «για να ανακοινώσει κάποιος την παράταση, σημαίνει ότι υφίστατο προστασία της πρώτης κατοικίας».

«Πλέον πτωχεύουν όλοι» και συμπλήρωσε:

«Πτωχεύουν ελεύθεροι επαγγελματίες, πτωχεύουν ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι.

Πλέον όλοι πτωχεύουν και όλοι χάνουν την περιουσία τους, κινητή και ακίνητη, καθώς και το μελλοντικό εισόδημά τους.

Πλέον όσοι πτωχεύουν χάνουν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους.

Πλέον όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα πτωχεύουν θα απολύονται χωρίς αποζημίωση και θα διεκδικούν την αποζημίωσή τους στα δικαστήρια, ακόμη και αν η εταιρεία συνεχίσει τη δραστηριότητά της μέσω της πτώχευσης ή μεταβιβαστεί σε άλλον ιδιοκτήτη και συνεχίσει τη δραστηριότητα».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, κοροϊδία το προπτωχευτικό στάδιο καθώς η «επανάσταση» που φέρνει (πατάς enter και βγαίνει πρόταση, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης) είναι άνευ ουσίας, διότι η τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει!

Παρέθεσε, αναλυτικά στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που δεν θέλει να δει η ΝΔ:

-Το 81% των επιχειρήσεων, όπως δήλωσε η ΓΣΕΒΕΕ, εμπίπτει στις διατάξεις του πτωχευτικού νόμου και κινδυνεύει να πτωχεύσει

-Ελληνικές επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή είχαν μείωση κύκλου εργασιών της τάξεως των 560 εκατομμυρίων.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο άρθρο 100 του Σ/Ν που ευνοεί μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι πλέον θα μπορούν να απολύσουν το προσωπικό τους μόλις πτωχεύσουν, χωρίς καμία αποζημίωση. Έφερε ως παράδειγμα τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, περίπτωση επιχειρηματία του οποίοι η περιουσία έχει κατασχεθεί από την αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος. «Αυτόν λοιπόν τον επιχειρηματία, τον κ. Λαυρεντιάδη, όπως και άλλους, τους ευνοεί αυτό το νομοσχέδιο. Και με τα κλεμμένα λεφτά θα πληρώνετε τις τράπεζες.

Και για να γραφτεί και αυτό στα Πρακτικά, σήμερα ο κ. Λαυρεντιάδης υπέβαλε πρόταση για να συμμετέχει στην υποπαραχώρηση του λιμανιού της Καβάλας» είπε καταλήγοντας.

 

Ολόκληρη η ομιλία της Τάνιας Ελευθεριάδου:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, γεγονός είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία τριπλή κρίση: υγειονομική, οικονομική και εθνική και παρ’ όλα αυτά προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει σε πτώχευση τους Έλληνες και να πάρει τα σπίτια του ελληνικού λαού.

Γεγονός είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρέλαβε καμένη γη και άδεια ταμεία, οδήγησε τη χώρα στην ανάπτυξη με νούμερα αντίστοιχα της ευρωζώνης, την έβγαλε από τα μνημόνια, άφησε παρακαταθήκη στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 37 δισεκατομμύρια, μείωσε το ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο και προς τις τράπεζες και προστάτευσε τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και φυσικά την πρώτη κατοικία.

Και είναι γεγονός ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και ότι οι συνάδελφοι σήμερα της Νέας Δημοκρατίας δεν μπόρεσαν να φέρουν εδώ, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ούτε ένα παράδειγμα τέτοιου πλειστηριασμού. Και φυσικά όλοι οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας σήμερα είπαν ότι ο Μητσοτάκης ήταν ψεύτης. Ήταν ψεύτης όταν στις 30 Απριλίου του 2020 ανακοίνωσε την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Για να ανακοινώσει κάποιος την παράταση, σημαίνει ότι υφίστατο προστασία της πρώτης κατοικίας. Επομένως ή οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν ψέματα σήμερα ή ο Μητσοτάκης είναι ψεύτης.

Γεγονός είναι ότι η Νέα Δημοκρατία επανήλθε στην κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019 και έθεσε τη χώρα και πάλι σε υφεσιακή τροχιά πριν την έλευση της πανδημίας, ενώ σήμερα ολοκληρώνει το έργο της με τον νέο μνημονιακό Πτωχευτικό Κώδικα. Και επειδή, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία, το νέο μνημόνιο τιτλοφορείται με τον ευφάνταστο τίτλο «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας», ενώ η αδιάφορη για εκείνον ουσία είναι ότι βάζει οριστική ταφόπλακα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγεί στην ακραία φτώχεια τα νοικοκυριά, παραδίδει την ακίνητη περιουσία των πολιτών στα χέρια των τραπεζών και των funds, οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και φυσικά ευνοεί κάποιους, ακόμα και ποινικά διωκόμενους μεγαλοεπιχειρηματίες, απαλλάσσοντάς τους από τα χρέη τους.

Είναι ένα καθαρά ταξικό νομοσχέδιο με συγκεκριμένες στοχεύσεις και αυτό το γνωρίζετε, γι’ αυτό φοβάστε την κρίση και την κριτική του ελληνικού λαού, γι’ αυτό κρύβετε αυτό το νομοσχέδιο τόσο με τον παραπλανητικό του τίτλο, όσο και με το να μην γίνεται καμία απολύτως αναφορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.`

Πλέον λοιπόν πτωχεύουν όλοι. Πτωχεύουν ελεύθεροι επαγγελματίες, πτωχεύουν ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι. Πλέον όλοι πτωχεύουν και όλοι χάνουν την περιουσία τους, κινητή και ακίνητη, καθώς και το μελλοντικό εισόδημά τους. Πλέον όσοι πτωχεύουν χάνουν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους.

Πλέον η ιδιοκτησία για πρώτη φορά δεν θα αναφέρει το όνομα του μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη και δανειολήπτη, αλλά θα αναφέρει το όνομα ενός ιδιωτικού fund. Και λέτε, είναι υποχρεωμένο το fund να νοικιάσει το σπίτι στον δανειολήπτη. Ψέματα. Το fund θα επιλέγει πόσους και ποιους θα ευνοήσει. Θα επιλέγει σε ποιους θα δίνει τη δυνατότητα να νοικιάσουν το σπίτι τους. Κι αυτό δεν είναι τίποτα σημαντικό, θα το εξηγήσω. Θα επιλέγει και μάλιστα, θα παίρνει το ενοίκιο με κρατική επιδότηση.

Ουσιαστικά δηλαδή θα κάνετε τους ιδιοκτήτες ενοικιαστές για να εξασφαλίσετε στα funds έσοδα, γιατί αλλιώς τι θα κάνουνε τόσες χιλιάδες σπίτια που θα πάρουν στα χαρτοφυλάκιά τους; Θα πρέπει και να πληρώνουν για να τα διατηρούν και να πληρώνουν τους φόρους. Εκτός αν βάλετε τους ενοικιαστές να πληρώνουν τους φόρους των σπιτιών με την ψεύτικη αιτιολογία ότι είναι ιδιοκτήτες και θα ξαναγοράσουν τα σπίτια.

Πλέον όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα πτωχεύουν θα απολύονται χωρίς αποζημίωση και θα διεκδικούν την αποζημίωσή τους στα δικαστήρια, ακόμη και αν η εταιρεία συνεχίσει τη δραστηριότητά της μέσω της πτώχευσης ή μεταβιβαστεί σε άλλον ιδιοκτήτη και συνεχίσει τη δραστηριότητα. Οι εργαζόμενοι θα απολύονται και υπάρχει περίπτωση να χάσουν και την αποζημίωσή τους, καθώς οι τράπεζες θα έχουν προνόμιο στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων.

Η απαλλαγή που ευαγγελίζεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία λέτε ότι επέρχεται μετά από τρία χρόνια, είναι κι αυτό ένα ψέμα. Οι πιστωτές σύσσωμοι θα μπορούν να επεκτείνουν τον χρόνο της επιτήρησης πέραν της τριετίας. Επομένως, μπορεί ένας δανειολήπτης να μην απαλλαχθεί ποτέ από τα χρέη του. Επίσης, οι εγγυητές ακόμα και αν απαλλαγεί ο δανειολήπτης, συνεχίζουν να οφείλουν.

Όσον αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών στο προπτωχευτικό στάδιο, είπε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης «Επανάσταση. Βάζεις τα στοιχεία, πατάς στο enter και βγαίνει πρόταση». Ξέχασε όμως να πει ότι η τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να υποβάλει πρόταση. Αν δεν υποβάλει πρόταση, ο δανειολήπτης πτωχεύει. Αν υποβάλει πρόταση και ο δανειολήπτης δεν τη δεχτεί, πάλι πτωχεύει. Και το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει την άποψη της τράπεζας. Επομένως, για ποια επανάσταση μιλάμε; Επανάσταση στο να πτωχεύουν οι δανειολήπτες γρήγορα, ακαριαία.

Κοροϊδία είναι λοιπόν και όχι δεύτερη ευκαιρία ο νέος πτωχευτικός κώδικας της Νέας Δημοκρατίας, κοροϊδία και η σημερινή συζήτηση όμως. Εδώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συζήτηση οδηγήθηκε σε κοροϊδία και εμπαιγμό των δανειοληπτών από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εμπαιγμό των ανθρώπων που θα χάσουν τα σπίτια τους.

Ήρθε ο κ. Βορίδης και ρωτούσε «Μα, τώρα αν χρωστάει κανείς, δεν μπορεί να γλιτώσει από τα χρέη του. Πώς θα γλιτώσει από τα χρέη του;». Τον παραπέμπω λοιπόν στον κ. Μητσοτάκη να του πει πώς γλιτώνουν τα κόμματα όταν χρωστάνε, πώς γλιτώνουν οι εφοπλιστές όταν χρωστάνε, πώς γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες των καζίνο και οι μεγαλοεπιχειρηματίες όταν χρωστάνε. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει καλά.

Και να κάνω μια αντιπαραβολή. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκε από τις ελληνικές επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, μείωση κύκλου εργασιών της τάξεως των 560 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το συνολικό χρέος των δανείων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Και τι λύση δίνετε εσείς στο κόμμα σας για τα χρέη του;

Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι έχει εκατόν πενήντα πέντε χιλιάδες μέλη που θα πληρώνουν από 1 ευρώ τον μήνα και άρα, τα δάνεια θα αποπληρωθούν σε εκατόν εξήντα πέντε χρόνια και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης λέει ότι δεν πρόκειται να εξοφληθούν ποτέ.

Στις επιχειρήσεις όλης της Ελλάδας όμως που χρωστάνε σχεδόν ό,τι χρωστάτε εσείς στα δάνειά σας τους δίνετε μία επιλογή, την πτώχευση. Το 81% των επιχειρήσεων, όπως δήλωσε η ΓΣΕΒΕΕ, εμπίπτει στις διατάξεις του πτωχευτικού νόμου και κινδυνεύει να πτωχεύσει. Γιατί δεν δίνετε και σε αυτές τις επιχειρήσεις τις δύο λύσεις που δίνετε στα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είτε να πληρώσουν σε εκατόν εξήντα πέντε χρόνια είτε να μην πληρώσουν τίποτα;

Επίσης, κάτι τελευταίο και κλείνω. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τον παίρνουν τηλέφωνο στο γραφείο του και ότι είναι πολύ περήφανος και τον ρωτάνε «Πότε επιτέλους θα το ψηφίσετε αυτό το πτωχευτικό νομοσχέδιο, γιατί θέλουμε να σωθούμε;». Ποιοι τον παίρνουν; Τον παίρνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, διότι αυτούς ευνοείτε με αυτό το νομοσχέδιο.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που κοπιάζουν να συντηρήσουν την οικογένεια τους μέσω μιας δραστηριότητας που ενδεχομένως κληρονόμησαν από τους γονείς τους. Στρατηγ ικοί κακοπληρωτές δεν είναι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν ένα δάνειο για μία και μοναδική κατοικία.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι οι μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, όσοι περιμένουν να πτωχεύσουν τις επιχειρήσεις τους και να απολύσουν το προσωπικό τους, ενώ έχουν τεράστιες ιδιωτικές περιουσίες και έχουν δημιουργήσει και άλλες εταιρείες σε άλλα ΑΦΜ και θα συνεχίσουν κανονικά τη δραστηριότητά τους, απεγκλωβιζόμενοι από τα χρέη που έχουν δημιουργήσει.

Οι Βουλευτές σας λένε «Υπάρχουν τώρα πλούσιοι επιχειρηματίες με πτωχευμένες επιχειρήσεις και αυτό το νομοσχέδιο δίνει λύση». Το νομοσχέδιο δίνει λύση με το άρθρο 100 σε επιχειρηματίες των οποίων οι περιουσίες έχουν κατασχεθεί από την αρχή ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Για τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη λοιπόν υπάρχει διάταξη που δεσμεύει όλη την περιουσία του για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Καταθέτω στα Πρακτικά τη διάταξη.

Αυτόν λοιπόν τον επιχειρηματία, τον κ. Λαυρεντιάδη, όπως και άλλους, τους ευνοεί αυτό το νομοσχέδιο. Και με τα κλεμμένα λεφτά θα πληρώνετε τις τράπεζες.

Και για να γραφτεί και αυτό στα Πρακτικά, σήμερα ο κ. Λαυρεντιάδης υπέβαλε πρόταση για να συμμετέχει στην υποπαραχώρηση του λιμανιού της Καβάλας.

Η Κυβέρνηση κώφευσε απέναντι στις εκκλήσεις των φορέων και της αντιπολίτευσης, δεν θα μπορέσει όμως να κωφεύσει απέναντι στην κοινωνία, η οποία πολύ σύντομα θα αντιληφθεί το σχέδιό σας.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ