25/10/2020

Γ. Σαρακιώτης για νέο Πτωχευτικό Κώδικα: Αντί για στήριξη της κοινωνίας, 2η ευκαιρία στις τράπεζες

Δήλωση του βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αναπλ. Τομεάρχη για την Ενέργεια και την Τεχνολογία

Μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς ανασφάλειας και αβεβαιότητας, εξαιτίας της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αλλά και τις πρωτοφανούς έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Κυβέρνηση καταθέτει προς ψήφιση ένα νέο Πτωχευτικό Κώδικα βγαλμένο από τα σκληρότερα μνημονιακά χρόνια.
Με κύριο στόχο του νομοσχεδίου την επιτάχυνση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών της πτώχευσης και της ρευστοποίησης των περιουσιών των πολιτών και την παράλληλη παύση κάθε προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας.
Πλέον, οι Τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να κινούν τη διαδικασία πτώχευσης με μοναδικό κριτήριο τη μη καταβολή για έξι (6) μήνες του 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εκθέτοντας σε άμεσο κίνδυνο πτώχευσης το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ.
Με το νέο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας θα πτωχεύουν και θα χάνουν ολόκληρη την περιουσία τους ακόμη και τα φυσικά πρόσωπα (αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, κ.α.) παρά το γεγονός ότι δεν είχαν αναλάβει ποτέ τον επιχειρηματικό κίνδυνο μίας εταιρείας.
Την περίοδο που σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση οι Κυβερνήσεις αναστέλλουν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για να προστατεύσουν τους πολίτες τους, από τις πολλαπλές συνέπειες της πανδημίας, στην Ελλάδα η Κυβέρνηση αίρει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και δημιουργεί έναν «Ιδιωτικό Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων», ο οποίος θα συγκεντρώσει όλα τα ακίνητα των οφειλετών που θα οδηγηθούν στην πτώχευση.
Αντί της λήψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης και όχι ανακούφισης της Ελληνικής κοινωνίας, το Υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Σταϊκούρας παρέχει 2η ευκαιρία στις Τράπεζες αδιαφορώντας για χιλιάδες συμπολίτες μας, τους οποίους οδηγεί στο φάσμα της πτώχευσης.