10/11/2020

Χ. Μαμουλάκης: Προκύπτουν αβίαστα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετήσει - βίντεο

Εισήγηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ν. Ηρακλείου και Αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων στο νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για το ηλεκτρονικό εμπόριο, την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τη λειτουργία λαϊκών αγορών

«Εν μέσω πανδημίας έχει συντελεστεί μια άνευ προηγουμένου αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας. Η κρίση είχε ασύμμετρες συνέπειες στις διαφορετικές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Όσοι ήταν έτοιμοι και είχαν τα κεφάλαια να επενδύσουν στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και σήμερα παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερες ζημιές. Αντίθετα, όσες ΜμΕ επιχειρήσεις, αντιμέτωπες με τον αποκλεισμό από την τραπεζική χρηματοδότηση, δεν είχαν κάνει το άλμα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σήμερα αντιμετωπίζουν το φάσμα του αφανισμού», σχολίασε ο Χάρης Μαμουλάκης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη σημερινή του ομιλία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητήθηκε το σ/ν, το οποίο έχει ως βασικό του στόχο τις υποχρεώσεις νομοθέτησης της χώρας μας για την υλοποίηση του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Διαδικτυακές-Επιγραμμικές Υπηρεσίες Διαμεσολάβησης.

Παρόλο που η πρωτοβουλία της επιτροπή κινείται αναμφίβολα σε θετική κατεύθυνση, ο βουλευτής ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τόνισε το γεγονός ότι προκύπτουν αβίαστα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετήσει. Συγκεκριμένα, αφού εξήγησε ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η συμμόρφωση των πάροχων επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης εναπόκειται στην εποπτεία της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έθεσε τα εξής ερωτήματα:

Γιατί μια αμιγώς δικαστική αρμοδιότητα δίνεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και όχι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης;

Τι τεχνογνωσία διαθέτει η ΔΙΜΕΑ για τον αποτελεσματικό έλεγχο των μορφών καταστρατήγησης του ανταγωνισμού σε συνθήκες ηλεκτρονικού εμπορίου;

Και σε τι χρονοδιάγραμμα θα συντελεστεί η ενίσχυση σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού που προβλέπει ο νόμος;

Με τι κριτήρια καλείται η υπηρεσία της ΔΙΜΕΑ να επιβάλλει πρόστιμα τόσο ετεροβαρή μεταξύ τους;

Δεν ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για αυθαιρεσίες από υπαλλήλους ή πολιτικές παρεμβάσεις με ένα τόσο χαλαρό πλαίσιο στην επιβολή των ποινών;

Τέλος, ο Χάρης Μαμουλάκης στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης, να φέρει διάταξη για την επέκταση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, και μάλιστα, στο πρώτο νομοσχέδιο της σε συνθήκες γενικευμένου lockdown και περιορισμένης λειτουργίας των κοινοβουλευτικών θεσμών. Είναι δεδομένο, ότι η διάταξη αυτή, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα συναντούσε σθεναρές αντιδράσεις από τον κόσμο της εργασίας ενώ δεν έχει την έγκριση των συλλογικών φορέων του εμπορίου.

Ο Βουλευτής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η εν λόγω διάταξη θα αφήσει περιθώριο σε αλυσίδες καταστημάτων να λειτουργήσουν σε περιαστικές περιοχές πολύ μεγάλων Δήμων της χώρας.