ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

Σεπτέμβριος 2022

[03/09/2022] «Σημασία έχει να αγαπάς… Άνευ Όρων»: Συζήτηση για την Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που θεσμοθετεί τον Γάμο για Όλα τα Πρόσωπα

Αύριο Σάββατο 3/9 στις 19:30 στο Πάρκο Ξαρχάκου (απέναντι από τη ΧΑΝΘ) στη Θεσσαλονίκη, από την Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, ψηφίστηκαν σημαντικοί νόμοι, όπως η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια, η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η δυνατότητα αναδοχής και από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν μέχρι να φτάσουμε στην απαιτούμενη κοινωνική ισότητα.

O ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, με την πρόταση νόμου «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας», που κατέθεσαν στη Βουλή στις 17 Ιουνίου 2022, παίρνουν ξεκάθαρη θέση συμπαράστασης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με σκοπό:


● Την επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου για όλα τα ζευγάρια με πλήρη δικαιώματα

● Τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος τεκνοθεσίας

● Την ίση πρόσβαση στις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και

● Την αναγνώριση των οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς

Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία ικανοποιεί με το σταγονόμετρο τα αιτήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζει με όλους τους τρόπους την αμέριστη στήριξή του στα ανθρώπινα δικαιώματα για όλα τα άτομα, ανεξαιρέτως και χωρίς να προσδοκά ως αντάλλαγμα την ψήφο τους. Είναι, πλέον, σαφές σε όλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είναι εδώ για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα χωρίς αστερίσκους, με νόμο-πλαίσιο και όχι με διστακτικά βήματα. Συνεχίζεται, έτσι η ιστορική παρουσία του κόμματος, στην πρωτοπορία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που διεκδικούν τη διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν το Σάββατο 3/9/22 στις 19:30 στο Πάρκο Ξαρχάκου (απέναντι από τη ΧΑΝΘ), στη Θεσσαλονίκη, εκδήλωση με θέμα: «Σημασία έχει να αγαπάς… Άνευ Όρων».

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν:
Ειρήνη Αγαθοπούλου (Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κιλκίς - Αναπληρώτρια τομεάρχισσα Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αρμόδια για θέματα Ισότητας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων)
Αθηνά Κοτζάμπαση (Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ)
Αλέξανδρος Τανασκίδης (Δημοσιογράφος - Μέλος της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνος θεματικής βίας και ρητορικής μίσους/ΛΟΑΤΚΙ+ προσφυγικού)
Πάνος Σκεπαδιανός (Υπεύθυνος εθελοντισμού του Thessaloniki Pride)

Τη συζήτηση θα συντονίσει το μέλος Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Φοίβος Τσικλιάς.

Όμως για να κατακτήσουμε την πραγματική ισότητα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, δεν αρκεί μόνο η νομοθετική πρόταση για την ισότητα στο γάμο. Όπως ήδη έχει αποτυπωθεί, μέσω των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις με κεντρικό σχεδιασμό και διάχυση προς όλον τον κυβερνητικό μηχανισμό και να αφορούν όλα τα πεδία στα οποία οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι βιώνουν διακρίσεις: στην εργασία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στην επέκταση του νόμου ίσης μεταχείρισης (Ν. 4443/2016), στη συμμετοχή των εκπροσώπων των ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Παντού!

Η καταπολέμηση άλλωστε της ΛΟΑΤΚΙφοβίας και του έμφυλου ρατσισμού, η ισονομία, η ισότητα, η κοινωνική απελευθέρωση και μια κοινωνία πραγματικά δημοκρατική και συμπεριληπτική, είναι πάνω και πέρα από όλα, ζήτημα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οφείλει να αφορά όχι μόνο τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αλλά το σύνολο του προοδευτικού κόσμου.

Σας περιμένουμε να συζητήσουμε όλα μαζί, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη χάραξη στοχευμένων και αποτελεσματικών πολιτικών για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ακολουθώντας τον δρόμο που ήδη έχουμε ανοίξει για την κατάκτηση της πραγματικής ισότητας.


[07/09/2022] ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Θεσσαλονίκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θυμήθηκε τη Θεσσαλονίκη λίγο πριν τις εκλογές

Λόγια του αέρα για ακόμη μια φορά από τα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα οποία σε μια απέλπιδα προσπάθεια προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι τα έργα υποδομών στην πόλη προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις. Καταλαβαίνουμε τον πανικό τους ώστε ο πρωθυπουργός τους να έχει κάτι να πει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ωστόσο οι πολίτες της Θεσσαλονίκης βιώνουν καθημερινά την πραγματικότητα, την οποία καμία συνέντευξη τύπου και καμία λίστα Πέτσα δεν μπορεί να αποκρύψει. Τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την «ολοκλήρωση του Μετρό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», διακινείται και ένα νέο ανέκδοτο για τα 30+ έργα που θα αλλάξουν τις ζωές μας. Άνθρακας ο θησαυρός. Πρόκειται για ένα μείγμα  αφενός έργων που δρομολογήθηκαν και ξεκίνησαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έχουν καθυστερήσει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και αφετέρου έργων χωρίς ώριμες μελέτες και χρηματοδότηση, που παραμένουν στα χαρτιά και στις κυβερνητικές δηλώσεις κάθε Σεπτέμβρη.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε ήδη να έχει σε λειτουργία το Μετρό χωρίς τον σταθμό της Βενιζέλου, ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να ανατρέψει τον προγραμματισμό, ξηλώνοντας τα πολύτιμα αρχαία ευρήματα, παρά την κατακραυγή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Δυστυχώς για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, Μετρό δεν θα υπάρχει σε λειτουργία ούτε τον Δεκέμβριο του 2023. Όσο για την πρόσφατη ευαισθησία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τις λαϊκές γειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι μελέτες για τις πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του Μετρό στα δυτικά θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια, αλλά δεν ήταν επιλογή του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή. Μόνο τώρα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, θυμήθηκαν ότι πρέπει να κουνήσουν καθρεφτάκια και προς τους πολίτες στα δυτικά.

Ένα είναι βέβαιο και για τα έργα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα προκύψει από τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα σημάνει την πραγματική ενίσχυση της πόλης, με δημόσια έργα υποδομών και μεταφορών, με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και με προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων το κράμα νεοφιλελεύθερων δηλώσεων και αερολογίας των στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για άλλη μια φορά.


[13/09/2022] Συζήτηση Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών - Πανευρωπαϊκός διασυρμός της Ελλάδας

Ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση για το ελληνικό σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων και την διαρκή υποχώρηση του Κράτους Δικαίου, με τους Δημήτρη Παπαδημούλη, Κώστα Αρβανίτη και Χρήστο Σπίρτζη

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου στις 19.30 – Ζωντανά μέσω Facebook και YouTube

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση για το ελληνικό σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων την Τρίτη, 13 Ιουλίου στις 19.30 ώρα Ελλάδας, σε απευθείας μετάδοση μέσω Facebook και YouTube με την παρουσία του Δημήτρη Παπαδημούλη, του Κώστα Αρβανίτη και του Χρήστου Σπίρτζη. Η παρέμβαση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται μία ημέρα μετά την συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές στην Ελλάδα και λίγες ημέρες μετά την αποκαλυπτική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής Διερεύνησης Κατασκοπευτικού Λογισμικού (PEGA) στις Βρυξέλλες. Θα επικεντρωθεί στα πραγματικά γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το ελληνικό σκάνδαλο παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, στο πως μπορεί κάποιος να ελέγξει αν το κινητό του έχει επιμολυνθεί με το λογισμικό κατασκοπείας, αλλά και με ποιο τρόπο μπορεί να προστατευτεί απέναντι σε μια τέτοια υβριδική απειλή.

Ο μεγάλος αριθμός παρακολουθήσεων στην Ελλάδα που συνεχώς αυξάνεται μετά την αποκάλυψη στο Ευρωκοινοβούλιο για επιμόλυνση του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη και την τελευταία εξέλιξη με την επιμόλυνση της συσκευής του κ. Σπίρτζη, η υποχώρηση του Κράτους – Δικαίου με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά δικαστικών, δημοσιογράφων, τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου αλλά και η ευρύτερη κατάπτωση της ποιότητας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι θέματα που επίσης θα θιγούν στη συζήτηση. Σε συνέχεια και της έκθεσης της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα εντοπίστηκαν σωρεία ζητημάτων Δημοκρατίας: Η άρνηση της κυβέρνησης να νομοθετήσει για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων, η οποία σύρει τη χώρα μας σε διαδικασία επί παραβάσει, ο περιορισμένος αριθμός διώξεων για υποθέσεις διαφθοράς, η αδιαφανής κατανομή των χρημάτων από τη λίστα Πέτσα στα ΜΜΕ, οι επιθέσεις, οι απειλές και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων αποτελούν τον μακρύ κατάλογο των πράξεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος του κράτους δικαίου που κατέγραψε η έκθεση. Τα παραπάνω ζητήματα επιτείνουν τον προβληματισμό για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη και θα συζητηθούν με επίκεντρο την Ολομέλεια στο Στρασβούργο, με τους Ευρωβουλευτές και τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η συζήτηση θα είναι διαδραστική, αφού μέσω των σελίδων της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Facebook και στο YouTube οι ομιλητές θα δέχονται ερωτήσεις από το κοινό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ø Γιατί η ελληνική κυβέρνηση καταχράστηκε τις διατάξεις του ελληνικού νόμου για τις νόμιμες παρακολουθήσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας και τις χρησιμοποίησε για να παρακολουθήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους;

Ø Πως προστατεύεται το απόρρητο των επικοινωνιών και πότε μπορεί να ζητηθεί άρση του απορρήτου; Μπορεί να ενημερωθεί ο πολίτης για το αν παρακολουθείται από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή;

Ø Τι μπορούν να κάνουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες διαλεύκανσης του σκανδάλου και παράλληλα να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον;

Ø Ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνει η Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε στην Ελλάδα αλλά και η Εξεταστική Επιτροπή Διερεύνησης της Χρήσης Κατασκοπευτικού Λογισμικού Παρακολούθησης που συστάθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (PEGA); Τι συνέβη στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος των υποκλοπών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου σήμερα στο Στρασβούργο;

 

Συμμετέχουν από το στούντιο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

· Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

· Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE)

· Χρήστος Σπίρτζης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, τέως Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

 

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν επίσης και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ασχολήθηκαν με αυτά τα θέματα και θα απευθύνουν ερωτήσεις στους παρευρισκόμενους ομιλητές της εκδήλωσης.


Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Facebook στις παρακάτω σελίδες:

· Syriza European Parliament @SYRIZAEP

(https://www.facebook.com/syrizaep)

· Δημήτρης Παπαδημούλης @Papadimoulis

(https://www.facebook.com/papadimoulis)

· Κώστας Αρβανίτης @Arvanitiskosta

(https://www.facebook.com/arvanitiskosta)

· Χρήστος Σπίρτζης @Chspirtzis

(https://www.facebook.com/chspirtzis)

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και μέσω YouTube στη σελίδα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

· https://www.youtube.com/channel/UCx8UPCwjLXbnMAzK845mckw

 

 


[15/09/2022] ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης : Πολιτική εκδήλωση στη Σίνδο

Πολιτική εκδήλωση στη Σίνδο

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση διοργανώνουν οι Ο.Μ. Δήμου Δέλτα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, στις 7 μ.μ., στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο Σίνδου.

Θα μιλήσουν:

- Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων, τομεάρχης Διαφάνειας

- Δώρα Αυγέρη, βουλεύτρια Β΄ Θεσσαλονίκης, αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας

 


[16/09/2022] ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης: Πολιτική εκδήλωση στο Ζαγκλιβέρι

Πολιτική εκδήλωση στο Ζαγκλιβέρι

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση διοργανώνει η Ο.Μ. Ζαγκλιβερίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Θα μιλήσει η Ρένα Δούρου, μέλος του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Ζαγκλιβερίου, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, στις 7.30 μ.μ.

(Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στην ταβέρνα Τσιόκαρης)

 


[22/09/2022] Εκδήλωση συζήτηση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σαρωνικού: Υποκλοπές - Ελευθερία Τύπου - Καταστολή - Προσφυγικό - Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σαρωνικού διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μ.μ. στο ανοιχτό θέατρο Παλαιάς Φώκαιας στο λιμάνι με θέμα:

"Υποκλοπές - Ελευθερία Τύπου - Καταστολή - Προσφυγικό"

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ


Θα μιλήσουν, η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας & Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Όλγα Στέφου, δημοσιογράφος, μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 


[23/09/2022] «ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΜΗΝΑΣ!»: Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Μαγνησίας και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας την Παρασκευή 23/9 – 19:30

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας πραγματοποιεί εκδήλωση την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στην παραλία στο Ηρώον Βόλου.

Θέμα:

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΜΗΝΑΣ – Ακρίβεια-Στέγαση, Οι Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

Ομιλητές:

Πάνος Σκουρλέτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κώστας Βλαχάκης, γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

 

Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Θόλο, στο κτίριο Παπαστράτος, την ίδια ώρα.

 


[28/09/2022] Το Ευρωκοινοβούλιο τιμά τον Μανώλη Γλέζο - Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

28.9.2022: Το Ευρωκοινοβούλιο τιμά τον Μανώλη Γλέζο 

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του  

Ονοματοδοσία αίθουσας της Ευρωβουλής «Μανώλης Γλέζος», με ομόφωνη απόφαση του Προεδρείου του ΕΚ, 
μετά από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη

Παρόντες στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ: 
https://ep.interactio.eu/hzja-f3gc-bav5 

Kαι μέσω του website: 
https://left.eu/events/centennial-celebration-of-the-birth-of-manolis-glezos/


“Timeo hominem unius libri”(Φοβάμαι τον άνθρωπο του ενός βιβλίου) - από την τελευταία ομιλία του Μανώλη Γλέζου στην Ολομέλεια, ως Ευρωβουλευτής

Με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Left), την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου στις 15:00 (τοπική) στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» (όπως τον αποκάλεσε ο Charles De Gaulle), τον Έλληνα αντιφασίστα αγωνιστή, Μανώλη Γλέζο. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή 100 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά και τα επίσημα αποκαλυπτήρια της αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που πλέον φέρει το όνομά του – κατόπιν ομόφωνης απόφασης που έλαβε  το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα παρέμβουν αποτίνοντας το δικό τους φόρο τιμής, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, Έλληνες και Κύπριοι Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες της ΕΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί. 

Η ονοματοδοσία της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στον πρώτο όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έχει φυσικά ιδιαίτερο συμβολισμό, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για ολόκληρη την Αριστερά. Και καταδεικνύει την ευρύτατη πανευρωπαϊκή αποδοχή που είχε ο Μανώλης Γλέζος ανάμεσα σε πολιτικούς απ‘ όλο το Δημοκρατικό φάσμα. 

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης, μέλη της οικογένειάς του, καθώς και φίλοι και συναγωνιστές του που τον έζησαν από κοντά. Επίσης, θα λάβουν χώρα συζητήσεις με επιζώντες του Ολοκαυτώματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για τις Γερμανικές Οφειλές, τις οποίες πάντα διεκδικούσε και που σε καμία περίπτωση ο Μανώλης Γλέζος δεν θα ήθελε να τις ξεχάσουμε. Θα ακολουθήσει προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του «Ένας αιώνας αντίστασης» των Ντίνα Κάτσαρη, Ευγενία Κατούφα και Νίκου Γκωσέ, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία με τραγούδια που αγαπούσε ο Μανώλης.


Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Η εκατονταετής επέτειος από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου

28 Σεπτεμβρίου 2022 (15.00-17.30)
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 
ASP 1G2 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ)
ΣΧΕΔΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

15.00-15.05 Εγκαίνια της Αίθουσας Συνεδριάσεων «Μανώλης Γλέζος»

15.05-15.10 Καλωσόρισμα από τον Συμπρόεδρο της Αριστεράς, Martin Schirdewan, Γερμανία

15.10-15.40: Αποτίνοντας Τιμή στη Μνήμη του Μανώλη Γλέζου 

Προεδρεύει ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτριος Παπαδημούλης, Ελλάδα

Εναρκτήρια Ομιλία από την Ευρωβουλευτή και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola

Ομιλητές: 

- Iratxe Garcia Perez, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ισπανία
- Ska Keller, Ευρωβουλευτής και Συμπρόεδρος των Πρασίνων, Γερμανία
- Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ελλάδα (μήνυμα βίντεο)
- Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής των Σοδιαλδημοκρατών και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Ελλάδα
- Κώστας Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

15.40 - 15.50: Παρεμβάσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες της Αριστεράς

- Αλέξης Τσίπρας, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
- Pablo Iglesias, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας και πρώην πρόεδρος του PODEMOS (μήνυμα βίντεο)
- Gregor Gyzi, πρώην Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (μήνυμα βίντεο)
- Mary Lou McDonald, Πρόεδρος του Sinn Féin (μήνυμα βίντεο)

15.50 -16.00:          Παρεμβάσεις

- Martina Michels, Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Γερμανία
- Marisa Matias, Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Πορτογαλία


16.00 - 16.40:  Αντίσταση κατά του ναζισμού και Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων: Στόχοι ζωής του Μανώλη Γλέζου

- Simon Gronowski, Επιζών του Άουσβιτς, Βρυξέλλες
-  Νίκος Βούτσης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής
- Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρώην Βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις
- Αριστομένης Συγγελάκης, Συν-Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Απαιτήσεων των Γερμανικών Πολεμικών Αποζημιώσεων προς την Ελλάδα
-  Karl Heinz Roth, Καθηγητής, Ίδρυμα Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου Αιώνα, Βρέμη (μήνυμα βίντεο)
- Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων - Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων και Χωριών του Ελληνικού Ολοκαυτώματος (μήνυμα βίντεο)


16.40 - 17.15: Ντοκιμαντέρ «Ένας αιώνας αντίστασης» των Κάτσαρη, Κατούφα, Γκωσέ, για τη ζωή του Μανώλη Γλέζου, Εισαγωγή από τους Σκηνοθέτες


17.15 - 17.30: Συναυλία

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, μπορείτε να απευθυνθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: 
https://left.eu/events/centennial-celebration-of-the-birth-of-manolis-glezos/

Μπορείτε να παρακολουθήστε ένα βίντεο με μερικές από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωκοινοβούλιο στο παρακάτω λινκ:

.


[28/09/2022] Aνοιχτή εκδήλωση - συζήτηση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Πειραιά με θέμα: Ακρίβεια - Ενεργειακή Φτώχεια - Υπερκέρδη

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά πραγματοποιεί ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση για τις προτάσεις του κόμματος που αφορούν στα θέματα ενέργειας και διαβίωσης με ομιλητές τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργο Σταθάκη, τον πρώην Διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ και πρώην Εκτελεστικό Διευθυντή της Enterprise Greece κ. Γρηγόρη Στεργιούλη και τον πρώην Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της BP Ελληνική κ. Σπύρο Μιχαλακάκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Γεώργιος Κασιμάτης» του ΕΒΕΠ, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 19.00.


[28/09/2022] "Η Καισαριανή της προσφυγιάς" - Εκδήλωση της Ν.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ

ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ 1922 ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Η Επιτροπή Πολιτισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από το ιστορικής σημασίας, τραγικό γεγονός, της Μικρασιατικής Καταστροφής διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και προβληματισμού με θέμα:

«Καισαριανή της προσφυγιάς»

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τις δυσκολίες αλλά και τον αγώνα που έδωσαν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, για να ριζώσουν και να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της νεοελληνικής κοινωνίας. Ως κόμμα της Αριστεράς θέλουμε να δούμε και να συζητήσουμε τις κοινωνικές, πολιτικές, ηθικές και αισθητικές πλευρές αυτής της μεγάλης περιπέτειας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ο θεατρικός μονόλογος «Αγγέλα Παπάζογλου» από την ηθοποιό και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άννα Βαγενά. Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις από τον ιστορικό ερευνητή και συλλέκτη Μίμη Χριστοφιλάκη, τη φιλόλογο και πρώην υποδιευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Καισαριανής Μαριάννα Σταύρου και την Άννα Βαγενά. Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα γίνει συζήτηση με το κοινό. Την όλη διαδικασία θα συντονίσει ο Γιώργος Κοντόσταυλος, κοινωνιολόγος, πρώην Δήμαρχος Καισαριανής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο ΑΙΟΛΙΑ (Φιλαδελφείας και Σολομωνίδου) και ώρα 7:30 μ.μ., σε περίπτωση βροχής θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών).

Στο χώρο θα λειτουργεί Έκθεση Βιβλίου.

Θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) από την σελίδα της Ν.Ε. στο Facebook.

...


[28/09/2022] Σεμιναριακός Κύκλος «Ένας αιώνας Αριστεράς» με τον Αριστείδη Μπαλτά

H εκδήλωση στο facebook


Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Α` Αθήνας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Α` Αθήνας και η Οργάνωση Μελών Πλ. Βικτωρίας - Αχαρνών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την πρώτη εισηγητική εκδήλωση-συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο (παρακολουθήστε το βίντεο), συνεχίζει αυτόν τον Σεμιναριακό Κύκλο με τον Αριστείδη Μπαλτά, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ και πρώην υπουργό, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19:30, στον Πολυχώρο Σπούτνικ (Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου, Μεταξουργείο).

Ένας αιώνας Αριστεράς
Οι αγώνες για οικουμενική ισότητα, γενική ελευθερία, καθολική δικαιοσύνη


Ο Σεμιναριακός Κύκλος επιδιώκει να διατρέξει την ιστορία της πληθυντικής Αριστεράς, αρχίζοντας από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο του 1848 και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. αφού διασχίσει ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Η επισκόπηση θα περιλαμβάνει περιληπτικά τα θεωρητικά ζητήματα και τα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Αριστερά ολόκληρο αυτό το διάστημα. Στόχος είναι η βαθύτερη κατανόηση και σύνδεση των επιμέρους εκφάνσεων της αδικίας και της εκμετάλλευσης υπό το πρίσμα μιας συνολικής ανάλυσης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης με σκοπό την ανάπτυξη ιδεών πολιτικής και εργαλείων για τον αγώνα, αλλά και το να αποκατασταθεί ένας κατά το δυνατόν ιστορικά ενιαίος ειρμός που ελπίζουμε πως θα συνδράμει όλες και όλους μας ώστε να κατανοήσουμε πληρέστερα και να αντιμετωπίσουμε πιο ικανοποιητικά τα μεγάλα ζητήματα που τίθενται σήμερα μπροστά στην παγκόσμια Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συνδρομή απαραίτητη γιατί η κατανόηση τόσο της ιστορίας όσο και της θεωρίας αποτελούν σημαντικά όπλα της Αριστεράς εν όψει νέων προβλημάτων. Καθώς πολλά τέτοια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, η ενεργός συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις τόσο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, νέων και παλαιών, όσο και των φίλων του, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

 

Η εκδήλωση, για όσους/ες αδυνατούν να παραβρεθούν ζωντανά, θα μεταδοθεί και διαδικτυακά:

Στο σάιτ της ΝΕ Α` Αθήνας ή τις σελίδες στο facebook:

· ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Α’ Αθήνας

· ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Πλατείας Βικτωρίας – Αχαρνών

 

(Ερωτήσεις μέσω facebook ή στο μέιλ maria-adamop@hotmail.com)

 


[30/09/2022] Εκδήλωση Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Πειραιά: Αφιέρωμα στο Αντιστασιακό τραγούδι

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ,
σας προσκαλεί σε εκδήλωση με τίτλο: «Αφιέρωμα στο αντιστασιακό τραγούδι».
Θα παρουσιαστεί ένας επιλεγμένος κύκλος τραγουδιών απο την Εθνική Αντίσταση,τους Λαμπράκηδες,τον Αντιδικτατορικό Αγώνα,την Μεταπολίτευση ,μέχρι και τις μέρες μας.

Τραγούδια που σημάδεψαν τους αγώνες του λαού μας για Εθνική Ανεξαρτησία,Δημοκρατία,Ειρήνη και Δικαιοσύνη.
Θα τραγουδήσουν και θα παίξουν :
Κώστας Θωμαΐδης-κιθάρα :Νίκος Χατζηελευθερίου
Γιώργος Μεράντζας-ακορντεόν:Ντάσο Κούρτι
Πέννυ Ξενάκη -πιάνο:Κώστας Γιαννάκης
Ιστορική έρευνα-παρουσίαση:Δρ.Βασιλική Λάζου,ιστορικός ,διδάσκουσα Τμ.Πολ.Επιστημών Α.Π.Θ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη ,στις 8μ.μ,
στον ιστορικό χώρο του «Μνημείου Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς»
Δ/νση:Ηλιουπόλεως 102 Α Νίκαια(400μ δυτικά, απο το Σταθμό Μετρό Νικαίας)


Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ